Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Belgia: pierwsza na świecie eutanazja bliźniaków 
Autor Wiadomość

Post Re: Belgia: pierwsza na świecie eutanazja bliźniaków
Jak tak czytam te wszystkie głosy "trzeba uszanować", "trzeba zrozumieć" itp. to zaczynam się zastanawiać, czy już doszliśmy do momentu, w którym nie pomagamy samobójcom? No bo dlaczego mielibyśmy nie uszanować decyzji KAŻDEGO samobójcy? Co z tego, że widzi i słyszy? Skąd wiemy, jak bardzo cierpi? Czy mamy prawo to oceniać?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sty 15, 2013 23:00
Moderator

Jeśli człowiek jest sprawny fizycznie, to nie ma nad czym się zastanawiać. Natomiast mówi się (czytałem takie opinie psychiatrów), że gdy ktoś jest w pełni zdecydowany na samobójstwo, to ostatecznie nie ma takiej możliwości, aby go powstrzymać. I myślę, że tak właśnie wygląda prawda.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sty 15, 2013 23:29

Johnny99 napisał(a):
Jak tak czytam te wszystkie głosy "trzeba uszanować", "trzeba zrozumieć" itp. to zaczynam się zastanawiać, czy już doszliśmy do momentu, w którym nie pomagamy samobójcom? No bo dlaczego mielibyśmy nie uszanować decyzji KAŻDEGO samobójcy? Co z tego, że widzi i słyszy? Skąd wiemy, jak bardzo cierpi? Czy mamy prawo to oceniać?

No właśnie. Można delikatnie go popchnąć, gdyby nie był do końca zdecydowany. Tylko dlaczego odpowiadalibyśmy wówczas z paragrafu karnego?

Śr sty 16, 2013 8:38

mareta napisał(a):

No właśnie. Można delikatnie go popchnąć, gdyby nie był do końca zdecydowany. Tylko dlaczego odpowiadalibyśmy wówczas z paragrafu karnego?

???????

Istotą eutanazji jest upewnienie się, że człowiek JEST DO KOŃCA ZDECYDOWANY!!!!!

Śr sty 16, 2013 9:13
Jajko napisał(a):
mareta napisał(a):

???????

Istotą eutanazji jest upewnienie się, że człowiek JEST DO KOŃCA ZDECYDOWANY!!!!!

Nigdy nie nie posiądzie się tej wiedzy.
Z relacji wielu ludzi po nieudanych samobójstwach wynika że, w momencie odchodzenia-utraty świadomości doświadczało zjawiska dostrzegania możliwości rozwiązania swoich problemów i gwałtownego pragnienia życia.

Śr sty 16, 2013 9:37

Cóż za pech, gdyby im się udało, no nie?
A.S.LaVey napisał(a):
odpowiedzialność dla odpowiedzialnych

Orkiestra!

Śr sty 16, 2013 9:40

Samobójca zdecydowany od niezdecydowanego różni się jednym krokiem. WIelu samobójców podejmuje próby samobójcze raczej po to by zwrócić na siebie uwagę. Podcinają sobie wówczas (nieudolnie) żyły albo łykają o kilka tabletek za dużo. "Prawdziwi" samobójcy skaczą z dachu lub rzucają się pod pociąg. I oni wiedzą, że nie robią tego na niby, że efekt jest "murowany". Oni są zdecydowani. Ci niezdecydowani postoją sobie 3 godziny na dachu i pozwolą się łaskawie zdjąć. Popychanie ich jest działaniem WBREW ich woli.

Śr sty 16, 2013 9:44

Jajko napisał(a):
mareta napisał(a):

Tego nie można wiedzieć na pewno. Badanie wykazały,że ludzie proszący o śmierć czują się samotni, cerpią na ból, albo boja się tego, co nastąpi. A w tym względzie potrafimy pomóc. :?

Śr sty 16, 2013 11:12

Gdyby można było pomóc, to nie byłoby samobójców. Nie zawsze się da, niestety. Co nie znaczy, że zachęcam do samobójstw. Jestem jednak w stanie zrozumieć wiele osób, które samobójstwa popełniają. Czasami pomóc po prostu się nie da.

Śr sty 16, 2013 11:18

Cytuj:
Z relacji wielu ludzi po nieudanych samobójstwach wynika że, w momencie odchodzenia-utraty świadomości doświadczało zjawiska dostrzegania możliwości rozwiązania swoich problemów i gwałtownego pragnienia życia.
Też o tym słyszałam. czasem granica między eutanazją a samobójstwem jest cieniutka. Bradzo trudno stwierdzić na ile ta decyzja jest świadoma, czy spowodowana depresją, w chwili cierpienia i załamania widzi się świat nieobiektywnie.
Współczuje tych głuchym braciom, pewnie czułabym się na ich miejscu podobnie. Jednak z obiektywnego punktu widzenia być może jakby poczekali i spróbowali nauczyć się żyć na nowo, to zmieniliby zdanie na temat swojej eutanazji. Także uszanowanie woli człowieka to nie wszystko bo ludzie sie mylą, nie można zbyt pochopnie się na takie coś jak eutanazja zgadzać.

Śr sty 16, 2013 13:43
Soul33 napisał(a):
Ty też myślisz, że Janusz Świtaj chciał dokonać eutanazji? Już kilka razy o tym słyszałem i doprawdy nie wiem, skąd wzięła się ta urban legend. Janusz Świtaj chciał (i chce nadal) legalizacji eutanazji, aby można było jej dokonywać wtedy, gdy nie ma możliwości życia na znośnym poziomie. On sam wspominał, że jego rodzice kiedyś nie będą już w stanie zapewniać mu dalszej opieki, a większość (jeśli nie wszystkie) hospicjów w Polsce do tego się nie nadaje dla osób o takich potrzebach.

Swoją drogą, kiedyś na jego stronie była ankieta. Mniej więcej taka:
Jakiej eutanazji chcesz w Polsce?
1. Legalnej, w świetle prawa
2. Ukrytej, we wstydzie, łamiąc prawo.

Opcji 3. nie było. I tak to wygląda w rzeczywistości. Eutanazji dokonuje się wcale nie rzadko, czy to przez lekarza, czy przy jakimś jego udziale.

Ludzie kłamią. Nie dawaj 100% zaufania gościom prowadzącym swoje strony Internetowe. Jest mu widocznie wstyd, że tak desperacko chciał eutanazji, a teraz wybiela swoją przeszłość.
Problem w tym, że Internet nie zapomina:

Cytuj:
Napisał list do Sądu Rejonowego w Jastrzębiu Zdroju: „Żądam skrócenia swego życia. Wyznaczając z góry kryteria wartego i niewartego życia. Taka mentalność akceptuje życie tylko pod pewnymi warunkami, kiedy względnie dobrze funkcjonuje biologicznie, psychicznie, społecznie i ekonomicznie. Ja tych kryteriów nie spełniam”.

źródło
Zanim było o tym głośno, pisały o tym regionalne dzienniki. Dlatego zapamiętałam. Najpierw pisano o liście do sądu, a później w ogólnopolskich o liście do prezydenta.

Również na forum dla miłośników motoryzacji poruszono ten wątek:
źródło
Przewiń kilka postów w dół. Jeden z u serów informuje, że zrezygnował z chęci podjęcia eutanazji i chce jednak żyć.

Śr sty 16, 2013 20:01

Soul33 napisał(a):
Jeśli człowiek jest sprawny fizycznie, to nie ma nad czym się zastanawiać. Natomiast mówi się (czytałem takie opinie psychiatrów), że gdy ktoś jest w pełni zdecydowany na samobójstwo, to ostatecznie nie ma takiej możliwości, aby go powstrzymać. I myślę, że tak właśnie wygląda prawda.

Czy jeżeli ktoś popełni samobójstwo i zostawi informację z kategorycznym żądaniem by go nie ratowano, gdyby jakimś sposobem został znaleziony jeszcze żywy to czy zostanie uszanowana jego wola?? Ciekawa jestem jak to wygląda od strony etycznej i prawnej.

Śr sty 16, 2013 21:27

To tytuł książki - poradnika.

Grzeczne dziewczynki idą do nieba,
niegrzeczne idą tam, gdzie chcą

Autor: Ute Ehrhardt
wydawnictwo: Szafa
data wydania: 2003

Kobiety są grzeczne. Miłe, uległe, skromne i wyrozumiałe. Tego się od nich oczekuje i tak myślą same o sobie. Grzeczność - ich zdaniem - stanowi klucz do życiowego sukcesu. Kobiety spełniają oczekiwania innych i dziwią się, że ich ofiarność nie zostaje nagrodzona. Ute Ehrhardt demaskuje myślowe pułapki, które przeszkadzają kobietom realizować ich własne potrzeby i głośno wyrażać swoje zdanie. Radzi, by odrzucić postawę podporządkowania i śmiało sięgać po zakazane owoce. Tylko niezależne, pewne siebie kobiety mogą odnosić sukcesy, realizować marzenia i nawiązywać partnerskie relacje z innymi. Rzadko te grzeczne! ukryj.

Śr sty 16, 2013 21:42

Jesienna co ma to wspólnego z tematem?

Śr sty 16, 2013 21:45

Oj, przecież widzisz, że to zwykła pomyłka. Ten post tyczy się tematu o reklamie butów, jaka ostatnio się odsłania, a który wisi sobie w dziale Moderacja.

Orkiestra!

Śr sty 16, 2013 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona