Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: Transseksualizm
Vacarius napisał(a): To niech jeszcze bardziej stwierdzi stan faktyczny i do podziału na płcie doda biseksualistów, homoseksualistów aktywnych i pasywnych Homoseksualiści jako odrębna płeć? Co to za pomysł? Cytuj: Lepiej zrezygnować z dzielenia obywateli na płcie bo to nie jest takie proste jak by się wydawało. Sugestia, że homoseksualiści stanowią odrebną płeć, świadczy raczej, że usiłujesz to na skomplikować na siłę.
|
Cz lut 07, 2013 23:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Prawo nie powinno mówić kobieta w ciąży tylko obywatel w ciąży. Prawo nie powinno mówić związek kobiety i męzczyzny tylko związek obywatela z obywatelem. Całe prawo trzeba napisać od nowa i wtedy nie będzie problemów. Będzie można zajmować się ważniejszymi sprawami.  Oj towarzyszu....unifikacja- marzenie wszystkich komunistów. Feministki byłyby urażone mianem "obywatel" ale już "obywatelka" w stosunku do wszystkich to już  . Dla Twojego rozumowania idealnie wpasowuje się koncepcja zwracania się do ludzi per "ono", żeby czasem nie stygmatyzować i stresować niepotrzebnie. Socjologowie zaobserwowali pewną prawidłowość: tam gdzie dąży się do maksymalizacji równości w każdej sferze, tam też się tworzy doskonałe warunku dla komunizmu. Zdaje się, że już Marks o tym pisał, że takie dążenie do równości prowadzi do ustroju idealnego. Do rzeczy: Twoje podejście z punktu widzenia psychologii jest niebezpieczne. Im bardziej staramy się pozbyć cech wyróżniających daną osobę, tym bardziej ją odczłowieczamy. Idźmy dalej z Twoją koncepcją: niech każdy obywatel jest numerkiem. Może być nim NIP. I mamy sytuację idealną: numerek NIP nie ma płci. W przychodni wołamy: numer xxxxxx prosimy do pokoju 23. Oszczędziłoby to stresu i czasu niezbędnego na zmianę imienia w urzędzie, jeśli ktoś stwierdzi, ze jednak psychicznie czuje się jako inna płeć. Więc problem rozwiązany. Chce @Vacarius być numerkiem?
Ostatnio edytowano Cz lut 07, 2013 23:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lut 07, 2013 23:29 |
|
 |
Vacarius
|
Witold. Bo to nie jest tylko czarne i białe. Jest coś więcej niż kobieta i mężczyzna. Jakikolwiek podział byśmy zrobili to byłby zły bo czegoś by tam brakło. Dlatego najlepiej nie robić podziałów ze w względu na to kto z kim sypia w ogóle. Ja nie chce aby państwo wiedziało ze jestem biseksualistą, ani też nie musi wiedzieć ze jestem mężczyzną. To jest moja prywatna sprawa ze mam penisa ze go sobie nie obciąłem ze uważam się nadal za mężczyznę itp. Za 100 lat państwo do tego dojdzie aby nie interesować się takimi sprawami obywateli. Bo to jest najlepsze rozwiązanie. Val napisał(a): Do rzeczy: Twoje podejście z punktu widzenia psychologii jest niebezpieczne. Im bardziej staramy się pozbyć cech wyróżniających daną osobę, tym bardziej ją odczłowieczamy. Idźmy dalej z Twoją koncepcją: niech każdy obywatel jest numerkiem. Może być nim NIP. I mamy sytuację idealną: numerek NIP nie ma płci. W przychodni wołamy: numer xxxxxx prosimy do pokoju 23. Oszczędziłoby to stresu i czasu niezbędnego na zmianę imienia w urzędzie, jeśli ktoś stwierdzi, ze jednak psychicznie czuje się jako inna płeć. Więc problem rozwiązany. Chce @Vacarius być numerkiem? A czy już nie jestem numerkiem? To ze przy numerze jest imię i nazwisko to tylko taka ściema. Tak naprawdę identyfikuje mnie tylko pesel. O czym już nie jeden komornik się przekonał który zabrał kasę nie tej osobie. 
Ostatnio edytowano Cz lut 07, 2013 23:47 przez Vacarius, łącznie edytowano 2 razy
|
Cz lut 07, 2013 23:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No więc, czy zgodzi się Vacarius być numerkiem NIP, aby państwo/pracodawca/ ktokolwiek obcy nie wiedział jaką masz płeć? W rubryce imię i nazwisko widniałaby cyferka. I nikt by nie wiedział na podstawie dowodu jaką masz płeć. A chyba o to Ci chodzi.
|
Cz lut 07, 2013 23:42 |
|
 |
Vacarius
|
Val napisał(a): No więc, czy zgodzi się Vacarius być numerkiem NIP, aby państwo/pracodawca/ ktokolwiek obcy nie wiedział jaką masz płeć? W rubryce imię i nazwisko widniałaby cyferka. I nikt by nie wiedział na podstawie dowodu jaką masz płeć. A chyba o to Ci chodzi. Dla Państwa wystarczy numerek ale wśród znajomych miałbym imię pleć orientacje seksualną itd.
|
Cz lut 07, 2013 23:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co w przypadku, gdy znajomy nie uzna Twojego przekonania o tym, że jesteś mężczyzna i będzie traktować Cię jak kobietę?
|
Cz lut 07, 2013 23:48 |
|
 |
Vacarius
|
No to zerwę z nim znajomość skoro mnie nie szanuje.
A co ma zrobić dziś transseksualista gdy państwo nie chce uszanować tego jaką on ma płeć i tak bardzo utrudnia zmianę? Z państwem znajomości zerwać się nie da. Dlatego państwo nie powinno traktować ludzi jak kobiety albo jak mężczyzn.
|
Pt lut 08, 2013 0:03 |
|
 |
Witold
|
Vacarius napisał(a): Dla Państwa wystarczy numerek To już jest dehumanizacja.
|
Pt lut 08, 2013 1:32 |
|
 |
Vacarius
|
Witold napisał(a): Vacarius napisał(a): Dla Państwa wystarczy numerek To już jest dehumanizacja. A zbieranie danych o obywatelu to inwigilacja.
|
Pt lut 08, 2013 1:47 |
|
 |
JedenPost
|
Vacarius napisał(a): Dla Państwa wystarczy numerek ale wśród znajomych miałbym imię pleć orientacje seksualną itd. Znasz może taką powieść Zamiatina pt "My"? Tam znajdziesz społeczeństwo takich właśnie numerów (głownym bohaterem jest ∆-503) i jego zdrowe zasady typu "Każdy numer ma prawo do każdego innego numeru jako produktu seksualnego" ...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lut 08, 2013 13:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Znasz może taką powieść Zamiatina pt "My"? Masz plusa! 
|
Pt lut 08, 2013 15:42 |
|
 |
Vacarius
|
JedenPost napisał(a): Vacarius napisał(a): Dla Państwa wystarczy numerek ale wśród znajomych miałbym imię pleć orientacje seksualną itd. Znasz może taką powieść Zamiatina pt "My"? Tam znajdziesz społeczeństwo takich właśnie numerów (głownym bohaterem jest ∆-503) i jego zdrowe zasady typu "Każdy numer ma prawo do każdego innego numeru jako produktu seksualnego" ... To już fantazja jeśli można wybrać sobie jakiś numerka uprawiać z nim seks bez pytana go o zgodę. To ze bylibyśmy numerkami nie oznacza ze nie mielibyśmy praw do decydowania o swoim ciele. A wręcz przeciwnie. Państwo nie wiedziałby czy obywatel jest w ciąży czy nie bo nie znałby nawet mojej płci. A wiec nie byłoby sposobu aby państwo wtykało nosa w decyzje obywatela czy poddać się aborcji czy nie.
|
Pt lut 08, 2013 16:07 |
|
 |
Witold
|
Idąc twoim tokiem rozumienia "prywatności obywatela", to może państwo nie powinno też się wtrącać kiedy np. jeden obywatel chce poderżnąć gardło drugiemu. Rzeczywiście, jakie to ma znaczenie, przecież to nie ludzie tylko jakieś numerki...
|
Pt lut 08, 2013 17:02 |
|
 |
Vacarius
|
Witold napisał(a): Idąc twoim tokiem rozumienia "prywatności obywatela", to może państwo nie powinno też się wtrącać kiedy np. jeden obywatel chce poderżnąć gardło drugiemu. Rzeczywiście, jakie to ma znaczenie, przecież to nie ludzie tylko jakieś numerki... Jeśli oboje chcą na wzajem poderżnąć sobie gardła to pojedynek i po sprawie. Teraz Polskie Państwo często wsadza na 25 lat więzienia tego kto wygra uczciwy pojedynek. A pojedynki to nasza europejska tradycja. Jeśli dwóch obywateli chce walczyć na śmierć i życie to powinni mieć do tego prawo. Uważam ze niepotrzebnie trzyma się w więzieniu 25 lat zwycięzców pojedynku. Bo nie są oni groźni dla społeczeństwa.
|
Pt lut 08, 2013 18:07 |
|
 |
JedenPost
|
Vacarius napisał(a): A pojedynki to nasza europejska tradycja. Polegająca m.in. na tym, że wobec osoby, która pojedynkowac się nie chciała, stosowano różnorakie represje. Zaiste, tradycja szlachetna. Vacarius napisał(a): Uważam ze niepotrzebnie trzyma się w więzieniu 25 lat zwycięzców pojedynku. O, to ciekawe. O ilu takich przypadkach słyszałeś? Czy po prostu - zmyślasz?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lut 08, 2013 18:11 |
|
|
|