Alus napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Alus napisał(a):
Komu wcześni pisarze chrześcijańscy (II-IIIw) przypisywali autorstwo Pięcioksięgu?
Mojżeszowi.
Rzecz w tym, ze podważano autorstwo Mojżesza.
Obiekcję budził opis śmierci Mojżesza.
"Świadectwo Tradycji
Głos tradycji, jednakowo żydowskiej i chrześcijańskiej,
jest tak jednomyślny i stały w głoszeniu mojżeszowego autorstwa Pentateuchu,
że do siedemnastego wieku nie pozwolił on na powstanie żadnej poważnej wątpliwości. (...)
Chrześcijańska tradycja
Żydowska tradycja odnosząca się do mojżeszowego autorstwa Pentateuchu
została wniesiona do chrześcijańskiego Kościoła przez samego Chrystusa i Apostołów.
Nikt poważnie nie zaprzeczy istnienia i kontynuacji takiej tradycji od okresu patrystycznego wprzód; ktoś może być ciekawy przedziału czasu między Apostołami a początkiem trzeciego wieku.
Dla tego okresu możemy odwoływać się
do "Listu Barnaby" (x, 1-12; Funk, "Patres apostol.", 2nd ed., Tübingen, 1901, I, p. 66-70; xii, 2-9k; ibid., p. 74-6),
do Św. Klemensa Rzymskiego (1 Koryntian 41:1; ibid., p. 152),
do Św. Justyna ("Apol. I", 59; P.G., VI, 416; I, 32, 54; ibid., 377, 409; Dialog z Tryfonem 29),
autora "Cohort. Ad Graec." (9, 28, 30, 33, 34; ibid., 257, 293, 296-7, 361),
do Św. Teofila ("Ad Autol.", III, 23; ibid., 1156; 11, 30; ibid., 1100),
do Św. Ireneusza (Cont. haer., I, ii, 6; P.G., VII, 715-6), do Św. Hipolita Rzymskiego ("Comment. In Deut.", xxxi, 9, 31, 35;
cf. Achelis, "Arabische Fragmente etc.", Leipzig, 1897, I, 118; "Philosophumena", VIII, 8; X, 33; P.G., XVI, 3350, 3448),
do Tertuliana Kartagińskiego (Adv. Hermog., XIX; P.L., II, 214),
do Orygenesa Aleksandryjskiego (Contra. Cels., III, 5-6; P.G., XI, 928; etc.),
do
Św. Eustacjusza Antiocheńskiego (De engastrimytha c. Orig., 21; P.G., XVIII, 656);
do wszystkich tych pisarzy, i innych, może być dodane
świadectwo kontynuacji chrześcijańskiej tradycji, że Mojżesz napisał Pentateuch.
Listę
późniejszych Ojców, którzy świadczą o tej samej prawdzie,
można znaleźć w artykule Mangenota[Louisa Abbé Mangenota - przypis mój] "Dict. de la Bible" (V, 74 seq.).
Hoberg (Moses und der Pentateuch, 72 seq.) zebrał
świadectwo istnienia tradycji przez Śwredniowiecze i w czasach bardziej współczesnych.
(...)
W szesnastym wieku kard. Bellarmin, którego można uznać za wiarygodny wykładnik katolickiej tradycji,
wyraził opinię, że Ezdrasz zebrał, ponownie dopasował i poprawił rozproszone części Pentateuchu,
a nawet dodał części niezbędne do dokończenia pięcioksięgowej historii (De verbo Dei, II, I; cf. III, iv)."
Tłumaczenie za artykułem z Encyklopedii Katolickiej:
http://www.newadvent.org/cathen/11646c.htmZ ust pewnego rabina słyszałem wyjaśnienie, że drugim autorem był Jozue
(ale to tylko nielicznych wersetów - mojżeszowe autorstwo Pięcioksięgu jako takiego jest niekwestionowane),
ale czy takie wyjaśnienie prezentowali również pisarze wcześnochrześcijanscy? Przydałyby się źródła.
Jedyne inne wyjaśnienie jakie mi przychodzi do głowy to takie, że autorem był sam Bóg,
a tekst został przekazany Mojżeszowi, który go jedynie spisał (podobnie jak Muhammad Koran).