kosciół to pralnia pieniedzy
Autor |
Wiadomość |
MapiMapi
|
 kosciół to pralnia pieniedzy
witajcie, jestem ateistka i uważam ze jest to bardzo zdrowe podejscie do jakiejkolwiek wiary. Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic, mimo to ludzie cisna do tego koscioła, nie rozumiem dlaczego? Pozdrawiam
_________________ Szukasz właściwych szkoleń? Znajdź ciekawy [url=http://www.mhr.pl/mhr-zarzadzanie-szkoleniami]opis stanowiska[/url].
|
Pn sty 28, 2013 9:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: kosciół to pralnia pieniedzy
MapiMapi napisał(a): witajcie, jestem ateistka i uważam ze jest to bardzo zdrowe podejscie do jakiejkolwiek wiary. Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic, mimo to ludzie cisna do tego koscioła, nie rozumiem dlaczego? Pozdrawiam Skoro wszystko sprowadzasz do kasy to i zrozumiałe, że nie pojmujesz.
|
Pn sty 28, 2013 9:48 |
|
 |
Lurker
|
(Lurker wzrusza ramionami) Ja uważam, że lepiej pieniądze mieć niż ich nie mieć, a księża też muszą z czegoś żyć.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pn sty 28, 2013 9:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
witajcie. Jestem Jarząbek Wacław, trener II klasy i uważam że jest to bardzo zdrowe podejście do wszelkich tekstów, oraz zycia seksualnego rozwielitek dwuczułkowych Łubu dubu, łubu dubu pozdrawiam
|
Pn sty 28, 2013 9:55 |
|
 |
Qwerty2011
|
Stary, nudny temat. Ciekawe, że najwięcej do powiedzenia mają ci, co do kościoła nie chodzą. Ateiści zawsze okazują się największymi "znawcami" finansów Kościoła... Eeee... 
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pn sty 28, 2013 9:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MapiMapi napisał(a): witajcie, jestem ateistka Mam także 12 lat i co prawda nie wiem, co to znaczy "prać brudne pieniądze", ale użyję tego określenia. Cytuj: i uważam ze jest to bardzo zdrowe podejscie do jakiejkolwiek wiary. A ja uważam, że powinnaś skupić się na lekcji informatyki, a nie klepać posty bez sensu. Cytuj: Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic, - Primo - pojęcie prania brudnych pieniędzy oznacza coś innego.
- Secundo - za co konkretnie trzeba im płacić?
- Tertio - w sklepie też za wszystko trzeba płacić. I też się ludzie "garną" do sklepu. No ciekawe czemu.
Cytuj: mimo to ludzie cisna do tego koscioła, nie rozumiem dlaczego? Wielu rzeczy nie rozumiesz prawdopodobnie. Więc staraj się zrozumieć zamiast pisać, co uważasz.
|
Pn sty 28, 2013 9:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W całej mej rozciągłości zgadzam się z przedmówcą, aczkolwiek z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy.
inż Mamoń
|
Pn sty 28, 2013 10:00 |
|
 |
JedenPost
|
MapiMapi napisał(a): Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic Ja tam czasem chodzę jak jest coś ciekawego, np. wczoraj byłem posłuchać egzotycznego (w mojej małej mieścinie) księdza profesora i ani razu nie płaciłem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn sty 28, 2013 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MapiMapi napisał(a): witajcie, jestem ateistka i uważam ze jest to bardzo zdrowe podejscie do jakiejkolwiek wiary. Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic, mimo to ludzie cisna do tego koscioła, nie rozumiem dlaczego? Pozdrawiam Witaj w gronie ludzi " skromnych" w większości wyznania Katolickiego. Widzę , że Jesteś zbulwersowana " przepychem kościoła" nic się nie martw, pewnie nie Ty jedna. Jeśli Twoje spojrzenie na kościół będzie spojrzeniem jako na instytucje to z takim podejściem prawdopodobnie będziesz żyła.Wszystko co widzisz, budowane i ustalane jest przez ludzi, tylko i wyłącznie przez ludzi. Wiesz zapewne że ludzie potrafią wiele. Wszędzie chodzi o pieniądze , ponieważ tak właśnie złożony jest dzisiejszy świat , pieniądze są podstawą egzystencji . Nie rozumiesz , dlaczego ludzie cisną się do Kościoła ... Różnie to bywa - część idzie ponieważ chodzą inni.. część idzie ponieważ nie wypada nie iść część idzie ponieważ zmusza do tego rodzina część idzie , by pokazać ze chodzi. Jest część ludzi która idzie - ponieważ potrzebuje Bożego pokrzepienia. Ta część wie , iż pomimo przepychu kościoła zmaterializowanego ludzką ręką , usłyszy tam " słowo Boga" . Ta część ludzi klęka z pokorą wśród tego złota które nie ma dla nich żadnej wartości, żadnego znaczenia i oddaje " siebie " Bogu. Ta część dziękuję Bogu za każdy spełniony dzień. Widzisz , jeśli zawsze i wszędzie będziesz widziała wyłącznie to złoto , to możesz nie zauważyć nigdy człowieka który jest tym złotem " przywalony" i przyćmiony. Taka sama reakcja jest tutaj, reakcja na post jaki napisałaś - zauważ ilu z " gorliwych katolików" zareagowało na Ciebie jak na człowieka. Ilu w tym co napisałaś , pierwszą rzeczą jaką zauważyli jest właśnie -kasa. Nie chodzi mi o ocenę , więc proszę mnie źle nie zrozumieć. jednak reakcja łańcuchowa jest zaskakująca. Odnalezienia " siebie" Ci życzę
|
Pn sty 28, 2013 16:14 |
|
 |
SavantDream
|
MapiMapi napisał(a): witajcie, jestem ateistka i uważam ze jest to bardzo zdrowe podejscie do jakiejkolwiek wiary. Koscioł jak w temacie napisałam to pralnia kasy, wszedzie chodzi tylko o pieniadze, za wszystko trzeba im płacic, mimo to ludzie cisna do tego koscioła, nie rozumiem dlaczego? Pozdrawiam Witaj, sceptyczne podejście jest bardzo zdrowe nie tylko wobec jakiejkolwiek wiary, ale ogólnie wobec każdej teorii. Skoro już wytaczasz takie ciężkie oskarżenia jak "Kościół to pralnia kasy" to dobrze byłoby podać jakieś argumenty potwierdzające tę tezę. Bez podania dowodów zawsze można rzucić jakieś absurdalne stwierdzenia, np. "Co czwartek odwiedza mnie zielony jednorożec, z którym przy herbatce dyskutuję o teorii kwantowej" albo "Mój Bóg istnieje". Jeśli przekonywująco nie uargumentujesz swojej pozycji, to nikt Ci nie uwierzy (przynajmniej nie powinien). A dlaczego ludzie "cisną do tego kościoła" ? "Nie da się tego, tak normalnie wytłumaczyć." http://www.youtube.com/watch?v=ho_tmMFswhA
|
Pn sty 28, 2013 17:37 |
|
 |
bojanowska
|
Skoro jesteś ateistką, czemu przejmujesz się problemami Kościoła? Na tym to polega... Dlaczego ludzie cisną do Kościoła? Bo wzywa ich Chrystus. No cóż, gdyby w Kościele prawdy nie było, nie walczono by z nim i nie opluwano, jak tylko się da. Wolnomularzom o to chodzi... by ludzie znali Kościół jako pralnia pieniędzy itp. itd. Czemu z nim walczą, skoro ponoć pustka w środku? 
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
Pn sty 28, 2013 18:34 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Skoro jesteś ateistką, czemu przejmujesz się problemami Kościoła? Bo te problemy szybciutko przelewaja sie na cale spoleczenstwo? Kosciol ma wplyw na nasze zycie, stad zainteresowanie. Szczegolnie kiedy cos jest tajne, budzi pytanie - dlaczego? Gdyby Kosciol byl tylko w kosciele pewno bysmy wkrotce o nim zapomnieli. Cytuj: http://www.youtube.com/watch?v=ho_tmMFswhA Ojcowie dominikanie slubuja ubostwo, to przeciez cnota. Czy Matke Boska uznaja za mniej cnotliwa? Musi byc w zloto przystrojona? Moze bylaby szczesliwsza w koronie z przekazow pienieznych ktore dominikanie wplacaja na biednych? "Nie mamy pieniedzy bo...". Najwyzszy czas zatrudnic ekonomiste, wstrzymac zbedne inwestycje, bedzie mozna zrealizowac wiecej wlasnych pomyslow. Te wszystkie zlosliwe uwagi typu "Oni tylko by brali", maja chyba pewien sens. 
|
Pn sty 28, 2013 19:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Gdyby Kosciol byl tylko w kosciele pewno bysmy wkrotce o nim zapomnieli. 90% deklarujących Polaków się jako katolicy ma zamieszkać i zamknąć się w kościele, aby 2-3% ateistów zapomniało? 
|
Pn sty 28, 2013 19:38 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wracając do tematu, Kościół nieźle zainwestował kasiorkę od Mussoliniego. Jest już wątek na ten temat? Może ktoś założyć, bo jak ja zacznę, to znów niektórzy będą mieli pretekst by mnie zakneblować. Dzięki pieniądzom otrzymanym od Benito Mussoliniego w zamian za uznanie włoskiego rządu Watykan poprzez sieć pozornie niepowiązanych firm zakupił drogie nieruchomości w Londynie i Paryżu, a także w Szwajcarii - pisze "Guardian". Przez lata wartość należących do Stolicy Apostolskiej dóbr urosła do pół miliarda funtów. A to, że są to dobra kościelne, pozostawało tajemnicą. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... iego_.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn sty 28, 2013 20:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): 90% deklarujących Polaków się jako katolicy 90% to katolicy? Oj marne owoce wydaje ta religia, marne...  Nawet swoich kapłanów biją ci katolicy viewtopic.php?p=728348#p728348
Ostatnio edytowano Pn sty 28, 2013 20:36 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Pn sty 28, 2013 20:21 |
|
|
|