Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 17:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy płód to też człowiek?
robaczek2 napisał(a):
Acro napisał(a):
Piękna poezja, tylko co wnosi do dyskusji? Po śmierci to nie ludzie istnieją we wspomnieniach , tylko istnieją wspomnienia po tych ludziach w umysłach innych ludzi.

Za iles tam lat Twoi bliscy stana nad Twoim grobem i zapewne nikt nie bedzie mial watpliwosci aby stwierdzic, ze tutaj lezy Acro i to jest grob czlowieka a nie "takiego czegos". Przepraszam nie potrafie Ci bardziej przyblizyc spojrzenia na uplyw czasu.

Ściślej: grobie leżeć będzie to, co pozostało po ciele człowieka imieniem Acro. No dobra - i co w związku z tym? Czemu chcesz mi przybliżać swoje spojrzenie na upływ czasu?

Pt gru 07, 2012 19:03

Acro napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Acro napisał(a):
Piękna poezja, tylko co wnosi do dyskusji? Po śmierci to nie ludzie istnieją we wspomnieniach , tylko istnieją wspomnienia po tych ludziach w umysłach innych ludzi.

Za iles tam lat Twoi bliscy stana nad Twoim grobem i zapewne nikt nie bedzie mial watpliwosci aby stwierdzic, ze tutaj lezy Acro i to jest grob czlowieka a nie "takiego czegos". Przepraszam nie potrafie Ci bardziej przyblizyc spojrzenia na uplyw czasu.

Ściślej: grobie leżeć będzie to, co pozostało po ciele człowieka imieniem Acro. No dobra - i co w związku z tym? Czemu chcesz mi przybliżać swoje spojrzenie na upływ czasu?

Podejrzewam, ze bedziesz musial zerwac sie z trumny i uswiadomic szanowne zbiegowisko o tym Twoim "scislejszym" rozumieniu czlowieka. Nie przekonales mnie i nie wycofuje mojego "zapewne nikt nie bedzie mial watpliwosci aby stwierdzic, ze tutaj lezy Acro i to jest grob czlowieka a nie "takiego czegos". "
Myslalem, ze oswieceniowe mechanistyczne mzonki wyginely wraz z dinozaurami a tu sie okazuje, ze jeszcze pokutuja tu i owdzie. W zwiazku z wybitnie redukcjonistycznym rozumieniem terminu "czlowiek" (bo o tym jest tytul watku) przyszlo mi do glowy jaka musi byc pojemnosc ukladu krwionosnego aby o kims powiedziec np "czlowiek to brzmi dumnie".

Pt gru 07, 2012 22:37

Chętnie bym Ci odpowiedział, ale nijak nie moge zgadnąć, do czego zmierzasz i co utrzymujesz. Np czy dobrze rozumiem, że garść humusu i kilka rozsypujących się kości w trumnie to dla Ciebie człowiek? Domyślam się, że w takim razie domagasz się, aby przysługiwały mu takie same prawa jak innym ludziom? I obowiązki - np można by te szczątki powołać do wojska? :) Doprecyzuj, bo nie jestem w nastroju na zgadywanki, o co cho.

So gru 08, 2012 10:45

Acro napisał(a):
Chętnie bym Ci odpowiedział, ale nijak nie moge zgadnąć, do czego zmierzasz i co utrzymujesz. Np czy dobrze rozumiem, że garść humusu i kilka rozsypujących się kości w trumnie to dla Ciebie człowiek? Domyślam się, że w takim razie domagasz się, aby przysługiwały mu takie same prawa jak innym ludziom? I obowiązki - np można by te szczątki powołać do wojska? :) Doprecyzuj, bo nie jestem w nastroju na zgadywanki, o co cho.

Utrzymuje, ze roznimy sie w rozumieniu pojecia czlowiek. Kilka kosci w trumnie to bedzie Acro.

So gru 08, 2012 14:38

Ciekawe, bo ja swojego pojęcia nie przedstawiłem. Tylko pokazuję, ze nie jest to takie proste i oczywiste, jak się niektórym wydaje.

Wracając do prochów Acro. Czy przysługują im prawa wyborcze? Zasiłek socjalny? Ochrona prawna przed naciągaczami? Święta prawo własności - czego będa właścicielem? Tego, co żywy Acro? Czy Acro będzie mógł przystąpić do komunii? Jeśli żywy Acro pożyczył od Ciebie pieniędze, to będziesz nachodził prochy Acro, żeby Ci je oddały - a w końcu podasz te prochy do sądu?

So gru 08, 2012 15:16

Qwerty2011 napisał(a):
buscador
Znam mniej więcej Twoje poglądy i w 90% się z nimi nie zgadzam.
Chciałbym po prostu wiedzieć, skąd to się u Ciebie bierze.
Siadasz sobie z browarkiem i wymyślasz te historie?
Jaka "siła" Ci je objawia?
Kompilujesz sobie z różnych religii, dobierasz to, co najfajowsze?

Ale mimo wszystko cieszę się z powodu tych 10% z którymi obydwoje się zgadzamy. Z przekonaniami jest podobnie jak z gustami. W końcu czy mogę mieć pretensje do kogoś kto preferuje inne gusta od mojego? A czy zastanawiałeś się nad tym skąd biorą się nasze przekonania? Bo przecież nie rodzimy się z nimi.
Pytasz skąd się to u mnie bierze? No, w każdym razie nie z sufitu. Moje przekonania to lata weryfikacji i poszukiwań, stąd między innymi wziął się mój nick „buscador” (czyli poszukiwacz). A jak myślisz skąd bierze się tzw. „wiedza” religijna czy filozoficzna ?
A co do browarka to preferuję ostatnio Kasztelana , wcześniej był Wieselburger ale źródełko wyschło (obawiam się jednak, że robię tu kryptoreklamę) :)

So gru 08, 2012 18:52

Acro napisał(a):
Czy przysługują im prawa wyborcze?

Rozumiem, ze to jest o produkcji seryjnej jakichs urzadzen. Ja mowilem o czlowieku. W tym gatunku kazdy osobnik jest zupelnie wyjatkowy i niepowtarzalny.

So gru 08, 2012 23:47

???
Dlaczego miałbym pytać o prawa wyborcze produkcji? :o
Utrzymujesz, że to, co zostaje po Acro po śmierci to nadal człowiek. Człowiek ma trochę specjalnych praw, np prawo własności. Stąd moje pytanie, przed którym już drugi raz sie uchylasz: czy szczątki Acro będą nadal mieć np prawo własności? Bo moje prochy z cała pewnością będą niepowtarzalne.

N gru 09, 2012 10:12
Acro napisał(a):
???Bo moje prochy z cała pewnością będą niepowtarzalne.

Twoje ciało, już za życia, wchodzi w obieg pierwiastków i rozpływa się w całej materii organizcznej. Nie jest więc to wyznacznik człowieczeństwa. Brak akceptacji siebie jako człowieka- osoby skutkuje takim właśnie takim umniejszaniem siebie. Jestem nikim podpowiada zbolała podświadomość a świadomość racjonalizuje to ewolucją jako jedynym dopuszczalnym wytłumaczeniem.

N gru 09, 2012 11:31

Jeżeli moje prochy "rozpuszczają się" w całej materii (nie tylko organicznej), to tym bardziej trudno nazywać je człowiekiem, prawda?

N gru 09, 2012 11:42
Acro napisał(a):
Jeżeli moje prochy "rozpuszczają się" w całej materii (nie tylko organicznej), to tym bardziej trudno nazywać je człowiekiem, prawda?

Problemem jest to, że nie chcesz być człowiekiem. Krążysz zawężonym torem myślenia i nie dopuszczasz myśli, byś mógł się mylić. Nie nauką dostarcza Ci definicji, bo ona wyraźnie precyzuje kim człowiek jest (pomijając religię i wymiar wieczny czlowieka). Ty poszukałeś wytłumaczenia swego bólu w miejscu niewłaściwym. Ewolucja bada mechanizmy życia i nie definiuje tego, kim jest człowiek, ona się nie zajmuje czlowikiem w ujęciu osobniczym. Nie wykpisz się przed sadem, że to Twój pies zagryzł dziecko. Konsekwencje poniesiesz Ty, jako właściel. W więzieniu nie będziesz siedział umownie, ale realnie.
Zaprzeczanie swemu człowieczeństwu i tożsamości jest problemem zaburzeń a nie normą psychologiczną.

N gru 09, 2012 11:57

Eeee.... O czym piszesz? I jakich moich bólach? Jakim zaprzeczaniu mojego człowieczeństwa? 8o

Robaczek twierdzi, że moje pośmiertne prochy to też człowiek. Czy się z tym zgadzasz?

No i napisałaś, że nauka wyraźnie precyzuje, kim jest człowiek. Czy możesz nam przedstawić odpowiednią definicję?

N gru 09, 2012 12:14
Acro napisał(a):
No i napisałaś, że nauka wyraźnie precyzuje, kim jest człowiek. Czy możesz nam przedstawić odpowiednią definicję?

Sądzisz, że bawi mnie taka pseudorozmowa? Jaką miałabym z tego korzyść znając Twoje kolejne pytania prowadzące mnie do jaskini? Nie jesteś w stanie wyjść (dziś) z niej a ja widzę, że jest Ci tam dobrze, okopałeś się wałem ewolucji i czujesz braterstwo ze wszystkimi cząstkami organicznymi i mineralnymi. Dlaczego mam zaburzać Ci dobre samopoczucie bycia pyłem tego świata?
Ja widzę ten świat i człowieka inaczej. Znajduję też odpowiedzi na pytania, których sobie nie możesz zadawać. Czym może być dla pyłu tego świata szczęście, wolność i poszukiwanie prawdy? Realizacją instynktów i wytresowaniem do życia w społeczeństwie?
BTW- tresura nie powinna być odbierana w kategoriach wiary/niewiary

N gru 09, 2012 15:01

Mam propozycję: skoro ta rozmowa, którą sama zaczęłaś, Cię nie bawi, za to bawi Cie odpowiadania na pytania, których nikt nie zadaje, to może przeniesiesz się z tym na jakiś nowy, własny, autorski wątek - choć forum dyskusyjne chyba ciągle nie bedzie do tego najlepszą destynacją. Może załóż blog? W każdym razie tu nie mieszaj.

N gru 09, 2012 16:22

Acro napisał(a):
Robaczek twierdzi, że moje pośmiertne prochy to też człowiek.
To tez Acro. Widze, ze cos tam kielkuje. Uzyles slowa "moje" wiec jest szansa na spojrzenie na Acro i na kazdego indywidualnego przedstawiciela homo sapiens jako na czlowieka we wszystkich jego wymiarach.

N gru 09, 2012 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 178  Następna strona