Coraz śmielej przeciwko Bogu
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Coraz śmielej przeciwko Bogu
Niestety wielu można współczuć. Jak Palikot i inni chcieli zawiesić obok sejmowego krzyża symbole innych światopoglądów, to spotkało się to z oburzeniem. A co te symbole komu przeszkadzają?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sty 13, 2013 15:55 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Jajko napisał(a): Niestety wielu można współczuć. Jak Palikot i inni chcieli zawiesić obok sejmowego krzyża symbole innych światopoglądów, to spotkało się to z oburzeniem. A co te symbole komu przeszkadzają? Drugie drzwi w sejmie wyglądają jakoś tak łyso. Tam Palikot powinien coś zawiesić. Proponuje Potwora Spaghetti. 
|
N sty 13, 2013 16:07 |
|
 |
Jajko
|
O ile Potwór Spaghetti jest symbolem prześmiewczym (choć oznacza coś równie prawdopodobnego jak każdy inny symbol każdej innej religii) i nawet zrozumiałbym sprzeciw środowisk teistycznych, to symbole ateizmu, buddyzmu, pogaństwa, judaizmu, islamu itp mogłyby spokojnie zawisnąć. Ale zaraz przecież krzyk ogromny się podniesie, o ataku na Kościół i wiarę...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sty 13, 2013 16:14 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Jajko napisał(a): O ile Potwór Spaghetti jest symbolem prześmiewczym (choć oznacza coś równie prawdopodobnego jak każdy inny symbol każdej innej religii) i nawet zrozumiałbym sprzeciw środowisk teistycznych, to symbole ateizmu, buddyzmu, pogaństwa, judaizmu, islamu itp mogłyby spokojnie zawisnąć. Ale zaraz przecież krzyk ogromny się podniesie, o ataku na Kościół i wiarę... Jeśli wieszanie symboli to atak na coś. To atakiem na co było powieszenie krzyża w sejmie? Atakiem na Polskę? 
|
N sty 13, 2013 16:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Jajko napisał(a): A czy ja kiedykolwiek umniejszałem nauki Jezusa??? Ja pokazuję co robią ludzie w imię religii. Poza tym raczej nie wklejałem tu wątków o Hitlerze czy Stalinie - przypominanie ich "osiągnięć" to domena wierzących, którzy chcą pokazać, że ateizm zabija. Adolf Hitler ateistą nie był. W Roku 1922 wygłosił takie słowa: "Moje uczucia jako chrześcijanina wiodą mnie do mojego Pana i Zbawcy, w którym dostrzegam wielkiego wojownika. Wiodą mnie ku człowiekowi, który — choć samotny i otoczony kilkoma zaledwie uczniami — rozpoznał, czym są Żydzi i wezwał ludzi do walki z nimi. Człowieka, który — na Boga — wielkość swą okazał, nie cierpiąc, ale walcząc. Z bezgraniczną miłością jako człowiek i chrześcijanin czytam te słowa Pisma, które ukazują Pana w całej Jego potędze, gdy wreszcie powstał i biczem wygnał ze świątyni całe to plemię żmijowe. Jakże wspaniała była Jego walka o świat wolny od żydowskiej trucizny. Dziś, po dwóch tysiącach lat, w najgłębszych porywach mego serca z niezgłębioną pewnością wiem, iż właśnie po to On przelał swą krew na Krzyżu. Jako chrześcijanin nie mogę pozwolić się oszukiwać. Jako chrześcijanin mam obowiązek walczyć o prawdę i sprawiedliwość [...] A jeśli trzeba czegoś jeszcze, by wykazać słuszność naszych działań, to spójrzcie na to, ile wokół nas cierpienia. Jako chrześcijanin mam obowiązki wobec własnego narodu" W Main Kampf napisał: "I odtąd właśnie uwierzyłem, że działam zgodnie z wolą Wszechmocnego Stwórcy, że broniąc się przed Żydami, spełniam dzieło Boże". A co do Stalina to nie był on zbyt ideowym komunistą. Daleko mu było do ateisty Lenina. Stalin pewnie tylko udawał ateistę bo musiał rządząc komunistycznym krajem. Jakby był ateistą to by nie pozwolił na takie szopki jak krążenie samolotu z obrazem Matki Boskiej w około Moskwy po to aby ustrzegła Stolice przed III Rzeszą. Może dlatego ze Stalin nie był ateistą to był taki nerwowy i zabijał wszystkich w około siebie. Musiał się bardzo bać ze ktoś go przejrzy i obali. Stalin grał rolę ateisty. A jak widzę Obame to widzę jak ateista gra rolę teisty. Dla utrzymania się u władzy ludzie są gotowi udawać wiarę bądź nie wiarę. Hitler ateistą nie był, tworzył sobie religię na własne potrzeby http://www.trinitarians.info/ateizm/art ... ikiem_.htmStalin dla odmiany to cyniczny tchórz. Pozwolił na krążenie samolotu - o ile to prawda - a w 1941r gdy Niemcy weszli na tereny ZSRR, w szoku i strachu przesiedział zamknięty 3 dni w swoim gabinecie. Jajko napisał(a): Niestety wielu można współczuć. Jak Palikot i inni chcieli zawiesić obok sejmowego krzyża symbole innych światopoglądów, to spotkało się to z oburzeniem. A co te symbole komu przeszkadzają? Gdyby rzeczywiście chciał to bez medialnej zapowiedzi uczyniłby to. Przypominam, że krzyż zawieszono nocą bez żadnej zapowiedzi.
|
N sty 13, 2013 18:00 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): Gdyby rzeczywiście chciał to bez medialnej zapowiedzi uczyniłby to. Przypominam, że krzyż zawieszono nocą bez żadnej zapowiedzi. Ale on to chciał zrobić ZGODNIE Z PRAWEM, a nie niezgodnie, jak jego katoliccy koledzy. Przzecież gdyby zrobił to po katolicku, to zaraz by na niego najechano. A Tobie by przeszkadzały symbole innych światopoglądów obok krzyża?
|
N sty 13, 2013 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Alus napisał(a): Gdyby rzeczywiście chciał to bez medialnej zapowiedzi uczyniłby to. Przypominam, że krzyż zawieszono nocą bez żadnej zapowiedzi. Ale on to chciał zrobić ZGODNIE Z PRAWEM, a nie niezgodnie, jak jego katoliccy koledzy. Przzecież gdyby zrobił to po katolicku, to zaraz by na niego najechano. A Tobie by przeszkadzały symbole innych światopoglądów obok krzyża? Jakie przepisy prawa regulują zawieszanie symboli religijnych? Jeśli nie byłyby to symbole satanistyczne to nie przeszkadzałyby mi.
|
N sty 13, 2013 18:16 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiem jakie przepisy prawa to regulują, ale pewnie jest jakiś regulamin Sejmu czy coś. W końcu chyba nie jest tak, że każdy może sobie przybić cokolwiek do ściany, bo mu się podoba, no nie? A gdyby ktoś powiesił to: 
|
N sty 13, 2013 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli jakiś poseł jest wyznawcą bzdury.....co wcale wielce by mnie nie zdziwiło.
|
N sty 13, 2013 18:38 |
|
 |
Jajko
|
Nie powinno się chyba o religiach mówić: bzdury, nieprawdaż? Zwłaszcza jak nie chce się by inni o Twojej tak mówili.
|
N sty 13, 2013 18:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie powinno się chyba o religiach mówić: bzdury, nieprawdaż? Zwłaszcza jak nie chce się by inni o Twojej tak mówili. Pastafarianie - religia ateistów powstała właśnie po to aby kpić z religii monoteistycznych i nazywać je bzdurami.
|
N sty 13, 2013 18:57 |
|
 |
Jajko
|
Nawet jeśli tak jest, to czy upoważnia to Ciebie do oddawanie pięknym za nadobne. Zdaje się, że Jezus inaczej nauczał...cóż, jego nauki poszły, jak widać, w zapomnienie...
|
N sty 13, 2013 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nawet jeśli tak jest, to czy upoważnia to Ciebie do oddawanie pięknym za nadobne. Zdaje się, że Jezus inaczej nauczał...cóż, jego nauki poszły, jak widać, w zapomnienie... Jezus nauczał mowa wasza ma być tat-tak, nie-nie, skoro sam założyciel pastafarian twierdzi, że jego religia ma być parodią religii monoteistycznych, to określenie jej "bzdurą" w żaden sposób nie uwłacza.
|
N sty 13, 2013 19:36 |
|
 |
Jajko
|
Gdzie założyciel twierdzi, że jego religia to parodia? Na stronie założyciela zdaje się być napisane co innego http://www.venganza.org/about/
|
N sty 13, 2013 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Halo, halllo Ja przykładowo lubię Potwora Spaghetti. Stanowi od jakże miłą odmianę w tej szaro-burej rzeczywistości. A przy tym jest tak rozbrajająco komiczny, że jak można nie lubić Jego Makaronowatości  ? Ni to agresywne stworzenie, ni to niekulturalne, więc o co chodzi? O to, że uczy dystansu do pewnych spraw? To nie jest religia tylko ateistów, ale też każdego kto lubi się uśmiechać i żartować. Wcale nie powstała po to, aby nazywać bzdurami religii. Że jest swego rodzaju parodią, to prawda, ale bronią humoru nie zawsze jest zabicie jakiejś idei, czasem chodzi o rozładowanie napięcia. W dobie kryzysu dobrych filmów komediowych, kiedy to samemu trzeba szukać dawek humoru, taka zabawka, jaką jest LPS jest idealna. No zlituj się Alus nad ludźmi, bo jeszcze w depresję popadną.... I owszem- jest poseł, który osiągnął sukces. W sądzie rozstrzygają się losy nowego związku wyznaniowego. I nie będzie tam wściekłych antyklerykałów. Raczej jajcarze  . Moim osobistym zdaniem, lepsi tacy żartownisie od agresywnych antyklerykałów od których szczekania aż uszy bolą 
|
N sty 13, 2013 19:40 |
|
|
|