Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna strona
 Miejsce krzyża w życiu publicznym 
Autor Wiadomość

Post Re: Miejsce krzyża w życiu publicznym
Ja niedawno powiesiłam piękny krzyż franciszkański w moim gabinecie:) To jest mój gabinet. Jeżeli komuś tak bardzo przeszkadzałby krzyż na ścianie, może pójść gdzie indziej. Bo to znaczy że przeszkadzam mu ja jako chrześcijanka. A zrobiłam tak po kilku przypadkach gdzie pacjnetki (akurat były to kobiety) zapytały mnie czy jestem wierząca, bo w gabinecie nie ma krzyża. Ja na to że tak , jestem, na co one odpowiedziały "to dobrze". Po kilku tego typu rozmowach powiesiałam krzyż. Nikogo z wchodzących pacjentów nie pytam o religię, i jeżeli weszłabym do miejsca gdzie pracuje choćby muzułmanin i ma swój symbol, zachowuję szacunek do symboli jego wiary. Ponieważ mój krzyż jest ikoną, nie dalej jak wczoraj wyzwoliło to miłą rozmowę ze starszym panem który zapytał mnie czy jestem może prawosławnego wyznania. Ja na to ze nie ale bardzo kocham ikony. Pan był prawosławny i porozmawialiśmy miło o przepięknej sztuce cerkiewnej.
Reasumując- dla mnie krzyż jest wyznaniem wiary. Jest hipokryzją wieszanie krzyża w miejscu gdzie osoba pracująca (lub osoby) prezentują skrajnie anty- chrześcijańskie poglądy. Powieszony krzyż w miejscu pracy traktuje jak informację dla wchodzących "tu spotkasz się z poglądami zgodnymi z nauką chrześcijańską".

Pt gru 07, 2012 8:33

A co zrobić, jak w jednym miejscu pracuje więcej niż 1 osoba i owe osoby mają różne poglądy? Demokratycznie wybrać dominujący symbol, powiesić symbole wszystkich wyznawanych światopoglądów (najlepiej wielkościowo proporcjonalne do liczby zwolenników) czy nie wieszać wcale?

Pt gru 07, 2012 12:40

Może najlepiej niech oni sami zdecydują?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 07, 2012 12:49

No właśnie pytam kropeczki jak ona to widzi. Ciekawe jak by się czuła, gdyby (dla jaj) większość jej współpracowników zdecydowała się powiesić nad drzwiami durszlak albo (co by było chyba znacznie gorsze) odwrócony krzyż?

Ja jestem antyklerykałem, ale chyba uznałbym wolę większości.

Pt gru 07, 2012 12:53

Jajko napisał(a):
No właśnie pytam kropeczki jak ona to widzi. Ciekawe jak by się czuła, gdyby (dla jaj) większość jej współpracowników zdecydowała się powiesić nad drzwiami durszlak albo (co by było chyba znacznie gorsze) odwrócony krzyż?

Ale jednak tak się nie dzieje, co znaczy, że problem jest wydumany.

Dla ludzi sprawy religii są ważne i nie robią takich rzeczy, poza rzadkimi wyjątkami.

Prawie wszyscy szanują inne religie i nie ma sensu patrzeć na to z perspektywy ekstremistów w dodatku podsycanych politycznie.

Większym problemem jest wyrzucanie religii w ogóle z życia publicznego, czyli to, co powoli acz systematycznie i instytucjonalnie robi się w USA i Europie (np. sprawa nabożeństw adwentowych w Szwecji, czy zakaz używanie nazwy Boże Narodzenie w USA)

Pt gru 07, 2012 13:13

kropeczka_ns
jestes lekarzem, prawda? Jezeli pracujesz prywatnie, sama oplacasz czynsz za gabinet, to krzyz jest jak najbardziej w porzadku.
Jezeli przyjmujesz ludzi z ubezpieczenia (NFZ to sie nazywa?) to gabinet nie jest twoj.
Przychodza do niego ludzie, ktorzy za usluge zaplacili, placac ubezpieczenie. I maja prawo do bezstronnego traktowania.
Piszesz o pacjentach aprobujacych krzyz. Czy pomyslalas, ile osob odczulo dyskomfort, tylko balo sie przyznac?
Ja widzac jakikolwiek symbol religijny w gabinecie lekarskim po prostu bym wyszla.

So gru 08, 2012 20:30
tredje napisał(a):
Ja widzac jakikolwiek symbol religijny w gabinecie lekarskim po prostu bym wyszla.

Masz uraz...

So gru 08, 2012 21:25

Liza - ubezpieczenie jest obowiazkowe. Czlowiek, ktory je placi ma prawo do bezstronnej uslugi. A lekarz reprezentuje panstwo. Ma byc fachowcem, nie wyznawca.

So gru 08, 2012 21:32

tredje napisał(a):
Jezeli przyjmujesz ludzi z ubezpieczenia (NFZ to sie nazywa?) to gabinet nie jest twoj.
Przychodza do niego ludzie, ktorzy za usluge zaplacili, placac ubezpieczenie. I maja prawo do bezstronnego traktowania.
Piszesz o pacjentach aprobujacych krzyz. Czy pomyslalas, ile osob odczulo dyskomfort, tylko balo sie przyznac?

TO jakiś kosmos :shock:
W czym krzyż przeszkadza w leczeniu - chyba raczej pomaga.

Dlaczego ktoś przy krzyżu ma czuć dyskomfort. No chyba, że sam z sobą ma jakieś problemy i może w następnym tygodniu głębokim dyskomfortem napełni go widok fikusa na parapecie.

Tego byście właśnie chcieli - przeciwnicy krzyża. Usunąć wszystko, co przypomina Wam, że Bóg istnieje. Wszystko, co porusza Wasze sumienia.

Wszystko spłycić, religię zepchnąć do sfery prywatnej - ale i to Wam nie wystarczy. Tak jak nie wystarczyło bolszewikom, którzy zapragnęli jeszcze wyrzucić Boga z serca ludzi.

Każdemu, któremu krzyż przeszkadza nie sam siebie zapyta (jako niewierzący np.), co w tym symbolu jest niewłaściwe, co złe, co zbrodnicze, co nieludzkie, co niesprawiedliwe, co nienawistne. No się pytam CO?? CO człowieku Ci w tym krzyży szkodzi?? Jaką krzywdę (realnie i obiektywnie) Ci On wyrządza.

Obawiam się, że jeśli sam siebie szczerze zadasz to pytanie, nie będziesz w stanie znaleźć nawet jednego godnego uwago argumentu...

So gru 08, 2012 21:33

Ja bym nie wyszedł, gdyby gdzieś na ścianie wisiał jakiś krzyżyk. ALe gdyby cały gabinet był w święte obrazki, to raczej więcej bym do tekiego lekarza nie przyszedł.

So gru 08, 2012 21:35

Qwerty2011 napisał(a):

Dlaczego ktoś przy krzyżu ma czuć dyskomfort.

Wy, katolicy, wiele symboli innych religii/filozofii piętnujecie jako symbole zła, których należy się wystrzegać, przypuszczam zatem, że obecność takich symboli wiąże się dla Was z dyskomfortem. Az tak trudno sobie wyobrazić, że może działać to i w drugą stronę?

Qwerty2011 napisał(a):
Każdemu, któremu krzyż przeszkadza nie sam siebie zapyta (jako niewierzący np.), co w tym symbolu jest niewłaściwe, co złe, co zbrodnicze, co nieludzkie, co niesprawiedliwe, co nienawistne. No się pytam CO?? CO człowieku Ci w tym krzyży szkodzi?? Jaką krzywdę (realnie i obiektywnie) Ci On wyrządza.

Może zapytaj w ten sposób katolickich ekspertów od "okultyzmu", eksponujących w prasie i przed kościołami całe katalogi zakazanych i rzekomo niebezpiecznych symboli, podstawiając za "krzyż" ich poszczególne nazwy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So gru 08, 2012 21:38

JedenPost napisał(a):
Wy, katolicy, wiele symboli innych religii/filozofii piętnujecie jako symbole zła, których należy się wystrzegać, przypuszczam zatem, że obecność takich symboli wiąże się dla Was z dyskomfortem. Az tak trudno sobie wyobrazić, że może działać to i w drugą stronę?

Wręcz przeciwnie!

Wszystkie religie (nie mówię o sektach) promują dobro! Dlaczego symbole maja mnie napawać dyskomfortem?

Dyskomfortem napawają mnie sztuczne, poprawnie politycznie twory o których pisałem wcześniej i symbole okultystyczne, ale one nie służą dobru.

Wchodząc do gabinetu, w którym jest np. symbol islamu, czułbym nawet większy szacunek dla człowieka, za to, że nie wstydzi okazać swoich uczuć i poglądów religijnych, nie ukrywa ich przede mną.

So gru 08, 2012 21:46
Jajko napisał(a):
Ja bym nie wyszedł, gdyby gdzieś na ścianie wisiał jakiś krzyżyk. ALe gdyby cały gabinet był w święte obrazki, to raczej więcej bym do tekiego lekarza nie przyszedł.

A ja nie patrzę na pier...ły, tylko na jakość usługi i nie obchodzi mnie życie osobiste fachowca, a jedynie poziom jego pracy. Może mieć na biurku biblię Szatana, kaktusy na parapecie, tatuaż na czole i inne szczegóły, ale nie jestem jakąś prowincjonalną och ach pańcią, która uważa tolerancję za wymysł masonów i czuje zagrożenie z powodu pierścienia atlantów na palcu lekarza :shock:.

Ostatnio edytowano So gru 08, 2012 21:50 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

So gru 08, 2012 21:46

Qwerty2011 napisał(a):

Wszystkie religie (nie mówię o sektach) promują dobro!

Czyli np. symbole voodoo nie przeszkadzałyby Ci? OK.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So gru 08, 2012 21:48

Ani symbol satanizmu czy też jakieś symbole szamańskie. W porzo.

So gru 08, 2012 21:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna strona