Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna strona
 3 pytania do ateistów 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: 3 pytania do ateistów
Nie jest groźba, a zapowiedź happy end. Zresztą sama zobaczysz, bo mi to raczej nie będzie dane widzieć. Ja nie jestem jasnowidzem. Wiem tylko tyle ile mi jest dane wiedzieć. Także wiem co nieco o jeszcze dwóch Duszach co to oglądają. I tam też szczęśliwie się to najprawdopodobniej zakończy. :) Ale jakie nie wskażę - może więcej Dusz zaskoczy ;)

Wt sty 08, 2013 23:32

Czemu o tym cudzie nie ma wzmianek w ksiazkach naukowych, tylko na stronkach w stylu katolik.pl sanctus. domini czy inne moj-kosciol.pl :P Frater, wiedz ze nikt nigdy nie udowodnil naukowo ZADNEGO cudu, bo tak jak setki razy powtarzalem - rewolucjonizuje to swiat i kazdy czlowiek na Ziemi w 5 minut staje sie Chrzescijaninem. Tak nie jest, a dlaczego? Odpowiedz sobie sam.

I jeszcze jedna zabawna rzecz ktora zauwazylem na tym forum :D Jak jakis uczony odkryje cos niesamowitego w swiecie nauki i przed imieniem i nazwiskiem ma "ks" to wierzacy prawie dostaja orgazmu :D Nie lubie sie powtarzac, ale to typowy blad w rozumowaniu który sadzą co niektorzy non-stop - nazywa sie Appeal to Authority - frater doksztalc sie, bo nadal mi w tej dziedzinie nie dorównujesz. Nie lubie sie wywyzszac, ale dzialam w imie zasady "You get what you give."

Wt sty 08, 2013 23:45
zbanowana na stałe

A jak myślisz dlaczego informacje, że Mikołaj Kopernik jest Kapłanem Katolickim też są trudno dostępne?
Odpowiedź jest prosta, by wielu trzymać z dala od BOGA. Tak właśnie szatan działa w świecie.

Ale przyjrzymy się temu Cudowi BOŻEMU dogłębnie - nie bój się.

@Val
Odbieram Cię bardzo pozytywnie więc nie masz powodu do stresu.

Ostatnio edytowano Śr sty 09, 2013 0:03 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 08, 2013 23:59

Z chrześcijańskiego punktu widzenia wszelkie takie cudo-objawienia nie mają żadnej wartości religijnej i nie są związane z Bogiem:

(23) Wtedy jeśliby wam kto powiedział: "Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! (24) Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych. (25) Oto wam przepowiedziałem. (26) Jeśli więc wam powiedzą: "Oto jest na pustyni", nie chodźcie tam!; "Oto wewnątrz domu", nie wierzcie! (27) Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (28) Gdzie jest padlina, tam się i sępy zgromadzą.

[Mt 24, 23-28]

Założe bloga, nakręce filmik na YT i masz dzieło szatana.

Nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi, ale miej na uwadze, że moja teza powstała w 5min, a Twoja jest kreowana przez 1200 lat :)

Ostatnio edytowano Śr sty 09, 2013 0:15 przez MentalnaNiewola, łącznie edytowano 2 razy

Śr sty 09, 2013 0:06
Mike29 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Nauka jest waszym bogiem. Człowiek w coś musi wierzyć, taka konstrukcja. Jeśli nie w Boga to w słońce, księżyc, naukę, w siebie, w pieniądz...Nauka nie potwierdziła wielu rzeczy ale czy to jest dowód na to że nie istnieją ? Czy fakt że czegoś nie widziałem na własne oczy przesądza o tym że ta rzecz nie istnieje ?

To, że nauka czegoś nie odkryła, nie oznacza, że to coś istnieje, a skoro nie odkryła nie ma żadnego powodu, byś sobie tworzył i wymyślał rozmaite fantazje. Jedyną ku temu przesłanką jest Twoje życzeniowe myślenie życia po śmierci. Czy Ty w ogóle bierzesz pod uwagę, że to w co wierzysz jest jedną wielką ściemą?

equuleuss napisał(a):
Spójrzcie na swoja postawę, zarzucacie że wierzymy w bajeczki ale gdyby teraz jakiś naukowy autorytet ogłosił wobec całego świata że ziemia jednak jest płaska to musielibyśmy przyjąć ten dogmat nauki i pewnie byście w to uwierzyli. Cud z racji swojej natury ma być niewytłumaczalny Jeżeli cud da się naukowo wyjaśnić to wtedy przestaje być cudem, Panowie - logika....cud następuje wtedy kiedy nauka i medycyna mówi - nie wiem jak to się stało, jak to się dzieje że tak jest. To jest istota cudu. Ale aby wierzyć nie potrzeba spektakularnych cudów. Jezus nie robił show z chodzenia po wodzie zbierając za występ kasiorę. Ukazał się tak tylko swoim uczniom i to w pewnym celu. Piotr tez to zrobił, też chodził po wodzie bo uwierzył ze to jest możliwe. Kiedy zaczął wątpić wtedy zaczął tez tonąć. Jezus zrobił to ,,show,, w tym celu aby nam powiedzieć - jeśli naprawdę wierzysz to jesteś w stanie to zrobić.

Jak będzie to "gdyby" to pogadamy. Generalnie bazuję na tym co poznane i udowodnione prawami fizyki, biologii i innych dziedzin nauki. Zgadzam się odnośnie cudów, można w nie tylko wierzyć, bo polegają na niewyjasnieniu i dziwnych okolicznościach zaistnienia. Nauka nie ma z nimi nic wspólnego, poza tym, że nie potwierdzono w sposób naukowy żadnego cudu.

@frater
Ty naprawdę jesteś dowcipny. Bardzo nas ateistów interesują egzorcyzmy, "modlitwy o uwolnienie i uzdrowienie" itp ;)

A ja myślę odwrotnie - to że nauka czegoś nie potwierdziła to nie znaczy że to coś nie istnieje...przecież nie wszystko odkryliśmy. Cały czas powtarzam, większość naukowych tez to czyste teorie. Świat może jednak nie jest taki jaki znamy dotychczas, zbudowaliśmy największą machinę LHC aby szukać bozonu Higgsa i tudzież takiego pola. Nasza fizyka opiera się na czymś czego istnienia jak dotąd nie potwierdziliśmy. Jeśli to nie istnieje to fizyka legnie w gruzach, to co dotychczas znamy. Jaka więc jest pewność i nieomylność naszych naukowych twierdzeń ? Każdą teorie można obalić już z założenia, może za ileś lat narodzi się geniusz który podważy teorie względności - nasze naukowe credo. I co wtedy, bez Higgsa układamy fizykę na nowo, to wszystko opiera się na pewnych założeniach, przypuszczeniach, coś widzimy ale nie bardzo wiemy co. Skąd masz taka pewność że to w co wierzę jest ściemą ? Nie czujesz tego. Jeżeli czegoś nie czuję to wydaje mi się ze tego nie ma. Tak naprawdę przyjdzie dla nas czas na to aby się dowiedzieć.

Ostatnio edytowano Śr sty 09, 2013 0:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 09, 2013 0:14

frater napisał(a):
A jak myślisz dlaczego informacje, że Mikołaj Kopernik jest Kapłanem Katolickim też są trudno dostępne?

Trudno dostępne? Chyba tylko dla takiego ignoranta jak Ty :-) Zamiast opowiadać bzdury, idż do biblioteki... Tam się z pierwszej z brzegu książki dowiesz, dlaczego to Kopernik kanonikiem został. Oby Cię tylko osoba ks. Kopernika nie rozczarowała - jako ksiądz oczywiście, bo człowiekiem wybitnym był.

Śr sty 09, 2013 0:20
Nunka napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Spójrzcie na swoja postawę, zarzucacie że wierzymy w bajeczki ale gdyby teraz jakiś naukowy autorytet ogłosił wobec całego świata że ziemia jednak jest płaska to musielibyśmy przyjąć ten dogmat nauki i pewnie byście w to uwierzyli.
Dogmaty w nauce? Takie rzeczy tylko w erze :lol:

Dogmat nauki - użyłem tego słowa w formie barwnej metafory z lekko żartobliwym zabarwieniem ;)

Śr sty 09, 2013 0:30

a swoją drogą - informacja, że Kopernik był kapłanem katolickim jest akurat bardzo łatwo dostępna. Rzecz jasna dla tego, kto czytać potrafi choćby wikipedię :) albo dowolną książkę na jego temat.

Śr sty 09, 2013 8:22

Barzo łatwo jest też dostępn ainformacja, że owe świecenia kapłańskie Kopernika wielkorotnie podawano w wątpliwość, i że sprawa pozostaje raczej kontrowersyjna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 09, 2013 9:42

a z tym to się nie spotkałem

Śr sty 09, 2013 10:20
zbanowana na stałe

gacjan napisał(a):
a swoją drogą - informacja, że Kopernik był kapłanem katolickim jest akurat bardzo łatwo dostępna. Rzecz jasna dla tego, kto czytać potrafi choćby wikipedię :) albo dowolną książkę na jego temat.

Żyjemy w czasach internetu i niestety dla wielu książki są do czytania o ile są w pdf. Nadto przeciętny racjonalista nie wie co to jest Prezbiterium, a co dopiero Prezbiter. Nadto to tylko ta najprostsza część poszukujących, głównie wychowanych przez nomenklaturę PRL`u. Natomiast im głębiej w mroczną część sieci tym wiedzy znacznie mniej.

Widzisz z Twojej perspektywy to otaczający nas świat jest całkiem inny, a oni mają problemy znacznie większe. Wiedzą jak widzisz lepiej co Kopernik robił, a co nie robił. A skąd to wiedzą jak myślisz - bo na pewno nie z źródeł historycznych?

Ostatnio edytowano Śr sty 09, 2013 12:22 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 09, 2013 12:15

@gacjan

Wystarczy wpisać w google "Kopernik księdzem" lub coś podobnego.

Śr sty 09, 2013 12:15
zbanowana na stałe

Tak tylko to nie jest wiedza historyczna, a beletrystyka racjonalistyczna. Ale to jest właśnie pożywka dla osób bez elementarnej wiedzy. Może jeszcze mi powiesz, że Kopernik była kobietą :D?

ps
@gacjan
dlatego Kapłani Katoliccy głównie Powołani są do Posługi Sakramentami. Żyjecie w innym świecie. I z pozycji ambonki świat inaczej wygląda, zapewniam Cię.

Śr sty 09, 2013 12:25
JedenPost napisał(a):
@gacjan

Wystarczy wpisać w google "Kopernik księdzem" lub coś podobnego.

I ukazują się podobne kwiatki, jak informacja (portal urania) o niższych święceniach Kopernika w 1496r, który jakoby nie mógł otrzymać pełnych, gdyż te otrzymywali mężczyźni w wieku 25 lat o czym zadecydował sobór laterański z 1719r :D :D

Śr sty 09, 2013 12:29

Nie wykluczam, że są tam i bzdury, niemniej jak widać kwestia istnieje.

Śr sty 09, 2013 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna strona