Włochy - upada tabu 25 grudnia
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Włochy - upada tabu 25 grudnia
Po raz pierwszy we Włoszech sklepy 25 grudnia, czyli w dniu święta Bożego Narodzenia, mogą być otwarte. To wynik działania ustawy o liberalizacji handlu i usług, która stwierdza, że to właściciel decyduje o terminie i godzinach otwarcia swego sklepu. Upada tabu 25 grudnia - tak dziennik "Corriere della Sera" podsumował tę swoistą rewolucję we włoskim handlu, który do niedawna funkcjonował ściśle według rozporządzeń, wydawanych między innymi przez lokalne władze. Ograniczenia dotyczące godzin i dni otwarcia, także w niedziele i święta, zniesiono zarówno wobec sklepów jak i centrów handlowych. Rządowy dekret liberalizacyjny, zaskarżony przez władze kilku regionów, został zatwierdzony niedawno przez Trybunał Konstytucyjny. Celem dekretu, przyjętego przez gabinet Mario Montiego w ramach programu uzdrawiania włoskich finansów i wyprowadzania kraju z kryzysu jest wzrost konkurencji i konsumpcji. http://biznes.onet.pl/rewolucja-w-handl ... news-detal
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N gru 23, 2012 11:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Włochy - upada tabu 25 grudnia
Jajko napisał(a): Celem dekretu, przyjętego przez gabinet Mario Montiego w ramach programu uzdrawiania włoskich finansów i wyprowadzania kraju z kryzysu jest wzrost konkurencji i konsumpcji. Jak zwykle cel uświęca środki. A gdzie jest tu człowiek?
|
N gru 23, 2012 11:41 |
|
 |
Jajko
|
Może właśnie celem jest człowiek? Jak gospodarka padnie, to człowiek do garnka nie będzie miał co w kolejne święta włożyć...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N gru 23, 2012 11:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Może właśnie celem jest człowiek? Jak gospodarka padnie, to człowiek do garnka nie będzie miał co w kolejne święta włożyć... Człowiek ma prawo do pracy, ale i odpoczynku. Jeżeli rząd nie daje rady zapewnić odpowiedniego rozwoju, to czas na jego zmianę, a nie na wykorzystywanie ludzi. Jeśli właściciele chcą mieć otwarte sklepy i większe zyski, to niech sprzedają w nich sami, a nie wykorzystują pracowników.
|
N gru 23, 2012 11:47 |
|
 |
WIST
|
Już teraz ten kto ma pracę poświęca na nią większość czasu. Co za radość z życia skoro jedyne co mam robić to pracować. A po co? Aby przeżyć i dalej móc pracować... Jak sklepy nie będą otwarte w jeden dzień, to zakupy ludzie zrobią w drugi.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N gru 23, 2012 11:58 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Jajko, czy odczuwasz potrzebę robienia codziennych zakupów 25 grudnia? A może ten dzień wybierzesz na zakup nowej koszuli, czy nowego telewizora? Rozumiem potrzebę liberalizacji. Ale bądźmy rozsądni. Sam prowadzę z rodziną kawiarnię i 25 grudnia będzie ona zamknięta. Nawet nie ze względu na moje przekonania. Wiem, że nikt normalny tego dnia do kawiarni nie przyjdzie.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N gru 23, 2012 13:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwiedziony przez szatana ateista jest gotów podłapać każdą rzecz którą można zinterpretować jako cios dla chrześcijaństwa i zadowolony z siebie nie widzi że sam se strzela w stopę. Tak działa król oszustów dla którego ateiści są łatwym łupem. Jajko, to co przytaczasz jest po prostu znakiem końca czasów, którym będzie wielkie zniewolenie świata i choć nie zdajesz sobie z tego sprawy, może otworzysz oczy kiedy w niedługim czasie wszystko nabierze rozpędu. To są znaki które dawno temu zostały przepowidziane, a Kościół zostanie ukrzyżowany. Te rzeczy są tego początkiem.
|
N gru 23, 2012 15:56 |
|
 |
Jajko
|
Mnie to akurat nie przeszkadza. Ja tylko przekazałem informację i nawet jej nie komentowałem.
Zobaczymy ilu nienormalnych będzie 25 grudnia we Włoszech - niegdyś tak katolickim kraju...
|
N gru 23, 2012 15:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Mnie to akurat nie przeszkadza. Ja tylko przekazałem informację i nawet jej nie komentowałem.
Zobaczymy ilu nienormalnych będzie 25 grudnia we Włoszech - niegdyś tak katolickim kraju... Nikt nie twierdzi, że Tobie to przeszkadza. Ty masz kolejna okazję do szyderstwa: Jajko napisał(a): niegdyś tak katolickim kraju..
|
N gru 23, 2012 16:06 |
|
 |
Jajko
|
Dlaczego stwierdzenie faktu jest wg Ciebie szyderstwem????
|
N gru 23, 2012 16:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Dlaczego stwierdzenie faktu jest wg Ciebie szyderstwem???? Może to nie szyderstwo, ale ironiczna wypowiedź na pewno. To nie jest zwykłe stwierdzenie faktu. Ty po prostu wyszukujesz różne sensacje i komentujesz je w odpowiednim świetle..
|
N gru 23, 2012 16:12 |
|
 |
Jajko
|
NIE WYSZUKUJĘ. To są informacje z pierwszych stron dużych portali.
|
N gru 23, 2012 16:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): NIE WYSZUKUJĘ. To są informacje z pierwszych stron dużych portali. Co nie zmienia motywu, w jakim celu je tu wklejasz.
|
N gru 23, 2012 16:59 |
|
 |
Jajko
|
Moim motywem jest przekazanie obiektywnej informacji o sprawach związanych choćby pośrednio z wiarami, religiami, zwyczajami religijnymi, rytuałami i bogami oraz ludźmi.
|
N gru 23, 2012 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Mnie to akurat nie przeszkadza. Ja tylko przekazałem informację i nawet jej nie komentowałem.
Zobaczymy ilu nienormalnych będzie 25 grudnia we Włoszech - niegdyś tak katolickim kraju... Niegdyś i dziś katolickim. A głupich nie sieją, sami się rodzą i usiłują zarobić na niemożliwym....po świętach liczyć będą straty, choć nie sądzę aby się przyznali do porażki.
|
N gru 23, 2012 17:12 |
|
|
|