Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Dlaczego bog czekal 1.9 milona lat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego bog czekal 1.9 milona lat?
A tutaj autentyczna praca naukowa podająca temat w zarysie, z chemicznymi schematami przykładowych molekuł. Naści Waści. : )

Orkiestra!

Pt sty 11, 2013 6:52

Lurker napisał(a):
formek1 napisał(a):
Nauka jako całośc mnie w tym przypadku rozważań nie interesuje.
To że naukowiec wymyslił telefon to jedno .(Telefon widać ,korzystamy z niego.)
A to że naukowiec opowiada jak to molekuły sie replikuja samoistnie to bajki.
Nikt takiej molekuły nie widział i o niej nie słyszał.

Wiem że powinienem teraz odpowiedzieć ścianą linków i referencji do czasopism naukowych, wiem... ale wszedłem w tryb Garfielda: cokolwiek masz zrobić, zrób pojutrze - będziesz miał dwa dni wolnego. Wrzucę więc tylko linka do doświadczenia Joyce'a i Lincoln opisanego w Wired:

ciach

- ponieważ tej parze naukowców udało się nie tylko zbudować samoreplikujące się molekuły, ale jeszcze uruchomić ich ewolucję.

Z tym że komus udało się zbudować i uruchomić to ja sie w pełni zgadzam.
Ale wtedy nie mozemy mówic o tym ze te molekuły powstały samoistnie.
I w związku z tym zycie nie mogło powstac samo tylko ktos to życie musiał jak sam napisałes zbudować i uruchomić.
Napisać mozemy sobie ze telefon ewoluował ale w praktyce poamgali mu w tym ludzie.
Więc to tylko kwestia nazwy.
Jak cos włącza się samoczynnie nie oznacza, że nikt tego wczesniej nie zrobił.

Pt sty 11, 2013 11:53

Telefon, na miłość Boską, nie ewoluował - po prostu projektowano nowe modele.

Jeżeli naukowcom uda się odtworzyć warunki panujące na młodej Ziemi i w tych warunkach wyjdą im molekuły zdolne do samoreplikacji, co wówczas zrobisz? W podobnym eksperymencie okazało się już, że samorzutnie powstają struktury pseudokomórkowe, bodaj czy nie były to rutusowe micele tłuszczowe.

Orkiestra!

Pt sty 11, 2013 12:48

Lurker napisał(a):
Telefon, na miłość Boską, nie ewoluował - po prostu projektowano nowe modele.

Dokładnie tak jak molekuły . Tez nie powstają tylko naukowcy je "budują i uruchamiają"
Cytuj:
Jeżeli naukowcom uda się odtworzyć warunki panujące na młodej Ziemi i w tych warunkach wyjdą im molekuły zdolne do samoreplikacji, co wówczas zrobisz? W podobnym eksperymencie okazało się już, że samorzutnie powstają struktury pseudokomórkowe, bodaj czy nie były to rutusowe micele tłuszczowe.

Jezeli do tego dojdzie to potwierdzi tylko to co od dawna wiem.
Że życie musiał ktoś stworzyć.
Jak widzisz ile pracy naukowcy musza włożyć aby powstały "molekuły zdolne do samoreplikacji" . Jakos te molekuły nie chcą powstawac same.
Trzeba im stworzyc odpowieddnie warunki, tzreba wieleset doswiadczeń i prób.I to nie prób przypadkowych ale zaprogramowanych.

Dowodzi to tylko tego że aby cos powstało ktos musi to zrobic ,stworzyc zaprogramować.
Nawet takie "samoreplikujące sie molekuły".

Pt sty 11, 2013 13:51

No nie, proszę kolegi. Telefony się nie powielają popełniając przy tym błędy - samodzielnie. Związki chemiczne w zalinkowanym doświadczeniu robiły to. Samodzielnie. Kolega to przeczytał w ogóle?

formek1 napisał(a):
Jak widzisz ile pracy naukowcy musza włożyć aby powstały "molekuły zdolne do samoreplikacji" . Jakos te molekuły nie chcą powstawac same.

Bo nie mamy do dyspozycji skrawka Ziemi na którym panowałyby warunki sprzed - ilu to? 3 mld? 4mld? lat. Naukowcy więc ich nie znają i wskutek tego muszą ręcznie szyć coś, co w rzeczonych warunkach rodziło się samoistnie. Ot, wielka tajemnica.

Orkiestra!

Pt sty 11, 2013 14:20

Lurker napisał(a):
N

Bo nie mamy do dyspozycji skrawka Ziemi na którym panowałyby warunki sprzed - ilu to? 3 mld? 4mld? lat. Naukowcy więc ich nie znają i wskutek tego muszą ręcznie szyć coś, co w rzeczonych warunkach rodziło się samoistnie. Ot, wielka tajemnica.

1ie mamy takiego skrawka ziemi?
To jaki problem zrobić taki skrawek skoro nawet cała ziemia powstała sama bez niczyjej pomocy.
2 Nie znają jakie panowały warunki?
A wiedzą że zycie powstało przypadkowo z "samoreplikujacych sie molekuł".
To ciekawe. Czyz to nie brak logiki?

Pt sty 11, 2013 15:04

Lurker napisał(a):
No nie, proszę kolegi. Telefony się nie powielają popełniając przy tym błędy - samodzielnie. Związki chemiczne w zalinkowanym doświadczeniu robiły to.

Tak .
U mnie w domu samodzielnie włacza się światło . Codziennie.
Bez błedów.
Czy oznacza to ze światło powstaje samo?

Telefony sie nie powielaja poniewaz nie żyją.
Organizmy żywe mogą sie powielać ale nie mogą tak samo jak telefony same się stwarzać.
Bo żeby coś sie powieliło to najpierw musi takie cos powstać ale logika podpowiada, że nie ma z czego powstać poniewaz tego (przed stworzeniem) nie ma.
Czyli wracamy do punktu wyjscia skad wzieły sie samoreplikujace się molekuły skoro nie mają się z czego samoreplkować ?.

Pt sty 11, 2013 15:12

formek1 napisał(a):
U mnie w domu samodzielnie włacza się światło . Codziennie.
Bez błedów.
Czy oznacza to ze światło powstaje samo?

Telefony sie nie powielaja poniewaz nie żyją.
Organizmy żywe mogą sie powielać ale nie mogą tak samo jak telefony same się stwarzać.
Bo żeby coś sie powieliło to najpierw musi takie cos powstać ale logika podpowiada, że nie ma z czego powstać poniewaz tego (przed stworzeniem) nie ma.
Czyli wracamy do punktu wyjscia skad wzieły sie samoreplikujace się molekuły skoro nie mają się z czego samoreplkować ?.

Po pierwsze, poniewaz czegos nie rozumiesz, nie znaczy ze jest nieprawdziwe. Po drugie naukowcy nie boja sie powiedziec NIE WIEM, ale to jest drobiazg. Wiemy wystarczajaco aby dowolna religie a szczegolnie 'swieta' ksiege obalic w 5 minut. A to, ze niewiemy dokladnie jak wygladal wielki wybuch? A moze bylo inaczej? Moze? Moze. Ale wiemy, ze swiat ma ponad 4mld lat a nie 6tys jak jak w Biblii, wiemy, ze ludzie NIE byli pierwsi na ziemi. Na tym powinno zakonczyc sie dyskusje o wiarygodnosci Biblii. Niestety... wiara jest slepa na argumenty i dowody...

Pt sty 11, 2013 20:16

marek_max napisał(a):
[

Po pierwsze, poniewaz czegos nie rozumiesz, nie znaczy ze jest nieprawdziwe. Po drugie naukowcy nie boja sie powiedziec NIE WIEM, ale to jest drobiazg. Wiemy wystarczajaco aby dowolna religie a szczegolnie 'swieta' ksiege obalic w 5 minut. A to, ze niewiemy dokladnie jak wygladal wielki wybuch? A moze bylo inaczej? Moze? Moze. Ale wiemy, ze swiat ma ponad 4mld lat a nie 6tys jak jak w Biblii, wiemy

Niesety dla Ciebie Biblia nic nie mówi na temat czasu istnienia ziemi . Mówi tylko o tym od kiedy istnieje człowiek. Więc twoja uwaga jest nie na miejscu

Cytuj:
, ze ludzie NIE byli pierwsi na ziemi. Na tym powinno zakonczyc sie dyskusje o wiarygodnosci Biblii. Niestety... wiara jest slepa na argumenty i dowody...

I znów nie ma o tym że człowiek był pierwszy.
Wiec nie wiem po co to piszesz?
Podaj może inne argumenty bo te zostały obalone.

Pt sty 11, 2013 21:11

formek1 napisał(a):

Niesety dla Ciebie Biblia nic nie mówi na temat czasu istnienia ziemi . Mówi tylko o tym od kiedy istnieje człowiek. Więc twoja uwaga jest nie na miejscu

Aha, czyli rozumiem, ze w Biblii znajde takie zdanie:

'i Bog nie stworzyl czlowieka, bo wszystko zaczelo sie od pojedynczych molekul i komorek, po miliardach ewolucji powstal czlowiek na drodze selekcji naturalnej'...

Polecam podrecznik do klasy V szkoly podstawowej od biologii, chemii i geografii... 'nieco' lepsze zrodlo wiedzy niz twoja ksiazka

So sty 12, 2013 0:33

formek1 napisał(a):
Nie znają jakie panowały warunki?
A wiedzą że zycie powstało przypadkowo z "samoreplikujacych sie molekuł".
To ciekawe. Czyz to nie brak logiki?

Tu mnie masz. Przeszarżowałem podając jako wiedzę pewną nieudowodnioną hipotezę badawczą...

formek1 napisał(a):
Czyli wracamy do punktu wyjscia skad wzieły sie samoreplikujace się molekuły skoro nie mają się z czego samoreplkować?

...a tu nie, ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że samoreplikujące molekuły wchodzą tylko w takie reakcje, które są konieczne do samoreplikacji. Otóż gdyby tak było, Joyce'owi i Lincoln nie udałoby się "uszyć" swoich molekuł (no naprawdę, to są chemicy, chemik nie siedzi nad mikroskopem tunelowym przesuwając pojedyncze atomy). Jak wszystkie związki chemiczne, także i te wchodzą w kupę "głupich" reakcji i oczywiście mogą powstawać z prostszych związków.

Orkiestra!

So sty 12, 2013 2:58

marek_max napisał(a):
[

Aha, czyli rozumiem, ze w Biblii znajde takie zdanie:

'i Bog nie stworzyl czlowieka, bo wszystko zaczelo sie od pojedynczych molekul i komorek, po miliardach ewolucji powstal czlowiek na drodze selekcji naturalnej'...

Nie zmieniaj tematu.
Ja pisałem że Twoje argumenty obaliłem bez wysiłku poniewaz w Biblii o tym o czym pisałes nie ma mowy.

So sty 12, 2013 8:46

Lurker napisał(a):
[.

Czyli wracamy do punktu wyjscia skad wzieły sie samoreplikujace się molekuły skoro nie mają się z czego samoreplkować?
...a tu nie, ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że samoreplikujące molekuły wchodzą tylko w takie reakcje, które są konieczne do samoreplikacji. Otóż gdyby tak było, Joyce'owi i Lincoln nie udałoby się "uszyć" swoich molekuł (no naprawdę, to są chemicy, chemik nie siedzi nad mikroskopem tunelowym przesuwając pojedyncze atomy). Jak wszystkie związki chemiczne, także i te wchodzą w kupę "głupich" reakcji i oczywiście mogą powstawać z prostszych związków.

Teoretycznie nie wdając sie w szczegóły proste związki powstaja z prostszych a te z najprostszych itd,itp
Ale nawet wtedy zawsze jest ten najprostszy związek. Ten pierwszy ten jedyny od którego niby wszystko sie zaczęło. Skąd taki "osobnik" się wział.? Sam sie nie mógł "replikować"
Nie mówiąc o tym że tzreba "mu " stworzyc odpowiednie warunki.
Kto miałby to zrobic?

So sty 12, 2013 8:55

Nikt.

Orkiestra!

So sty 12, 2013 9:04
Moderator

Skoro życie istnieje, to znaczy, że powstało.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 12, 2013 11:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona