Automaty z darmowymi prezerwatywami w liceach.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Automaty z darmowymi prezerwatywami w liceach.
Val napisał(a): Zastanawia mnie Twój histeryczny ton. Wydaje CI się, że jak po swojemu "obalisz" argument i krzykniesz zdemaskowałem!, to już wystarczy Tobie się wydaje, że wystarczy tak powtórzyć kilka razy, by rozmyć swoją manipulację w niepamięć Val napisał(a): To taka logika: mogę powiedzieć, ze CIę skompromitowałam, bo po swojemu CIę obnażyłam. Sęk w tym, że ja nie widzę w tym sensu. Przedstawiam swoje poglądy, Ty swoje. Wymiana poglądów nie polega na krzyczeniu: ja wygrałem, bo uważam, że mam zajebiste argumenty kontra obalające Twoje. Masz jakiś problem, że uciekasz się do takich chwytów?
Kompromitowanie kogoś polega na podaniu dowodów. Dlaczego twoje ukazywanie artykułu jako "sprzeciw wobec automatów" jest manipulacją wykazałem we wcześniejszych postach: Mike29 napisał(a): Val napisał(a): ARGUMENT PRZECIW AUTOMATOM W SZKOLE:
Badania wykazały, że edukacja w kwestii stosowania prezerwatyw oraz rozwinięta świadomość zagrożeń nie skutkuje podejmowaniem bezpieczniejszych wyborów seksualnych przez nastolatków w sytuacjach pobudzenia seksualnego, a zaledwie mniej niż połowa osób podejmujących ryzykowne kontakty seksualne konsekwentnie stosuje prezerwatywy. Ma to poważne następstwa, bowiem "nieregularne stosowanie prezerwatyw nie zapewnia ochrony przed zakażeniem HIV i chorobami przenoszonymi drogą płciową("Postgraduate Medical Journal")
Chyba sobie w kulki lecisz. Gdzie w powyższym akapicie jest "argument przeciw automatom w szkole"? Automaty nie są edukacją, tylko maszyną, z której wyciąga się gumki. Jeśli takie maszyny postaną, pewna część młodzieży będzie z nich korzystać, choćby z ciekawości, dla funu, a potem część z nich będą już je mieli w kieszeniach i plecakach na wypadek potrzeby użycia. Ponownie - to co zapodałaś nie jest żadnym argumentem przeciwko automatom, jest tylko Twoją manipulacją. I to by było na tyle, jeśli chodzi o dyskusję z Tobą.
|
Pt sty 25, 2013 15:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro odniosłeś się tylko do pozostałych kwestii, to rozumiem, że zaakceptowałeś to, do czego się nie odniosłeś. Mike29 napisał(a): Dlaczego twoje ukazywanie artykułu jako "sprzeciw wobec automatów" jest manipulacją wykazałem we wcześniejszych postach Ludzie gromadzą wiedzę. I Twoje postulowanie, aby nie używali analogii w życiu codziennym, ani nawet nie korzystali z wcześniejszych doświadczeń przy realizacji nowych pomysłów jest słabe. Bo ludzkość od zawsze opiera się na doświadczeniach i analogiach z przeszłości, gdy wprowadza nową ideę. Nie stosuje za każdym razem metody "udawajmy, że nie ma analogii i podobieństw do innych metod". Badanie to dowodzi, że edukowanie dziecka niekoniecznie spowoduje, że stanie się bardziej odpowiedzialne w temacie gumek. Jest więc to dowód pośredni na to, że nastolatek nie będzie mądrzejszy mając możliwość korzystania z automatu. Ale wiem, że Ty nie jesteś w stanie tego zrozumieć, gdyż z góry skreślasz każdy dowód pośredni i w ogóle każde badanie, które dotyczy innego kraju. Bo nawet jak w innym kraju wynik będzie na niekorzyść, to masz argument typu: bo to" inna kultura i obyczajowość i nie wolno porównywać", więc bez względu na wyniki w innych krajach żadne badania z tych państw z tego powodu nie będzie dla Ciebie wiarygodne  . Więc rozumiem już, że nie ma sensu dyskutować, bo badań naukowych nie uznasz, a każdy kto ma inne zdanie niż Ty, musi się kierować moralnością, a tylko Ty kierujesz się sprawiedliwymi pobudkami 
|
Pt sty 25, 2013 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): I to by było na tyle, jeśli chodzi o dyskusję z Tobą. I to bylby dobry moment, zebys przestal monologowac w tym temacie. Bo dyskutowac nie potrafisz.
|
Pt sty 25, 2013 15:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inka_1 napisał(a): Cytuj: Inka, Val, kael nie powinni się cieszyć na ten artykuł, bo on jedynie wspomina o opóźnieniu seksu wśród młodzieży o 2 lata i jest redukacje wyłacznie o 1/3 tych którzy i tak będą uprawiać sex wbrew tamtejszej promocji. Nie jestem pewien czy taka redukacja wiekowa i taka skuteczności kampanii abstynencji zadawale tutejszych przeciwników automatów  Dobre to niz nic. Całkiem się nie zlikwiduje problemu zbyt wczesnej inicjacji seksualnej ani zakażeń. I edukacja seksualna wraz z automatami tez tego problemu nie rozwiążą a nawet go pogłąbią. To tylko na pierwszy rzut oka wydaje się takim świetnym pomysłem. Dlaczego automaty problem pogłębią? Od tego są pilotażowe programy, by takie sprawy weryfikować. Jeśli automaty nic nie zmienią = usuwawmy je z kilku szkół pilotazowych, a Inka odbębnia triumf swojej moralności! Jeśli automaty zwiększą ochronę = stawiamy je we wszystkich szkołach w Polsce  Czy widzisz w tej propozycji jakieś inne przeszkody poza swoją moralnością? 
Ostatnio edytowano Pt sty 25, 2013 16:07 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Pt sty 25, 2013 16:01 |
|
 |
JedenPost
|
Mike29 napisał(a): Jeśli automaty nic nie zmienią = usuwawmy je z kilku szkół pilotazowych. Jeśli automaty zwiększą ochronę = stawiamy je we wszystkich szkołach w Polsce Celowo pomijasz trzecią opcję?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt sty 25, 2013 16:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Również usuwamy. Zostawiamy tylko wtedy, gdy zwiększą ochronę i badania wykażą, że więcej tej młodzieży, która uprawia seks, zakłada gumkę 
|
Pt sty 25, 2013 16:06 |
|
 |
SweetChild
|
Mike29 napisał(a): Boicie się jak "diabeł krzyża", żeby się czasem nie okazało, że po postawieniu kilku pilotażowych automatów wzrosła ochrona więc będzie je trzeba postawić we wszystkich szkołach = katastrofa dla Waszej moralności. Napiszę Ci w przypływie szczerości, że dla mojej moralności nie byłby to nawet cios, a co dopiero katastrofa Mike29 napisał(a): Inka oraz kael piszą wprost o swojej ideologii, Ty z Val próbujecie się maskować udając neutralnych światopoglądowo, bez wpływu religii, Kościoła, a to forum to tylko takie przypadkowe i nie ma znaczenia dla Waszych poglądów  Ja się wcale nie próbuję maskować ani sprawiać wrażenia osoby neutralnej światopoglądowo  Po prostu wystarcza mi, że własne przekonania realizuję we własnym życiu - nie lubię, jak ktoś mi narzuca swoje przekonania i staram się nie czynić innym tego, co mi niemiłe. I stąd wynika moje zdanie, że przestrzeń wspólna w państwie powinna być możliwie neutralna. Mike29 napisał(a): Również usuwamy. Zostawiamy tylko wtedy, gdy zwiększą ochronę i badania wykażą, że więcej tej młodzieży, która uprawia seks, zakłada gumkę  Ale to właśnie za mało, trzeba na problem spojrzeć szerzej. Czyli np. zostawiamy, gdy badania wykażą, że spadł odsetek zarażonych różnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową wśród wszystkich uczniów, spadła liczba ciąż wśród wszystkich uczniów itp. Aby nie było nieporozumień, załóżmy że mamy szkołę A z automatami oraz szkołę B bez automatów, do każdej chodzi 1000 uczniów i przed ustawieniem automatów miały po 100 uczniów zarażonych różnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową. Wówczas automaty okażą się skuteczne na polu ochrony przed takimi chorobami jeśli w szkole A liczba zarażonych spadnie do np. 90. Doświadczenia innych krajów (które przytaczała Val) wskazują jednak, że liczba zarażonych może wręcz wzrosnąć. I to wcale nie dlatego, że prezerwatywy nie chronią przez zarażeniem.
|
So sty 26, 2013 1:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Ja się wcale nie próbuję maskować ani sprawiać wrażenia osoby neutralnej światopoglądowo  Po prostu wystarcza mi, że własne przekonania realizuję we własnym życiu - nie lubię, jak ktoś mi narzuca swoje przekonania i staram się nie czynić innym tego, co mi niemiłe. I stąd wynika moje zdanie, że przestrzeń wspólna w państwie powinna być możliwie neutralna. Czy automat z coca-colą narusza "neutralnośc" przestrzeni publicznej, jaką jest szkoła? Jak się do tego mają automaty z gumkami? SweetChild napisał(a): Ale to właśnie za mało, trzeba na problem spojrzeć szerzej. Czyli np. zostawiamy, gdy badania wykażą, że spadł odsetek zarażonych różnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową wśród wszystkich uczniów, spadła liczba ciąż wśród wszystkich uczniów itp.
Ponawiam pytanie - czy słyszałes o programach pilotażowych i czy wiesz na czym one polegają? Jeżeli jest taki program to z istoty swojej rzeczy nie ma możliwości badania wszystkich uczniów, no chyba, że jesteś za postawieniem automatów od razu we wszystkich szkołach? SweetChild napisał(a): Aby nie było nieporozumień, załóżmy że mamy szkołę A z automatami oraz szkołę B bez automatów, do każdej chodzi 1000 uczniów i przed ustawieniem automatów miały po 100 uczniów zarażonych różnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową. Wówczas automaty okażą się skuteczne na polu ochrony przed takimi chorobami jeśli w szkole A liczba zarażonych spadnie do np. 90.
No to wyrzucamy artykuł Val do kosza. Toż to wyłącznie 1 badanie 1 szkoły na 1 niepreprezentatywnej grupie uczniów mogących wpływać w sposób róznoraki na koślawienie wyników SweetChild napisał(a): Doświadczenia innych krajów (które przytaczała Val) wskazują jednak, że liczba zarażonych może wręcz wzrosnąć. I to wcale nie dlatego, że prezerwatywy nie chronią przez zarażeniem. Gdzie wskazują, że może wzrosnąć?
|
So sty 26, 2013 1:18 |
|
 |
SweetChild
|
Mike29 napisał(a): Czy automat z coca-colą narusza "neutralnośc" przestrzeni publicznej, jaką jest szkoła? Jak się do tego mają automaty z gumkami? Automat z colą też narusza, zresztą np. czipsy i słodycze mają być wycofywane ze szkolnych sklepików. Ale też nie ma co popadać w przesadę, bo jak się uprzeć, to wszystko w jakiś sposób narusza neutralność. Mike29 napisał(a): Ponawiam pytanie - czy słyszałes o programach pilotażowych i czy wiesz na czym one polegają? Jeżeli jest taki program to z istoty swojej rzeczy nie ma możliwości badania wszystkich uczniów, no chyba, że jesteś za postawieniem automatów od razu we wszystkich szkołach? Nie wszystkich uczniów w ogóle, ale wszystkich uczniów danej szkoły. Mike29 napisał(a): No to wyrzucamy artykuł Val do kosza. Toż to wyłącznie 1 badanie 1 szkoły na 1 niepreprezentatywnej grupie uczniów mogących wpływać w sposób róznoraki na koślawienie wyników   Dlaczego niepreprezentatywnej? A 1 badanie 1 szkoły to niewiele, ale dużo więcej niż nic. Mike29 napisał(a): Gdzie wskazują, że może wzrosnąć? W tabelkach, które podają odsetek zarażonych w różnach krajach. Przy czym jest to dowód pośredni, dlatego może wzrosnąć a nie wzrasta.
|
So sty 26, 2013 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Automat z colą też narusza, zresztą np. czipsy i słodycze mają być wycofywane ze szkolnych sklepików. Ale też nie ma co popadać w przesadę, bo jak się uprzeć, to wszystko w jakiś sposób narusza neutralność.
No właśnie i taką przesadą jest chęć odgórnego zakazania automatów z prezerwatywami w szkołach. "Nie bo nie", a przecież to nie chipsy, których szkodliwość jest bezwzględna, tylko środek do ochrony zdrowia i zapobiegający niechcianej ciąży w czasie seksu. Poza tym śmiem twierdzić, że większość głosów sprzeciwu swoje podstawy ma w czystej ideologii, a nie trosce o ochronę zdrowia. Tylko niektórzy z Was moralizują wprost bez ogródek, a inni próbują zasłaniać swoją ideologię reinterpretacją tabelek, które na domiar złego z automatami nie mają nic wspólnego. SweetChild napisał(a): Nie wszystkich uczniów w ogóle, ale wszystkich uczniów danej szkoły.
To nie wiem, w czym masz problem? Jedna, dwie, kilka szkół jako program pilotażowy. SweetChild napisał(a):  Dlaczego niepreprezentatywnej? A 1 badanie 1 szkoły to niewiele, ale dużo więcej niż nic. Dlatego, że nacechowanej środowiskiem jakiejś wybranej grupy uczniów z tylko 1 szkoły 1 miasta z wynikiem badania w formie ankiet (dodatkowy czynnik błędów).... Uczniowie różnych uniwersytetów różnych stanów i miejscowości z odległych od siebie krańców USA mogą przejawiać inne postawy, dlatego, że chociażby z łatwością można wymienić stany konserwatywne i stany bardziej liberalne. Zrobimy badanie w stanie konserwatywnym będziemy mieli inne wyniki ankiet, zrobili analogiczne badanie w Kaliforni będziemy mieli inne wyniki  SweetChild napisał(a): W tabelkach, które podają odsetek zarażonych w różnach krajach. Przy czym jest to dowód pośredni, dlatego może wzrosnąć a nie wzrasta. No właśnie tam nie ma nic nt. automatów, a nawet korelacji z nimi. Zwykła nadinterpretacja. w ten sposób to sobie można wszystko "wytłumaczyć" vel zmanipulować wszystkim.
|
N sty 27, 2013 22:46 |
|
 |
SweetChild
|
Mike29 napisał(a): Poza tym śmiem twierdzić, że większość głosów sprzeciwu swoje podstawy ma w czystej ideologii, a nie trosce o ochronę zdrowia. Tylko niektórzy z Was moralizują wprost bez ogródek, a inni próbują zasłaniać swoją ideologię reinterpretacją tabelek, które na domiar złego z automatami nie mają nic wspólnego. Bo koncentrujesz się tylko na skutkach bezpośrednich, a całościowo ochrona zdrowia nie jest taka oczywista. Mike29 napisał(a): SweetChild napisał(a): Nie wszystkich uczniów w ogóle, ale wszystkich uczniów danej szkoły.
To nie wiem, w czym masz problem? W tym, że wcześniej pisałeś Mike29 napisał(a): Również usuwamy. Zostawiamy tylko wtedy, gdy zwiększą ochronę i badania wykażą, że więcej tej młodzieży, która uprawia seks, zakłada gumkę  Co z tego, że zakłada gumkę, jeśli zarażonych będzie tyle samo albo i więcej uczniów? Dlatego pisałem, że to za mało. No i liczy się ogół, a nie tylko ta część, która uprawia seks. Mike29 napisał(a): Dlatego, że nacechowanej środowiskiem jakiejś wybranej grupy uczniów z tylko 1 szkoły 1 miasta z wynikiem badania w formie ankiet (dodatkowy czynnik błędów).... Uczniowie różnych uniwersytetów różnych stanów i miejscowości z odległych od siebie krańców USA mogą przejawiać inne postawy, dlatego, że chociażby z łatwością można wymienić stany konserwatywne i stany bardziej liberalne. Zrobimy badanie w stanie konserwatywnym będziemy mieli inne wyniki ankiet, zrobili analogiczne badanie w Kaliforni będziemy mieli inne wyniki  OK, ale badania naukowe przeprowadza się tak, aby wykluczyć podobne zafałszowania wyników. Obowiązuje określona metodologia. Mike29 napisał(a): No właśnie tam nie ma nic nt. automatów, a nawet korelacji z nimi. Zwykła nadinterpretacja. w ten sposób to sobie można wszystko "wytłumaczyć" vel zmanipulować wszystkim. Nie należy popadać w przesadę, ale pewne fakty kojarzyć jak najbardziej powinno się.
|
N sty 27, 2013 23:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): W tym, że wcześniej pisałeś
Co z tego, że zakłada gumkę, jeśli zarażonych będzie tyle samo albo i więcej uczniów? Dlatego pisałem, że to za mało. No i liczy się ogół, a nie tylko ta część, która uprawia seks.
To już Twoja radosna twórczość własna, skoro nie ma jeszcze wyników pilotażowych programów stawiania automatów w szkole. Tamte badania, do których wniosków się odnosisz i które zostały fałszywie przedstawione jako "dowód na sprzeciw wobec automatów", pokazały jedynie, że młodzież może nie stosować prezerwatyw mimo faktu otrzymywania ich. Jednak: - znowu mamy do czynienia z jednym badaniem - zupełnie inne czynniki: dostęp do prezerwatywy poprzez pielęgniarkę jest inny i nie tak prosty i oczywisty jak automat na szkolnym korytarzu. - tylko pewna część nie stosuje gumek, a nie wszyscy, dla tych co stosują/chcieliby stosować, argument za automatami jest oczywisty SweetChild napisał(a): OK, ale badania naukowe przeprowadza się tak, aby wykluczyć podobne zafałszowania wyników. Obowiązuje określona metodologia.
W przypadku promowanego przez Was badania w ilości sztuk 1, nie mamy do czynienia z wykluczeniem zafałszowania wyników, ponieważ: - wyniki analizowane były w oparciu o ankiety - badanie dotyczyło uczniów wyłącznie jednej szkoły z jednej miejscowości
|
Pn sty 28, 2013 0:14 |
|
 |
Inka_1
|
Cytuj: To już Twoja radosna twórczość własna, skoro nie ma jeszcze wyników pilotażowych programów stawiania automatów w szkole. No właśnie skoro nie ma jeszcze takowych wyników badan, to Ty również Mike nie możesz być pewny że automaty to wspaniały pomysł i w ogóle konieczność w każdej szkole. Jak widać to wszystko nie jest takie proste, wyniki badania które podała Val, gdzie promuje się zachowanie abstynencji w wieku młodzieżowym i poczekanie z seksem na odpowiedni czas i osobę już są i odniosło to pozytywny skutek. Czyli abstynencja nie jest aż tak nierealna jak ci się wydaje, co nie znaczy że mamy ukrywać przed młodzieżą wiedzę o antykoncepcji, jedno nie przeszkadza drugiemu. Mike zarzucasz innym że narzucają swoją moralność i ideologię, tymczasem to ty to robisz i to na dodatek w agresywny sposób, zdarza ci się obrażać rozmówców. I jeszcze powołujesz się na naukę i ochronę zdrowia. Tylko szkoda że nie jesteś otwarty też na inne opcje poza postawieniem automatów, jako jedynej słusznej wg ciebie metody.A tak głosiłeś że jesteś za różnorodnością.
|
Pn sty 28, 2013 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przytoczone 1 badanie 1 szkoły, a nie badania, to dowód na nic związanego z tym tematem, a jedynie na to, że mlodzież jest w stanie sztucznie pomachować się od seksu i to nie cała młodzież, a raptem o 1/3 mniej niż dotychczas. Pomijając zafałszowania takie jak deklaracyjność odpowiedzi w ankietach, zawężona grupa środowiskowa itp. To badanie nie pokazało tez nic co by Cie uszęśliwiło, bo żadne to zadowolenie Twojej moralności, że dzieciak będzie się seksić w wieku 15, a nie 13 lat. To badanie nie pokazuje, że nastolatki się nie bzykają, tylko, że część z nich może deczko z tym poczekać, ale nadal chcą to robić w wieku nastolatnim i tam nie ma nic mowy o realizacji Twojej moralności "czekania na odpowiedniego partnera"  De facto nie wnosi to nic do Twojego myślenia, już poza tym, że nie ma nic wspólnego z automatami. Osobiście w automatach nie widzę nic złego, same pozytywy, lecz oczywiście popieram pomysł ze stopniowym ich wprowadzaniem poprzez programy pilotażowe, tak by takich jak Ty zadowolić i byś nie mogła zaatakować subiektywną moralnością 
|
Pn sty 28, 2013 20:43 |
|
 |
Inka_1
|
Cytuj: to dowód na nic związanego z tym tematem Czy na pewno? Badanie dotyczyło edukacji seksualnej i dostępności antykoncepcji, rozumiem że to nie temat automatów. Jednak przeciez te automaty mają związek z edukacją seksualna bo ich wprowadzenie musiałby się z tym łączyć, a same automaty są związane też z dostepnością antykoncepcji. Także pośrednie wnioski można wyciągnąć z tego badania. To bardzo podobny temat. A przypominam że w badaniu wyszło że określona edukacja seksualna(oderwana od promowania tego, że nie zawsze trzeba realizować swój popęd i rozsądniej jest poczekać na odpowiedi moment i odpowiednią osobę) w połączeniu z szeroką dostępnościa antykoncepcji nie likwiduje problemu niechcianych ciąż czy zakażeń drogą płciową, a nawet ten problem pogłębiają. Cytuj: a jedynie na to, że mlodzież jest w stanie sztucznie pomachować się od seksu Dlaczego powstrzymywanie się od seksu jest od razu czymś sztucznym? Czy zawsze, wszędzie i z byle kim musimy realizować swój popęd? Czy używanie rozumu jest sztuczne wg ciebie? jeśli tak to gratuluje... Cytuj: raptem o 1/3 mniej niż dotychczas Jedna trzecia to nie nic. Cytuj: subiektywną moralnością Twoja moralność też jest subiektywna, traktowanie seksu poważnie, nie jako zabawy i nie w sposób płytki jest uznawane przez wielu ludzi i dla nich to jest obiektywna uniwersalna zasada, niezależna od religii. Każdy sądzi wg siebie. Tobie się wydaje że większość mysli tak jak ty i tylko zacofane jednostki myślą inaczej.
|
Pn sty 28, 2013 21:08 |
|
|
|