Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 14:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Wskrzesi w dniu ostatecznym 
Autor Wiadomość

Post Re: Wskrzesi w dniu ostatecznym
O, skąd takie info?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 08, 2013 13:20
DrzewoMalinowe napisał(a):
odeszliśmy troche od tematu ,założeniem moim było pytanie czy istnieje dusza na przekór tego że jest powiedzane że wskrzesi w dniu ostatecznym no bo po co wskrzeszać skoro dusza automatycznie jakby uwalnia się z człowieka po śmierci

Dusza istnieje , jest odłączną częścią naszego ciała , posiadającą swoją własną materię.

Pt lut 08, 2013 14:40
Magdalena_i napisał(a):
Dusza istnieje , jest odłączną częścią naszego ciała , posiadającą swoją własną materię.
Skąd wzięłaś taki paskudny kartezjanizm?

Pt lut 08, 2013 14:46
akruk napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):

Niestety na to pytanie nie udzielę Ci odpowiedzi.

Ale możesz zapytać siebie - czy jest to możliwe?

Pt lut 08, 2013 15:07
Magdalena_i napisał(a):
akruk napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):

Niestety na to pytanie nie udzielę Ci odpowiedzi.

Ale możesz zapytać siebie - czy jest to możliwe?
Możliwe jest nawet to, że jesteś botem, a nie człowiekiem. Natomiast np. Kościół katolicki NIE uważa duszy za coś mającego swoją materię - wręcz przeciwnie.

Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a):
363
Pojęcie dusza często oznacza w Piśmie świętym życie ludzkie lub całą osobę ludzką. Oznacza także to wszystko, co w człowieku jest najbardziej wewnętrzne i najwartościowsze; to, co sprawia, że człowiek jest w sposób najbardziej szczególny obrazem Boga: "dusza" oznacza zasadę duchową w człowieku.

365
Jedność ciała i duszy jest tak głęboka, że można uważać duszę za "formę" ciała; oznacza to, że dzięki duszy duchowej ciało utworzone z materii jest ciałem żywym i ludzkim; duch i materia w człowieku nie są dwiema połączonymi naturami, ale ich zjednoczenie tworzy jedną naturę.

Pt lut 08, 2013 15:23
Oczywiście , że tak , wcale temu nie przeczę .Dusza i ciało tworzą na ziemi zespoloną jedność współistniejącą ze sobą i współgrającą.Dusza ludzka dla oka człowieka nie może być widzialna pod żadnym względem.Jednak ciało kiedyś umiera - pozostaje dusza jako żywa " materia " jednak nie materia w ludzkim tego słowa znaczeniu.

Pt lut 08, 2013 15:31
Magdalena_i napisał(a):
Jednak ciało kiedyś umiera - pozostaje dusza jako żywa " materia " jednak nie materia w ludzkim tego słowa znaczeniu.
Ach! Więc Ty używasz nieludzkich znaczeń słów? Lepiej nie rób tego, kiedy rozmawiasz z ludźmi.

Pt lut 08, 2013 15:36
akruk napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):
Jednak ciało kiedyś umiera - pozostaje dusza jako żywa " materia " jednak nie materia w ludzkim tego słowa znaczeniu.
Ach! Więc Ty używasz nieludzkich znaczeń słów? Lepiej nie rób tego, kiedy rozmawiasz z ludźmi.

Wiesz...czasem ciężko jest pojąć nawet ludzkie znaczenie słów

Pt lut 08, 2013 15:47

JedenPost napisał(a):
O, skąd takie info?

Cytuj:
(Łk, 24)36 A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: «Pokój wam!» 37 Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. 38 Lecz On rzekł do nich: «Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? 39 Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie się Mnie i przekonajcie: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam». 40 Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. 41 Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: «Macie tu coś do jedzenia?» 42 Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. 43 Wziął i jadł wobec nich.

Cytuj:
(J, 20) 27 Następnie rzekł do Tomasza: «Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż [ją] do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym!» 28 Tomasz Mu odpowiedział: «Pan mój i Bóg mój!» 29 Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli».

I w czasie przemienienia:
Cytuj:
(Mt, 17) 1 Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką, osobno. 2 Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło.

Pt lut 08, 2013 16:29
Ja mam wrazenie, ze JedenPost pytal raczej o Eliasza, ewentualnie Maryje.

Pt lut 08, 2013 16:56

Kael napisał(a):
Ja mam wrazenie, ze JedenPost pytal raczej o Eliasza, ewentualnie Maryje.

Cytuj:
(2 Krl, 2) 11 Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto [zjawił się] wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios

A co Maryi:http://franciszkanie.osieczna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=68

Pt lut 08, 2013 17:29

Czyli Kościół uznaje, że Maryja została wzięta do Nieba z ciałem, bo tak uznaje Kościół?

Pt lut 08, 2013 19:00
JedenPost napisał(a):
Czyli Kościół uznaje, że Maryja została wzięta do Nieba z ciałem, bo tak uznaje Kościół?

Wniebowzięcie NMP jest dogmatem KK ogłoszonym w 1950r.

Pt lut 08, 2013 20:25

Toteż właśnie o tym mówię.

Pt lut 08, 2013 20:26

To stara tradycja - z V w.
Jeśli Kościół uznaje taki dogmat, to ma ku temu przesłanki.
Można ich szukać po stronie racjonalnej (brak grobu Maryi, czy w ogóle nawet brak w tradycji wzmianki o takim miejscu), wpisy w apokryfach (nie wiem, czy w tym przypadku takie są) i w końcu tradycja, która uznaje taki fakt - na podstawie przeświadczenia ludzi, mniej lub bardziej znanych objawień. Z reguły taka tradycja jest stara. Kościół uznaje w niej działanie Ducha Świętego, który na przestrzeni wieków podsyca w wiernych potrzebę takiego kultu, przekazuje prawdę o nim.
Ogłoszenie dogmatu przez papieża jest więc formalnym zatwierdzeniem istniejącego już od dawna obyczaju.

Pt lut 08, 2013 21:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona