Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Trochę wierzę? 
Autor Wiadomość

Post Trochę wierzę?
Często spotykam się z takim stwierdzeniem, zarówno w gazetach, jak też w życiu codziennym. Co oznacza "trochę wierzę"? Moim zdaniem można, albo wierzyć, albo nie, więc jak rozumieć "trochę"? Albo komentarze "nie jestem osobą zabardzo wierzącą", to znaczy, jaką? Co myślicie na ten temat?

Pt maja 13, 2005 10:40
Zobacz profil WWW

Jak to ładnie określono, "wierzyć to znaczy chodzić po wodzie" - w takim spojrzeniu "trochę wierzę", to znaczy: stoję na plaży, i jestem o krok od zrobienia kroku do przodu, jednak coś mnie baaaardzo trzyma, by pozostać na brzegu.

Pt maja 13, 2005 12:56
Zobacz profil WWW

apokalipsa mowi"obys był zimny albo goracy, bo letniego wypluje z ust moich"
no wlasnie, albo sie werzy, albo nie. albo sie jest albo nie... nie mozna troche byc. (moze to nie najlepsze porownaie, ale moj jeden wykladowca nam mowil, ze albo sie jest w ciazy, albo nie... ne mozna byc troche w ciaży... ;) i chyba to najlepiej obrazuje ;) )

Pt maja 13, 2005 13:31

Zdecydowanie trochę wierzę... i tylko trochę... i az trochę...

Pt maja 13, 2005 13:52

Post Re: Trochę wierzę?
Meg napisał(a):
Często spotykam się z takim stwierdzeniem, zarówno w gazetach, jak też w życiu codziennym. Co oznacza "trochę wierzę"? Moim zdaniem można, albo wierzyć, albo nie, więc jak rozumieć "trochę"? Albo komentarze "nie jestem osobą zabardzo wierzącą", to znaczy, jaką? Co myślicie na ten temat?

Ja chyba wiem o co chodzi. "Troche wierza" znaczy, ze w Boga wierza, ale w to co kosciol im nakazuje wybiorczo, znaczy nie zgadzam sie ze wszystkim czego naucza. Znam wiele takich osob. Wierza po swojemu. Ale z drugiej strony nie dziwie im sie...

Pt maja 13, 2005 15:08

Ja bym takie trochę rozumiał w któryś z poniższych sposobów:

trochę wierzę

... ale nie wiem dokładnie w co

... ale nie zawsze chcę wierzyć w to, co mój Kościół mi przedkłada do wierzenia

... ale nie wiem, czy chcę wierzyć, czy podpisywać się jako wierzący, gdy tak jest wygodniej

... bo brakuje mi odwagi, żeby ustosunkować się konkretnie do wszystkich powyższych

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 13, 2005 15:58
Zobacz profil WWW

Ale jeśli wierzę, to stosuje się do nauk kościoła, które opierają się w dużym stopniu na nauczaniu Jezusa. Samo powiedzenie "wierzę" powinno za sobą ciągnąć zealizowanie nauczanie Chrystusa. Więc "trochę wierzę", ale czy wiem w co wierzę, skoro nie stosuje się do nauki kościoła i nie słucham go?

Pt maja 13, 2005 22:31
Zobacz profil WWW

to stosuje się do nauk kościoła, które opierają się w dużym stopniu na nauczaniu Jezusa

No właśnie. "W dużym stopniu". Czasami, jak na mój gust, to za mało... A z drugiej strony - niekiedy księża z taką p[rostotą dorabiają sobie ideologię do własnych potrzeb, że ręce opadają...

So maja 14, 2005 13:57
Zobacz profil WWW

A może to po prostu uczciwe postawienie sprawy? Czy nie jest tak, że nasze grzechy wynikają z braku wiary? Tak, braku - co oznacza, że każdy ma momenty, w których nie wierzy w ogóle...

A pytanie może należy ująć tak: czy wierzymy mniej, czy więcej? To chyba kwestia poznania (oraz chęci poznania), w co tak naprawdę wierzymy. Jeden powie "wierzę, że jest Bóg, ale mało mnie obchodzi jaki", a drugi przez całe życie będzie odkrywał i poznawał tego Boga. W ten sposób pozna i Kościół, i jego naukę, i to, z czego ta nauka wynika.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N maja 15, 2005 1:01
Twierdzenie "trochę wierzę" kojarzy mi się ze słowami Pisma:
Cytuj:
Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący!"

Ap 3: 15
Jednak Pismo wyraźnie taką postawę potępia:
Cytuj:
A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. Ty bowiem mówisz: Jestem bogaty, i wzbogaciłem się, i niczego mi nie potrzeba, a nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny i ślepy, i nagi. Radzę ci kupić u mnie złota w ogniu oczyszczonego, abyś się wzbogacił, i białe szaty, abyś się oblókł, a nie ujawniła się haniebna twa nagość, i balsamu do namaszczenia twych oczu, byś widział. Ja wszystkich, których kocham, karcę i ćwiczę. Bądź więc gorliwy i nawróć się!

Ap 3: 16-19

N maja 15, 2005 9:00

A pytanie może należy ująć tak: czy wierzymy mniej, czy więcej? To chyba kwestia poznania (oraz chęci poznania)

W tym kontekście - kwestia woli, czyli tylko i wyłącznie chęci poznania.

N maja 15, 2005 14:09
Zobacz profil WWW

A może różnica polega na tym, że wierząc "więcej" nie tylko wierzymy, że Bó jest i istnieje jako taki, ale miłujemy go i postępujemy według nauczania Jezusa i Kościoła. A wierzymy "mniej" gdy tylko wierzymy i nic więcej. Tylko jak to zmierzyc?

N maja 15, 2005 23:10
Zobacz profil WWW

Trochę nie rozumiem...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N maja 15, 2005 23:46

nikt nie ma od razu calej wiary, trzeba cały czas walczyc by ona w nas wzrastała. Ile razy Chrystus wypomina apostołom brak wiary?

Mysle ze mowienie ze wierze troche bierze sie duzo bardziej z niklej znajomości Jezusa Chrystusa, jak i też Ojca ktorz jest w niebie jak i pocieszyciela

Pn maja 16, 2005 0:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]