Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę
Autor |
Wiadomość |
pedziwiatr
|
adam111151 napisal:
Cytuj: ale to tylko potwierdza moje stwierdzenie ze Jezus nie byl Bogiem dla ojcow kosciola ale ze dopiero dlugo po Chrystusie wymyslono nauke o triojcy Mysle, ze mylisz pojecia: wymyslono - sformulowano. Wymyslic mozna cos nowego, cos czego wczesniej nie bylo, a w Nowym Testamencie i wczesnych pismach Ojcow az sie roi od tekstow trinitarnych. Niektore z nich sa juz podane wyzej, wiec podam tylko teksty pochodzace z samego Nowego Testamentu: Mt 28: 19 "Idzcie wiec i nauczajcie wszystkie narody, udzielajac im chrztu w imie Ojca i Syna, i Ducha Swietego."Nastepnie dwa teksty u tego samego ewangelisty bedace wlasnie teofania trinitarna: Mt 3; 13-17 "Wtedy przyszedl Jezus z Galilei nad Jordan do Jana, zeby przyjac chrzest od niego. Lecz Jan powstrzymal Go, mowiac: To ja potrzebuje chrztu od Ciebie, a Ty przychodzisz do mnie? Jezus mu odpowiedzial: Pozwol teraz, bo tak godzi sie nam wypelnic wszystko co sprawiedliwe. Wtedy Mu ustapil. Juz z samych slow Jana wynika, ze wiedzial on o Jezusie, ale pomijajac to, czytamy dalej: Wtedy Mu ustapil. A gdy Jezus zostal ochrzczony, natychmiast wyszedl z wody. A oto otworzyly Mu sie niebiosa i ujrzal Ducha Bozego zstepujacego jak golebice i przychodzacego na Niego. A glos z nieba mowil: Ten jest moj Syn umilowany, w ktorym mam upodobanie."Mt17;1-8 "Po szesciu dniach Jezus wzial z soba Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadzil ich na gore wysoka, osobno. Tam przemienil sie wobec nich: twarz Jego zajasniala jak slonce, odzienie zas stalo sie biale jak swiatlo. A oto ukazal sie im Mojzesz i Eliasz, ktorzy rozmawiali z Nim. (...)Gdy jeszcze mowil, oto oblok swietlany oslonil ich, a z oloku odezwal sie glos: To jest moj Syn umilowany, w ktorym mam upodobanie, Jego sluchajcie. (...) Tak wiec w obydwu przypadkach mamy do czynienia z objawieniem sie Trojcy Swietej: glos Ojca z nieba, Syn oraz Duch Swiety w postaci golebicy i swietlistego obloku. Swiety Pawel wielokrotnie w listach wymienia Osoby Trojcy Swietej: Gal 4; 4-7 "Gdy jednak nadeszla pelnia czasu, zeslal Bog Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, aby wykupil tych, ktorzy podlegali Prawu, abysmy mogli otrzymac przybrane synostwo. Na dowod tego, ze jestescie synami, Bog wysyla do naszych serc Ducha Syna swego, ktory wola: Abba, Ojcze! (...) (I znow mamy Ojca, Syna i Ducha!) kolejno:2Kor 13: 13 "Laska Pana Jezusa Chrystusa, milosc Boga i dar jednosci w Duchu Swietym niech beda z wami wszystkimi!"Ef 4:4-6 "Jedno jest Cialo i jeden Duch, bo tez zostaliscie wezwani do jednej nadziei, jaka daje wasze powolanie. Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bog i Ojciec wszystkich, ktory jest i dziala ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich."Mysle, ze poprzestane na tych cytatach, chociaz mamy ich w NT znacznie wiecej, szczegolnie ewangelia sw. Jana, rozdzialy 1-12 mowiace o relacji Ojciec - Syn, kim Oni sa wzgledem siebie oraz rozdzialy 14-16 mowiace o tym, kim jest Duch Swiety i jaka jest relacja miedzy poszczegolnymi Osobami. Tak wiec ani Sobor Nicejski, ani Sobor w Konstantynopolu niczego nie wymyslily, tylko Objawienie Boze ujely w formule wlasnie dlatego, by uniknac blednych interpretacji. Cytuj: dodatkowo znalzalem Ustalono wyznanie wiary, które wydaje się być owocem kompromisu pomiędzy tymi, którym bardziej zależało na potępieniu Ariusza negującego odwieczność Syna Bożego i tymi, którzy bardziej obawiali się sformułowań przypominających twierdzenia Pawła z Samosaty. Kluczowe dla późniejszych dyskusji trynitarnych pojęcie współistotności Ojca i Syna, podobno zaproponowane przez samego cesarza, spotkało się z nader niechętnym przyjęciem, przede wszystkim z powodu niewystępowania terminu w Piśmie świętym, oraz z powodu materialnych skojarzeń, jakie budziło. Dopiero specjalne orzeczenie o znaczeniu czysto duchowym tego terminu skłoniło do podpisania wszystkich biskupów, z wyjątkiem dwóch1. Jesli chodzi o kompromis, to nie dotyczyl on tego, co zostalo sformulowane w Konstantynopolu. Ci, ktorzy nie chcieli uznac rownosci Ojca i Syna, probowali przeforsowac swoje zdania idac na polowiczny kompromis, ale to nie mialo najmniejszego wplywu na ostateczne sforumulowanie doktryny trinitarnej. Jesli chodzi o termin homoousios, to masz racje, byly spory o jezyk, o slowo: homoousios, ktore oznacza wspolistotny, a ktore nie jest terminem biblijnym. Ale to nie Ojcowie Kosciola poszli na kompromis. Homoousios - jeden w istocie, wspolistotny Homoiousios - podobny w istocie, tak twierdzili zwolennicy arianizmu gotowi pojsc na ustepstwa, uznajac Syna, ale odmawiajac Bostwa Duchowi Swietemu homoios - podobny (pominiecie istoty) anomoios - niepodobny, inny niz Ojciec Problem polegal przede wszystkim na trudnosciach jezykowych, na wlasciwym doborze jednoznacznych terminow, nie doprowadzajacych do pomieszania istoty, natury Boga, ktora posiadaja wszystkie trzy Osoby Trojcy, z pojeciem osoby wewnatrz Trojcy. Ojcowie kapadoccy: Sw. Bazyl, sw. Grzegorz z Nyssy oraz sw. Grzegorz z Nazjanu uzywajac wlasciwego jezyka, uporali sie z tym problemem. Uzycie pojecia: ousia i hypostatsis zamiast homoousios rozwiazalo problem jezykowy w sformulowaniu doktryny trinitarnej. 1 ousia (gr.)- odnosi sie do Boga jedenego w naturze - w istocie, (jedno Bostwo) oraz 3 hypostasis (gr.) - trzy Osoby w jedynym Bogu, w jednym Bostwie. Cytuj: dopiero wtedy o tym zdecydowano faktem jest ze sobor nicejski uznal syna za wspolistotnego Ojcu (czyli w dzisiejszym rozumienieu z aBoga Boga a potem (zeby mi znowu nie zarzucono oszczerstwa) o ile pamietam sobor w konstntynowpolu ustanowil Trojce. ale dowodzi to tylko tyle ze wczesniej nikt o tym nie slyszal A jak slyszal to tylko gdzies na wsi jak ptaki cwierkaja
Tak wiec Twoje oskarzenie, ze nikt nigdy o tym nie slyszal jest Twoja wlasna interpretacja pomijajaca chociazby teksty biblijne, nie mowiac o braku wiedzy, jaka wykazujesz w odniesieniu do historii sformulowania doktryny trinitarnej i Credo.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So maja 14, 2005 15:37 |
|
|
|
 |
adam111151
|
pedziwiatr napisał(a): [ Mysle, ze mylisz pojecia: wymyslono - sformulowano. Wymyslic mozna cos nowego, cos czego wczesniej nie bylo, a w Nowym Testamencie i wczesnych pismach Ojcow az sie roi od tekstow trinitarnych. Niektore z nich sa juz podane wyzej, wiec podam tylko teksty pochodzace z samego Nowego Testamentu: Mt 28: 19 "Idzcie wiec i nauczajcie wszystkie narody, udzielajac im chrztu w imie Ojca i Syna, i Ducha Swietego."
i w ktorym tu miejsu mowa o Trójcy. czy jesli zawsze wymieniamy trzy osoby rzeczy obok siebie to jest jest mowa o trójcy? np czy to tez trójca? (7) Trzej bowiem dają świadectwo: (8) Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą. czyzby to nastepna Trójca? Cytuj: Tak wiec w obydwu przypadkach mamy do czynienia z objawieniem sie Trojcy Swietej: glos Ojca z nieba, Syn oraz Duch Swiety w postaci golebicy i swietlistego obloku.
tak ? to ciekawe ze kiedy apostoBom, ukazaly sie jezyki ognia jakos nikt nie mówi ze ukazal sie dwojca albo ze apostolowie sa tez w trójcy czy jakiejs innej wybranej liczbie Bozej. W Biblii nie ma nigdzie wzmainki o trójcy Nie ma wzmianki nawet ze Jezus byl wspólistotny Ojcu Dlatego to pierwsi chrzescijanie i tzw ''ojcowie kosciola'' dopiero w III wieku zajeli sie ta kwestia. Gdyby to bylo jasne wczesniej nie musieliby nic zmieniac. Gdyby to byla podstawa wiaruy to Jezus jasno by dal do zrozumienia ze Jest Bogiem Wszechmocnym. A on zawsze jest Obok Boga albo od niego nizej jeslsi sie myle pokaz jeden werset ze Jezus mowi ze jest inaczej. Mylse ze jeden fragment to zalatwi Wystarzczy ze Jezus to powie w jednym wersecie . Cytuj: Mysle, ze poprzestane na tych cytatach, chociaz mamy ich w NT znacznie wiecej, szczegolnie ewangelia sw. Jana, rozdzialy 1-12 mowiace o relacji Ojciec - Syn, kim Oni sa oraz rozdzialy 14-16 mowiace o tym, kim jest
Masz racje te relacje sa jasno opisane . Syn zawsze nizej od Ojca jesli jest inaczej pokaz werset ktory mówi ze Jezus nazywa sie Bogiem wszechmocnym wszelkie werset ktore wymieniaja ich razem niczego nie dowodza. Kochajcy Ojciec i syn zawsze dzialaja razem (nawet wsrod ludzi) a jednak nikt nie twierdzi ze sa jedna osoba Cytuj: Duch Swiety i jaka jest relacja miedzy poszczegolnymi Osobami. Tak wiec ani Sobor Nicejski, ani Sobor w Konstantynopolu niczego nie wymyslily, tylko Objawienie Boze ujely w formule wlasnie dlatego, by uniknac blednych interpretacji. czytales te teksty Tam jasno powiedziane ze Biskupi byli porzeciwni tylkoi pod naciskiem sie zgodzili. Ale i tak nie jest to najwazniejsze wczesniej w zadnych tekstach nie twierdzono ze istnieje trójca a jesli byly ,to byly odosobnione przypadki heretyków ,jak ich nazywano wtedy Cytuj: Tak wiec Twoje oskarzenie, ze nikt nigdy o tym nie slyszal jest Twoja wlasna interpretacja pomijajaca chociazby teksty biblijne, nie mowiac o braku wiedzy, jaka wykazujesz w odniesieniu do historii sformulowania doktryny trinitarnej i Credo.
Teksty biblijne NIGDZIE nie wspominaja o Trojcy
Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie
Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu
Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment .
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
So maja 14, 2005 17:52 |
|
 |
pedziwiatr
|
adam111151 napisal:
Cytuj: Nie ma wzmianki nawet ze Jezus byl wspólistotny Ojcu
Gdyby to byla podstawa wiaruy to Jezus jasno by dal do zrozumienia ze Jest Bogiem Wszechmocnym. A on zawsze jest Obok Boga albo od niego nizej jeslsi sie myle pokaz jeden werset ze Jezus mowi ze jest inaczej. Mylse ze jeden fragment to zalatwi Wystarzczy ze Jezus to powie w jednym wersecie . "Ja i Ojciec jedno jestesmy" J 10:30 "Kto mnie zobaczyl, zobaczyl takze i Ojca" J 14:9 Cytuj: Masz racje te relacje sa jasno opisane . Syn zawsze nizej od Ojca jesli jest inaczej pokaz werset ktory mówi ze Jezus nazywa sie Bogiem wszechmocnym wszelkie werset ktore wymieniaja ich razem niczego nie dowodza. Kochajcy Ojciec i syn zawsze dzialaja razem (nawet wsrod ludzi) a jednak nikt nie twierdzi ze sa jedna osoba Oczywiscie, ze nie sa jedna osoba, sa to trzy odrebne Osoby rowne w istocie, w swoim Bostwie, z ktorych zadna nie jest podporzadkowana zadnej innej, rozniace sie pochodzeniem. Ojciec nie ma poczatku, Syn jest odwiecznie zrodzony z Ojca oraz Duch Swiety, ktory pochodzi od Ojca i Syna. Kazda z tych Osob jest odrebna od dwoch pozostalych, a przy tym jest jednym i tym samym Bogiem. Sa to relacje wewnatrz Trojcy Przenajswietszej. Ci sami Ojcowie Kosciola usilowali przedstawic obrazowo Trojce Swieta. Jednym z takich obrazow jest porownanie Tertuliana, ktore wyraznie wskazuje na jednosc natury i zroznicowanie Osob: obraz rosliny: czesc podziemna - korzen, to obraz Boga Ojca, ped rosliny to Syn - Jezus i w koncu owoc tejze rosliny to Duch Swiety. Zarowno korzen jak i ped oraz owoce sa jedna i ta sama roslina, ale nie sa tym samym, bo korzen nie jest pedem, ani owocem, a ped czy owoc nie jest korzeniem. Na zasadzie analogii bardzo wprawdzie niedoskonalej, mozemy tak powiedziec o Bogu Trojjedynym. Cytuj: Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment .
Sama z siebie nie powstala, musialy byc podstawy do jej sformulowania, ale Ty niestety, ich nie zauwazasz albo nie chcesz zauwazyc.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So maja 14, 2005 19:26 |
|
|
|
 |
adam111151
|
pedziwiatr napisał(a): adam111151 napisal:Cytuj: Nie ma wzmianki nawet ze Jezus byl wspólistotny Ojcu
"Ja i Ojciec jedno jestesmy" J 10:30 "Kto mnie zobaczyl, zobaczyl takze i Ojca" J 14:9
juz bylo to walkowane jedno w sensie mysli, dzialania i nie wyrywaj z kontekstu 30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. ...... do mnie, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, wy mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? ( JEZUS POWIEDZIAL JESTEM SYNEM BOZYM. Apostolowie tez zostali jedno z Synem i Ojcem a mimo to nie sa trojca i Bogiem. 11) I już nie jestem na świecie, lecz oni są na świecie, a Ja do ciebie idę. Ojcze święty, zachowaj w imieniu twoim tych, których mi dałeś, aby byli jedno, jak my. ((Ew. Jana 17:8-14, Biblia Warszawska) 5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało. Cytuj: Oczywiscie, ze nie sa jedna osoba, sa to trzy odrebne Osoby rowne w istocie, w swoim Bostwie, z ktorych zadna nie jest podporzadkowana zadnej innej, rozniace sie pochodzeniem.
tak? to ja z moim Ojcem tez dzialamy razem i nie jestesmy podporzadkowani jedna drugiej? Cytuj: Ojciec nie ma poczatku, Syn jest odwiecznie zrodzony z Ojca oraz Duch Swiety, ktory pochodzi od Ojca i Syna.
to ciekawe jak ktos moze byc odwiecznie zrodzony czy nie widzisz ze to bzdura. Zrodzony ma poczatek. jak moze istniec wiecznie ktos kto ma poczatek? Cytuj: Kazda z tych Osob jest odrebna od dwoch pozostalych, a przy tym jest jednym i tym samym Bogiem. Sa to relacje wewnatrz Trojcy Przenajswietszej. Ci sami Ojcowie Kosciola usilowali przedstawic obrazowo Trojce Swieta. Jednym z takich obrazow jest porownanie Tertuliana, ktore wyraznie wskazuje na jednosc natury i zroznicowanie Osob: obraz rosliny: czesc podziemna - korzen, to obraz Boga Ojca, ped rosliny to Syn - Jezus i w koncu owoc tejze rosliny to Duch Swiety. Zarowno korzen jak i ped oraz owoce sa jedna i ta sama roslina, ale nie sa tym samym, bo korzen nie jest pedem, ani owocem, a ped czy owoc nie jest korzeniem. Na zasadzie analogii bardzo wprawdzie niedoskonalej, mozemy tak powiedziec o Bogu Trojjedynym.
takie fantazje to ja tez moge wymyslic Pokaz mi jeden werset w Bibiil ze Jezus mowie ze jest Bogiem wszechmocnym . Cytuj: Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment . Sama z siebie nie powstala, musialy byc podstawy do jej sformulowania, ale Ty niestety, ich nie zauwazasz albo nie chcesz zauwazyc.
sama nie powstala .Ludzie ja wymyslili
tak jak
Tradycje Kosciola
Tak jak stan duchowny
Tak jak matke Boska
tak jak Marie Dziwice
i sto innych rzeczy o których nie w Biblii zadnego slowa
|
So maja 14, 2005 19:57 |
|
 |
pedziwiatr
|
adam111151 napisał(a):
Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment . Sama z siebie nie powstala, musialy byc podstawy do jej sformulowania, ale Ty niestety, ich nie zauwazasz albo nie chcesz zauwazyc.
Mam prosbe do Ciebie, jesli juz cytujesz, to nie lacz w jednym cytacie swojej wlasnej wypowiedzi z moja, bo w ten sposob powstaja bledy i zamieszanie. Cytuj: Na Twoje slowa: Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment . ja odpowiedzialam: Cytuj: Sama z siebie nie powstala, musialy byc podstawy do jej sformulowania, ale Ty niestety, ich nie zauwazasz albo nie chcesz zauwazyc. a to jest roznica.
|
So maja 14, 2005 20:15 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
PTRqwerty napisał(a): A dołując R6 powiem jeszcze tak, że wśród poglądów religijnych nie tyle ma tu znaczenie, że ktoś uważa swoją religię/wyznanie za słuszne. Znaczenie tu ma czy ktoś taki uważa, że tylko jego religia/wyznanie prowadzi do zbawienia i odbiera to innym, czy uznaje, że i inne drogi mogą prowadzić do zbawienia
No wlasnie nie tylko  Polecam książkę "Wiara, prawda tolerancja" obecnego Papieża
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
So maja 14, 2005 20:29 |
|
 |
Agniulka
|
pedziwiatr napisał(a): Najwyzej wymieniaja Ojca i Syna I Ducha Swietego obok siebie Doktryna trynitarna powstala wlasnie w konstantynopolu Jesli jest inaczej, czyli ze mowa byla o niej wczesniej pokaz jakis fragment
Oczywiście że wcześniej  Zaczyna się od słów Jezusa "nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego"
A co do tego czy Jezus jest równy Ojcu, odsyłam do Ewangelii św. Jana pierwszy rozdział "BOGIEM BYŁO SŁOWO" to jest o Jezusie, który przyszedł do swojej własności a swoi Go nie przyjęli.
|
So maja 14, 2005 20:32 |
|
 |
Agniulka
|
adam111151 napisał(a): Pokaz mi jeden werset w Bibiil ze Jezus mowie ze jest Bogiem wszechmocnym
Jak zapowiada że zmartwychwstanie własną mocą wystarczy ?
Czy ktoś poza Bogiem wszechmocnym zmartwychwstaje własną mocą ?
|
So maja 14, 2005 20:34 |
|
 |
pedziwiatr
|
Agniulka, przeczytaj wyzej, slowa ktore zacytowalas jako moje sa slowami adama111151, ale one je polaczyl z moimi i przez to tekst stal sie nieczytelny i to jest namiastka obrazu, jak dochodzi do blednych interpretacji. Tekst z Mateusza 28:19 cytowalam rowniez jako tekst trynitarny zawarty w NT. 
|
So maja 14, 2005 20:52 |
|
 |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): [ A co do tego czy Jezus jest równy Ojcu, odsyłam do Ewangelii św. Jana pierwszy rozdział "BOGIEM BYŁO SŁOWO" to jest o Jezusie, który przyszedł do swojej własności a swoi Go nie przyjęli.
Do swojej wlasnosci jako dziedzica.
Ja tez mam wlasnsoc po Ojcu .I tez do niej mam prawo.
Bo ja dziedzicze
Tak jak Chrystus
4) I znów posłał do nich innego sługę, ale i tego zranili w głowę i zelżyli. (5) Posłał jeszcze innego; tego zabili i wielu innych, z których jednych obili, a drugich pozabijali. (6) Miał jeszcze jednego, syna umiłowanego; posłał go do nich na końcu, mówiąc: Uszanują syna mego. (7) Ale wieśniacy owi powiedzieli sobie: To jest dziedzic, nuże, zabijmy go, a dziedzictwo będzie nasze. (8) I pojmali go, zabili i wyrzucili go poza winnicę. (9) Co uczyni pan winnicy? Przybędzie i wytraci wieśniaków, a winnicę odda innym. (10) Czy nie czytaliście tego Pisma: Kamień, który odrzucili budowniczowie, stał się kamieniem węgielnym.
(Ew. Marka 12:4-10, Biblia Warszawska)
|
So maja 14, 2005 20:53 |
|
 |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): Pokaz mi jeden werset w Bibiil ze Jezus mowie ze jest Bogiem wszechmocnym Jak zapowiada że zmartwychwstanie własną mocą wystarczy ? Czy ktoś poza Bogiem wszechmocnym zmartwychwstaje własną mocą ?
a gdzie to napisane ze wlsna moca?
|
So maja 14, 2005 20:54 |
|
 |
Tess
|
adam111151 napisał(a): Tess napisał(a): adam111151
Z tym Klemensem to przesadziles deko.Powiedz mi skad czerpiesz materialy aby pozniej takie niestworzone rzeczy wypisywac.
Osobiscie nie wierze aby Sw. Klemens tak ponizal kobiete.Swieci rozumieli wielka godnosc kobiety i nie pozwolili by sobie na takie jej ponizanie. Twoja osobista opinia nie ma tu nic do rzeczy znales Klemensa ? Nie? To na jakiej podstawie mu wierzysz albo nie wierzysz? A ty znales Sw. Klemensa  Nie  Naj jakiej wiec podstawie wypisujesz takie bzdury  Z pewnoscia nauczyli cie tego w odstepczym ugrupowaniu religijnym. adam111151 napisał(a): to zwykla naiwnosc mowic cos bez sprwdzenia.
No wlasnie; te slowa pasuja do ciebie.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
So maja 14, 2005 21:32 |
|
 |
adam111151
|
Tess napisał(a): A ty znales Sw. Klemensa  Nie  Naj jakiej wiec podstawie wypisujesz takie bzdury  Z pewnoscia nauczyli cie tego w odstepczym ugrupowaniu religijnym.
czyli jesli podam ci informacje skad to mam to przyznasz mi racje?
wtedy powiesz ze jednak mogl tak powiedziec i nie jest ojcem kosciola skoro tak mowi?
i co to zmieni skoro ty i tak wiesz lepeij?
|
So maja 14, 2005 21:42 |
|
 |
saxon
|
No cóż, zaczynam mieć tego powoli dosyć... "dyskutuje" jak old spirit, nie odpowiada na niewygodne pytania jak old spirit..., pisze z tego samego IP co old spirit..., tak więc zdaje się i jak old spirit........
Pozdrawiam 
|
So maja 14, 2005 23:14 |
|
 |
R6
|
Dziwnie się czuję obserwując kłótnie chrześcijan. Nie robią one na mnie dobrego wrażenia. 
|
N maja 15, 2005 11:39 |
|
|
|