Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Tak, dzięki Elbrus za korektę, nie zwróciłam uwagi na tę część wpisu Alus.

So lut 09, 2013 19:23
Alus napisał(a):
Komu wcześni pisarze chrześcijańscy (II-IIIw) przypisywali autorstwo Pięcioksięgu?
Mojżeszowi.

So lut 09, 2013 19:37
MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
Komu wcześni pisarze chrześcijańscy (II-IIIw) przypisywali autorstwo Pięcioksięgu?
Mojżeszowi.

Rzecz w tym, ze podważano autorstwo Mojżesza.
Obiekcję budził opis śmierci Mojżesza.

PS. Palnęłam gafę z Zachariaszem :oops:

So lut 09, 2013 20:51

Alus napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
Mojżeszowi.

Rzecz w tym, ze podważano autorstwo Mojżesza.
Obiekcję budził opis śmierci Mojżesza.
"Świadectwo Tradycji
Głos tradycji, jednakowo żydowskiej i chrześcijańskiej,
jest tak jednomyślny i stały w głoszeniu mojżeszowego autorstwa Pentateuchu,
że do siedemnastego wieku nie pozwolił on na powstanie żadnej poważnej wątpliwości.
(...)
Chrześcijańska tradycja
Żydowska tradycja odnosząca się do mojżeszowego autorstwa Pentateuchu
została wniesiona do chrześcijańskiego Kościoła przez samego Chrystusa i Apostołów.
Nikt poważnie nie zaprzeczy istnienia i kontynuacji takiej tradycji od okresu patrystycznego wprzód;
ktoś może być ciekawy przedziału czasu między Apostołami a początkiem trzeciego wieku.
Dla tego okresu możemy odwoływać się
do "Listu Barnaby" (x, 1-12; Funk, "Patres apostol.", 2nd ed., Tübingen, 1901, I, p. 66-70; xii, 2-9k; ibid., p. 74-6),
do Św. Klemensa Rzymskiego (1 Koryntian 41:1; ibid., p. 152),
do Św. Justyna ("Apol. I", 59; P.G., VI, 416; I, 32, 54; ibid., 377, 409; Dialog z Tryfonem 29),
autora "Cohort. Ad Graec." (9, 28, 30, 33, 34; ibid., 257, 293, 296-7, 361),
do Św. Teofila ("Ad Autol.", III, 23; ibid., 1156; 11, 30; ibid., 1100),
do Św. Ireneusza (Cont. haer., I, ii, 6; P.G., VII, 715-6), do Św. Hipolita Rzymskiego ("Comment. In Deut.", xxxi, 9, 31, 35;
cf. Achelis, "Arabische Fragmente etc.", Leipzig, 1897, I, 118; "Philosophumena", VIII, 8; X, 33; P.G., XVI, 3350, 3448),
do Tertuliana Kartagińskiego (Adv. Hermog., XIX; P.L., II, 214),
do Orygenesa Aleksandryjskiego (Contra. Cels., III, 5-6; P.G., XI, 928; etc.),
do Św. Eustacjusza Antiocheńskiego (De engastrimytha c. Orig., 21; P.G., XVIII, 656);
do wszystkich tych pisarzy, i innych, może być dodane
świadectwo kontynuacji chrześcijańskiej tradycji, że Mojżesz napisał Pentateuch.
Listę późniejszych Ojców, którzy świadczą o tej samej prawdzie,
można znaleźć w artykule Mangenota[Louisa Abbé Mangenota - przypis mój] "Dict. de la Bible" (V, 74 seq.).
Hoberg (Moses und der Pentateuch, 72 seq.) zebrał
świadectwo istnienia tradycji przez Śwredniowiecze i w czasach bardziej współczesnych.
(...) W szesnastym wieku kard. Bellarmin, którego można uznać za wiarygodny wykładnik katolickiej tradycji,
wyraził opinię, że Ezdrasz zebrał, ponownie dopasował i poprawił rozproszone części Pentateuchu,
a nawet dodał części niezbędne do dokończenia pięcioksięgowej historii (De verbo Dei, II, I; cf. III, iv)."

Tłumaczenie za artykułem z Encyklopedii Katolickiej:
http://www.newadvent.org/cathen/11646c.htm

Z ust pewnego rabina słyszałem wyjaśnienie, że drugim autorem był Jozue
(ale to tylko nielicznych wersetów - mojżeszowe autorstwo Pięcioksięgu jako takiego jest niekwestionowane),
ale czy takie wyjaśnienie prezentowali również pisarze wcześnochrześcijanscy? Przydałyby się źródła.
Jedyne inne wyjaśnienie jakie mi przychodzi do głowy to takie, że autorem był sam Bóg,
a tekst został przekazany Mojżeszowi, który go jedynie spisał (podobnie jak Muhammad Koran).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lut 10, 2013 0:11
Elbrus napisał(a):
Z ust pewnego rabina słyszałem wyjaśnienie, że drugim autorem był Jozue
(ale to tylko nielicznych wersetów - mojżeszowe autorstwo Pięcioksięgu jako takiego jest niekwestionowane),
ale czy takie wyjaśnienie prezentowali również pisarze wcześnochrześcijanscy? Przydałyby się źródła.

"Zawarł więc Jozue w tym dniu przymierze z ludem i nadał mu ustawę i nakaz w Sychem.
Jozue zapisał te słowa w księdze Prawa Bożego."

Joz 24, 25-26

@Alus, jakaś wskazówka?

N lut 10, 2013 9:50
Elbrus posiłkuje się Encyklopedią Biblii, ja korzystam z "Historii Biblii", wyd. Vocatio.
Otóż w Historii podane jest, że św Hieronim utrzymywał, że autorem jest Mojżesz, ale ostateczny kształt Pięcioksiąg zawdzięcza Ezdraszowi.
I właśnie moje pytanie tyczy uznanej za apokryf IV Księgi Ezdrasza.
Już w I w po Chrystusie odmawiano Mojżeszowi autorstwa Pięcioksięgu. W 14 rozdziale "Czwartej Księgi Ezdrasza", którą zalicza się do apokryfów, Bóg przemawia do Ezdrasza z krzewu, nakazując zebranie pięciu pisarzy i podyktowanie im tego, co usłyszy z natchnienia Boga. Ezdrasz dyktuje przez 40 dni, a jego kopiści spisują 24 księgi Starego Testamentu oraz 70 innych ksiąg.
Wcześni pisarze chrześcijańscy - Ojcowie Kościoła - wnioskowali stąd, że to Ezdrasz, a nie Mojżesz napisał Pięcioksiąg oraz, że zrobił to pod bezpośrednim natchnieniem Boga.
Jednak księga powyższa została napisana setki lat po czasach Ezdrasza, a wiadomo, że niektórzy Ojcowie nie przywiązywali zbytniej uwagi do szczegółów historycznych i naukowych. Obecnie ten przekaz na ogół uznaje się za legendę
.
Na marginesie inna postacią, która kwestionowała autorstwo Mojżesza był Spinoza, głównie z racji występowania dubletów.

N lut 10, 2013 10:00
Eee, no faktycznie ostateczną redakcję pięcioksięgu przypisywano w obu tradycjach Ezdraszowi,
ale ciekawa jestem tego, który z Ojców Kościoła uważał, że jego autorem był Ezdrasz (szkoda że tego Vocatio nie podaje...A może podaje? )

Edit: Spinoza to XVII w. kiedy kwestionowanie autorstwa tych ksiąg dziwne już nie jest.

N lut 10, 2013 10:44
Niestety nie podaje.

N lut 10, 2013 10:54
Ok. Może ktoś będzie wiedział. To co teraz robimy, bo rozwiązanie nie padło ;) Zadajesz jeszcze raz?

N lut 10, 2013 10:57

Alus napisał(a):
Elbrus posiłkuje się Encyklopedią Biblii, ja korzystam z "Historii Biblii", wyd. Vocatio.
Otóż w Historii podane jest, że św Hieronim utrzymywał, że autorem jest Mojżesz, ale ostateczny kształt Pięcioksiąg zawdzięcza Ezdraszowi.
Jeden Hieronim to jeszcze nie wcześni pisarze chrześcijańscy i nie II-IIIw, skoro urodził się w połowie IV, a zmarł w V wieku.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lut 10, 2013 11:30
Psalm akrostych wyrażający błaganie o pomoc, sugerujący, ze autor zna cierpienie od A do Z.
Który to psalm.

N lut 10, 2013 11:34
Edit: wycofuję się ;) chyba to jednak nie o ten chodzi.

N lut 10, 2013 11:43

Alus napisał(a):
Psalm akrostych wyrażający błaganie o pomoc, sugerujący, ze autor zna cierpienie od A do Z.
Który to psalm.

Nie rozumiem.."psalm akrostych" ? Co to za psalm? Nie znam żadnego o takiej nazwie :(
Może to jakaś pomyłka, bądż błąd?

Pozwolę sobie zadać pytanie ze swej strony -bardzo lubię biblijne zagadki- który z Apostołów nie zginął śmiercią męczeńską?

N lut 10, 2013 11:59
Cześć wizytko, przykro mi ale zasady w tym wątku są takie, że zadaje zagadki ta osoba, której uda się odgadnąć zagwozdkę poprzednika (ewentualnie można poprosić taką osobę o odstąpienie możliwości zadania zagadki) :)
To jest taka jakby nagroda :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akrostych

N lut 10, 2013 12:02

Do Psalmu 88 pasuje opis treści, ale akrostych toto chyba nie jest...?
http://www.nonpossumus.pl/ps/Ps/88.php

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lut 10, 2013 14:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 76  Następna strona