Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Val napisał(a): Nie powinien się zgodzić. Ma to tyle sensu co droga krzyżowa w Filipinach. Jest to wystawianie Pana Boga na próbę, bo sztucznie tworzy warunki do cierpienia. Ramen
No właśnie, tak myślałem - kolejny przykład oratorskiego bohaterstwa. Czy prośba o znieczulenie u dentysty do też "unikanie wystawiania Boga na próbę"? Pewno Qwerty nie może się doczekać kolejnej kolonoskopii i modli się o leczenie kanałowe? Czy tak? Cytuj: Dlaczego nie opiszesz swojego punktu widzenia na swoim przykładzie? Powód jest banalny, powtórzę, dla pewności, kapitalikami: BO NIE PISZEMY O MNIE, TYLKO O CAŁEJ LUDZKOŚCI. Cytuj: Trafiłam w czuły punkt i mi się dostało  I znowu nie wiem, czy żartujesz, czy serio. Może dopisuj w nawiasie, gdy to ma być dowcip, małymi literkami, cytat z klasyka: "żarcik taki". Nie gniewaj się, pewno masz dobre intencje, lecz ja zwyczajnie nie rozróżniam, kiedy żartujesz, a kiedy nie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt sty 22, 2013 22:20 |
|
|
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Znam te Twoje argumenty - człowiek winien posiadać nieograniczona wolną wolę, ale powinien jedynie czynić tak aby sam był szczęśliwy i uszczęśliwiać innych. A wszystkiemu winien Bóg nie stwarzając takiego człowieka. Brawo Alus! Dokładnie tak! 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt sty 22, 2013 22:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Umówmy się, że mam skłonność do dowcipkowania. Więc dodaję buźkę- dowolna buźka, to takie światełko, że nie piszę śmiertelnie poważnie. Jasno? Acro napisał(a): No właśnie, tak myślałem - kolejny przykład oratorskiego bohaterstwa.  Już pisałam: to nie Ty sprawdzasz Boga, ale odwrotnie. Tak trudno Ci zrozumieć chrześcijaństwo? Skrajnym przykładem krzywdzenia siebie jest samobójstwo. Nie krzywdź innych, ale to odnosi się też do siebie. Kochaj bliźniego swego jak siebie samego. Jedno z najważniejszych przykazań. Tyle lat byłeś katolikiem i nadal nie rozgryzłeś podstaw?  . Jak @Qwerty pójdzie do Twojego garażu, to zwyczajnie zgrzeszy. Równie dobrze mógłby pobić przypadkowego przechodnia. Acro napisał(a): Powód jest banalny, powtórzę, dla pewności, kapitalikami: BO NIE PISZEMY O MNIE, TYLKO O CAŁEJ LUDZKOŚCI.
Na makarona, nie uciekaj Taki przykład jaki rzucasz jest zamykanie tematu. Dajesz taki przykład tylko po to, aby nie drążyć tematu. Bo niby jaka ma być inna odpowiedź? Mamy analizować wszystkie stadia depresji hipotetycznej matki i analizować jej stany psychiczne, a także wszelkie możliwe zmienne wpływające na jej możliwe myśli? Zakładam, że chodzi o krótkie ucięcie tematu. Przynajmniej nie czytałam, abyś kiedykolwiek analizował szczegółowo możliwe stany psychiczne swoich hipotetycznych przypadków. Napisz dlaczego Ty nie mógłbyś być szczęśliwy wedle koncepcji Qwerty tj. w obliczu życia wiecznego. Bądź wyjaśnij dlaczego nie możesz tego zrobić.
|
Wt sty 22, 2013 22:36 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: Jak @Qwerty pójdzie do Twojego garażu, to zwyczajnie zgrzeszy. Równie dobrze mógłby pobić przypadkowego przechodni
A jak u dentysty zrezygnuje ze znieczulenia to też zgrzeszy? Cytuj: Na makarona, nie uciekaj  Taki przykład jaki rzucasz jest zamykanie tematu. Dajesz taki przykład tylko po to, aby nie drążyć tematu. Bo niby jaka ma być inna odpowiedź? Mamy analizować wszystkie stadia depresji hipotetycznej matki i analizować jej stany psychiczne, a także wszelkie możliwe zmienne wpływające na jej możliwe myśli? Zakładam, że chodzi o krótkie ucięcie tematu. Przynajmniej nie czytałam, abyś kiedykolwiek analizował szczegółowo możliwe stany psychiczne swoich hipotetycznych przypadków. Napisz dlaczego Ty nie mógłbyś być szczęśliwy wedle koncepcji Qwerty tj. w obliczu życia wiecznego. Bądź wyjaśnij dlaczego nie możesz tego zrobić. Nie analizuję stadiów depresji owej matki ani nie zastanawiamy się nad moim szczęściem z tego samego powodu, z którego nie pochylamy się tu nad życiem płciowym mrówek - bo to nie ma nic do rzeczy. Qwerty postawił tezę, że ludzie sa szczęśliwi, bo on jest. Czy zgadzasz się z tym? Czy także owa wymyślona przeze mnie matka(ale na pewno istniejąca i patrząca na śmierć swojego dziecka nawet w tej minucie) też Twoim zdaniem jest szczęsliwa? Odpowiedz na to pytanie.
|
Wt sty 22, 2013 23:22 |
|
 |
Qwerty2011
|
Dziękuję Val za sprostowanie - rzeczywiście o to mi chodziło.
Gdyby moje poczucie szczęścia opierało się na statusie materialnym, to od dawna (z moim kredytem) musiałbym popaść w depresję. Nie wiem w ogóle skąd u Akro przeświadczenie, że mój nędzny żywot to jakieś pasmo cudownych wydarzeń?
Ale niech będzie - jeśli już o tym szczęściu. Wcale nie jest powiedziane, że biedni są nieszczęśliwi!!! Kiedy robi się badania nad szczęściem, to z reguły robi sie to na dwa sposoby: 1. Bada się zamożność, warunki życia itp. 2. Pyta sie ludzi: "czy czujesz się szczęśliwy?"
W pierwszym przypadku wygrywają kraje skandynawskie W drugim: Kostaryka I chociaż wyniki są niejednoznaczne to jednak wskazują na to, że poczucie szczęścia wcale nie musi wiązać się ze statusem materialnym. Bo myślę, że tutaj najważniejsze jest poczucie szczęścia (popatrzmy na "szczęśliwe" w swoim bogactwie gwiazdy popkultury)
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sty 23, 2013 8:49 |
|
|
|
 |
Acro
|
Wszystko fajnie, co piszesz, ale to inny temat.
Przypominam, że postawiłeś tezę, że ludziska na Ziemi tak naprawdę są szczęśliwi. Twierdzę, ze nie. Twoja teza miała być wsparciem dla zupełnie kuriozalnego pomysłu, że Bóg jest dobry po się uszczęśliwia. I o tym gadamy.
Wspamniałeś o rankingach szczęśliwości. Ile osób wg nich uważa się za zadowolonych z życia? Nota bene - chyba coś źle zapamiętałeś - jak ja je pamiętam, to w tej kategorii zawsze prowadzili Skandynawowie, nigdy Kostaryka.
|
Śr sty 23, 2013 14:43 |
|
 |
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): Wszystko fajnie, co piszesz, ale to inny temat. Masz na myśli temat wątku, temat bieżącej dyskusji, czy sprawę, którą wyłuskałeś z mojego wpisu? Acro napisał(a): Wspamniałeś o rankingach szczęśliwości. Ile osób wg nich uważa się za zadowolonych z życia? Nota bene - chyba coś źle zapamiętałeś - jak ja je pamiętam, to w tej kategorii zawsze prowadzili Skandynawowie, nigdy Kostaryka. Muszę przyznać - co badanie to inne wyniki: tutaj: zwycięża Indonezja http://www.sfora.pl/To-najszczesliwsze-narody-na-swiecie-Jak-wypadaja-Polacy-a40430 a konkulzja jest taka, że najbogatsi nie znaczy najszczęśliwsi tutaj: http://www.sfora.pl/To-najszczesliwsze-narody-na-swiecie-Jak-wypadaja-Polacy-a40430 Kostaryka jest na 6 miejscu tutaj: http://globalnepoludnie.pl/article209,209na pierwszych miejscach są: Nigeryjczycy, Meksykanie, Wenezuelczycy, Salwadorczycy i Portorykańczycy Gdzieś w innych miałem tych z Kostaryki na 1. miejscu, ale teraz nie mogę znaleźć. Acro napisał(a): Przypominam, że postawiłeś tezę, że ludziska na Ziemi tak naprawdę są szczęśliwi. Twierdzę, ze nie. Proszę bardzo - każdy widocznie patrzy poprzez swój pryzmat. Tak naprawdę chodziło mi o fakt, że szczęście (Niebo) jest w nas i w największej mierze zależy od naszego nastawienia (nadziei, wiary)
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sty 23, 2013 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Przypominam, że postawiłeś tezę, że ludziska na Ziemi tak naprawdę są szczęśliwi. Twierdzę, ze nie. Rety Acro. Czytaj ze zrozumieniem. Skoro nawet ja rozumiem kontekst wypowiedzi Qwerty, to mi wskaż, wypowiedź wedle której zinterpretowałeś taką tezę, bo ja czytam i czytam i nie nadążam za Twoim tokiem myślenia. Zanim zacytujesz tą tezę, to najpierw przeczytaj resztę, czy aby na pewno nie wyrywasz z kontekstu. Bo jak na razie masz jakiś filtr, wedle którego widzisz to, czego inni nie widzą, w tym sam autor wypowiedzi, więc taki cytat wiele by wyjaśnił.
|
Śr sty 23, 2013 19:06 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: Czytaj ze zrozumieniem. Skoro nawet ja rozumiem kontekst wypowiedzi Qwerty, to mi wskaż, wypowiedź wedle której zinterpretowałeś taką tezę, bo ja czytam i czytam i nie nadążam za Twoim tokiem myślenia. Zanim zacytujesz tą tezę, to najpierw przeczytaj resztę, czy aby na pewno nie wyrywasz z kontekstu. Trudno to mówić, w wyrywaniu z kontekstu, skoro cała odpowiedź utrzymana jest w podobnym tonie: Cytuj: Skąd taki pesymizm. Ja odczuwam ciągłą radość a im jest mi gorzej tym większą. Mam nadzieję, na przyszłe, wspaniałe życie. A nic tak nie cieszy jak nadzieja. Odczuwam cudowną błogość myśląc o tym, co mnie czeka. Tym bardziej już teraz czuję się szczęśliwy. A moje szczęście nie jest uzależnione od niczego - ani od kasy, ani od zdrowia, ani od pracy, bo dotyczy innej rzeczywistości Ja, mnie, mi... Qwerty jest szczęśliwy, to o cała ludzkość też jest!
|
Śr sty 23, 2013 20:26 |
|
 |
Acro
|
Qwerty2011 napisał(a): Masz na myśli temat wątku, temat bieżącej dyskusji, czy sprawę, którą wyłuskałeś z mojego wpisu? Tę sprawę, do której się odniosłeś i którą potem ja skomentowałem. To prawda, że wyniki jasne nie są. Pewno trzeba by się przyjrzeć dokładniej,jak zostały sformułowane pytania. Dania (wraz z resztą Skandynawów) wygrywa w badaniach ONZ: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/raport- ... omosc.htmloraz OECD: http://www.geekweek.pl/aktualnosci/1128 ... zie-swiataAle nawet patrząc na Twój pierwszy i drugi link (coś namieszałeś zresztą, podałeś dwa razy to samo): tych szczęśliwych w najszczęśliwszym kraju jest ledwo połowa, w najnieszczęśliwszym kraju - jedynie kilka procent! Czyli jednak miliardy ludzi, inaczej niż Ty, życiem się nie cieszą...
|
Śr sty 23, 2013 20:44 |
|
 |
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): Czyli jednak miliardy ludzi, inaczej niż Ty, życiem się nie cieszą... Skoro Co to sprawi radość to proszę bardzo. Jak sądzę zmierzasz teraz do wygłoszenia tyrady na temat niedobrego Boga, który popycha bezwładne ludzkie marionetki w sam środek piekła na ziemi. I za nic nie dasz się przekonać, że człowiek ma jakikolwiek wpływ na swoje życie, poczucie szczęścia, spełnienia i zadowolenie z żywota. Dołóż Bogu, co tam Ci jeszcze siedzi na wątrobie - On jest cierpliwy. A kiedyś jak będziesz miał własne dzieci, postawisz się poniekąd w roli Boga-Ojca. Wtedy się okaże, że nie da się ich wychować samym tylko głaskaniem i podsuwaniem łakoci. Że czasami trzeba surowo upomnieć, czasami trochę nakrzyczeć. Jest przy tym sporo płaczu i całkiem szczerej dziecięcej rozpaczy. I wyobraź sobie - to wszystko z miłości! Pozdrawiam 
|
Śr sty 23, 2013 21:27 |
|
 |
Acro
|
Skoro postawiłeś mi zarzut, że nie potrafię wychować dzieci tak, aby nie doznały cierpienia, zastanów się chwilę i odpowiedz mi: czy ja jestem wszechmocny? Tak czy nie? A czy Bóg rzekomo jest? Tak czy nie? To od kogo z nas można by oczekiwać, że zaradzi problemowi cierpienia? Więc nie chrzań, że z ja z miłości zmuszam czasem dzieci do niemiłych rzeczy, jak zastrzyki czy nawet odpowiednia dieta - bo ja to robię z PRZYMUSU! Coś do podobnych rzeczy (a właściwie często o wiele gorszych) ZMUSZA WSZECHMOCNEGO?
|
Śr sty 23, 2013 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Ja, mnie, mi... Qwerty jest szczęśliwy, to o cała ludzkość też jest! Pierwsza część zdania jest prawdą, natomiast druga jest bujdą na resorach, którą to widzi tylko Acro, który z sobie tylko znanych powodów tą brednię wymyślił. To jest filtr Acro. I ten filtr zniekształca Ci rzeczywistość. Druga część zdania jest tworem Twojej wyobraźni, tylko na razie nie potrafisz tego dostrzec. Nie potrafisz napisać co sprawia, że Ty jako ateista jesteś szczęśliwy. Pisałam wcześniej- pisz o swoich odczuciach. Uciekłeś w jakieś zgrabne przykładziki. Natomiast wygodnie Ci czepiać się kogoś, że pisze o tym jak postrzega szczęście. Ba- Ty wymyślasz powody dla których Qwerty nie powinien być szczęśliwy. Dowodem jest ta druga część zdania. Te uszczypliwości mają jaki cel wg Acro? Żeby czuł się mniej szczęśliwy? Dlaczego? Acro napisał(a): Skoro postawiłeś mi zarzut, że nie potrafię wychować dzieci tak, aby nie doznały cierpienia To nie jest zarzut. Acro...
|
Śr sty 23, 2013 22:41 |
|
 |
Acro
|
Val napisał(a): Pierwsza część zdania jest prawdą, natomiast druga jest bujdą na resorach, Będzie jakiś ciąg dalszy zaczynający się od bo..., ponieważ..., czy mam Ci uwierzyć na słowo, boś prorok i wyrocznia? Cytuj: natomiast druga jest bujdą na resorach, którą to widzi tylko Acro, który z sobie tylko znanych powodów tą brednię wymyślił Zaprzeczasz? To przypomnij mi, jaką argumentację za powszechną szczęśliwością na Ziemi poza tym, że sam jest szczęśliwy, podał Qwerty? Cytuj: Nie potrafisz napisać co sprawia, że Ty jako ateista jesteś szczęśliwy. Dlaczego mam podawać? Czy Acro to ludzkość? Dyskutujemy o szczęściu Acro? Czuję się wyróżniony, nie powiem, ale muszę podtrzymać, że twardo uciekacie w OT. JUż o tym pisałem o tu: Nie analizuję stadiów depresji owej matki ani nie zastanawiamy się nad moim szczęściem z tego samego powodu, z którego nie pochylamy się tu nad życiem płciowym mrówek - bo to nie ma nic do rzeczy.i tu: Cytuj: Dlaczego nie opiszesz swojego punktu widzenia na swoim przykładzie?
>wód jest banalny, powtórzę, dla pewności, kapitalikami: >BO NIE PISZEMY O MNIE, TYLKO O CAŁEJ LUDZKOŚCI. Cytuj: To nie jest zarzut. Acro... Jak zwał tak zwał. Nazwij to tezą, spostrzeżeniem - cała argumentacja będzie tak samo prawdziwe.
|
Śr sty 23, 2013 23:38 |
|
 |
Qwerty2011
|
Acro napisał(a): Więc nie chrzań, że z ja z miłości zmuszam czasem dzieci do niemiłych rzeczy, jak zastrzyki czy nawet odpowiednia dieta - bo ja to robię z PRZYMUSU To Ty rób to z przymusu a ja będę to robił z miłości Acro napisał(a): Coś do podobnych rzeczy (a właściwie często o wiele gorszych) ZMUSZA WSZECHMOCNEGO? Zrozumienie tego co i jak ustanowił Bóg jest możliwe tylko jeśli ma się w perspektywie Niebo, Zbawienie. Inaczej wszystko tutaj na ziemi jawi się jako cykl tortur trwających średnio jakieś 70 lat, zakończonych agonią i późniejszym rozkładem tego o co tak się dbało. Dobijająca perspektywa-prawda? Pamiętaj, że Wszechmocny rezygnuje z części swej wszechmocy na rzecz wolności istot, które stworzył. Niestety część tych istot psuje dzieła boże poprzez swoją złą, zbuntowaną wolę działania (szatan a za nim człowiek). Stąd tyle zła. Bóg dał ludziom Raj a ludzie go odrzucili. Jesteś w stanie przyjąć współodpowiedzialność człowieka za cierpienie? Cierpienie jest skutkiem wolności istot. Wolałbyś więc świat marionetkowych bezwolnych stworzeń w świecie bez cierpienia?
|
Cz sty 24, 2013 8:46 |
|
|
|