Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 10:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

Dziwnie się czuję obserwując kłótnie chrześcijan. Nie robią one na mnie dobrego wrażenia. :(

Nie przejmuj się, w rodzinie, jak to w rodzinie, bywa, że rodzeństwo się kłóci :)

Głowa do góry, przez kłótnie dochodzi się do prawdy.

N maja 15, 2005 11:47

Agniulka napisał(a):
[
A co do tego czy Jezus jest równy Ojcu, odsyłam do Ewangelii św. Jana pierwszy rozdział "BOGIEM BYŁO SŁOWO" to jest o Jezusie, który przyszedł do swojej własności a swoi Go nie przyjęli.

Do swojej wlasnosci jako dziedzica.

A co to ma do rzeczy ? CHodzi o "BOGIEM BYŁO SŁOWO".

N maja 15, 2005 12:26

zmartwię cie jeszcze bardziej
protestanci nie głosza wcale, że tylko ich Kościół głosi całą prawdę - przeciwnie - od początku głosili kościół, który stale sie reformuje - ecclesia semper reformanda

Kościół w dziedzinie Prawdy Chrystusowej potrzebuje reformowania się ??????
Chyba sobie żartujesz
Przypominają mi się tu słowa Innocentego XI
"Cartusia numquam reformata, quia numquam deformata"
Tylko że on mówił o kartuzach. A jeszcze bardziej dotyczy to Prawdy:
Veritas Christi nunquam reformata, quia nunquam deformata
Prawda Chrystusowa nie mogła się nigdy zdeformować bo czuwa nad nią Duch Święty. Więc sugerowanie że Kościół ma się reformować gdy chodzi o Prawdę którą głosi jest bluźnierstwem.
Kościół się nawraca gdy chodzi o swoją realizację praktyczną tego co głosi, NIGDY nie reformuje Prawdy którą głosi, bo otrzymał ją od Chrystusa w całej Pełni i doskonałości

N maja 15, 2005 12:31

Każdy bardziej myślący ksiądz wie o tym i nie boi się mówić otwarcie, że uważanie Kościoła za jedyny słuszny, mający monopol na zbawienie... jest po prostu nieco śmieszne (stąd kolejna obiekcja moja pod kątem Ratzingera - ekumenizmowi na czas jego pontyfikatu powiemy "do widzenia"...).

Odnośnie ekumenizmu..... najzagorzalszych przeciwników spotkałam między protestantami. Jeden mój znajomy protestant powiedział, że wspólne modlitwy z przedstawicielami innych wyznań i religii uważa za zło, bo ich trakcie może wejść w człowieka jakiś demon.

N maja 15, 2005 12:42

Każdy bardziej myślący ksiądz wie o tym i nie boi się mówić otwarcie, że uważanie Kościoła za jedyny słuszny, mający monopol na zbawienie... jest po prostu nieco śmieszne (stąd kolejna obiekcja moja pod kątem Ratzingera - ekumenizmowi na czas jego pontyfikatu powiemy "do widzenia"...).

Mylisz pojęcia kolego po prostu.
Ekumenizm to ruch zmierzający do zjednoczenia na nowo wszystkich chrześcijan w Prawdzie, a nie do wymyślenia na zasadzie obustronnych ustępstw jakiegoś konsensusu.
Poza tym sprawa Prawdy a sprawa zbawienia to znowu dwie częściowo odrębne kwestie. Polecam książkę Papieża "Wiara prawda tolerancja"
http://www.kmt.pl/pozycja.asp?ksid=10187
Natomiast na temat tzw. "myślących księży" którzy odchodzą od NNK i uznają Prawdę za śmieszną, to wolę się nie wypowiadać, tylko modlić o nawrócenie.

N maja 15, 2005 12:47

A ja wolę mimo wszystko słuchać ludzi, którzy dążą (i wcale nie za wszelką cenę, kosztem nie wiadomo jakich ustępstw) do pojednania - niż ludzików, którzy za cel życiowy stawiają sobie wyszukiwanie problemów.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 15, 2005 13:52
Zobacz profil WWW

[quote="Wojtek37

Jeden jest Bóg wszechświata, Ojciec Chrystusa, ,z którego są wszystkie rzeczy', i jeden Pan Jezus Chrystus, nasz Pan, 'przez którego wszystko istnieje'

Jeśłi dobrze rozumiem chodzi o to że skoro Ojciec jst jedynym Bogiem, to Jezus już nim nie jest. Czy skoro Jezus jest jedynym Panem to Bóg Ojciec już nie jest Panem?

N maja 15, 2005 16:46

A ja wolę mimo wszystko słuchać ludzi, którzy dążą (i wcale nie za wszelką cenę, kosztem nie wiadomo jakich ustępstw) do pojednania - niż ludzików, którzy za cel życiowy stawiają sobie wyszukiwanie problemów.

A ja wolę słuchać Chrystusa

N maja 15, 2005 17:29

Adamie111151 powiedz czy Jezus umarł na krzyżu, czy palu?. i wszystko będzie jasne!.

N maja 15, 2005 17:34

N maja 15, 2005 19:38

Adamie111151 powiedz czy Jezus umarł na krzyżu, czy palu?. i wszystko będzie jasne!.

Przylaczam sie do tego pytania :)

Pozdrawiam :)

N maja 15, 2005 20:26

Tess napisał(a):
A ty znales Sw. Klemensa ?? Nie !! Naj jakiej wiec podstawie wypisujesz takie bzdury ??Z pewnoscia nauczyli cie tego w odstepczym ugrupowaniu religijnym.

czyli jesli podam ci informacje skad to mam to przyznasz mi racje?
wtedy powiesz ze jednak mogl tak powiedziec i nie jest ojcem kosciola skoro tak mowi?
i co to zmieni skoro ty i tak wiesz lepeij?

Powiedz mi Adamie do jakiej grupy nalezysz ?? Mam na mysli te, ktora jawnie zwalcza Kosciol Katolicki.

Pozdrawiam :)

N maja 15, 2005 20:28

adam111151 napisał(a):
Agniulka napisał(a):
[
A co do tego czy Jezus jest równy Ojcu, odsyłam do Ewangelii św. Jana pierwszy rozdział "BOGIEM BYŁO SŁOWO" to jest o Jezusie, który przyszedł do swojej własności a swoi Go nie przyjęli.

Do swojej wlasnosci jako dziedzica.

A co to ma do rzeczy ? CHodzi o "BOGIEM BYŁO SŁOWO".

a to ze Bogiem nazywano w Biblii wiele osob
Ale zadna z nich nie byla Bogiem wszechmocnym
6) wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy
jak widzisz jeden Bog Ojciec i jeden Pan Jezus

(23) A każdy w swoim porządku: jako pierwszy Chrystus, potem ci, którzy są Chrystusowi w czasie jego przyjścia, (24) potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc. (25) Bo On musi królować, dopóki nie położy wszystkich nieprzyjaciół pod stopy swoje. (26) A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć. (27) Wszystko bowiem poddał pod stopy jego. Gdy zaś mówi, że wszystko zostało poddane, rozumie się, że oprócz tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy mu wszystko zostanie poddane, wtedy też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkim. (2
jak widzisz sam Syn bedzie poddany Ojcu
Aby Bog Ojciec byl Wszyttkim
I jak widzisz odda wladze krolewska Bogu
1 kor 15

(2) ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.

jak widzisz Bog Ojciec przemowil do ludzi przez swojego dziedzica(syna) i nawet przez syna wszystko stworzyl

(18) A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi. (
(Ew. Mateusza 28:1-20, Biblia Warszawska)

jak wiedzis Jezus DOSTAL wladze .
Jak myslisz od kogo dostal? Od siebie?
nie Od Boga .Od swojego Ojca.

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N maja 15, 2005 20:45

[
Powiedz mi Adamie do jakiej grupy nalezysz ?? Mam na mysli te, ktora jawnie zwalcza Kosciol Katolicki.

gdzie zauwazyles ze ja zwalczam kosciol katolicki?
ja tylko podaje to co napisano w Biblii
po prostu lubie prawde
A KK nie zwalczam . Nigdy(przynajmniej nie pamietam) nie wypowiadalem sie negatywnie o KK jako instytucji ani o ludziach nalezacych do KK.
chyba ze jawnie klamia lub sa przestepcami

To co podaje cytuje z Biblii lub stron internetowych takze KK

Prawda jest najwazniejsza ,jesli tego nie pojmiesz nic cie nie uratuje
Kompromis nawet w drobnych sprawach jest bledem.

a ja tylko przedstawiam fakty.
Bez angazowania sie w walke

N maja 15, 2005 20:54

wedlug kogo?
co to ma do tematu?

N maja 15, 2005 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona