| 

Co to są nieczyste myśli? 

| Autor | Wiadomość |  
			| Xenotym 
   | Agniulka napisał(a): Xenotym napisał(a): Jak błyskawica, się tu zjawiasz   Jeśli zatem, tak jest jak piszesz... to czym jest pożadanie... Potrafisz sterować myślą swoją... potrafisz na 100%Nie. I też nie za wszystkie myśli człowiek odpowiada moralnie. Ale za te które świadomie wybiera.Potrafisz zatem myśli wybierać?... Naucz mnie proszę.

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:43 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Agniulka 
   | Xenotym napisał(a): Potrafisz zatem myśli wybierać?... Naucz mnie proszę.A co? Nie potrafisz podjąć decyzji że nie będziesz dłużej myślał o kawie, tylko zaczynasz myśleć o herbacie    To trzeba leczyć a nie szukać pomocy u mnie. To się nazywa nerwica natręctw albo obsesja_________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:44 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | Albo też kombinatorstwo żeby nie brać odpowiedzialności moralnej za to czym się zajmuje swój umysł _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:47 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Xenotym 
   | Agniulka napisał(a): Xenotym napisał(a): Potrafisz zatem myśli wybierać?... Naucz mnie proszę.A co? Nie potrafisz podjąć decyzji że nie będziesz dłużej myślał o kawie, tylko zaczynasz myśleć o herbacie   To trzeba leczyć a nie szukać pomocy u mnie. To się nazywa nerwica natręctw albo obsesjaNo cóż... leczyć się nie muszę... nie jestem fanatykiem. 
 Trudno mi myśleć o herbacie jak mi  kawa przed nosem paruje.

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:47 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   |  Cytuję za mistrzem duchowości (św. Ignacy Loyola):
 [qoute]istnieją we mnie trzy rodzaje myśli: jedna - moja własna, której źródłem jest moja wolność i wolna wola, oraz dwie pozostałe, które się wywodzą z zewnątrz, [mianowicie] pierwsza, która pochodzi od dobrego ducha, i druga, [która się wywodzi] od ducha złego.
 [33] O MYŚLI
 Zła myśl, która przychodzi z zewnątrz, może być okazją do dwóch rodzajów zasług. Na przykład przychodzi mi myśl, żeby popełnić grzech śmiertelny, ale natychmiast się jej opieram i zostaje zwyciężona.
 [34] Drugi sposób zdobycia zasługi polega na tym, że kiedy mnie nawiedzi taka sama zła myśl, opieram się jej, a kiedy znów powraca, zawsze się jej opieram, aż [wreszcie] zostanie zwyciężona. Ten drugi sposób jest bardziej zasługujący niż pierwszy.
 [35] Lekko się grzeszy [kiedy] taka sama myśl nadchodzi, by ciężko zgrzeszyć, a człowiek dopuści ją do siebie i trwa w niej przez jakiś czas albo odczuwa jakąś przyjemność zmysłową albo staje się w jakiś sposób niedbały w odrzucaniu takiej myśli.
 [36] Na dwa sposoby można zgrzeszyć śmiertelnie: Pierwszy sposób polega na tym, że się człowiek zgadza na złą myśl i zamierza ją zaraz wprowadzić w życie, albo gdy tylko będzie to możliwe.
 [37] Drugi sposób popełnienia grzechu śmiertelnego polega na tym, że się grzeszy uczynkiem; jest to grzech cięższy z trzech powodów: najpierw dlatego, że trwa dłuższy czas, następnie, że większe jest natężenie [woli], wreszcie przynosi większą szkodę dwom osobom[/quote]

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:50 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Agniulka 
   | Rozumiem, ze człowiek który siedzi i obmyśla zbrodnię w twoim ujęciu również nie grzeszy myślą i nie jest za nią odpowiedzialny...
No można i tak
 Ale jeżeli wg ciebie Jezus był fanatykiem, to zamierzam Go i w tym naśladować

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:51 | 

|  
		|  |  
			| nospheratu 
   | Agniulka napisał(a): To trzeba leczyć a nie szukać pomocy u mnie.Gratuluję silnej woli. Dręczy mnie tylko problem OGROMNEGO wzrostu liczby pacjentów zakładów psychiatrycznych. Mówisz tutaj o kontrolowaniu myśli na poziomie mnichów buddyjskich.  _________________
 Mors dicit

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:52 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | nospheratu napisał(a): Agniulka napisał(a): To trzeba leczyć a nie szukać pomocy u mnie.Gratuluję silnej woli. Dręczy mnie tylko problem OGROMNEGO wzrostu liczby pacjentów zakładów psychiatrycznych. Mówisz tutaj o kontrolowaniu myśli na poziomie mnichów buddyjskich.  Nie. Mówię o kontrolowaniu myśli tam gdzie one są od nas zależne.
 Jak zamierzam się skoncentrować na nauce to potrafię nakazać swojemu umysłowi myślenie o protologii a odsunięcie myśli o wycieczce._________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:55 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | I kiedy na modlitwie moja myśl ucieka do czegoś innego, to aktem woli sprowadzam ją na nowo na Boga. A kiedy ona znowu ucieka, to jak pisze św. Ignacy (patrz cytat parę postów wyżej) znowu zwracam myśl ku Bogu i walcząc dalej z pokusą zdobywam kolejną zasługę. Na tym polega bycie człowiekiem - na panowaniu wolą i intelektem nad wyobraźnią i popędami _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:57 | 

|  
		|  |  
			| nospheratu 
   | Męskie kojarzenie prokreacyjne jest niezależne od podmiotu. Są to oczywiście "nieczyste myśli"  _________________
 Mors dicit

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:58 | 

|  
		|  |  
			| Xenotym 
   | Agniulka napisał(a): Rozumiem, ze człowiek który siedzi i obmyśla zbrodnię w twoim ujęciu również nie grzeszy myślą i nie jest za nią odpowiedzialny...No można i tak
A ja rozumiem,... że pytanie czy sen erotyczny to grzech.... wymaga leczenia u egzorcysty....  Agniulka napisał(a): Ale jeżeli wg ciebie Jezus był fanatykiem, to zamierzam Go i w tym naśladowaćNaśladować czy potępiac wszystko co myśli nieco inaczej?

|  
			| Pn maja 16, 2005 18:58 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | Xenotym napisał(a): A ja rozumiem,... że pytanie czy sen erotyczny to grzech.... wymaga leczenia u egzorcysty.... A możesz mi wskazać w którym momencie coś takiego choćby jedną jotą sugerowałam??_________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 19:00 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | nospheratu napisał(a): Mówisz tutaj o kontrolowaniu myśli na poziomie mnichów buddyjskich.  Co do tych mnichów to mam dla nich wielki podziw.
 Za to czego niestety[...]  brakuje naszej zachodniej cywilizacji coraz bardziej - samodyscyplinę i ascezę.
 Co prawda jej cel jest cokolwiek inny od celu ascezy chrześcijańskiej, niemniej jednak w kwestii tej samodyscypliny to naprawdę mamy w nich piękny przykład_________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 19:03 | 

|  
		|  |  
			| Agniulka 
   | Xenotym napisał(a): Agniulka napisał(a): Ale jeżeli wg ciebie Jezus był fanatykiem, to zamierzam Go i w tym naśladowaćNaśladować czy potępiac wszystko co myśli nieco inaczej?Moim obowiązkiem jest przekazywanie, co Jezus w tej kwestii nauczał. 
 I takie było najwyraźniej pierwotne pytanie wątku, na nie odpowiadam. 
 Oczywiście ktoś może to nauczanie Jezusa mieć za nic i to już jest jego sprawa. Nie zamierzam za to nikogo ani palić ani krzyżować  _________________
 TE DEUM LAUDAMUS !

|  
			| Pn maja 16, 2005 19:05 | 

|  
		|  |  
			| nospheratu 
   | Agniulka napisał(a): Nie zamierzam za to nikogo ani palić ani krzyżować  Ufff, upiekło mi się    Zgodzę się z Tobą co do kwestii samodyscypliny. Na tym polu możemy nauczyć się wielu rzeczy od dalekowschodnich cywilizacji. Jednym z najbardziej potrzebnych przymiotów, szczególnie Polakom, jest praworządność._________________
 Mors dicit

|  
			| Pn maja 16, 2005 19:12 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach