Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 7:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 118  Następna strona
 Intronizacja Chrystusa na Króla Polski 
Autor Wiadomość
Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Jest: viewtopic.php?f=36&t=29168&hilit=KS.+NATANEK
KS. PIOTR NATANEK

N gru 02, 2012 0:31
Dariusz-555 napisał(a):
skoro nie meliska , to może nervosan drogi Humalogu ? no coś w końcu musi pomóc . w każdym razie życze Ci pełnego uspokojenia .

chyba się nie doczekam skrytykowania wypowiedzi ks Natanka . czy na forum.wiara.pl jest wątek o nim ? szukałem , nie znalazłem .

pozdrawiam Ciebie mocno Drogi Humalogu .

Skoro oswiadczenie Episkopatu do Ciebie nie przemawia to nie przemówi też jakakolwiek krytyka. Nie będe się wiec wysilał i wklejał ci linki do oświadczeń Kurii krakowskiej, gdyz ona jest kierowana przez Pana Dziwisza......zresztą w Episkopacie też siedzą pewnie jacyś "Panowie", którzy chca zniszczyć ks. dr hab. Natanka (nieważne, że zawieszonego i tak nie wiesz na czym to polega, a mnie sie nie chce tłumaczyc spraw oczywistych dla katolika).
Ty sie juz określiłeś gdzie przynależysz. Ja to odpowiednio nazwałem....i mysle, ze to juz wszystko co mamy sobie do powiedzenia.
Nie bede ci też radził żadnych środków, gdyz te może przepisac tylko odpowiedni specjalista i tylko na receptę.

Cytuj:
A może takim katolikiem jak napisała forumowiczka trzy posty wyżej?

Który zgodnie z oswiadczeniem żyje w grzechu ciężkim pomimo wyraźnego ostrzeżenia.
To tak jak z katolikami nie stosującymi, ale "tylko" popierającymi aborcje i eutanazję. Sytuacja prawie identyczna.

N gru 02, 2012 0:40
Val napisał(a):
Cytuj:
Jeżeli poniose konsekwencje to nie z tego powodu.

No cóż: pogarda dla Matki Boskiej to do lekkich nie należy. Bo tu nie o wiarę chodzi, ale o pogardę dla objawienia, co do którego nie potwierdzono-a czego jest zwolennikiem Dariusz-że to Matka Boska, ani też nie orzeczono-tu zwolennikiem jesteś Ty- że to zjawa. Ale jednak Ty wydałeś już osąd. Ryzykujesz, że obrażasz Maryję

Cytuj:
Podaj przykład przy którym"przymykam" oczy

Nie trzeba. Nie znam równie krytycznej postawy do jakiegoś negatywnego zachowania wiernego jak do Medjugorie i wiernych optujących za uznanie objawienia. A może się mylę?
Efekty objawień Maryjnych skutkują różnymi owocami. W ogóle postać Maryi jest kontrowersyjna o czym świadczą różne odłamy chrześcijaństwa. Ale jednak to Cię nie kole w oczy jak Medjugorie, gdyż nie widziałam, abyś tak ostro po nich jechał jak po Medjugorie.

Objawienia prywatne to nie dogmat wiary i tu nikt nikogo nie obraża tylko realnie ocenia daną sytuację.

N gru 02, 2012 1:09
Dariusz-555 napisał(a):

chyba się nie doczekam skrytykowania wypowiedzi ks Natanka . czy na forum.wiara.pl jest wątek o nim ? szukałem , nie znalazłem .

A co da krytyka ks. Natanka? Podpisuję się pod decyzja kard. St. Dziwisza. A wątek o ks. Natanku:
viewtopic.php?f=36&t=29168
ale go nie czytałam, bo mnie nie interesuje.

N gru 02, 2012 1:12

http://de.swoopshare.com/file/e7a5013a3 ... 4.JPG.html
a pielgrzymów do Medjugorskiej Gospy jest z każdym rokiem coraz więcej . i chwała Panu za to .
sympatyczne pozdrowienia dla Dj-Guru .

N gru 02, 2012 1:17
Ciekawe co zrobisz jak po nowym roku te twoje objawionka zostaną uznane za fałszywe ? Przerzucisz swój fanatyzm na Natanka chyba ? To na tym zdjęciu naprawdę dużo tych pielgrzymów. Aż dwóch.

N gru 02, 2012 1:34

dziękuje Ci za oglądanie medjugorskich zdjęć . miło z Twojej strony .
a jak zapodam fotke z tysiącami pielgrzymów w Medjugorje to jak ją wyśmiejesz ?

N gru 02, 2012 1:39
Koleś ale to nie jest wątek o medjugorie abyś wklejał tu fotki o gospie. A druga rzecz ilość pielgrzymów przy danych objawieniach nie świadczy o tym że są to dobre objawienia. Skończyły się Tobie argumenty do dyskusji o Intronizacji Chrystusa na Króla Polski czy jak ?

N gru 02, 2012 1:51

no więc przerzuć sie drogi Dj-Guru na wątek o Medjugorje . tam czeka na Ciebie prezent .

N gru 02, 2012 2:04
humalog napisał(a):
Co do tego czy to ten sam kaliber to bym dyskutował.....

Każda herezja wywodziła sie zawsze z Koscioła, a po czasie albo sama wymarła, albo została z hukiem usunięta.

Natomiast samo głoszenie herezji jest tak szkodliwe, ze nie powinno byc nawet tolerowane.
Ja wiem, ze to forum jest dyskusyjne i dosyc luźne. Dlatego mozna tu głosic prawie każdą bzdurę. Nie znaczy to jednak, ze wszyscy maja wszystko tolerować.
Ja chyba też moge mieć swoje zdanie, a czy prawidłowe to sie okaże. Jak na razie jest zgodne ze stanowiskiem Episkopatu:

Cytuj:
Rada Stała, w oparciu o analizę sytuacji dotyczącej działalności suspendowanego ks. Piotra Natanka, stanowczo przestrzega katolików przed gromadzeniem się wokół jego osoby i popieraniem głoszonych przez niego idei. Mimo wyraźnego zakazu biskupa miejsca i nałożonej kary kanonicznej, ks. Natanek nie zaprzestał niestety swojej działalności. Rada zwraca uwagę, że Msze św. sprawowane przez suspendowanego kapłana są niegodziwe i świętokradzkie, a udzielane rozgrzeszenia – nieważne.

Rada Stała Episkopatu Polski po raz kolejny stanowczo przestrzega też katolików przed błędnym nauczaniem tego duchownego i prosi wiernych, by nie korzystali z posługi duszpasterskiej ks. Natanka, nie kierowali się jego nauką, nie wierzyli w jego bezpodstawne zapewnienia o jej zgodności z nauczaniem papieży i biskupów oraz nie przystępowali do tworzonych przez niego grup.

Osoby współpracujące z suspendowanym ks. Piotrem Natankiem przyczyniają się do rozłamu wspólnoty wierzących. Współdziałając w niszczeniu jedności Kościoła, popełniają grzech, z którego mają obowiązek oczyścić się w sakramencie pokuty. Warunkiem natomiast otrzymania rozgrzeszenia jest odstąpienie od wspierania rozłamu w Kościele i gotowość naprawienia wyrządzonego zła.

http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=2012116_3

Zgodne ze stanowiskiem Episkopatu - czy Episkopat potępia ludzi i uważa ich za opętanych?

N gru 02, 2012 2:23
Moderator

Dariusz, Mariel już poprosiła Cię, abyś tak nie robił, ale chciałbym ogólnie odnieść się do tej kwestii, ponieważ skoro piszesz tak tutaj, możesz też pisać i mówić gdzie indziej.

Otóż nie dałoby się udowodnić, że pisanie "pan Dziwisz" jest niekulturalne, podobnie jak nie da się udowodnić, że niekulturalne jest pisanie "pan Wojtyła". Ale całą pewnością jest to celowe i lekceważące. Ponadto, jest to też bardzo niechlubna praktyka. Jeśli nie wiesz, to od dawna stosował ją Jerzy Urban wobec papieża, a na pewno zgodzisz się, że Jerzy Urban nie jest dla chrześcijanina przykładem... no cóż, raczej niczego. Poza tym, jeśli chrześcijanin ma coś do kogoś, powinien chyba wyrazić to wyłącznie wprost, zgodnie z zasadą "tak - tak, nie - nie" i nic ponadto. Zastanów się, czy zatem może nie mam tutaj racji?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N gru 02, 2012 2:25
Zaśpieszeni, zapędzeni, omamieni celami krótkimi , nie wiadomo przez kogo dyktowanymi , nawet gdy poczujemy się zagubieni , błądzący , nie wiemy dokąd wrócić. Myślimy że za nami została baśń o królestwie , wodzie żywej , o aniołach prowadzących człowieka. A królestwo Chrystusa jest w nas - zasypane , zarośnięte , zapomniane , ale jest. Wystarczy tylko wzrok otumaniony odwrócić , serce w głąb siebie zwrócić i powrócić jak do Tajemniczego Ogrodu , w którym czeka Szukający i Szukany.

Pytali więc uczniowie - Gdzie jest to Twoje królestwo ? Królestwo moje w was jest. Wy jesteście moim Kościołem.

N gru 02, 2012 2:44
Skojarzyła mi się jeszcze jedna rzecz dlaczego lud żydowski nie przyjął Chrystusa ? Bo większość z nich myślała że Jezus obdarzy ich władzą ziemską a tu Chrystusowi o inną rzecz chodzi. Sam Zbawca mówi że królestwo moje nie jest z tego świata.

Jeśli żyjemy miłością to Królestwo Boże jest w nas Łk 17,21

Królestwo Boże jest tam gdzie Bóg jest na pierwszym miejscu w naszym życiu i naszych wyborach i w naszym porządku miłowania. Królestwo Boże jest w nas a nie na zewnątrz. Dostęp do Królestwa otrzymuje się za pośrednictwem wiary i nawrócenia ( Mk 1 , 15 ) a nie przez samą przynależność etniczną czy intronizację

N gru 02, 2012 3:15
Dlatego tak łatwą rzecz - tak trudno jest pojąć...

N gru 02, 2012 3:35
DjGuru napisał(a):
Zaśpieszeni, zapędzeni, omamieni celami krótkimi , nie wiadomo przez kogo dyktowanymi , nawet gdy poczujemy się zagubieni , błądzący , nie wiemy dokąd wrócić. Myślimy że za nami została baśń o królestwie , wodzie żywej , o aniołach prowadzących człowieka. A królestwo Chrystusa jest w nas - zasypane , zarośnięte , zapomniane , ale jest. Wystarczy tylko wzrok otumaniony odwrócić , serce w głąb siebie zwrócić i powrócić jak do Tajemniczego Ogrodu , w którym czeka Szukający i Szukany.

Pytali więc uczniowie - Gdzie jest to Twoje królestwo ? Królestwo moje w was jest. Wy jesteście moim Kościołem.

Nic dodać, nic ująć.

N gru 02, 2012 9:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1758 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 118  Następna strona