Koniec świata ździebko inaczej
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Koniec świata ździebko inaczej
Błędny wniosek, tak samo jak błędnym wnioskiem z teorii kwantów jest że swoim umysłem stwarzamy świat.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 29, 2013 19:16 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Soul33 napisał(a): Nie uznaje Soboru Watykańskiego II, bo do takiego wniosku sobie doszedł. A co mówi o Soborze? W każdym razie dobrze odpowiada oskarżycielom Boga. To jest tak, że zdanie z nowego katechizmu o świecie w drodze do doskonałości uznaje się za sprzeczne z jakimiś tezami Tomasza z Akwinu, więc katechizm spuszcza się w kiblu. Można to ująć ładniej ale sens pozostaje ten sam 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sty 29, 2013 19:21 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Andy72 napisał(a): Błędny wniosek, tak samo jak błędnym wnioskiem z teorii kwantów jest że swoim umysłem stwarzamy świat. Który wniosek? Pojęcie czasu ułatwia nam pewne obliczenia (np. w teorii względności) ale tak naprawdę jedynie "zachodzą procesy". Vacarius napisał(a): istnieje jakiś tam ułamek sekundy, który już mniejszy być nie może. Na razie chyba nikt nie ustalił jaki to ułamek sekundy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czas_Plancka
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
Ostatnio edytowano Wt sty 29, 2013 19:28 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sty 29, 2013 19:24 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Procesy zachodzą w czasie. Czas wynika z tego że składamy się z wielu elementów, w fizyce kwantowej procesy są odwracalne jakie "zdanie z nowego katechizmu o świecie w drodze do doskonałości".? To jakoby świat ewoluował do doskonałości?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 29, 2013 19:27 |
|
 |
Lurker
|
No ale rzecz w tym, że nie istnieje chyba język, który byłby pozbawiony kategorii czasu (a np. z liczeniem bywa już różnie). Wniosek stąd taki, że ludzie czas jednak postrzegają, podobnie jak przestrzeń.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt sty 29, 2013 19:33 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Ale czy to jest pewne i udowodnione? Czy to tylko teoretyczna wielkość?
|
Wt sty 29, 2013 19:35 |
|
 |
ARHIZ
|
Soul33 napisał(a): ARHIZ napisał(a): Czyli tak, to są wydarzenia oczami człowieka: *_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_* - gwiazdki to wydarzenia, stanowią one ciąg na osi czasu. Czyli anioł może skakać sobie do dowolnej gwiazdki? Dokładnie tak to rozumiem. Tylko podobnie, jakby człowiek miał wiele rąk i dowolną ilość pokręteł poruszył jednocześnie. To to w takim razie dlaczego upadły anioł nie może sobie drugi raz pokręcić tego pokrętła, które kiedyś pokręcił w lewo. No bo jeżeli tymi pokrętłami można poruszyć tylko raz - wszystkimi na raz... to co oni potem będą robić przez wieczność? Znów pojawia nam się czas, bo pokrętło zostało poruszone (czyli to się wydarzyło w czasie). Z kolei jeżeli założymy, że oni nigdy nie zaczynają ani nigdy nie kończą poruszania pokrętła - to są bardziej ograniczeni niż my, którzy możemy coś zacząć i skończyć (w czasie). Swoją drogą, udoskonaliłem nieco mój model czasu *_*_*_*_*_*_*_tu jesteś _*_*_*_*_*Vacarius napisał(a): Troce mi to przypomina świat gry komputerowej w której cały trójwymiarowy świat gry istnieje w trójwymiarowej tablicy danych. Realny świat ma tylko więcej piksli ale generalnie jesteśmy w jakimś matrixsie. Mało ras, nie ma magii i kody nie działają ;(
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt sty 29, 2013 19:41 |
|
 |
Andy72
|
Vacarius napisał(a): Troce mi to przypomina świat gry komputerowej w której cały trójwymiarowy świat gry istnieje w trójwymiarowej tablicy danych. Realny świat ma tylko więcej piksli ale generalnie jesteśmy w jakimś matrixsie. Życie to nie gra. Nie ma wielu żyć.
|
Wt sty 29, 2013 19:45 |
|
 |
Lurker
|
Co dodaje grze smaczku. Życie to nie wojna - to poker. : ]
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt sty 29, 2013 19:50 |
|
 |
Andy72
|
życie to nie jest bajka, to walka
|
Wt sty 29, 2013 19:53 |
|
 |
ARHIZ
|
Andy72 napisał(a): Vacarius napisał(a): Troce mi to przypomina świat gry komputerowej w której cały trójwymiarowy świat gry istnieje w trójwymiarowej tablicy danych. Realny świat ma tylko więcej piksli ale generalnie jesteśmy w jakimś matrixsie. Życie to nie gra. Nie ma wielu żyć. Opcja "wczytaj" by się przydała...
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Wt sty 29, 2013 19:56 |
|
 |
Vacarius
|
Andy72 napisał(a): Vacarius napisał(a): Troce mi to przypomina świat gry komputerowej w której cały trójwymiarowy świat gry istnieje w trójwymiarowej tablicy danych. Realny świat ma tylko więcej piksli ale generalnie jesteśmy w jakimś matrixsie. Życie to nie gra. Nie ma wielu żyć. My nie jesteśmy graczami w tej grze tylko NPC-aki w tej grze.
|
Wt sty 29, 2013 19:57 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Vacarius napisał(a): Ale czy to jest pewne i udowodnione? Udowodnione. Kliknij tam w "stała Plancka". Z tego to wynika. Andy72 napisał(a): Procesy zachodzą w czasie. Wykreśl to "w czasie". Jest zupełnie zbędne. Procesy zachodzą - po prostu. Andy72 napisał(a): jakie "zdanie z nowego katechizmu o świecie w drodze do doskonałości".? To jakoby świat ewoluował do doskonałości? KKK 310 Dlaczego jednak Bóg nie stworzył świata tak doskonałego, by żadne zło nie mogło w nim istnieć? W swojej nieskończonej mocy Bóg zawsze mógłby stworzyć coś lepszego. W swojej nieskończonej mądrości i dobroci Bóg chciał jednak w sposób wolny stworzyć świat "w drodze" do jego ostatecznej doskonałości. To stawanie się dopuszcza w zamyśle Bożym pojawianie się pewnych bytów, a zanikanie innych; dopuszcza obok tego, co najdoskonalsze, także to, co mniej doskonałe; obok budowania natury, również zniszczenia. Obok dobra fizycznego istnieje zatem także zło fizyczne tak długo, jak długo stworzenie nie osiągnie swojej doskonałości.ARHIZ napisał(a): Znów pojawia nam się czas, bo pokrętło zostało poruszone (czyli to się wydarzyło w czasie). Użyłem tylko obrazowego uproszczenia. Wszystko, co anioł zrobił w swoim jestestwie, to zrobił natychmiast, a nie po kolei. W sumie żadna różnica dla niego. Tylko z naszej perspektywy może wydawać się to dziwne. ARHIZ napisał(a): to co oni potem będą robić przez wieczność? Nie wiem. A co będzie robił Bóg lub my w niebie?  Mnie tam zadowoli kontemplacja piękna nieskończonej rzeczywistości. Wreszcie zobaczę inne planety i życie na nich oraz inne wszechświaty z innymi prawami fizyki  ARHIZ napisał(a): Swoją drogą, udoskonaliłem nieco mój model czasu *_*_*_*_*_*_*_tu jesteś_*_*_*_*_* Brawo! Bardzo dobrze. I taki anioł panoszy się wszędzie naraz 
|
Wt sty 29, 2013 20:00 |
|
 |
Andy72
|
Soul33 napisał(a): Wykreśl to "w czasie". Jest zupełnie zbędne. Procesy zachodzą - po prostu.
Czas wyłania się stopniowo, jak liczba cząstek, stopni swobody, "pokręteł" rośnie. Soul33 napisał(a): KKK 310 Dlaczego jednak Bóg nie stworzył świata tak doskonałego, by żadne zło nie mogło w nim istnieć? W swojej nieskończonej mocy Bóg zawsze mógłby stworzyć coś lepszego. W swojej nieskończonej mądrości i dobroci Bóg chciał jednak w sposób wolny stworzyć świat "w drodze" do jego ostatecznej doskonałości. To stawanie się dopuszcza w zamyśle Bożym pojawianie się pewnych bytów, a zanikanie innych; dopuszcza obok tego, co najdoskonalsze, także to, co mniej doskonałe; obok budowania natury, również zniszczenia.
Z tym fragmentem się zgadzam Soul33 napisał(a): Obok dobra fizycznego istnieje zatem także zło fizyczne tak długo, jak długo stworzenie nie osiągnie swojej doskonałości.
Tu powinno być dodane że nie chodzi o jakiś idealny ustrój społeczny, ale o drugie przyjście Chrystusa.
|
Wt sty 29, 2013 20:07 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Andy72 napisał(a): liczba cząstek, stopni swobody, "pokręteł" rośnie. No i widzisz? Słowo "czas" jest zupełnie zbędne. Można się bez tego obejść. Andy72 napisał(a): Tu powinno być dodane że nie chodzi o jakiś idealny ustrój społeczny, ale o drugie przyjście Chrystusa. Wystarcza dalej katechizm poczytać http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-1.htm
|
Wt sty 29, 2013 20:27 |
|
|
|