Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Seir (Rdz 32,4).
|
Pt lut 01, 2013 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak  Flawiusz uważał, że "Seir" - to od włochatego Ezawa (w hebr. seir - włochaty), ale wg. Biblii Seir nosiło swoją nazwę na długo przed jego narodzinami (Rodz.14,6)
|
Pt lut 01, 2013 15:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Co nie zmienia faktu, że Flawiusz mógł mieć rację.
Ale w związku z tym, że jestem dżentelmenem to chętnie odstąpię prawo zadania pytania Alus, która jest współautorką odpowiedzi na ostatnie pytanie.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 01, 2013 16:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziękuję Osoba nie występująca w Biblii, z Biblią związana - kogo jego przeciwnicy nazywali czarnym karłem.
|
Pt lut 01, 2013 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W powieści Waltera Scotta - Czarny karzeł: Sir Edward Mauley - pustelnik, którego uważano że jest w zmowie z diabłem, nazywano go właśnie czarnym karłem.
Pewnie znów pudło
|
So lut 02, 2013 5:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodzi o osobę związaną z Biblią, konkretnie chodzi o NT.
|
So lut 02, 2013 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Strzelam, czy chodzi o św. Atanazego, który rzekomo był śniadej karnacji i mizernego wzrostu? W jednym z listów do swojej diecezji podał listę natchnionych ksiąg NT (w 327r.) w składzie, który pokrywa się z obowiązującym nas dziś kanonem, więc tu byłby jakiś związek...chyba.
|
So lut 02, 2013 10:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak Niski, śniady Egipcjanin, 17 lat z 35 swej posługi kapłańskiej spędził na wygnaniu
|
So lut 02, 2013 11:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Macie coś na relaks po niedzielnym obiadku  Bohater tej księgi, którą niektórzy datują precyzyjnie na 1045 - 1000 p.n.e. Przez wielu do dziś uważany za postać mitologiczną, czystą legendę (nawet wśród talmudystów). Według archeologów (a ściślej rzecz biorąc na podstawie odkrycia w Bet Szemesz z sierpnia 2012r., którym jest kamienna pieczęć o średnicy 15mm) jednak mógł istnieć (czy jako legenda, czy rzeczywista postać) już w XII w. p.n.e. Wskazówka, wybierzcie sobie jedną dowolną kość ze zdjęcia   O kogo chodzi?
|
N lut 03, 2013 11:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Samson - zabił lwa oślą szczęką.
|
N lut 03, 2013 11:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wcześnie po obiedzie jesteś  Oczywiście zgadza się. Oto to odkrycie: 
|
N lut 03, 2013 12:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Samsona (hebr. Szimszona) pokonał oślą szczęką filistynów edit: nie miałem odświeżonej strony - nie widziałem że padła odpowiedź
|
N lut 03, 2013 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja Ci wierzę, w nagrodę należy Ci się z Alus zadawanie 
|
N lut 03, 2013 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Wcześnie po obiedzie jesteś W trakcie przygotowywania Jako, że współcześnie wszystkim brakuje czasu, aby nie ograniczać spotykania się rodziny do Wigilii i Wszystkich Świętych, przygotowuję w każdą niedzielę świąteczny obiad dla całej rodziny - aktualnie 12 osób z dziećmi. Pytanie - gdzie udał się św Paweł po wizji i nawróceniu pod Damaszkiem.
|
N lut 03, 2013 13:12 |
|
 |
mareta
|
Szedł do Damaszku i nie zmienił celu podróży po wizji. Potem udał się do Arabii.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N lut 03, 2013 14:39 |
|
|
|