Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 41  Następna strona
 3 pytania do ateistów 
Autor Wiadomość
Post Re: 3 pytania do ateistów
Racja Frater, a tutaj jeszcze jeden cud, dość spektakularny i trudno podważyć prawdziwość istnienia tego zjawiska, doświadcza tego każdy, również wyznawcy innych wiar, jak muzułmanie. Cud Ognia w Jerozolimie ...co roku, są zdjęcia gdzie widać jak zstępuje, no tak w dobie Photoshopa też może ktoś mieć zastrzeżenia. Pozostaje tylko wybrać się tam i przekonać na własne oczy, ten ogień nie parzy, można trzymać nad nim rękę. http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... /120419838

Cz sty 03, 2013 20:53
zbanowana na stałe

Pisałem o Nim w jednym z tutejszych tematów. Jakoś nie odczułem fali Nawróceń niestety

@mauger
Nawet był zrobiony film o tym emitowany na kanałach popularno-naukowych w rodzimym języku. Czyżbyś o tym nie słyszał?
To poszukaj w youtube.

Badań jest wiele, ale sam widziałem reakcję dwóch osób na ten film. Całkiem nie merytoryczną. Więc zgadzam się tu z głosem @equuleuss, że są i takie przypadki.

Nawet jak pokazywałem tu na forum Zdjęcie PANA JEZUSA wydane pod Nihil Obstat i Imprimatur to co tu się działo także wśród Wierzących. Jest to poza moją zdolnością pojmowania.

A jeden postman skomentował to jak sensacjonizm będąc pełen podziwu dla Tego Cudu BOŻEGO i nadal pozostał ...
Smutne to Ci ...

Ale są i Nawrócenia, czyli różne są reakcje. Bardzo mocne są wśród świadków osób opętanych podczas Uwalniania, zwłaszcza jak demon mówi językiem osoby, która upadła Duchowo i Ją podnosi. Wtedy nie widziałem, by ktoś się nie Nawrócił. Tylko nie wiem, czy to wtedy nie jest ze strachu. Nie mam tu zdania.

Cz sty 03, 2013 21:06
frater napisał(a):
@maugerNawet był zrobiony film o tym emitowany na kanałach popularno-naukowych w rodzimym języku. Czyżbyś o tym nie słyszał? To poszukaj w youtube.

Nie słyszałem, dlatego pytam. Pamiętam, że ktoś kiedyś porównywał grupy krwi, ale badania kodu DNA to dla mnie nowość. Rozumiem, że nie posiadasz informacji kto i kiedy badał ślady DNA na całunie i chuście i jakie były wyniki?
frater napisał(a):
Nawet jak pokazywałem tu na forum Zdjęcie PANA JEZUSA wydane pod Nihil Obstat i Imprimatur to co tu się działo także wśród Wierzących. Jest to poza moją zdolnością pojmowania.

A jakiej reakcji się spodziewałeś, skoro nie przedstawiłeś najmniejszego dowodu na to, że mamy doczynienia ze zdjęciem a nie obrazem.

Cz sty 03, 2013 21:31
Jeśli chodzi o całun znalazłem takie informacje - Pracą tych komisji zainteresował się między innymi znakomity fizyk i matematyk, John Jackson, pracownik laboratorium jednego z najbardziej znanych ośrodków badań nuklearnych na świecie, w Albuquerque w Stanach Zjednoczonych. Zwrócił się on do kilku swoich przyjaciół, pracowników prestiżowych ośrodków badawczych, zajmujących się najbardziej skomplikowanymi technologiami, z kosmicznymi i nuklearnymi włącznie. W ten sposób w 1976 roku w Stanach Zjednoczonych zawiązał się nieformalnie zespół wysokiej klasy specjalistów różnych dyscyplin, który zainicjował i przeprowadził jeden z najbardziej fascynujących programów badawczych, poświęconych wyłącznie jednemu przedmiotowi –Całunowi Turyńskiemu. Zespół ten przyjął nazwę The Shroud of Turin Research Project, czyli Projekt Badań nad Całunem z Turynu.

Kilka lat później powstały kolejne zespoły, tym razem europejskie (na przykład francuski CIELT), które wsparły swoimi umiejętnościami i wiedzą amerykańskich kolegów. Zespoły te zgromadziły przedstawicieli wielu dyscyplin naukowych, takich jak: chemia, fizyka, biologia, matematyka, a nawet astronomia, medycyna, kryminologia, historia, historia sztuki, materiałoznawstwo, a ostatnio również informatyka. Specjaliści podchodzili do badań – przynajmniej na początku – bez emocji. Stawiali przed sobą po prostu zadanie wyjaśnienia kolejnego w swoim życiu problemu badawczego. Dalecy byli od udowadniania z góry przejętych założeń, a do badań wykorzystywali najnowocześniejszą w danym czasie aparaturę naukową. (...) Wizerunek na Całunie nie posiada „kierunkowości”. Oznacza to, że nie mógł namalować go żaden artysta, gdyż nie można namalować obrazu bez użycia pędzla.

Ten wniosek potwierdziły wyniki badań biochemicznych (wbrew wnioskom jednego z „zaocznych” uczestników prac), które wykazały, że ślady pigmentów malarskich na Całunie są zbyt małe, aby mogły wyjść spod ręki malarza.

Z tego samego względu należy odrzucić teorię, że obraz powstał poprzez nałożenie na płótno umęczonego bestialsko człowieka (taki zarzut stawiają do dziś niektórzy przeciwnicy autentyczności Całunu), a następnie zainicjowanie procesu utrwalania odbicia: w chwili zdejmowania umęczonej ofiary w kierunku, w którym ściągano by z niego płótno, „przechylałyby się” drobinki krwi i ewentualnie pigmentów, co byłoby widoczne na obrazie mikroskopu elektronowego. Takie zjawisko na Całunie nie występuje.

Obraz ma charakter powierzchniowy! Wizerunek odbił się jedynie na górnej warstwie płótna, nie wnikając w ogóle w wewnętrzne struktury. Na całej powierzchni obraz jest niewiarygodnie delikatny: ma zaledwie do kilkudziesięciu mikronów grubości!, a mimo to – co wykazały badania przeprowadzone przy użyciu aparatury do badań kosmicznych – jest obrazem trójwymiarowym! Współcześnie potrafimy wykonywać takie obrazy, ale nie uczyni tego ręka artysty ani opary, które zawsze przenikną w głąb materiału.

Badacze nie pozostawiają wątpliwości, że Całun przedstawia wizerunek prawdziwego, umęczonego i ukrzyżowanego człowieka. Odnaleziona na nim krew składa się z hemoglobiny i daje pozytywny test na obecność surowicy i albumin, a więc należy do człowieka.

Wyniki badań historyków na temat wieku Całunu potwierdzają badania genetyczne krwinek z Całunu, które przeprowadzili specjaliści od badań DNA. W sposób jednoznaczny datują oni wiek krwinek, a tym samym także wiek Całunu, na pierwsze stulecie naszej ery, na czasy Jezusa! Wiek krwinek jest tak stary, ich struktura z powodu pożarów tak zniszczona, że (wbrew plotkom) nie da się sklonować Osoby z Całunu.

Analiza zdjęć fotometrycznych Całunu nie pozostawia wątpliwości: na turyńskim płótnie spoczywało na pewno martwe ciało. Wszystkie obrazy, jakie na nim widzimy, są zgodne z wiedzą, jaką dysponuje medycyna sądowa. (...) Jak zatem powstał wizerunek na Całunie? Mimo wprzęgnięcia w badania tak różnych dyscyplin naukowych, nadal tego nie wiemy. Dominuje teoria błysku – ogromnej energii, która uwolniła się w niebywale krótkiej chwili, tak że nie zniszczyła materiału. Pozostaje jednak wątpliwość: w jaki sposób człowiek, pozostawiwszy swoje odbicie, mógł wyemanować? Przecież nie mógł tego uczynić na wszystkie strony! Czy jest to ślad zmartwychwstania?

Odpowiem słowami jednego z członków grupy STURP, Barriego Schwortza, bynajmniej nie chrześcijanina, który wierny swoim naukowym wynikom, stwierdził: „Wszystkie te symptomy [które widzimy] u człowieka [z Całunu] możemy zestawić z tym, co zapisano w Ewangelii na temat torturowania i ukrzyżowania Jezusa”. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że wizerunek ten może odnosić się tylko do Jezusa z Ewangelii. (...) Link do zródła - http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR ... kiego.html

Cz sty 03, 2013 21:42
equuleuss napisał(a):
Wyniki badań historyków na temat wieku Całunu potwierdzają badania genetyczne krwinek z Całunu, które przeprowadzili specjaliści od badań DNA. W sposób jednoznaczny datują oni wiek krwinek, a tym samym także wiek Całunu, na pierwsze stulecie naszej ery, na czasy Jezusa! Wiek krwinek jest tak stary, ich struktura z powodu pożarów tak zniszczona, że (wbrew plotkom) nie da się sklonować Osoby z Całunu.

Czyli żadnych konkretów kto i kiedy i ani słowem o zgodność kodów DNA z chustą z Oviedo, w ogóle z tego fragmentu wynika, że raczej nie udało się przebadać DNA.

Tak na marginesie, czy ktoś wie jaką metodą datuje się wiek krwinek?

Cz sty 03, 2013 22:08

Jak i innego materiału biologicznego - tylko metodą węgla C14. Tylko, że do tego trzeba z gram próbki, a wątpię, by tyle udało się zeskrobać nawet z całego całunu - to tego materiał musiałby być niezanieczyszczony.

Cz sty 03, 2013 22:34

Czyli frater bajeczki wymysla i ciagnie mnie za jezyk ze jaki to heretyk jestem i ze nie uznaję cudu eucharystycznego - cokolwiek to znaczy. To teraz ja mam do Ciebie pytanie: Dlaczego to nie jest znane na calym swiecie wszystkim ludziom? Przeciez to potwierdza istnienie Boga i rewolucjonizuje praktycznie wszystkie aspekty zycia na Ziemi. Kiepski ten "dowod" skoro tylu ludzi nie jest do tego przekonanych.

Cz sty 03, 2013 22:51
Acro napisał(a):
Jak i innego materiału biologicznego - tylko metodą węgla C14. Tylko, że do tego trzeba z gram próbki, a wątpię, by tyle udało się zeskrobać nawet z całego całunu - to tego materiał musiałby być niezanieczyszczony.

Tak też myślałem. Autor artykułu sugeruje, że określono wiek (i to jak precyzyjnie :D ) na podstawie badań genetycznych, co mnie trochę zdziwiło. Czyli wychodzi na to, że tradycyjnie jak to u całunistów i w tym przypadku mamy do czynienia z manipulacją i przekłamaniem.

Cz sty 03, 2013 22:59
Konkrety, konkrety... :) Przecież coś niecoś jest na ten temat, czy musi być podany numer kołnierzyka i buta naukowca ? Te rzeczy badają ciekawscy uczeni, to normalne. A jakie konkrety ma nauka ? Czytałeś mój post o bozonie Higgsa ? Fizyka i cała wiedza o materii opiera się na czymś co nawet nie zostało jak dotąd potwierdzone czy istnieje (!) Całun to nie cud eucharystyczny, to inne sprawy, widziałeś mój link opisujący Cud Ognia ? Widziałeś te zdjęcia ? Zamiast wszystko negować może warto się zainteresować. Nawet w sensie - okiem ciekawskim. Widzę że nawet tej chęci panowie nie mają. Więc po co ta cała dyskusja. Tutaj link o cudzie eucharystycznym, jednym z wielu zresztą. http://www.voxdomini.com.pl/vox_art/lanciano.html

Cz sty 03, 2013 23:04
zbanowana na stałe

@WestSider @mauger

To co ja piszę jest prawdą. Dałem Ci link. Czy zapoznałeś się z tą wiedzą?

A Cudów BOŻYCH jest ogrom. A niedowiarków jeszcze znacznie większa ilość. Nawet wśród tak oczywistych faktów jak Cuda EUCHARYSTYCZNE w Naju.
Nawet za czasów PANA JEZUSA na ziemi ilu było niedowiarków. Więc tak jak piszę jesteś na etapie wstępnym. Jak zaczniesz prawdziwie poszukiwać to i Ci bardziej temat przybliżę. I każdemu kto zacznie się tym interesować, a Poszukuje BOGA, a nie sensacji na fora racjonalistyczne.

Wykażcie chociaż odrobinę elementarnego zainteresowania i znajdźcie ten film emitowany na polskojęzycznych kanałach popularnonaukowych.

Jakie znacie kanały popularnonaukowe z kablówek, czy satelit nadawane w języku Polskim?

Przecież jak ja podam `to jak na talerzu` to nawet nie spojrzysz na dany link abstrahując, że o przeczytaniu całości nawet Ci przez myśl nie przejdzie.

Więc sam szukaj, bo będziesz musiał temat i poczytać i obejrzeć. A ja tylko powiem, czy to ten film. A jak nie chcesz to nie szukaj. Widocznie nie zasłużyłeś na tą wiedzę.

Nawet jak robiliśmy tak ze Zdjęciem PANA JEZUSA to efekt był tragiczny. Ale przeszedł z echem i dziś każdy kto to czytał wie o co chodzi. Mimo, że może nie rozumie czym są materiały wydane pod Imprimatur. Ale na edukację nigdy za późno nawet dla Katolików.

Co do artykułu o DNA podpowiem, że był drukowany w jednym, z dwóch pism. Więc też sami szukajcie.
Pisma to „Wiedza i Życie” i „Świat Nauki”
Jak znajdziesz i poczytasz to mogę podyskutować. Ale jak liczysz, że Ci wskażę - to się przeliczysz - bo nawet na to nie spojrzysz.

Cz sty 03, 2013 23:27
@Frater, czy chodzi o to zdjęcie:
Obrazek

frater napisał(a):
A Cudów BOŻYCH jest ogrom. A niedowiarków jeszcze znacznie większa ilość. Nawet wśród tak oczywistych faktów jak Cuda EUCHARYSTYCZNE w Naju.
Nawet za czasów PANA JEZUSA na ziemi ilu było niedowiarków.

No wiesz, bacząc na spektakularne cuda, jakie czynił Jezus nietrudno było wierzyć, że jest Bogiem. Ale dzisiaj? Dzisiaj łatwiej być niedowiarkiem, gdyż co się wydaje cudem, to znajdą się ludzie w fartuchach i okularach, którzy biorą zdarzenie pod lupę i zwykle wyjaśniają jak to było z danym cudem. I wychodzi, że to było "zwodzenie szatańskie". No więc widzisz frater, ludzie tak się boją tych opętań, że wolą dmuchać na zimnie i być niedowiarkami. Tak na wszelki wypadek, żeby czasem nie uwierzyli w nie tego co trzeba Boga. Takie czasy.

Cz sty 03, 2013 23:34
zbanowana na stałe

Czy wiesz z którego roku pochodzi to Zdjęcie?

I zobacz efekt - nawet Ty wiesz gdzie Ono jest. Jestem pod wrażeniem. :o
miło :)

Ostatnio edytowano Cz sty 03, 2013 23:40 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Cz sty 03, 2013 23:38
Nie, nie wiem z którego roku pochodzi ta fotka.

Cz sty 03, 2013 23:40
zbanowana na stałe

A jak myślisz?
PAN JEZUS wybrał taki rok, gdzie fotomontaż raczkował, by nie dało się ciemnoty wcisnąć, że to falsyfikat.

Cz sty 03, 2013 23:41
Zapewne chodzi Ci o tą datę, która znajduje się na poniższym obrazku:

Obrazek

Cz sty 03, 2013 23:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 41  Następna strona