Antysemityzm Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
proteom
|
 Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Endek napisał(a): proteom napisał(a): To są oskarżenia, a gdzie dowody? Gdzie masz dowody że nie? Dowodami są własnie swiadectwa dawnych orzeczeń Kościoła, czy publikacje np Stanislawa Staszica, który swego czasu popełnił ksiązkę pt ''O przyczynach szkodliwości Żydów''. Orzeczenia Koscioła to nie przejaw antysremityzmu, tylko troski o gnębonych żydowskim plagami wiernych katolickich. Zgodnie z obowiązującą w logice regułą odpowiedzialności za głoszone poglądy ciężar dowodu spoczywa na osobie, która wygłasza daną tezę (łac. Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat). Często zdarza się, że dyskutanci próbują przerzucić onus probandi na swojego przeciwnika i w ten sposób uchylić się od konieczności udowodnienia postulowanych przekonań. Ten nieuczciwy chwyt erystyczny, a jednocześnie rodzaj niemerytorycznej argumentacji, nazywamy argumentum ad ignorantiam. Proszę mi pokazać publikację naukową, dowodzącą prawdziwości zarzutów wobec Żydów: o podstępne wyłudzenia polskich majątków, przewrotność, zuchwałość, bezczelność, wywyższanie się nad polskich chrześcijan (jak rozumiem: pogarda wobec Polaków), znęcanie się nad Polakami, srożenie się na Polaków.
|
Pn sty 07, 2013 12:28 |
|
|
|
 |
proteom
|
piok333 napisał(a): Cytuj: Ja ze swej strony być może mógłbym założyć, że są one wiarygodne (choćby dlatego, że w urzędowych dokumentach zazwyczaj pisze się prawdę), ale nie mam zamiaru nic zakładać, dopóki @proteom nie wykaże wiarygodności bądź niewiarygodności podanych przez siebie źródeł.
Podał - niech wykazuje.
Co konkretnie mam wykazywać? Podałem literaturę, a tam jest bibliografia. Czego chcesz więcej?
|
Pn sty 07, 2013 12:31 |
|
 |
proteom
|
Endek napisał(a): Dobrze wiemy, ze żydzi Dekalog traktuja doslownie i to co ''bliźni'' oznacza u chrzescijan drugiego czlowieka, to u żydów będzie nim tylko drugi żyd. Dlatego zasady Dekalogu nie obowiązuja żydów wzgledem nieżydów. To Ty tak uważasz. Podaj dowody, na poparcie tezy: Dlatego zasady Dekalogu nie obowiązuja żydów wzgledem nieżydów.
|
Pn sty 07, 2013 12:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Val napisał(a): Natomiast @piok333 zacytował tylko zarzuty, ale bez uargumentowania stanowiska konkretami. Bądźmy szczerzy: takie paszkwile może napisać każdy. Bądźmy szczerzy: nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę. Jeśli @Val oskarża kogoś, że w przytoczonych dokumentach napisał nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia. W tą prawdę zawartą w tym dokumencie też wierzysz? http://pl.wikipedia.org/wiki/Summis_des ... affectibus
|
Pn sty 07, 2013 12:37 |
|
 |
proteom
|
piok333 napisał(a): Val napisał(a): Natomiast @piok333 zacytował tylko zarzuty, ale bez uargumentowania stanowiska konkretami. Bądźmy szczerzy: takie paszkwile może napisać każdy. Bądźmy szczerzy: nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę. A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę? Skąd to wiesz? Jedne są wiarygodne inne nie, dlatego to trzeba sprawdzić, zweryfikować. Onus probandi spoczywa na Tobie.
|
Pn sty 07, 2013 12:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): Endek napisał(a): Dobrze wiemy, ze żydzi Dekalog traktuja doslownie i to co ''bliźni'' oznacza u chrzescijan drugiego czlowieka, to u żydów będzie nim tylko drugi żyd. Dlatego zasady Dekalogu nie obowiązuja żydów wzgledem nieżydów. To Ty tak uważasz. Podaj dowody, na poparcie tezy: Dlatego zasady Dekalogu nie obowiązuja żydów wzgledem nieżydów.Prawdę pisze Endek - wedle Judaizmu bliźnim dla Żyda jest jedynie tylko Żyd. Właśnie ta zasada stała się jedną z przyczyn odrzucenie Chrystusa, za słowa Jezusa o miłości Boga do wszystkich ludzi rodacy z Nazaretu chcieli Go zabić.
Ostatnio edytowano Pn sty 07, 2013 12:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn sty 07, 2013 12:39 |
|
 |
proteom
|
Alus napisał(a): Prawdę pisze Endek - wedle Judaizmu bliźnim dla Żyda jest jedynie tylko Żyd. Pewnie- wszyscy wiemy, że Endek pisze tylko prawdę i nawet nie musi tego dowodzić. 
|
Pn sty 07, 2013 12:42 |
|
 |
Endek
|
proteom napisał(a): Pokaż mi, gdzie Kościół w KKK tak naucza? Biskup się w oczywisty sposób pomylił, bo nikt z ludzi nie może twierdzić na pewno, kto zostanie potępiony. Jak to pogodzisz z Miłosierdziem Bożym? Miliony ludzi zostałoby potepionych, bo nie podziela przekonań katolickich, również dzieci  To chore, co piszesz! Zresztą Jezus tak nie nauczał. Tak naucza Krk: Kościół Rzymskokatolicki nauczał prawdę i jest wielkim zuchwalstwem zaprzeczanie Kościolowi. Kościół sam sobie też nie moze zaprzeczać. Jezeli każe chrzcić male dzieci by te mogly ogladać Boga, to tak należy czynic i nie dyskutować z wyrokami Bożymi. Nakaz ten Kościól otrzymal od Pana Jezusa i nic takiego w historii KK się nie stalo, by od tego prawidła odejść. Opinie teologów nie są nauką Koscioła. Nauki V2 też tej prawdy nie mogą pogrzebać, bo by to oznaczalo że Kościól się mylił we wszystkich swoich dogmatach. Nauka o grzechu pierworodnym, potrzebie Sakramentu Chrztu i wszystkich pozostalych, stała by się zbędną proteom napisał(a): KKK 1260 Ponieważ "za wszystkich umarł Chrystus Za wielu to nie wzystkich. Z Kanonu Mszy Świętej TO JEST BOWIEM KIELICH KRWI MOJEJ, NOWEGO I WIECZNEGO PRZYMIERZA: TAJEMNICA WIARY, KTÓRA BĘDZIE WYLANA ZA WAS I ZA WIELU NA ODPUSZCZENIE GRZECHÓW.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn sty 07, 2013 12:46 |
|
 |
proteom
|
Żydzi mieli nakazane szanowanie wszystkich istot ludzkich (wszyscy ludzie, zarówno nie-Żydzi jaki i Żydzi stworzeni są w takim samym stopniu "według istoty Boga"), ale oryginalny i przez stulecia powszechnie pojmowany sens słowa "bliźni" (tłumaczony także jako "sąsiad'), w tym konkretnym kontekscie Tory, dotyczył wyłącznie Żydów. Istnieje jeszcze inne przykazanie Tory, które od zawsze dotyczy bezpośrednio stosunku Żyda do nie-Żydów. Znajdziemy je w wersecie 10:19 Dewarim, który nakazuje wprost "miłowanie" nie tylko bliźniego, ale też "obcego". Jednak nie jest to nakaz kochania w szczególny sposób: "jak siebie samego": "Waahawtem et-hager ki-gerim hejitem beerets Micrajim." "Będziecie kochać obcych, bo byliście obcymi w ziemi Egiptu" Jest to nakaz kochania, czyli właściwego, sprawiedliwego i życzliwego traktowania obcego (ger), czyli nie-Żyda.
Tora nakazuje bowiem "kochać bliźniego, jak samego siebie" i jednocześnie "kochać obcego". Obcego kocha także Bóg: "On wymierza sprawiedliwość sierocie i wdowie, a miłuje obcego, dając mu chleb i odzież" (Dewarim/ Powtórzonego Prawa 10:18). Cytuję za: http://www.the614thcs.com/40.638.0.0.1.0.phtml
|
Pn sty 07, 2013 12:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): Alus napisał(a): Prawdę pisze Endek - wedle Judaizmu bliźnim dla Żyda jest jedynie tylko Żyd. Pewnie- wszyscy wiemy, że Endek pisze tylko prawdę i nawet nie musi tego dowodzić.  Nie musi, bo dowidzi tego Biblia.
|
Pn sty 07, 2013 12:50 |
|
 |
Endek
|
proteom napisał(a): A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę? Bo są urzędowe. Jak na razie żaden sąd nie orzekł wyrokiem ostatecznym, że zawierają nieprawdziwe tezy.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pn sty 07, 2013 12:50 |
|
 |
Endek
|
proteom napisał(a): Żydzi mieli nakazane szanowanie wszystkich istot ludzkich (wszyscy ludzie, zarówno nie-Żydzi jaki i Żydzi stworzeni są w takim samym stopniu "według istoty Boga"), ale oryginalny i przez stulecia powszechnie pojmowany sens słowa "bliźni" (tłumaczony także jako "sąsiad'), w tym konkretnym kontekscie Tory, dotyczył wyłącznie Żydów. Istnieje jeszcze inne przykazanie Tory, które od zawsze dotyczy bezpośrednio stosunku Żyda do nie-Żydów.
Tora ma swoją wykladnię prawną w postaci Talmudu i ten dopiero zawiera ciekawsze perełki. ''Talmud o gojach a kwestia żydowska w Polsce''Ks. prof. Stanisław Trzeciak http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_125.html
|
Pn sty 07, 2013 12:53 |
|
 |
proteom
|
Endek napisał(a): proteom napisał(a): KKK 1260 Ponieważ "za wszystkich umarł Chrystus Za wielu to nie wzystkich. Z Kanonu Mszy Świętej TO JEST BOWIEM KIELICH KRWI MOJEJ, NOWEGO I WIECZNEGO PRZYMIERZA: TAJEMNICA WIARY, KTÓRA BĘDZIE WYLANA ZA WAS I ZA WIELU NA ODPUSZCZENIE GRZECHÓW.W greckich oryginałach obu Ewangelii użyty rzeczownikowy przysłówek hoi polloi oznacza wielu, wielką liczbę, ale także lud, ogół, tłum, wielość nieograniczoną.
|
Pn sty 07, 2013 12:56 |
|
 |
proteom
|
Endek napisał(a): proteom napisał(a): A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę? Bo są urzędowe. Jak na razie żaden sąd nie orzekł wyrokiem ostatecznym, że zawierają nieprawdziwe tezy. A konkretnie o jakim urzędowym dokumencie twierdzisz, że pisze całą prawdę. To truizm, bo wiadomo, że ludzie są omylni i mogli napisać nieprawdę. Z tego, że jakichś dokument jest urzędowy, nie wynika logicznie, że pisze całą prawdę.. To, że sąd nie orzekł jeszcze, to nie oznacza, że piszą prawdę. To trzeba dowieść. Takie są zasady logicznego myslenia.
|
Pn sty 07, 2013 13:01 |
|
 |
piok333
|
Alus napisał(a): piok333 napisał(a): Val napisał(a): Natomiast @piok333 zacytował tylko zarzuty, ale bez uargumentowania stanowiska konkretami. Bądźmy szczerzy: takie paszkwile może napisać każdy. Bądźmy szczerzy: nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę. Jeśli @Val oskarża kogoś, że w przytoczonych dokumentach napisał nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia. W tą prawdę zawartą w tym dokumencie też wierzysz? http://pl.wikipedia.org/wiki/Summis_des ... affectibusSądziłem, że nie dyskutujemy tu o wiarygodności bądź niewiarygodności "Summis desiderantes affectibus" lecz o wiarygodności bądź niewiarygodności dokumentów podanych przez @proteom: proteom napisał(a): Synod warszawski 1561 [...] Synod chełmski 1604 [...] List pasterski biskupa łuckiego Szymona Rupniewskiego 1722 [...] List pasterski biskupa żmudzkiego Jozafata Michała Karpa 1737 Jednak na temat wiarygodności bądź niewiarygodności "Summis desiderantes affectibus" też mogę porozmawiać nie wycofując się ze swojego twierdzenia: nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę. proteom napisał(a): A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę? Przepraszam, ale gdzie to niby napisałem, że tak zakładam? proteom napisał(a): Co konkretnie mam wykazywać? Podałem literaturę, a tam jest bibliografia. Czego chcesz więcej? Jak dla mnie, nie musisz nic wykazywać  Wystarczy, że będziesz konsekwentny w odwoływaniu się do źródeł historycznych. Już to zasugerowałem, teraz jeszcze powtórzę podkreślając to, na co mógłbyś w przyszłości zwrócić większą uwagę, przy cytowaniu źródeł historycznych: Cytuj: Zarówno ty @Val, jak i @proteom powołujecie się na określone dokumenty, będące źródłami historycznymi. Dokumenty przedstawił @proteom w pierwszym poście tematu i z tego postu głównie korzystam. Nie podaję więc żadnych zarzutów, które nie byłyby potwierdzone w cytowanych przez was fragmentach źródeł historycznych. Wystarczy dokładnie je przejrzeć. Jeśli przytoczyliście te właśnie źródła historyczne, to chyba nie dlatego, że przyjmujecie je za niewiarygodne? Ale jeśli mimo wszystko uważacie, że przytaczane przez was źródła historyczne są niewiarygodne, to bez sensu się na nie powołujecie. Zalecam wam więcej konsekwencji w podejściu do waszych własnych cytatów [...] źródła historyczne podał @proteom i to na nim spoczywa obowiązek udowadniania wiarygodności bądź niewiarygodności tych źródeł. Ja ze swej strony być może mógłbym założyć, że są one wiarygodne (choćby dlatego, że w urzędowych dokumentach zazwyczaj pisze się prawdę), ale nie mam zamiaru nic zakładać, dopóki @proteom nie wykaże wiarygodności bądź niewiarygodności podanych przez siebie źródełJak dla mnie, wystarczy że będziesz konsekwentny w podejściu do źródeł historycznych. Konsekwentny, czyli m.in. nie będziesz wybiórczy. Oczywiście jeśli nie chcesz być konsekwentny czy niewybiórczy, to bynajmniej nie musisz 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pn sty 07, 2013 13:22 |
|
|
|