Koniec świata ździebko inaczej
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Koniec świata ździebko inaczej
A rzeczywiście. Mimo wszystko mógł ją potraktować podmiotowo, jak kobietę przy studni w Ewangelii, zwrócić się do niej osobiście, a nie - ty nie będziesz się wypowiadać, ty do niego wracasz i moja w tym głowa. Inna sprawa, że zapewne wyszli z tego baru pogodzeni i szczęśliwi, z planami na przyszłość?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So sty 26, 2013 22:28 |
|
|
|
 |
Andy72
|
To zobacz do końca, niektórym to nawet Jezus nic nie poradzi, gdy wybiorą piekło
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sty 26, 2013 22:29 |
|
 |
Lurker
|
O. Czyli jednak bez happy endu? Tak się zastanawiałem na samym początku filmu, czy wszystkim się uda.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So sty 26, 2013 22:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ojj namieszałeś Lurker namieszałeś.
Może też troszkę namieszam. Biorąc " teoretycznie" pod uwagę fakt, iż koniec świata z założenia miałby wyglądać tak jak napisałeś, byłby to jeden wielki misz- masz. Byłby to całkowity upadek ludzkości pokładających nadzieję w Bogu.( co jest z realnego punktu widzenia niemożliwe) Skoro doszłoby do takiego upadku jaki wybór mieliby ludzie? Opowiadać się dalej za Bogiem czy oddać pokłon Szatanowi którego celem jest objęcie władzy i tronu. Jednak jeśli przyjmujemy ( innej opcji raczej nie ma) , że od samego początku Szatan jest złym przewodnikiem, czy jesteśmy w stanie opowiedzieć się za nim? wątpię. Musiałoby powstać " założenie" , że Szatan potrafi czynić dobrze dla człowieka ( czego przyjąć nawet teoretycznie nie można) W jakim punkcie w takim razie zatrzymał się człowiek? Posiada wolną wole i jest w pułapce - ponieważ nie wie co ma ze swoją " wolną wolą" w tej sytuacji zrobić. Faktycznie dochodzi do " końca świata ździebko inaczej "
|
N sty 27, 2013 17:41 |
|
 |
Lurker
|
Hm... aż tak źle? wydawało mi się raczej, że przedstawiona sytuacja nie różni się specjalnie od sytuacji życiowych, kiedy wybieramy, dajmy na to, między dwoma politykami, a jak wiadomo, każdy polityk jest z definicji cwanym sukingadem. Magdalena_i napisał(a): Byłby to całkowity upadek ludzkości pokładających nadzieję w Bogu.( co jest z realnego punktu widzenia niemożliwe) Dlaczego? Możesz dalej ufać Bogu. To, że św. Jan trochę podkoloryzował swoją wizję - a może ci, którzy ustalali kanon PŚ, pomylili się w wyborze... cóż to znaczy? Porozmawiaj z Michałem Archaniołem, niech wytłumaczy Ci swoje imię. ; ) Magdalena_i napisał(a): Musiałoby powstać "założenie", że Szatan potrafi czynić dobrze dla człowieka (czego przyjąć nawet teoretycznie nie można) Hm? Nie zapominasz aby, że on kiedyś nazywał się inaczej i wiernie służył Panu Bogu? Teraz dorabia mu się gębę archetypicznego ZUA, zgodnie z wojenną koniecznością. A przecież, gdyby był tylko zły, nie mógłby dowodzić rebelią - byłby sam jak palec - dla swoich kumpli-podwładnych zbuntowanych aniołów musi być w jakiś sposób dobry, ażeby go nie opuścili, albo nie zrzucili z tronu Księcia Piekieł. Coś tu się nie zgadza w ortodoksji. ; )
|
N sty 27, 2013 17:52 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Magdalena_i napisał(a): Musiałoby powstać " założenie" , że Szatan potrafi czynić dobrze dla człowieka ( czego przyjąć nawet teoretycznie nie można)
Dlaczego? Czy Szatanowi została odebrana wolna wola?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 27, 2013 17:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Hm... aż tak źle? wydawało mi się raczej, że przedstawiona sytuacja nie różni się specjalnie od sytuacji życiowych, kiedy wybieramy, dajmy na to, między dwoma politykami, a jak wiadomo, każdy polityk jest z definicji cwanym sukingadem. Magdalena_i napisał(a): Byłby to całkowity upadek ludzkości pokładających nadzieję w Bogu.( co jest z realnego punktu widzenia niemożliwe) Dlaczego? Możesz dalej ufać Bogu. To, że św. Jan trochę podkoloryzował swoją wizję - a może ci, którzy ustalali kanon PŚ, pomylili się w wyborze... cóż to znaczy? Porozmawiaj z Michałem Archaniołem, niech wytłumaczy Ci swoje imię. ; ) Magdalena_i napisał(a): Musiałoby powstać "założenie", że Szatan potrafi czynić dobrze dla człowieka (czego przyjąć nawet teoretycznie nie można) Hm? Nie zapominasz aby, że on kiedyś nazywał się inaczej i wiernie służył Panu Bogu? Teraz dorabia mu się gębę archetypicznego ZUA, zgodnie z wojenną koniecznością. A przecież, gdyby był tylko zły, nie mógłby dowodzić rebelią - byłby sam jak palec - dla swoich kumpli-podwładnych zbuntowanych aniołów musi być w jakiś sposób dobry, ażeby go nie opuścili, albo nie zrzucili z tronu Księcia Piekieł. Coś tu się nie zgadza w ortodoksji. ; ) Pamiętam, pamiętam - był jednym z najwierniejszych Aniołów Boga i jedynym który chciał być taki jak Bóg. Jeśli chodzi o " koloryty" szkopuł w tym by nie koloryzować wizji - może powstać zafałszowanie prawdziwego obrazu. Z zasady jeśli powstaje " przywódca" inni widzą , że też potrafią się przeciwstawić , ponieważ mają " zaplecze " przywódcze - skoro on mógł my też możemy.Jednak by dokonać wyboru " powrotu" należy posłużyć się WYŁĄCZNIE swoja własną wolą bez wsparcia przywódczego.
|
N sty 27, 2013 18:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Musiałoby powstać " założenie" , że Szatan potrafi czynić dobrze dla człowieka ( czego przyjąć nawet teoretycznie nie można)
Dlaczego? Czy Szatanowi została odebrana wolna wola? Nie, nie została mu odebrana wolna wola - Jego wolna wola wg mnie jest zniewolona jego własną nienawiść do człowieka, którego Bóg wybrał z Miłości i postawił wyżej od Aniołów.
|
N sty 27, 2013 18:10 |
|
 |
JedenPost
|
Aha, czyli taki "wniosek z charakteru"?
Czu jednak Miłość nie nakazuje powstrzymać się od skreślania kogoś, choćbyśmy słyszeli o nim bardzo wiele złego? W imię czego odmawia się wolnej istocie duchowej prawa do czynienia dobra? Rozumiem powątpiewanie w prawdopodobieństwo takiego obrotu spraw, ale autorytatywne odrzucenie takiej możliwości?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 27, 2013 18:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Ja preferuję wyjaśnienie "poza-czasowe". Otóż anioły są poza czasem, więc raz obranej (już na początku) decyzji nie mogą zmieniać.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N sty 27, 2013 18:27 |
|
 |
Lurker
|
Magdalena_i napisał(a): Pamiętam, pamiętam - był jednym z najwierniejszych Aniołów Boga i jedynym który chciał być taki jak Bóg. Hm, z tego wynika raczej opcja 1. lub 2... albo pełne przejęcie władzy w Niebie, albo przewodzenie opozycji parlamentarnej... Magdalena_i napisał(a): Jeśli chodzi o "koloryty" szkopuł w tym by nie koloryzować wizji - może powstać zafałszowanie prawdziwego obrazu. Nikt kto tworzy literaturę nie jest wolny od tej pokusy. Nawet jeśli Bóg zsyła natchnienie, tysiące czartów ciągną za rękę z piórem... a literki też potrafią uwieść człowieka. ; ) Magdalena_i napisał(a): Z zasady jeśli powstaje "przywódca" inni widzą, że też potrafią się przeciwstawić, ponieważ mają "zaplecze" przywódcze - skoro on mógł my też możemy. Jednak by dokonać wyboru "powrotu" należy posłużyć się WYŁĄCZNIE swoja własną wolą bez wsparcia przywódczego. Jakoś w doczesności tak to nie wygląda.
|
N sty 27, 2013 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Aha, czyli taki "wniosek z charakteru"?
Czu jednak Miłość nie nakazuje powstrzymać się od skreślania kogoś, choćbyśmy słyszeli o nim bardzo wiele złego? W imię czego odmawia się wolnej istocie duchowej prawa do czynienia dobra? Rozumiem powątpiewanie w prawdopodobieństwo takiego obrotu spraw, ale autorytatywne odrzucenie takiej możliwości? Nie wiem czy dobrze rozumiem, czy chodzi Ci o skreślenie przez Boga Szatana? Jeśli tak , to uważam( jako człowiek omylny) , że Bóg nie skreślił Szatana - Pokazał mu jednak siłę " życia" .Pokazał mu ,że Miłość większa jest od nienawiści. Nie rozumiem o co chodzi w stwierdzeniu " odmowy wolnej istocie duchowej prawa do czynienia dobra ?"
|
N sty 27, 2013 18:29 |
|
 |
JedenPost
|
Magdalena_i napisał(a): Nie wiem czy dobrze rozumiem, czy chodzi Ci o skreślenie przez Boga Szatana?
Nie, o skreślenie Szatana przez człowieka. Magdalena_i napisał(a): Nie rozumiem o co chodzi w stwierdzeniu " odmowy wolnej istocie duchowej prawa do czynienia dobra ?" O to dlaczego Szatan ma nie mieć prawa zrobić czegoś dobrego, jeśli zechce? Nie jest chyba zaprogramowanym na nienawiść automatem, może zatem chyba ochłonąć i zastanowić się, czy to całe gnębienie i zwodzenie ludzi ma sens?
|
N sty 27, 2013 18:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Pamiętam, pamiętam - był jednym z najwierniejszych Aniołów Boga i jedynym który chciał być taki jak Bóg. Hm, z tego wynika raczej opcja 1. lub 2... albo pełne przejęcie władzy w Niebie, albo przewodzenie opozycji parlamentarnej... Magdalena_i napisał(a): Jeśli chodzi o "koloryty" szkopuł w tym by nie koloryzować wizji - może powstać zafałszowanie prawdziwego obrazu. Nikt kto tworzy literaturę nie jest wolny od tej pokusy. Nawet jeśli Bóg zsyła natchnienie, tysiące czartów ciągną za rękę z piórem... a literki też potrafią uwieść człowieka. ; ) Magdalena_i napisał(a): Z zasady jeśli powstaje "przywódca" inni widzą, że też potrafią się przeciwstawić, ponieważ mają "zaplecze" przywódcze - skoro on mógł my też możemy. Jednak by dokonać wyboru "powrotu" należy posłużyć się WYŁĄCZNIE swoja własną wolą bez wsparcia przywódczego. Jakoś w doczesności tak to nie wygląda. Dlatego właśnie tak trudno odkryć jest Prawdę. To jak z łańcuchem DNA - każda cząstka posiada część prawdy łączącej ją z innymi i tworzącej całość, każda jednak jednostka jest całkowicie odrębną , jednak potrzebną do tworzenia całości . Człowiek aby odróżnić " cząstki " musiał użyć kolorytu - aby zobaczyć wizualnie " całość" Prawda jednak tego kolorytu nie potrzebuje - przecież DNA jest i bez tego - prawda?
|
N sty 27, 2013 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Ja preferuję wyjaśnienie "poza-czasowe". Otóż anioły są poza czasem, więc raz obranej (już na początku) decyzji nie mogą zmieniać. Nie wiem czy do końca tak jest, skoro Lucyfer swoją wolą Bogu się przeciwstawił
|
N sty 27, 2013 19:03 |
|
|
|