Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 kosciół to pralnia pieniedzy 
Autor Wiadomość
Post Re: kosciół to pralnia pieniedzy
Jajko napisał(a):
Wracając do tematu, Kościół nieźle zainwestował kasiorkę od Mussoliniego. Jest już wątek na ten temat? Może ktoś założyć, bo jak ja zacznę, to znów niektórzy będą mieli pretekst by mnie zakneblować.

Właśnie ten wątek ("Kościół to pralnia pieniędzy") doskonale nadaje się do rozpatrzenia tej sprawy.

Pn sty 28, 2013 20:27
fuller napisał(a):
Alus napisał(a):
90% deklarujących Polaków się jako katolicy

90% to katolicy?
Oj marne owoce wydaje ta religia, marne... :(

Według Ciebie marne, Mapi postrzega inaczej i ubolewa, że tak gremialnie cisną do tego kościoła

Cytuj:
Nawet swoich kapłanów biją ci katolicy
viewtopic.php?p=728348#p728348

Nie napisał sobie na czole katolik czy ateista.

Pn sty 28, 2013 20:35

No ale początek wątku jest trochę byle jaki... może zniechęcić.

Mariel, jak to jest ze mną? Masz jakiś wpływ na panujące tu zasady, które mnie niestety nie dotyczą?
viewtopic.php?f=18&t=31825&p=729819#p729816

Pn sty 28, 2013 20:43

Alus napisał(a):
90% deklarujących Polaków się jako katolicy ma zamieszkać i zamknąć się w kościele, aby 2-3% ateistów zapomniało? :D

Przytaczając wyniki ankiety z pewnego katolickiego forum (co prawda w adresie ma "wiara", ale dotyczy tylko jednego rodzaju wiary, podobnie jak "religia" w polskiej szkole naucza tylko katolicyzmu) :

Katolik - 64%
Ateista - 17%
Inny - 11%
Protestant - 3%
(...)

Jeśli 90% było kiedykolwiek prawdą (w co osobiście wątpię, nawet biorąc pod uwagę czasy świetności KK), to jest to już relikt przeszłości. To już jednak tylko moje przypuszczenie.

Aczkolwiek, analizując ponownie cytowany wpis, możliwe że chodzi o 90% spośród tych 64%, w takim wypadku mój wywód jest zbędny. Logika zachowana.

Pn sty 28, 2013 20:44
Cytuj:
Mariel, jak to jest ze mną?

Moderatorka miała Cię chwilowo dość. Tak po prostu. Mam nadzieję, że pomogłem :P

A abstrahując - widzę, że znowu spotkała Cię ujma na honorze no bo aż się prosi żebyś ten temat założył (byłby kolejny do Twojej ładnej, estetycznej kolekcji, oczywiście z Tobą jako autorem) a tu Cię poniżyli i kazali wkleić co najwyżej linka do już istniejącego, założonego przez jakieś dziecko jak jakiemuś... no właśnie - zwykłemu forumowiczowi. Dlaczego tak Cię boli świadomość, że nie jesteś tu nikim nadzwyczajnym?

Pn sty 28, 2013 21:18
SavantDream napisał(a):
Alus napisał(a):
90% deklarujących Polaków się jako katolicy ma zamieszkać i zamknąć się w kościele, aby 2-3% ateistów zapomniało? :D

Przytaczając wyniki ankiety z pewnego katolickiego forum (co prawda w adresie ma "wiara", ale dotyczy tylko jednego rodzaju wiary, podobnie jak "religia" w polskiej szkole naucza tylko katolicyzmu) :

Katolik - 64%
Ateista - 17%
Inny - 11%
Protestant - 3%
(...)

Jeśli 90% było kiedykolwiek prawdą (w co osobiście wątpię, nawet biorąc pod uwagę czasy świetności KK), to jest to już relikt przeszłości. To już jednak tylko moje przypuszczenie.

Aczkolwiek, analizując ponownie cytowany wpis, możliwe że chodzi o 90% spośród tych 64%, w takim wypadku mój wywód jest zbędny. Logika zachowana.

Wyniki z katolickiego forum "wiara" - sądzisz, że forum stanowi bazę danych?
Badania CBOS w listopadzie 2011 - 92% deklaruje się jako katolicy.
Ze statystyk Kościoła na rok 2011 - liczba ochrzczonych 87,74 % Polaków.

Pn sty 28, 2013 21:35
Alus napisał(a):
Badania CBOS w listopadzie 2011 - 92% deklaruje się jako katolicy.

Gdybym nie wiedział to bym pomyslał że to jacyś laveyańscy sataniści, oni tez tylko o swoich czterech literach myslą, ale skoro mówisz, ze to katolicy to podtrzymuje - marne owoce wydaje ta religia :)

Pn sty 28, 2013 21:44
Cytuj:
Gdybym nie wiedział to bym pomyslał że to jacyś laveyańscy sataniści, oni tez tylko o swoich czterech literach myslą, ale skoro mówisz, ze to katolicy to podtrzymuje - marne owoce wydaje ta religia :)

To zależy co kto rozumie poprzez "owoce".
Z jednej strony narzekania na marne owoce , z drugiej lament, że Kościół wszystkim rządzi, o wszystkim decyduje.....tak trudno rozeznać?

Wt sty 29, 2013 8:47
lokis napisał(a):
Ojcowie dominikanie slubuja ubostwo, to przeciez cnota. Czy Matke Boska uznaja za mniej cnotliwa? Musi byc w zloto przystrojona?
Ja tak kocham, jak antyklerykalne ratlerki udają, że coś wiedzą o chrześcijańskiej teologii i symbolice. Jesteście wtedy tacy słodcy, że aż chce się Was pogłaskać.

Wt sty 29, 2013 8:58
Cytuj:
Jesteście wtedy tacy słodcy, że aż chce się Was pogłaskać.......

.....długim kijem by rak nie brudzić :D

Wt sty 29, 2013 8:59

Tą żenującą dysputą tylko podbijacie ten żenujący temat :?

Wt sty 29, 2013 11:27
lokis napisał(a):
Przeczytaj cos napisal.
No com napisał? Napisał-m, że bawisz się w teologa. I że to urocze.
Cytuj:
Rzucasz sie jak przyslowiowa wesz
Gdzie Ty widziesz, że ja się rzucam, to nie wiem. Jestem spokojny i rozkoszuję się widokiem lokisa-teologa.
Cytuj:
Nie opisuj mojej osoby
Ojojoj.
Cytuj:
zazdrosc jest wada
Nie wiem czego Ci mam zazdrościć? Naiwności dziecinnej? Może trochę. Fajnie by tak było mieć wrażenie, że ma się teologię w małym palcu i można nauczać.
Cytuj:
WYTLUMACZ
Co mam "wytlumaczyć"?
Cytuj:
Jest powiedziane bys mnie nauczal.
Gdzie jest powiedziane bym Cię nauczał?
Nunka napisał(a):
Klerykalne kundelki ujadają na antyklerykalne ratlerki... to jest dopiero słodkie
Gdzie Ty widzisz to ujadanie? Wy tak bardzo chcecie, byśmy Was nienawidzili i na Was ujadali, że nieszczęśliwi jesteście, jak tej nienawiści nie zobaczycie.
Qwerty2011 napisał(a):
Tą żenującą dysputą tylko podbijacie ten żenujący temat :?
Oj pośmiać się już nie wolno? Niech przeniosą do jakiegoś działu humorystycznego.

Wt sty 29, 2013 11:28
Nauczać można osoby chetne....a nie zadeklarowanego przeciwnika. Wobec takich strzepuje sie pył z sandałów i...nie pozdrawia.
Tupet i ignorancja z gumofilców ci wyłazi :D

Wt sty 29, 2013 12:00

Cytuj:
Gdzie Ty widziesz, że ja się rzucam, to nie wiem.

Skoro wlasne wpisy uwazasz za spokojne, to ciebie FAKTYCZNIE trzeba sie bac! KKK na wyrywki nie znam. Swita mi cos w glowie, ze uzywanie rozumu (wiek rozeznania) nastepuje u katolika w granicach siedmiu lat. U prawoslawnego lat 70. Jak powiedzialem, moge sie mylic. :P
Cytuj:
Wobec takich strzepuje sie pył z sandałów...

Wlasnie! Czy nie lepiej zamiast zlotych koron kupic biednym buty? Zima przeciez.
Jak sie dalej bedziecie tak wspierali, kolega Mike29 gotow zapytac na priva; "No i jak bylo ze wspieraniem?". :D
Cytuj:
Tupet i ignorancja z gumofilców ci wyłazi :D

Rozumiem zazdrosc, sieroto spoleczna, ale sie staram! Moze i tobie kupia? :D

Wt sty 29, 2013 12:23
lokis napisał(a):
Skoro wlasne wpisy uwazasz za spokojne, to ciebie FAKTYCZNIE trzeba sie bac!
A czemu krzyczysz? I gdzie są przesłanki za niespokojnością moich wpisów w tym wątku (bo owszem - w wątku o homosiach mnie poniosło, jak mi zarzucono zoofilię).
Cytuj:
KKK na wyrywki nie znam.
Ale się o teologii chrześcijańskiej wypowiadasz. Bo to tak fajnie jest pogadać o czymś, o czym się nie ma pojęcia.
Cytuj:
Swita mi cos w glowie, ze uzywanie rozumu (wiek rozeznania) nastepuje u katolika w granicach siedmiu lat. U prawoslawnego lat 70. Jak powiedzialem, moge sie mylic. :P
A tu już fruwasz w przestworzach i za bardzo nie wiem o co Ci chodzi.

Oczywiście na pytania z poprzedniego postu (np. gdzie napisano, że mam Cię nauczać) nie odpowiesz.

Wt sty 29, 2013 13:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona