Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 18:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ile wszechswiatow stworzyl Bog ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Ile wszechswiatow stworzyl Bog ?
Elbrus napisał(a):
xeloreu napisał(a):
Jestem Miłością :D
Wiedziałem wcześniej, że jesteś heretykiem, ale nie spodziewałem się, że dopuścisz się tak zuchwałego bluźnierstwa,
zważywszy na twoje wcześniejsze wpisy Bóg jest miłością.

Stanę tutaj w obronie xeloreu. Przecież te dwa zapisy w oczywisty sposób oznaczają co innego w sensie egzystencjalnym. Tam napisał: "Bóg jest miłością" a tu napisał: "Jestem Miłością :D". Zarówno układ gramatyczny, kontekst czy paratekst graficzny świadczą o zdecydowanie różnych ideach, jakie Autor chciał przekazać tymi dwoma zdaniami. Wystarczy chcieć to zrozumieć, i wszystko staje się jasne.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Cz sty 06, 2011 19:42

Dobrze gada! Polać mu!
I, że tak zapytam: W którym z 1625 wszechświatów jestem heretykiem?

Wt mar 01, 2011 17:31

mirek_V napisał(a):
Wszechswiat bedzie sie rozciagal w nieskonczonosc az bedzie zimno w granicach zera oabsolutnego. Jedynym sposobem na przezycie bedzie uciec do innego wszechswiata przez czarna dziure : o Pytanie jak czy Bog zostawil czlowiekowi wskazowke jak to uczynic? : o

Owszem Bóg przewidział taką furtkę aby "uciec" do innego wszechświata, po prostu wystarczy tylko... "umrzeć" :) a będziesz mógł przenieść się tam gdzie chcesz, niemal w każdy dowolny wymiar. Chodzi o to, że nasze fizyczne ciało nie jest w stanie wyjść poza własny wymiar, czyli 3D. Do przemieszczania się pomiędzy wymiarami (i ich światami) potrzebna jest prędkość przewyższająca znacznie szybkość światła (prędkość ucieczki). Jak wiesz w naszym trójwymiarowym świecie prędkość C jest graniczną. Teraz już wiesz dlaczego wpierw trzeba pozbyć się fizycznego ciała, czyli de facto umrzeć? Tylko w postaci energetycznej możemy przemieszczać się w inne wszechświaty. To coś podobnego jak w tym serialu "Gwiezdne wrota", najpierw wrota na wejściu dematerializują wszystko co do nich wejdzie a na drugim końcu (gdzieś we wszechświecie) inne wrota na powrót materializują czyli składają to w całość.
W naszym wypadku gdy pozbywasz się ciała istniejesz nadal jako świadoma energia, ta przemieszcza się gdzie chce (powiedzmy do innego wszechświata) a potem rodzisz się (inkarnujesz) w jakimś fizycznym ciele na innej planecie, i wcale nie musi być podobne do tego naszego, ziemskiego. :) Jest jeszcze taka możliwość, że sam sobie stworzysz jakieś ciało, ale to na wyższym etapie rozwoju duchowego.

mirek_V napisał(a):
To w końcu będzie się rozszerzał w nieskończoność, czy do pewnego stopnia?

Wszystko na to wskazuje, że nasz świat będzie nadal się rozszerzał, ponieważ ciemnej energii jest procentowo najwięcej. Energia ta w końcu rozerwie nasz świat do postaci subatomowej, czyli cała materia powróci do „źródła”, do stanu z przed WW, ale to nastąpi gdzieś za gugol lat, a do tego czasu nie będą nam potrzebne ciała materialne po prostu z nich wyrośniemy jak dzieci z małego ubranka :)

Wt mar 01, 2011 22:59

Ale pieprzysz bracie. Właśnie jeśli ciemnej materii jest za dużo to gęstość wszechświata jest większa. A więc oddziaływanie grawitacyjne jest większe czyli rozszerzanie może się skończyć. Cały twój wywód to pseudonaukowe pieprzenie. Nie ma czegoś takiego jak ciemna energia. Jest jedynie ciemna materia.

Śr mar 02, 2011 17:36

Mam wrażenie, że za każdym razem, gdy tylko próbujemy mieszać poznanie ontologiczne, dotyczące poznania bytów fizycznych, z poznaniem aksjologicznym i egzystencjalnym (skupiającym się na wartościach i własnym doświadczeniu bytowania) zapętlamy się w jakimś absurdalnym chaosie teorii i spekulacji. Tymczasem mowa Jezusa była bardzo prosta - dotyczyła mojego i Twojego WNĘTRZA DUCHOWEGO, czyli rzeczywistości rozpatrywanej na zupełnie innej płaszczyźnie, niż ontologiczna kosmologia.

Nie neguję tu procesu poznawania rzeczywistości fizycznej - choć według mnie jest ona niepoznawalna i stanowi tylko swoiste "tło" tej właściwej "przestrzeni", którą jest dla nas świat OSÓB I WARTOŚCI. Uważam, że badania świata zjawiskowego (fizycznego) winny być wyraxnie rozdzielone od poszukiwań na płaszczyxnie duchowej - wtedy uzyskujemy jako-taką przejrzystość.

Cz mar 03, 2011 11:23
xeloreu napisał(a):
Ale pieprzysz bracie. Właśnie jeśli ciemnej materii jest za dużo to gęstość wszechświata jest większa. A więc oddziaływanie grawitacyjne jest większe czyli rozszerzanie może się skończyć. Cały twój wywód to pseudonaukowe pieprzenie. Nie ma czegoś takiego jak ciemna energia. Jest jedynie ciemna materia.

Więc ci naukowcy też zajmują się pieprzeniem ? http://www.darkenergysurvey.org/ Prypominam kolego że ciemna materia jest HIPOTETYCZNA, podobnie jak ciemna energia, co oczywiście nie wyklucza tego faktu że istnieje zapewne...

Pn sty 28, 2013 19:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2