Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Witold napisał(a):
Owszem, jeżeli wziąć pod uwagę kontekst jego wypowiedzi, to to właśnie powiedział - że występowanie z PiSu i tworzenie nowego ugrupowania jest "podnoszeniem ręki na Polskę".

Czyli powiedział, że rozbijanie PiS jest niekorzystne dla Polski. A więc co innego. Nic na to nie poradzę.

Cytuj:
Czyli co, PiSowi brakuje ludzi do zajmowania stanowisk? Kolejny argument do głosowania za PiS, jak nic...

A ktoś tu kogoś namawia do głosowania na PiS? :shock: Wyobraźnia pracuje, oj pracuje..

Cytuj:
Najwyraźniej nie wszyscy, tylko tych którzy popierają PiS Johnny po prostu nie chce nazywać postkomunistami

Wyobraźnia pracuje, oj pracuje.

Cytuj:
bo to by zaprzeczało jego dogmatowi, że postkomuniści nienawidzą PiSu.

Gdyby Witold czytał także inne media poza Niezależną, to może by zauważył, że to fakt, a nie dogmat.

Cytuj:
Zwolennicy PiSu do dziś często plują na ten traktat, ale żeby mieć jakieś pretensje do PiSu czy Lecha Kaczyńskiego o jego przyjęcie - no skąd...

Bzdura. Pretensje mają do dzisiaj. Poza tym PiS nigdy nie deklarował eurosceptycyzmu - to kolejny mit.

Cytuj:
PiS deklarował swoje zamiary zaostrzenia prawa aborcyjnego. Kiedy przyszło co do czego, narobił dużo szumu, a w praktyce żadnego zaostrzenia nie tylko nie wprowadził, ale nawet nie próbował. Po wszystkim sam Jarosław Kaczyński przyznał się, że nigdy nie miał takiego zamiaru.

To jest kwestia kluczowa dla likwidacji w Polsce postkomunistycznego Salonu?

Cytuj:
PiS od czasu do czasu wpada na pomysł przywrócenia kary śmierci. Nie słyszałem, by kiedykolwiek podjał jakieś realne działania w tym zakresie, także wtedy, gdy rządził. Zresztą to by zdaje się wymagało zerwania paru międzynarodowych umów (protokół nr. 6 do EKPC), także o ile PiS nie zamierza tego robić, jest tylko populistyczna gadka i nic więcej.

Och, bardzo mi przykro, że PiS nie pozrywał paru międzynarodowych umów tylko po to, by wprowadzić karę śmierci.

Cytuj:
Postkomuści-pragmatycy, których nie obchodzi to kto rządzi, byleby im było dobrze, nienawidzą PiSu. Natomiast szczerze przekonani, ideowi socjaliści nie.

Odwrotnie. Dowody na to dostał Witold czarno na białym. Na zaprzeczenia faktom dla samego zaprzeczania ja już nic nie poradzę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 11, 2012 12:18
Johnny99 napisał(a):
Witold napisał(a):
Owszem, jeżeli wziąć pod uwagę kontekst jego wypowiedzi, to to właśnie powiedział - że występowanie z PiSu i tworzenie nowego ugrupowania jest "podnoszeniem ręki na Polskę".

Czyli powiedział, że rozbijanie PiS jest niekorzystne dla Polski. A więc co innego. Nic na to nie poradzę.

Podobnie powiedział Cyrankiewicz w 1956r pod adresem wydarzeń w Poznaniu.
Cyrankiewicz nadto obiecywał, że kto podniesie owa rękę przeciw PZPR czyli Polsce, zostaniu mu ta ręką obcięta.

Postkomunistyczny salon podobnie gorących patriotów jak Gierek? :D

Wt gru 11, 2012 12:37

Johnny99 napisał(a):
Mówi się SweetChildowi: "jak będziesz na oblodzonej jezdni zap*** 130 na godzinę w terenie zabudowanym, to w końcu spowodujesz wypadek!".

A SweetChild na to: "ale kiedy? no, kiedy? hahaaa, nie potrafi odpowiedzieć! no to ja na takiej samej zasadzie mogę powiedzieć, że nadchodzi fala upałów, kiedyś trafię :D i dlatego właśnie rację mają ci, którzy twierdzą, że zgodnie z prawami fizyki zap*** 130 na godzinę na oblodzonej jezdni w terenie zabudowanym wcale nie powoduje wypadków, bo wydarzają się one wszędzie i zawsze będą się wydarzać, jest to tak pewne jak to, że po zimie nadchodzi wiosna!".

Straciłeś kontekst :lol:
Trzymając się Twojej analogii: prędkościomierz pokazuje 50 km/h, no może 55 km/h (czyli deficyt niewiele ponad 3% PKB), ale Ty twierdzisz, że jego wskazania są zafałszowane. Termometr wskazuje +2 stopnie (czyli dług publiczny poniżej progu ostrożnościowego), ale Ty twierdzisz, że jego wskazania są zafałszowane. Policja dobrze ocenia jazdę (ratingi), ale Ty twierdzisz, że to ściema. Zawodowcy dobrze oceniają jazdę, pchając się wręcz do samochodu (kapitał wchodzący w obligacje), ale Ty twierdzisz, że to szaleńcy. Ty twierdzisz, że rację mają ci nieliczni wizjonerzy, którzy od lat wieszczą rychłą katastrofę. I w tym kontekście wskazuję Ci, że kiedyś zapewne nastąpi kryzys, bo gospodarka zachowuje się cyklicznie, ale nie będzie znaczyło, że fataliści mieli rację. Tak jak nie ma racji synoptyk zapowiadający w listopadzie falę upałów, która nadejdzie w lipcu. A ci, którzy kierują się jego prognozami, chodzą zimą w szortach i sandałach, więc lata mogą nawet nie doczekać. I marne będą mieli pocieszenie, nawet jeśli jakiś mniej spostrzegawczy obywatel się spoci chodząc w lipcu w szaliku :twisted:

Johnny99 napisał(a):
Och, możemy o tym pogadać, ale na razie odpowiedz na jedno, proste pytanie: zgadzasz się zatem z twierdzeniami lewicy, iż socjalizm wygrał z wolnym rynkiem? I od kiedy się z nimi zgadzasz?

Sam w następnym poście piszesz:
Johnny99 napisał(a):
Socjaldemokracja rządzi w całej Europie, taka jest rzeczywistość.

Ja nie mam w zwyczaju kłócić się z rzeczywistością. Ale, jak wyżej, nic nie trwa wiecznie. Na dzisiaj interwencjonizm wygrał z wolnym rynkiem, co będzie jutro, zobaczymy. PiS też kiedyś wygrał z PO na całym froncie :evil:

Johnny99 napisał(a):
Jak się jest państwem wysoko rozwiniętym, to generalnie można dużo. Czy Polska jest takim państwem?

Polska jest na dobrej drodze, aby dołączyć do grona państw wysoko rozwiniętych. Używając terminologii piłkarskiej, mamy drużynę, która pnie się w górę w rankingach. Nie gra pięknie, raczej siłowo i często fauluje, ale wygrywa. Pewnie, wolałbym porywającą piłkę, efektowne dryblingi, czystą grę i spektakularne zwycięstwa, nie pozostawiające żadnych wątpliwości. Ale nie tak wygląda dzisiejszy futbol w wykonaniu najlepszych. Skoro najlepsi uciekają się do fauli taktycznych, to dlaczego my mamy być bardziej święci od papieża?

Wt gru 11, 2012 13:35

SweetChild napisał(a):
Straciłeś kontekst :lol:

Ty go straciłeś. Sam przecież wcześniej przyznałeś, że "wszyscy kombinują" - czyli, na przykład, wszyscy majstrują przy licznikach prędkości. A skoro tak, to spowodujesz wypadek, nawet jeśli twój prędkościomierz będzie pokazywał 50 km/h - skoro w rzeczywistości jedziesz znacznie szybciej. Ty natomiast chcesz mnie przekonać, że to dobrze, że nie ma się co czepiać, bo przecież większe i bezpieczniejsze samochody jakoś przejechały, są może poobijane, ale pasażerowie na razie przeżywają. Więc spokojnie możesz w swoim maluchu "przykręcić" prędkościomierz, co by się policja w razie czego nie czepiała, i.. jazda!

Cytuj:
Ja nie mam w zwyczaju kłócić się z rzeczywistością.

Ale mi nie chodzi o tego rodzaju zwycięstwo. Gdyby gdzieś wygrał nazizm, to chyba należałoby się "pokłócić z rzeczywistością", a nie pokornie stwierdzać: "no trudno, nazizm wygrał, nie kłóćmy się z rzeczywistością, tylko też zacznijmy organizować pogromy Żydów"?

Cytuj:
Polska jest na dobrej drodze, aby dołączyć do grona państw wysoko rozwiniętych.

Pod względem zadłużenia - z pewnością ;-) Gierek też nam załatwił coca-colę i neony - prawie jak w Nowym Jorku!

Cytuj:
Skoro najlepsi uciekają się do fauli taktycznych, to dlaczego my mamy być bardziej święci od papieża?

To pociągnijmy analogię dalej - skoro najlepsi uciekają się do oszustw i kupowania meczów, to dlaczego nie mielibyśmy na to zezwolić w polskiej lidze, zamiast organizować głupie procesy różnych "fryzjerów"? Ano dlatego, że będzie to oznaczało śmierć piłki nożnej. To, że ktoś inny zabija piłkę nożną u siebie, nie znaczy, że my też ją musimy zacząć zabijać. Przeciwnie, wyjdziemy na tym z pewnością lepiej niż ten ktoś, jeżeli zadbamy o jej uczciwość.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 11, 2012 14:28

Johnny99 napisał(a):
Ty go straciłeś. Sam przecież wcześniej przyznałeś, że "wszyscy kombinują" - czyli, na przykład, wszyscy majstrują przy licznikach prędkości. A skoro tak, to spowodujesz wypadek, nawet jeśli twój prędkościomierz będzie pokazywał 50 km/h - skoro w rzeczywistości jedziesz znacznie szybciej. Ty natomiast chcesz mnie przekonać, że to dobrze, że nie ma się co czepiać, bo przecież większe i bezpieczniejsze samochody jakoś przejechały, są może poobijane, ale pasażerowie na razie przeżywają. Więc spokojnie możesz w swoim maluchu "przykręcić" prędkościomierz, co by się policja w razie czego nie czepiała, i.. jazda!

Policja ma swój radar, więc wskazaniami prędkościomierza nie ma co się tłumaczyć, bo jeszcze dodatkowy mandat można dostać za "kombinowanie". I od początku pisałem, że jak już kombinować, to "z głową". Nigdzie nie twierdziłem też, że to dobrze (w znaczeniu oceny etycznej). Po prostu widzę następujące możliwości:
1. Kombinować tak jak inni albo lepiej, jechać szybciej i zmniejszać dystans do czołówki.
2. Nie kombinować, jechać wolniej i pogodzić się ze zwiększającym się dystansem do czołówki.
3. Nie kombinować, jechać wolniej i zakładać, że ci którzy kombinują wcześniej czy później wypadną z trasy i wówczas ich przegonimy.

Ja nie przesądzam, która strategia jest najlepsza. Ale uważam, że "1" jest najskuteczniejsza, o ile się nie przedobrzy (a raczej o ile się nie "przeźli").

Johnny99 napisał(a):
Ale mi nie chodzi o tego rodzaju zwycięstwo. Gdyby gdzieś wygrał nazizm, to chyba należałoby się "pokłócić z rzeczywistością", a nie pokornie stwierdzać: "no trudno, nazizm wygrał, nie kłóćmy się z rzeczywistością, tylko też zacznijmy organizować pogromy Żydów"?

Dlatego wiele zależy od oceny moralnej. Nie uważam interwencjonizmu państwowego za silnie negatywne zjawisko. Oceniałbym je podobnie jak np. podatki progresywne.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Polska jest na dobrej drodze, aby dołączyć do grona państw wysoko rozwiniętych.
Pod względem zadłużenia - z pewnością ;-) Gierek też nam załatwił coca-colę i neony - prawie jak w Nowym Jorku!

Pod względem zadłużenia to na szczęście tracimy dystans. A pod względem PKB per capita gonimy :)

Johnny99 napisał(a):
To pociągnijmy analogię dalej - skoro najlepsi uciekają się do oszustw i kupowania meczów, to dlaczego nie mielibyśmy na to zezwolić w polskiej lidze, zamiast organizować głupie procesy różnych "fryzjerów"? Ano dlatego, że będzie to oznaczało śmierć piłki nożnej. To, że ktoś inny zabija piłkę nożną u siebie, nie znaczy, że my też ją musimy zacząć zabijać. Przeciwnie, wyjdziemy na tym z pewnością lepiej niż ten ktoś, jeżeli zadbamy o jej uczciwość.

Właśnie, mniej więcej to miałem na myśli pisząc, że kombinować trzeba z głową. Tak aby nie popadać ze skrajności (chociaż zdecydowana większość drużyn ucieka się do fauli taktycznych, to my nie będziemy) w skrajność (będziemy tolerować niszczącą piłkę korupcję). Zasada złotego środka ;)

Wt gru 11, 2012 15:14

Johnny99 napisał(a):

Ehhh... zapomniałem już, że Johnny jest wielkim logikiem i trzeba mu każde, nawet najprostsze wnioskowanie rozkładać na czynniki pierwsze.

1. Jarosław Kaczyński, komentując tworzenie nowej partii przez Ziobrę powiedział: "Kto rozbija prawicę, ten podnosi rękę na Polskę"

2. Był to komentarz do rozłamu w PiSie, zatem w tej wypowiedzi słowo "prawica" oznacza właśnie PiS.

3. Ergo: "kto rozbija PiS, ten podnosi rękę na Polskę".

4. Jeżeli nawet tworzenie partii o identycznym programie co PiS, ale niebędącej PiSem, jest "podnoszeniem ręki na Polskę", to tworzenie partii o innym programie niż PiS i otwarcie przeciwnej PiSowi, jest nim tym bardziej.

5. Ergo: kto nie jest za PiSem, ten podnosi rękę na Polskę.

Q. E. D.

To widać jak na dłoni, o ile nie jest się fanatykiem PiS.

Cytuj:
Wyobraźnia pracuje, oj pracuje.

Skoro do Johnnego nie dociera fakt obecności byłych członków PZPR w rządzie PiSu i dalej się upiera, że "postkomuniści nienawidzą PiSu", to znaczy, że Johnny po prostu postkomunistów popierających PiS nie chce nazywać postkomunistami.

Cytuj:
To jest kwestia kluczowa dla likwidacji w Polsce postkomunistycznego Salonu?

Jest to jeden z przykładów obrazujących rzeczywistą bezwartościowość deklarowanego przez PiS "konserwatyzmu".

Cytuj:
Och, bardzo mi przykro, że PiS nie pozrywał paru międzynarodowych umów tylko po to, by wprowadzić karę śmierci.

Kiedy PiS rządził, to ani słowem na ten temat nie wspomniał. Przypomniało im się w 2011 roku.

I jest to kolejny przykład obrazujący populizm i rzeczywistą bezwartościowość deklarowanego
przez PiS "konserwatyzmu".

Cytuj:
Na zaprzeczenia faktom dla samego zaprzeczania ja już nic nie poradzę.

Co, nie potrafisz się powstrzymać? Szkoda...

Wt gru 11, 2012 17:11

Witold napisał(a):
To widać jak na dłoni, o ile nie jest się fanatykiem PiS.

Co widać, to widać, ale, niestety, nadal nie to, co Witold miał wykazać :(

Cytuj:
Skoro do Johnnego nie dociera fakt obecności byłych członków PZPR w rządzie PiSu i dalej się upiera, że "postkomuniści nienawidzą PiSu", to znaczy, że Johnny po prostu postkomunistów popierających PiS nie chce nazywać postkomunistami.

Niestety, nie chce mi się powtarzać tego, co napisałem w kilku poprzednich postach. Zresztą, czy, zdaniem Witolda to, że postkomunista Olechowski zakładał PO nie oznacza przypadkiem, że "postkomuniści kochają PO"?

Cytuj:
Jest to jeden z przykładów obrazujących rzeczywistą bezwartościowość deklarowanego przez PiS "konserwatyzmu".

Konserwatyzm jest wartością samą w sobie. Dla PiS kwestie obyczajowe nigdy nie były specjalnie istotne.

Cytuj:
Kiedy PiS rządził, to ani słowem na ten temat nie wspomniał. Przypomniało im się w 2011 roku.

Co bezsprzecznie oznacza, że prawicowiec powinien być przeciwny PiS, a popierać PO (która, jak rozumiem, niezmordowanie dąży do przywrócenia kary śmierci, o wiele skuteczniej niż PiS), tak?

(bo naprawdę nie wiem, o co ci chodzi w tych wszystkich wypowiedziach, a nie mogę się doprosić odpowiedzi).

Cytuj:
Co, nie potrafisz się powstrzymać? Szkoda...

Ponownie: nie chce mi się powtarzać. Trzeba czytać Politykę, Wyborczą, Przekrój, Przegląd, NIE, wiedzieć, kto był w czyim komitecie wyborczym, kto kogo poparł, kto kogo chwalił itp. Wtedy się wie, jakie są fakty - kogo tam popierają, a na kim wieszają psy. Jak ktoś nie chce wiedzieć, tylko będzie czytał Niezależną (sam Witold przyznał, że proPOwskich mediów po prostu.. nie czyta), żeby mieć się na co wyżywać, to jego sprawa.

Wt gru 11, 2012 18:04

Johnny99 napisał(a):
Niestety, nie chce mi się powtarzać tego, co napisałem w kilku poprzednich postach. Zresztą, czy, zdaniem Witolda to, że postkomunista Olechowski zakładał PO nie oznacza przypadkiem, że "postkomuniści kochają PO"?

Jeżeli, jak sam Johnny pisał, PO popierają takie szychy jak Urban czy Jaruzelski, to jakiś tam Olechowski w tym kontekście nie jest nikim wartym wspominania.

Cytuj:
Konserwatyzm jest wartością samą w sobie. Dla PiS kwestie obyczajowe nigdy nie były specjalnie istotne.

Tylko na ich podstawie daje się bronić prawicowości i konserwatywności tej partii, bo przecież nie na kwestiach społeczno-gospodarczych. Jeżeli odrzucić kwestie obyczajowe, to co nam zostaje? Najzwyklejsza partia socjalistyczna, niczym nie różniąca od innych lewicowych partii. Czy to właśnie Johnny myśli o PiSie?

Cytuj:
Jak ktoś nie chce wiedzieć, tylko będzie czytał Niezależną (sam Witold przyznał, że proPOwskich mediów po prostu.. nie czyta), żeby mieć się na co wyżywać, to jego sprawa.

No tak, tak. Jakbym krytykując PiS powoływał się na media prorządowe, to by oznaczało, że mam mózg wyprany przez "usłużne media". Jak powołuję się na media propisowskie, to zapewne czytam je po to, żeby mieć się na czym wyżywać ;-)

Wt gru 11, 2012 19:58

Witold napisał(a):
Jeżeli, jak sam Johnny pisał, PO popierają takie szychy jak Urban czy Jaruzelski,

Jak większość tego, co pisał johnny99 nie jest to prawda. Urban popiera Palikota, a Jaruzelski nie wypowiada się na ten temat publicznie.

Natomiast postkomuniści w swojej masie popierają częściowo SLD, a częściowo PiS.

W 2001 roku na SLD głosowało 5 342 519 wyborców, a na PIS 1 236 787
W 2011 roku odpowiednio 1 184 303 i 4 295 016

QED

Przy okazji - wszyscy znani mi byli członkowie PZPR głosują właśnie na PIS. :D

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr gru 12, 2012 8:21

Jako że Święta Bożego Narodzenia już za tydzień, zamiast nachalnej propagandy sukcesu proponuję trochę umiarkowanego optymizmu: ;)

Cytuj:
Polska biedniejsza od Litwy

Jesteśmy zamożniejsi tylko od trzech państw UE, jeszcze pół roku temu byliśmy przed czterema krajami – wynika 
z danych Eurostatu.

Poziom zamożności w Polsce, czyli PKB w przeliczeniu na jednego mieszkańca z uwzględnieniem parytetu siły nabywczej, wyniósł 64 proc. unijnej średniej – podał ostatnio Eurostat.

Gorzej jest tylko na Łotwie (58 proc.), w Rumunii (49 proc.) i Bułgarii (46 proc.). Jeszcze w ubiegłym roku, według wstępnych szacunków za 2011 r. podanych w połowie roku, wyprzedzaliśmy także Litwę. Teraz jednak nasi sąsiedzi skoczyli do 66 proc. średniej. Skąd ta diametralna zmiana? Eurostat wyjaśnia, że dane na temat Litwy skorygowano o wyniki spisu powszechnego ludności i nie są one w pełni porównywalne z poprzednimi latami.
(...)
Istotne jest to, że to właśnie Polsce udaje się najszybciej nadrobić zaległości wśród krajów regionu – podkreśla Jacek Wiśniewski, dyrektor Domu Maklerskiego Raiffeisen Bank Polska. W porównaniu z 2007 r., a więc z okresem przedkryzysowym, udało się nam zbliżyć do unijnej średniej o 10 pkt proc., Malcie (następnej w kolejności) o 9 pkt proc., a Rumunii o 8 pkt proc. – Tak wyśmiewana zielona wyspa oznacza, że od 2007 r. skumulowany wzrost PKB wyniósł 25 proc., nikt w UE nie miał nawet zbliżonego wyniku – dodaje Wiśniewski.

Tytuł daję dużą czcionką w prezencie pod choinkę dla przeciwników PO, a wytłuszczenie dodaje w ramach optymistycznego akcentu w końcówce :D

Pn gru 17, 2012 11:55

Witold napisał(a):
Jeżeli, jak sam Johnny pisał, PO popierają takie szychy jak Urban czy Jaruzelski, to jakiś tam Olechowski w tym kontekście nie jest nikim wartym wspominania.

Trochę nie, a trochę tak. Urban i Jaruzelski jednak PO nie zakładali.

Cytuj:
Tylko na ich podstawie daje się bronić prawicowości i konserwatywności tej partii, bo przecież nie na kwestiach społeczno-gospodarczych. Jeżeli odrzucić kwestie obyczajowe, to co nam zostaje? Najzwyklejsza partia socjalistyczna, niczym nie różniąca od innych lewicowych partii. Czy to właśnie Johnny myśli o PiSie?

W kwestiach społeczno-gospodarczych PiS jest tak samo "lewicowy", jak PO, SLD, PSL i RP. Ile jeszcze razy mam to napisać?

Cytuj:
No tak, tak. Jakbym krytykując PiS powoływał się na media prorządowe, to by oznaczało, że mam mózg wyprany przez "usłużne media". Jak powołuję się na media propisowskie, to zapewne czytam je po to, żeby mieć się na czym wyżywać ;-)

Nie chodzi mi o krytykowanie PiS, tylko o wygłaszanie stwierdzeń odnośnie tego, kogo popiera lewicowy establishment, nie mając na ten temat żadnej wiedzy.

Cytuj:
Przy okazji - wszyscy znani mi byli członkowie PZPR głosują właśnie na PIS. :D

Natomiast jeśli o mnie chodzi, to wszyscy głosują na PO i nienawidzą Kaczyńskich.

Nic zresztą dziwnego, skoro dla Urbana Tusk jest drugim najwybitniejszym polskim politykiem III RP po Kwaśniewskim. To czy lewak zagłosuje na PO czy na Palikota zależy wyłącznie od tego, jak bardzo boi się Kaczyńskiego. Ci, którzy boją się go bardzo, głosują na PO, ci, którzy boją się go mniej - na Palikota.

SweetChild napisał(a):
Jako że Święta Bożego Narodzenia już za tydzień, zamiast nachalnej propagandy sukcesu proponuję trochę umiarkowanego optymizmu: ;)

Specjalnie dla SweetChilda - RAZ o "poprawianiu" statystyk:

Jak w praktyce wygląda takie „wzmaganie”, pokazuje niezwykle ciekawy komentarz Barbary Kasprzyckiej na drugiej stronie „Dziennika Gazety Prawnej”, opisujący skutki rządowej akcji walki z przewlekłością w udzielaniu pozwoleń budowlanych. W statystykach zmiana przepisów spowodowała zmniejszenie opóźnień i awans o cztery pozycje w rankingu Banku Światowego, w praktyce − zmiana nie poprawiła nic, albo wręcz jeszcze bardziej pogorszyła sytuację. Ale wiadomo, co dla tej władzy ważniejsze.

Są podstawy do uznania, iż takie "kombinatorstwo" odbywa się na znacznie większą skalę. Zresztą, wystarczy zajrzeć do informacji na temat metodologii rankingów np. wolności gospodarczej - w jakim stopniu oceniane są tam nie tylko twarde dane, ale także np. deklaracje bądź zmiany prawne. Wystawia się im choćby oceny w formie cyfr - dlatego sprawia to wrażenie, jakby wszystko było "wyliczone", a więc obiektywne. Nasz rządzik nauczył się doskonale to wykorzystywać.

Wt gru 18, 2012 11:26

Johnny99 napisał(a):
Specjalnie dla SweetChilda - RAZ o "poprawianiu" statystyk:

Czuję się wyróżniony :-D

Na marginesie, dobrze że się odezwałeś, bo obawiałem się, czy za swoją opozycyjną działalność nie zostałeś internowany przez reżim Tuska i Komoruska :twisted:

Wt gru 18, 2012 11:59

Johnny99 napisał(a):
W kwestiach społeczno-gospodarczych PiS jest tak samo "lewicowy", jak PO, SLD, PSL i RP. Ile jeszcze razy mam to napisać?

W kwestiach społeczno-gospodarczych, czyli tak naprawdę jedynych istotnych PIS jest znacznie bardziej lewicowy, niż PO, bardziej lewicowy niż PSL i SLD, a tak samo lewicowy jak RP.

W końcu nawet SLD w trakcie swoich rządów coś tam prywatyzowało, a żadna z pozostałych partii nie głosi postulatów "repolonizacji" (czyli nacjonalizacji) gospodarki (poza Palikotem właśnie, który to głosi, ale nazywa inaczej)

Cytuj:
wygłaszanie stwierdzeń odnośnie tego, kogo popiera lewicowy establishment, nie mając na ten temat żadnej wiedzy.

Sprawa rozbija się o definicje. Dla pisowskich fanatyków "lewicowy establishment" to ci, którzy popierają PO. Zatem dla nich LE popiera PO z definicji LE :D

Tymczasem prawdziwe lewaki popierają Palikota, a stare komuchy SLD i PiS

Cytuj:
- RAZ o "poprawianiu" statystyk:

Oczywiście RAZ doskonale "wie", jak jest w praktyce, w końcu sam zakłamuje i fałszuje dane i to na gobbelsowską skalę :(

Cytuj:
Są podstawy do uznania, iż takie "kombinatorstwo" odbywa się na znacznie większą skalę.

Te podstawy to oczywiście mocna, niezachwiana wiara pisowskich fanatyków, że tak właśnie jest. :(

Śr gru 19, 2012 11:17

Lekki offtop, ale przypomniał mi się ten post Johnny'ego przy okazji dzisiejszego werdyktu TK.

Johnny99 napisał(a):
Nie interesuje mnie, co ZUS robi z moją składką, interesuje mnie, co mi w zamian za nią obiecał i czy się z tej obietnicy wywiązuje. Tym bardziej, że wysokość emerytury w tym filarze jest ściśle związana z odnotowaną na indywidualnym koncie sumą odprowadzonych składek zgromadzonych w okresie całej aktywności zawodowej . Tak, więc ile, kto uzbiera, tyle też pieniędzy otrzyma.

A tak to widzi Trybunał Konstytucyjny:
Cytuj:
Przepisy, które zawiesiły w 2012 r. procentową waloryzację świadczeń emerytalno-rentowych i zastąpiły ją waloryzacją kwotową, są zgodne z konstytucją - orzekł w środę Trybunał Konstytucyjny. Zdanie odrębne zgłosiło pięcioro sędziów.

W uzasadnieniu do orzeczenia sędzia sprawozdawca Andrzej Rzepliński podkreślił m.in., że "ustawodawca ma swobodę w kształtowaniu mechanizmu waloryzacji". Dodał, że "zakres zabezpieczenia społecznego jest uzależniony od sytuacji ekonomicznej państwa", a "zapewnienie równowagi budżetowej jest zasadą konstytucyjną".

Nie podobają Ci się takie warunki? Mnie też nie, tyle naszego, że mogą nam się nie podobać. Ale to tzw. "umowa nie do odrzucenia" :twisted:

Śr gru 19, 2012 18:14

Pojawił się nowy tegoroczny ranking wolności gospodarczej Heritage.

Polska zajmuje w nim obecnie 57 miejsce mając 66 punktów. Jest to najlepszy polski wynik w historii pomiarów.

W sumie od 2007 roku polski Index of economic freedom (IEF) wzrósł o 7,89 pkt. Jest to drugi najszybszy w tym czasie wzrost w Europie i piąty na świecie.

Cz sty 10, 2013 9:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158 ... 166  Następna strona