Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 23:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
 Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Acro napisał(a):
Że niby na siedząco nie można strugać? Ale skoro struganie kuli to już dla Ciebie wszechmoc - proszę bardzo, kolejny dowód na to, ze rozumiesz ja, hmmm, że tak powiem, oryginalnie...

Zatem ...powodzenia w struganiu na siedząco Ci życzę.

Śr gru 26, 2012 22:12

Dziękuję. Przede wszystkim nie sądzę, abym potrzebował. A jeśli - to na krótko - bo po to wymyślono rehabilitację, aby kule i inne protezy móc porzucić.

Śr gru 26, 2012 22:26
Acro napisał(a):
Dziękuję. Przede wszystkim nie sądzę, abym potrzebował. A jeśli - to na krótko - bo po to wymyślono rehabilitację, aby kule i inne protezy móc porzucić.

Wiele rzeczy człowiek wymyślił po to właśnie by sobie pomagać.

Szkopuł malutki tylko tkwi w tym, iż siłą rzeczy jeśli złamiesz obie nogi - Jesteś zdany na pomoc innych.

Śr gru 26, 2012 22:45

Owszem.
Ale - trzymając się dalej tej metafory - jeśli jestem połamany to staram się jak najszybciej wyleczyć, a nie chełpię swoim problemem, który do tego zależy tylko od Ciebie.

Śr gru 26, 2012 23:06

Acro napisał(a):
Ale co argumentować? Czepiłeś się jak pijany płotu myśli, że wszechmocny nie znaczy wszystko mogący tylko sporo mogący.

Chciałeś dyskutowac w oparciu o logikę?
Chciałeś.
Przyjąłem to wyzwanie?
Przyjąłem.
Co się w końcu okazało?
Niestety przykro to stwierdzić,ale nie sprostałeś temu wyzwaniu.A wiesz dlaczego?
Bo cały czas stosujesz swoją,wyimaginowaną definicje "wszechmocy",która stała się dla ciebie swoistym dogmatem.A ten kto jest dogmatykiem zadaje pytania w stylu"Ale co argumentować?" :D

Cz gru 27, 2012 12:18

Wybacz, ale jeżeli dla Ciebie wszystko oznacza część, to - faktycznie, mamy baaaardzo różne sposoby definiowania. I niewątpliwie Ty, zrównując część z całością, tworzysz w ten sposób definicję baaardzo logiczną. I faktycznie nie przekonasz mnie do takiej logiki. :(

Cz gru 27, 2012 17:51

Acro napisał(a):
Wybacz, ale jeżeli dla Ciebie wszystko oznacza część, to - faktycznie, mamy baaaardzo różne sposoby definiowania.(

Cytuj:
. I faktycznie nie przekonasz mnie do takiej logiki

Do takiej logiki nigdy cie nie przekonywałem.
Wystarczy mi tylko jak uznasz definicję leksykalną terminu "wszystko"na której to oparłem swoją argumentację.

Cz gru 27, 2012 22:18

Ponieważ Twoja definicja słowa "wszystko" (wdzięcznie, acz niesłusznie nazwana leksykalną) oznacza "część" więc nijak mnie do niej nie przekonasz. No, chociaż, może...

Jeżeli zgodzisz się pożyczyć mi tysiąc złotych i nie będziesz zgłaszał pretensji, ze oddam Ci 300zł - czyli WSZYSTKO, to jestem gotów poważnie się nad tą definicją zastanowić... To jak?

Pt gru 28, 2012 22:47

Acro napisał(a):
Ponieważ Twoja definicja słowa "wszystko" (wdzięcznie, acz niesłusznie nazwana leksykalną) oznacza "część" więc nijak mnie do niej nie przekonasz. No, chociaż, może...

Nazwałem moją definicję jako "leksykalną" tylko dlatego,że sens pojęcia "wszystko" jest taki sam w obu przypadkach,czyli relatywny.Zarzut jakoby termin Ten w tym konkretnie znaczeniu oznaczał "część"jest kompletnie bezzasadny.

Cytuj:

Jeżeli zgodzisz się pożyczyć mi tysiąc złotych i nie będziesz zgłaszał pretensji, ze oddam Ci 300zł - czyli WSZYSTKO, to jestem gotów poważnie się nad tą definicją zastanowić... To jak?

Zgodzę się,jak wygram w totka.
Ale do rzeczy.
Jeżeli anuluje ci 700 złotych,a ty mi oddasz 300 to to oznacza że zwracasz mi WSZYSTKO.
A wiesz dlaczego tak jest?
Bo sam okresliłeś: "300 zł- czyli WSZYSTKO" :D
To jak teraz będzie Acruś?

So gru 29, 2012 5:10

Hosi napisał(a):
Nazwałem moją definicję jako "leksykalną" tylko dlatego,że sens pojęcia "wszystko" jest taki sam w obu przypadkach,czyli relatywny.Zarzut jakoby termin Ten w tym konkretnie znaczeniu oznaczał "część"jest kompletnie bezzasadny.

Jeżeli nie oznacza wszystkiego to oznacza część. Tertium non datur.
A relatywnie to wszechmogący jest każdy z nas. Troszkę tak relatywna definicja jest bezużyteczna, by nie powiedzieć wprost - głupia.

Cytuj:
Ale do rzeczy.
Jeżeli anuluje ci 700 złotych,a ty mi oddasz 300 to to oznacza że zwracasz mi WSZYSTKO.
A wiesz dlaczego tak jest?
Bo sam okresliłeś: "300 zł- czyli WSZYSTKO" :D
To jak teraz będzie Acruś?

Ależ prosze bardzo! Rozumowanie pokrętne, ale nie będę się spierał, podoba mi się wniosek. A teraz sprawdźmy, czy Hosi nie robi sobie z gęby cholewy:
mój nr rachunku 25 1140 2004 0000 3102 0464 9009.
Czekam na obiecane 1000 zł - i obiecuję, że w tydzień oddam Ci WSZYSTKO! *)

*) "wszystko" wg definicji Hosi, czyli relatywnie.

So gru 29, 2012 18:22
Moderator

wszystko «zaimek oznaczający ogół rzeczy i spraw»
http://sjp.pwn.pl/slownik/2538293/wszystko

~ Pink Floyd, "Hey you"

So gru 29, 2012 19:00

No właśnie - po hosiowemu spłacę mu ogół długu. :)

Tamże:
wszechmoc «moc nieograniczona, absolutna>>
Jeśli nie może czegoś, co nawet ja mogę, to ma nieograniczoną moc? Albo inaczej: skoro nie może kłamać, to ogranicza go zakaz kłamania.

So gru 29, 2012 19:08

Acro napisał(a):
Jeżeli nie oznacza wszystkiego to oznacza część.

Tylko że część to też wszystko. :D
A wiesz dlaczego?
Bo jeżeli pożyczam ze "wszystkich" swoich pieniędzy ich część tj 1000 PLN,a pożyczkobiorca oddaje mi"wszystkie" pożyczone pieniądze,to drugie "wszystko" jest relatywne wobec pierwszego. ;)
Tak więc część=wszystko z innego wszystkiego.
Ale czy wszystkie pieniądze pożyczkodawcy to w ogóle wszystkie absolutnie pieniądze? :D
Cytuj:

A relatywnie to wszechmogący jest każdy z nas.

Ale Bóg jest najbardziej wszechmogący :D

Cytuj:
Troszkę tak relatywna definicja jest bezużyteczna, by nie powiedzieć wprost - głupia.

No cóż,autorzy leksykonów nie nadążają za tobą :D

Cytuj:

Ależ prosze bardzo! Rozumowanie pokrętne, ale nie będę się spierał, podoba mi się wniosek. A teraz sprawdźmy, czy Hosi nie robi sobie z gęby cholewy:
mój nr rachunku 25 1140 2004 0000 3102 0464 9009.
Czekam na obiecane 1000 zł - i obiecuję, że w tydzień oddam Ci WSZYSTKO! *)

Kasiora będzie jak wygram w totka-to był mój warunek :)

Cytuj:

wszechmoc «moc nieograniczona, absolutna>>
Jeśli nie może czegoś, co nawet ja mogę, to ma nieograniczoną moc?

No pewnie!
Moc nieograniczona, absolutna,największejsza,co oczywiste w ramach Jego możliwości.Zapomniałeś już :D ?

So gru 29, 2012 21:34

Hosi napisał(a):
Tylko że część to też wszystko. :D
A wiesz dlaczego?
Bo jeżeli pożyczam ze "wszystkich" swoich pieniędzy ich część tj 1000 PLN,a pożyczkobiorca oddaje mi"wszystkie" pożyczone pieniądze,to drugie "wszystko" jest relatywne wobec pierwszego. ;)
Tak więc część=wszystko z innego wszystkiego.
Ale czy wszystkie pieniądze pożyczkodawcy to w ogóle wszystkie absolutnie pieniądze? :D

Nazywaj to jak chcesz bylebyś tylko nie marudził, jak z Twojego tysiąca oddam Ci "wszystko" w postaci 300 zł. Przelew jeszcze nie dotarł!
Cytuj:
Ale Bóg jest najbardziej wszechmogący

Wszechmoc nie ulega stopniowaniu.

Cytuj:
Kasiora będzie jak wygram w totka-to był mój warunek

Ale o co chodzi - przecież za chwilkę Ci "wszystko " oddam? Czyżbym był swiadkiem wymiękania kolegi? Polecam takie angielskie przysłowia:
Do what you preach.
Put your money where your mounth is.
czy polskie powiedzenie "mocny w gębie".

N gru 30, 2012 22:48

Acro napisał(a):
Wszechmoc nie ulega stopniowaniu

Ta pomyślana przez ciebie to na pewno.
Widzę Acro że musisz się jeszcze duuuużo uczyć :)

Cytuj:

Ale o co chodzi - przecież za chwilkę Ci "wszystko " oddam? Czyżbym był swiadkiem wymiękania kolegi?

Przepraszam,a czy ja gdziekolwiek obiecałem ci kasę bezwarunkowo?
Jeżeli nie,to po co piszesz o "wymiękaniu"?

Pn gru 31, 2012 0:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona