Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 133  Następna strona
 Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków 
Autor Wiadomość
Post Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Cytuj:
”O Panie, jestem winny dwóch grzechów. Po pierwsze, udałem się z pielgrzymką do twego miasta, zapominając, że jesteś wszędzie; po drugie modlę się do ciebie słowami, zapominając, że znajdujesz się poza wszelkim słowem”

Autor nieznany.

Prawda. Zgadzam się z tymi słowami w 100 %

So gru 08, 2012 23:51
"Gdy wzbiłem się w górę,
W Noc Ciemną
Źrenice mi jasność zalała.
I zdobycz niezmiernie wspaniała,
Zjawiła się w mroku przede mną:
lecz pomny Miłości apelu,
Wyrwałem sie rzutem zuchwałym.
I wyżej wciąż wyżej leciałem,
aż wreszcie dotarłem do celu."
św. Jan od Krzyża

So gru 15, 2012 17:05
Cytuj:
W świętej Ewangelii czytamy, że Pan wszedł do świątyni i wyrzucił wszystkich, którzy w niej sprzedawali i kupowali, a do tych, którzy wystawiali na sprzedaż gołębie i inne podobne rzeczy, powiedział: "zabierzcie to stąd, usuńcie to!"

Dlaczego Jezus wyrzucił sprzedających i kupujących a tym, którzy wystawiali na sprzedaż gołębie, kazał je usunąć?
Chciał, żeby świątynia była pusta! - do tego włąsniezmierzały jego słowa. Zupełnie tak, jakby powiedział: mam prawo do tej świątyni, sam tylko chcę tam przebywać i królować.
Co to znaczy? Świątynią, w której Bóg chce królować jak Pan i podług własnej woli, jest dusza ludzka, którą On ukształtował i stworzył dokładnie na własne podobieństwo. Czytamy przecież, że Pan powiedział: "Uczyńmy człowieka na nasz obraz i podobieństwo". Tak też postąpił. Uczynił ludzką duszę tak bardzo do siebie podobną, że ani w niebie, ani na ziemi, pośród wszystkich wspaniałych stworzeń, które tak cudownie powołał do istnienia, żadne nie jest równie jak ona do Niego podobne. I dlatego Bóg pragnie, by ta świątynia była pusta, nie chce w niej nikogo poza sobą. Ponieważ jest tak do Niego podobna, ma w niej wielkie upodobanie i z rozkoszą w niej przebywa, pod warunkiem, że jest sam.

A teraz uważajcie! Kim byli ludzie, którzy tam kupowali i sprzedawali i kim są oni dziś jeszcze? Posłuchajcie! Będę tu mówił wyłącznie o ludziach dobrych. Chcę jednak tym razem wskazać, kim byli oraz kim są jeszcze dziś ci, którzy w ten sposób kupowali i sprzedawali, a i teraz nie zaprzestają tego.
Pan ich przepędził i wygnał poza świątynię, a postępuje tak nadal ze wszystkimi, którzy kupują i sprzedają w tej świątyni; ani jednego nie chce w niej zostawić.

Otóż kupcami są ci wszyscy, którzy wystrzegają się większych grzechów, chcieliby być ludzmi dobrymi i spełniają na chwałę Bożą różnego rodzaju dobre uczynki: posty, czuwania, modlitwy i tym podobne. Pełnią je jednak po to, by Pan im za nie dał coś w nagrodę albo żeby Bóg w zamian uczynił im coś miłego. Wszyscy oni są kupcami!

Ludzie, którzy chcą w ten sposób kupczyć z Panem, są zgoła nie rozumni, prawdę pojmują bardzo słabo lub wcale. Dlatego Pan przepędził ich ze świątyni i poza nią wygnał. Nie mogą w tym samym miejscu znajdować się światło i ciemność. Bóg jest sam w sobie prawdą i światłem. Zatem kiedy On wchodzi do światyni, wtedy wyrzuca z niej niewiedzę, to jest ciemność, a za pomocą światła i prawdy objawia siebie samego. Kupcy odchodzą z chwilą gdy człowiek pozna prawdę, ta bowiem nie cierpi kupczenia.
Bóg nie szuka swego, we wszystkich swych dziełach jest swobodny i wolny, dokonuje ich z prawdziwej miłości.
Tak samo postępuje człowiek zjednoczony z Bogiem: on także jest swobodny i wolny we wszystkich uczynkach i spełnia je wyłącznie na chwałę Bożą, nie szukając swgo. A sprawia to w nim Bóg.
Powiem więcej: dopóki człowiek we wszystkich swoich uczynkach szuka czegoś, co Bóg może lub chce dać, podobny jest do tych kupców.

Mistrz Eckhart - Kazanie I, frag.

______

"Autentyczna duchowość chrześcijańska to radość i nadzieja, a nie wykluczanie."

A tutaj to żaden mistyk, świety czy błogosławiony, ot tylko Hryniewicz :)

Wt gru 18, 2012 14:48
"Boże, jakąż chwałę wypowiemy, jakie dziękczynienie złożymy za Twoją miłość? Tak mnie ukochałeś, że z miłości ku mnie stałeś się w czasie, Ty, który stworzyłeś wszystek czas; a stałeś się na świecie młodszy wiekiem od wielu swoich sług, chociaż starszy jesteś wiecznością niźli świat. Stworzyłeś człowieka, a człowiekiem się stałeś. Narodziłeś się z matki, którą stworzyłeś, pozwoliłeś się nosić na rękach, które ukształtowałeś, ssałeś piersi, które mlekiem wypełniłeś; kwiliłeś w żłobie jako nie umiejące mówić dziecię, a jesteś Słowem, bez którego niemą byłaby cała mowa ludzka."
św. Augustyn

So gru 29, 2012 17:57
"Złóżmy nasze ręce w ręce Boskiego Dzieciątka, powiedzmy Mu "tak" jako odpowiedź na Jego "pójdź za mną". Stańmy się odtąd Jego własnością, aby Jego boskie życie mogło swobodnie w nas przepływać".
św. Teresa Benedykta od Krzyża

N gru 30, 2012 19:33

"Łaska nie dokona swego dzieła w duszach, które z własnej woli na nią się nie otworzą; również Maryja nie wypełni swego macierzyństwa tam, gdzie się Jej człowiek nie zawierzy."
św. Teresa Benedykta od Krzyża

So sty 12, 2013 17:04

"Adoracja ... ten milczący podziw, który jest najwymowniejszym uwielbieniem ... .
Ten milczący podziw, który zawiera w sobie najżarliwsze z wyznań miłości."
bł. Karol de Foucauld

So sty 12, 2013 17:11
"Trudno jest zobaczyć Chrystusa w tłumie; nasz umysł potrzebuje pewnej samotności; Boga ogląda się w jakimś odosobnieniu skupionej uwagi. W tłumie panuje zgiełk; to oglądanie wymaga ustronia".
Św. Augustyn

W1N2M, jak dobrze że jesteś.

Pn sty 14, 2013 20:05
Jezus zaprasza Cię, byś prowadził życie
na wzór Nazaretu

Zarówno ścieżki misyjnej działalności jak i ścieżki
samotności nie mogą być dla Ciebie, tak jak i dla
Niego, niczym innym jak tylko wyjątkowymi drogami
życia.

Wykorzystuj je wpełni za każdym razem kiedy Jego wola
wyraźnie je przed Tobą rozciele .
W innych wypadkach wracaj zawsze do Nazaretu

Niezależnie od tego, czy będziesz sam czy razem
z innymi braćmi, bierz przykład z życia
Jezusa w Nazarecie
W całej jego prostocie i w całej jego rozciągłości.....

Nie przywiązuj się do stroju- tak jak Jezus w Nazarecie,
ani do klauzury - tak jak Jezus w Nazarecie
ani nie uciekaj od miejsc zamieszkałych lecz osiądź
blisko ludzi - tak jak Jezus w Nazarecie ;

Na pracę przeznacz przynajmniej 8 godzin dziennie
(może to być praca jakakolwiek, najlepiej jednak fizyczna)
- tak jak praktykował Jezus w Nazarecie;
nie staraj się o liczne posiadłości, ani o okazałe
pomieszczenie,ani o wielkie zarobki, ani o małe
darowizny , lecz żyj w całkowitym ubóstwie
- tak jak żył Jezus w Nazarecie ....

Będąc sam, żyj tak jakbyś miał pozostać całe życie sam
Jeżeli jesteście w dwu lub w trzech lub w kilku,
żyjcie tak, jakby nigdy nie miało was być ani
o jednego więcej

Módl się tak jak Jezus, znajdując zawsze na to wiele czasu
i tak jak On musisz umieć znaleźć dużo czasu na pracę
fizyczną . Czasu tego nie uważaj bynajmniej za
wydarty lecz za ofiarowany modlitwie

Miłuj Jezusa z całego serca, a każdego człowieka
kochaj tak, jak siebie samego z miłości dla Niego.
Naśladować życie Jezusa w Nazarecie można wszędzie
Staraj się robić to szczególnie w tym miejscu,
w którym Twój bliźni najbardziej potrzebuje.

Z dziennika O. Karola de Foucauld

Wt sty 15, 2013 16:16
Pięć właściwości ma ptak samotny: wzlatuje ponad najwyższe wzniesienia, nie znosi towarzystwa nawet podobnego jemu, zwraca się pod wiatr, nie ma określonego koloru, śpiewa przyjemnie. Tak również i dusza kontemplatywna powinna się wznosić ponad przemijające rzeczy, traktując je jakby nie istniały, być przyjaciółką samotności i milczenia, nie cierpieć towarzystwa żadnego stworzenia. Powinna zwracać się zawsze pod powiew Ducha Świętego, idąc za Jego natchnieniami, aby przez swoją wierność stała się godna Jego towarzystwa. Powinna wreszcie nie mieć określonego koloru, nie przywiązując się do żadnej rzeczy, tylko spełniając wolę Bożą; i na koniec winna przyjemnie śpiewać w kontemplacji i miłowaniu swego Oblubieńca.
Św. Jan od Krzyża.

Pt lut 01, 2013 20:31
"Czuję w głębi duszy, że Bóg dał mi łaskę rozumienia cudzej niedoli a zwłaszcza wrażliwość na ciężki los biedaków. Wielkie współczucie, którym pała moja dusza na widok biedaka, rodzi w samym jej centrum gwałtowne i tak mocne pragnienie przyjścia mu z pomocą, że gdybym był posłuszny poleceniom woli, musiałbym rozebrać się z własnej odzieży, aby go przyodziać.

Jeśli wiem, że jakaś osoba jest udręczona na duszy i ciele, czegóż nie zrobiłbym dla niej u Chrystusa, aby zobaczyć ją wolną od strapienia. Gdyby Pan zezwolił mi, wziąłbym chętnie na siebie wszystkie jej cierpienia i wysłużone zasługi ofiarował dla jej dobra, po to, żeby zobaczyć ją znowu zdrową."
św. Ojciec Pio

Pn lut 04, 2013 17:52
"Dobro czyni się nie na miarę słów czy uczynków
ale na miarę tego, kim się jest, na miarę
życia Jezusa w nas , w stopniu, w jakim nasze
akty są aktami Jezusa, działającego w nas
i przez nas .....
dusza spełnia dobro na miarę swojej świętości :
tę prawdę miejmy zawsze przed oczyma "

Karol de Foucauld
( Reguła i Dyrektorium 645-656 )

Pt lut 08, 2013 20:03
Co mi mówisz górski strumieniu?
w którym miejscu ze mną się spotykasz?
ze mną, który także przemijam -
podobnie jak ty...
Czy podobnie jak ty?
(Pozwól mi tutaj się zatrzymać -
pozwól mi zatrzymać się na progu,
oto jedno z tych najprostszych zdumień.)
Potok się nie zdumiewa, gdy spada w dół
i lasy milcząco zstępują w rytmie potoku
- lecz zdumiewa się człowiek!
Próg, który świat w nim przekracza,
jest progiem zdumienia.
(Kiedyś temu właśnie zdumieniu nadano imię "Adam".)
Jan Paweł II, Tryptyk rzymski, 2003

So lut 09, 2013 16:45
Otwórz nasze oczy na potrzeby bliźnich
Duchu miłosci,
otwórz nasze oczy na uśmiech
i wdzięczność dziecka,
zaufanie młodego człowieka
i potrzeby starego człowieka.
Spraw, aby nikt z nas nie czuł się obcym
i niepotrzebnym na ojczystej ziemi.
Przyjdź, Duchu Święty,
napełnij serca Twoich wiernych
i rozpal w nich ogień Twojej miłości.
Prowadź nas drogą ewangelicznej prawdy.
bł.Jan Paweł II

N lut 10, 2013 16:55
"Niestrudzenie dzięki czynię mojemu Bogu, który zachował mnie wiernym w dniu mojej próby, tak że dzisiaj mogę z ufnością złożyć w ofierze jako żywy dar moją duszę Chrystusowi, mojemu Panu, bo On mnie zachował od wszelkich utrapień (...) Dzisiaj także mogę wśród narodów, wszędzie, gdzie się znajduję, nieprzerwanie wychwalać i wysławiać Twoje Imię, zarówno w powodzeniach, jak i w przeciwnościach. Cokolwiek zaś mnie spotka czy to dobrego, czy złego, powinienem to przyjąć jednakowo i zawsze dziękować Bogu, który mnie pouczył, abym bez wahania i bezgranicznie wierzył, ze On jest niezawodny i wysłucha mnie".
św. Patryk

Wt lut 12, 2013 16:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 133  Następna strona