Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 14:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Ofiaro gwałtu - nie idź po pomoc do katolickiego szpitala 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Ofiaro gwałtu - nie idź po pomoc do katolickiego szpital
Panna_Funia napisał(a):

Jak na razie to zapędy dyktatorskie są tu wyłącznie ze strony katolików, którzy próbują innym ludziom ponarzucać swoją moralność.

widzę, że nie ma sensu z Pannami Funiami dyskutować. Czy ja każę Ci chodzić co niedzielę do kościoła i przestrzegać rad ewangelicznych? A wymagania zachowania podstaw moralności to już takie narzucanie?
Panna_Funia napisał(a):

W ramach odpowiedzi pozwolę sobie tu zacytować Jajko, który ujął to bardzo trafnie:
'Jeśli ktoś chce funkcjonować jako instytucja publiczna, opłacana przez Państwo, to chcąc nie chcąc, musi dostosować się do definicji normalności przyjętej przez Państwo, a w niej mieści się "pigułka po".'

To jest tworzenie kolejnych mitów. Są instytucje publiczne tworzone przez niepubliczne osoby, które mają pełne prawo do pewnej odrębności wynikającej własnie ze światopoglądu. Mało tego, instytucje takie też są dofinansowywane częściowo przez Państwo i to coś normalnego (przykład: szkoły katolickie w Polsce, które finansują same lwią część swojej działalności, ale w sprawie wynagrodzeń swoich nauczycieli pobierają, zgodnie z prawem pieniądze od Państwa - i nikt przy zdrowych zmysłach nie wyobraża sobie, żeby w takich szkołach prowadzić jakiekolwiek akcje w stylu "normalności" pozakatolickiej)
Panna_Funia napisał(a):

No tu się w sumie zgadzamy. W kwestii postrzegania, że nie ma znaku równości. Bo Panna Funia, szczerze mówiąc, też nie uważa by moralność świecka była równorzędna z chrześcijańską. Tej drugiej nie postrzegam w kategoriach pozytywnych.

A z ciekawości... dla wielu ludzi moralnym jest usuwanie ciąży, a już zwłaszcza w określonych sytuacjach (np. gwałt). To też wywodzi się z tej moralności religijnej, o której tak Pan pisze? :-)

rozumiem, że można pożartować, ale świadomie robić z siebie blazna?
Panna_Funia napisał(a):

Cytuj:
Bo celem istnienia słuzby zdrowia ma być pomoc w zabijaniu według Panny?
Państwo demokratyczne daje swoim pacjentom możliwość wyboru: jesli chcesz być mordercą i zabić nienarodzone dziecko możesz zrobić to w szpitalu, w którym pracują lekarze robiący to bez mrugnięcia okiem.

Widzę że mocno odbiegł Pan od tematu. Ja rozmawiałam o zabiegach aborcji i lekarzach, a Pan zszedł na temat morderców i mordowania dzieci. Jeśli wróci Pan do tematu, zaczniemy rozmawiać.

Nic nie poradzę na to, że masz poprzestawiane wartości. Aborcja to zabijanie i koniec tematu. Uważasz inaczej? Masz problem.

A rozmawiać z Tobą nie muszę. Przynajmniej na pokręconych zasadach jakie proponujesz.
Kiedy zrozumiesz temat, możemy zacząć rozmawiać.

Za to mogę za każdym razem wykazywać publicznie jak bardzo się mylisz.

Wt lut 12, 2013 10:41
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Nic nie poradzę na to, że masz poprzestawiane wartości. Aborcja to zabijanie i koniec tematu. Uważasz inaczej? Masz problem.

Zabijanie - jeszcze można się zgodzić, ale czy człowieka? Tu zdania są mocno podzielone.

Wt lut 12, 2013 11:41

medieval_man->
Cytuj:
Czy ja każę Ci chodzić co niedzielę do kościoła i przestrzegać rad ewangelicznych?

Hehe, no wątpię by aż tak, próbą stawiania takich żądań, chciał się Pan ośmieszać :-D Na szczęście dla Pana więc nie.

Cytuj:
A wymagania zachowania podstaw moralności to już takie narzucanie?

Pan może wymagać tego, co obowiązujące zgodnie z polskim prawem :)
Dalszy komentarz chyba zbędny, prawda? :-)

Cytuj:
To jest tworzenie kolejnych mitów. Są instytucje publiczne tworzone przez niepubliczne osoby, które mają pełne prawo do pewnej odrębności wynikającej własnie ze światopoglądu. Mało tego, instytucje takie też są dofinansowywane częściowo przez Państwo i to coś normalnego (przykład: szkoły katolickie w Polsce, które finansują same lwią część swojej działalności, ale w sprawie wynagrodzeń swoich nauczycieli pobierają, zgodnie z prawem pieniądze od Państwa - i nikt przy zdrowych zmysłach nie wyobraża sobie, żeby w takich szkołach prowadzić jakiekolwiek akcje w stylu "normalności" pozakatolickiej)

No jak widać jest wręcz przeciwnie. Ludzie przy zdrowych zmysłach oczekują albo totalnej rozdzielności, albo wymagają czegoś w zamian za sponsorowanie z podatków wszystkich obywateli. I cieszy tylko, że tych ludzi przy zdrowych zmysłach, normalnych, w Polsce przybywa :)

Cytuj:
rozumiem, że można pożartować, ale świadomie robić z siebie blazna?

To nie rób Pan z siebie. Skończ Pan z tym wreszcie.

Cytuj:

A rozmawiać z Tobą nie muszę. Przynajmniej na pokręconych zasadach jakie proponujesz.
Kiedy zrozumiesz temat, możemy zacząć rozmawiać.

Ja nic nie poradzę, że Pan dalej w ideologicznych klapkach na oczach... 8-)
Niestety pozostają Panu tylko te, co prawda nic nie znaczące, ale za to jakże brzmiące ;-), frazesy: 'masz poprzestawiane wartości', 'Uważasz inaczej? Masz problem', 'Kiedy zrozumiesz temat...', '"normalności" pozakatolickiej' czy 'jak bardzo się mylisz'.
Nic toto nie znaczy, ale może się Pan wyżyć ideologicznie na forum ;-)

Cytuj:
Za to mogę za każdym razem wykazywać publicznie jak bardzo się mylisz.

Jak na razie to dość kiepsko Panu idzie, i kończy się jedynie tym, co powyżej – ideologiczne klapeczki + parę frazesów.
Mnie za to idzie zdecydowanie lepiej. Ot, choćby tu, gdzie wpadł Pan w kolejny schemat myślowy, co poskutkowało niezbyt mądrym uogólnieniem, które nie ma pokrycia w rzeczywistości.
viewtopic.php?p=733891#p733891
Oczywiście nie zamierzam poprzestać tylko na tym, w publicznym wykazywaniu jak bardzo się Pan myli, bądź jakie błędy Pan robi :)

...to be who I am

Wt lut 12, 2013 11:42
Moderator

Nie ma sensu rozmawiać.... przynajmniej w taki sposób, kiedy oponent tworzy nowe mity
- moralność jako zgodność z polskim prawem...
- wymaganie w zamian za finansowanie z podatków (zwracam uwagę, że większość tych podatków to chyba przynajmniej nominalni chrześcijanie płacą, a nie jacyś mityczni ludzie, z braku lepszej nazwy nazywani ludźmi przy zdrowych zmysłach)
- twierdzenie, że opinia iż aboracja to zabijanie jest ideologiczna (jakby fakt zabijania nie był faktem - lepiej zaś stworzyć sobie ideologiczne podejście, że zabijanie nie jest zabijaniem tylko usuwaniem - ot fruwanie w obłokach ir-racjonalizmu)

Panna Funia przedstawia swoje poglądy jako niepodważalne prawdy, co jest czystą manipulacją, na którą na szczęście większość osób na tym forum nie daje się złapać.

Wt lut 12, 2013 18:36
Zobacz profil WWW

medieval_man->
No niechże Pan się nie ośmiesza... :roll: To jaką interpretację moich wpisów Pan podaje wskazuje na poważne problemy z rozumieniem tekstu. Ale oboje wiemy że tak nie jest. Pan po prostu manipuluje. Nie po raz pierwszy zresztą, już raz wykazałam Panu bezczelne kłamstwo.

Cytuj:
- moralność jako zgodność z polskim prawem...

A konkretnie chodziło o to - w odniesieniu do Pana wpisu o wymaganiu podstaw moralności - czego Pan może sobie wymagać. Bo w ramach polskiego prawa, jeśli się przy tym nie łamie przepisów, to każdy może sobie praktykować taką moralność, jaką tylko chce. Również tę skrajnie odmienną od pańskiej. Więc Pan sobie może coś tam chcieć, a każdy może Panu w odpowiedzi zagrać na nosie i żyć po swojemu :P

Cytuj:
- wymaganie w zamian za finansowanie z podatków

No jasne, że można tak chcieć. Tak jak i można sprzeciwiać się finansowaniu takich przedsięwzięć, i głosując na odpowiednie opcje polityczne, starać się takie czy inne prawo wprowadzić w życie :)

Cytuj:
- twierdzenie, że opinia iż aboracja to zabijanie jest ideologiczna (jakby fakt zabijania nie był faktem - lepiej zaś stworzyć sobie ideologiczne podejście, że zabijanie nie jest zabijaniem tylko usuwaniem - ot fruwanie w obłokach ir-racjonalizmu)

Nie twierdziłam, że słowo zabijanie jest niewłaściwe. 'Ideologiczne' odnosiło się do reszty wypowiedzi (i jeszcze paru innych tekstów, które Panu wypunktowałam). Akurat o zabijaniu zarodka czy płodu mówię równie bezproblemowo jak o usuwaniu ciąży :)

A wracając całkiem do tematu dyskusji, pojawił się właśnie na onecie artykuł, nawiązujący do sytuacji jaka miała miejsce w niemieckich szpitalach. Oto jak zareagowała na to co się stało, część wiernych:

'Kardynał ma jeszcze inny powód do niezadowolenia z rodaków. W styczniu br. Sąd Rejonowy w Kolonii odnotował wyjątkowo dużą liczbę wystąpień z Kościoła: 494 Kolończyków, w tym 368 katolików.
W połowie stycznia głośna stała się w Kolonii sprawa 25-letniej kobiety, która podejrzewała, że po podaniu jej "pigułki gwałtu" została wykorzystana seksualnie. W dwóch kolońskich szpitalach katolickich, gdzie się zgłosiła, odmówiono jej podania tabletki poronnej tłumacząc, że byłoby to niezgodne z etyką chrześcijańską. Wywołało to głośne publiczne oburzenie, którego konsekwencją są m.in. styczniowe wystąpienia wiernych z Kościoła katolickiego.'

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/deuts ... omosc.html

...to be who I am

Wt lut 12, 2013 20:13

Brawo Niemcy! No ale tam wystarczy chyba prosta deklaracja i to u państwowego urzędnika, a u nas to droga przez mękę. Całe szczęście, że zdążyłem przed wprowadzeniem tych absurdalnych przepisów...

Wt lut 12, 2013 21:37
Jajko napisał(a):
Brawo Niemcy! No ale tam wystarczy chyba prosta deklaracja i to u państwowego urzędnika, a u nas to droga przez mękę. Całe szczęście, że zdążyłem przed wprowadzeniem tych absurdalnych przepisów...

Nie zdążyłeś ....pępowina nie odcięta i ciągnie Cię nieustannie na katolickie forum :D

Wt lut 12, 2013 21:46
Panna_Funia napisał(a):
W styczniu br. Sąd Rejonowy w Kolonii odnotował wyjątkowo dużą liczbę wystąpień z Kościoła: 494 Kolończyków, w tym 368 katolików.
W połowie stycznia głośna stała się w Kolonii sprawa 25-letniej kobiety, która podejrzewała, że po podaniu jej "pigułki gwałtu" została wykorzystana seksualnie. W dwóch kolońskich szpitalach katolickich, gdzie się zgłosiła, odmówiono jej podania tabletki poronnej tłumacząc, że byłoby to niezgodne z etyką chrześcijańską. Wywołało to głośne publiczne oburzenie, którego konsekwencją są m.in. styczniowe wystąpienia wiernych z Kościoła katolickiego.'

To nie tak dużo Panno_Funiu.
Dla porównania w całych Niemczech odnotowano w 2011 apostazję 126 488 osób, co daje 10 540 apostazji miesięcznie dokonywanych w Niemczech. Na jeden land przypada ponad 680 apostazji na m-c w 2011 roku.

Wt lut 12, 2013 21:52

też chętnie bym się wypisała z tego całego katolicyzmu,,ale straszny kram z tym jest

Śr lut 13, 2013 0:06
Jajko napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Zabijanie - jeszcze można się zgodzić, ale czy człowieka? Tu zdania są mocno podzielone.

A ty moze wiesz, kiedy stales sie czlowiekiem? Po urodzeniu? Czy dopiero po skonczeniu 18 lat?

Pewien embriolog powiedzial madre slowa, ze rozwijac moze sie to, co juz istnieje, czyli czlowiek rozwija sie od zarodka jako czlowiek. Nie staje sie czlowiekem na drodze rozwoju.

Ale ideologicznie mozna i to przedefiniowac. No wiec Jajko, kiedy swietujesz date twojego powstania jako czlowiek? Zdradzisz nam?

Śr lut 13, 2013 8:16

Ja nie wiem KIEDY, ale uważam, że niedopuszczenie do zagnieżdżenia się embriona nie jest niczym złym, tym bardziej, że (chyba) większość embrionów i tak się nie zagnieżdża, a jakoś pogrzebów katolickich się im nie urządza.

Śr lut 13, 2013 13:31
No coz Jajko, ty miales widac jako embrion wiecej szczescia, ktorego odmawiasz innym ludziom.

Co innego s.mierc, czy poronienie naturalne, a co innego kiedy Jajko decyduje kto ma prawo do zycia. Kiedys ktos zgodnie z prawem zadecyduje, czy Jajko ma prawo do zycia.

Śr lut 13, 2013 14:01
Moderator

Panna_Funia napisał(a):
medieval_man->
No niechże Pan się nie ośmiesza... :roll: To jaką interpretację moich wpisów Pan podaje wskazuje na poważne problemy z rozumieniem tekstu. Ale oboje wiemy że tak nie jest. Pan po prostu manipuluje. Nie po raz pierwszy zresztą, już raz wykazałam Panu bezczelne kłamstwo.

Dalszy ciąg manipulacji? Wskazać, że samemu się nie manipuluje, ale robi to oponent?
Panna_Funia napisał(a):
A konkretnie chodziło o to - w odniesieniu do Pana wpisu o wymaganiu podstaw moralności - czego Pan może sobie wymagać. Bo w ramach polskiego prawa, jeśli się przy tym nie łamie przepisów, to każdy może sobie praktykować taką moralność, jaką tylko chce. Również tę skrajnie odmienną od pańskiej. Więc Pan sobie może coś tam chcieć, a każdy może Panu w odpowiedzi zagrać na nosie i żyć po swojemu :P

i znowu wykręcanie kota ogonem
Panna_Funia napisał(a):
No jasne, że można tak chcieć. Tak jak i można sprzeciwiać się finansowaniu takich przedsięwzięć, i głosując na odpowiednie opcje polityczne, starać się takie czy inne prawo wprowadzić w życie :)

i znowu manipulacja przez pominięcie istotnej częsci mojego wpisu. Tej o tym, że większość tych podatków w Polsce płacą jednak katolicy
Panna_Funia napisał(a):

Nie twierdziłam, że słowo zabijanie jest niewłaściwe. 'Ideologiczne' odnosiło się do reszty wypowiedzi (i jeszcze paru innych tekstów, które Panu wypunktowałam). Akurat o zabijaniu zarodka czy płodu mówię równie bezproblemowo jak o usuwaniu ciąży :)

i znowu wykręcanie kota ogonem
Panna_Funia napisał(a):
A wracając całkiem do tematu dyskusji, pojawił się właśnie na onecie artykuł, nawiązujący do sytuacji jaka miała miejsce w niemieckich szpitalach. Oto jak zareagowała na to co się stało, część wiernych:

'Kardynał ma jeszcze inny powód do niezadowolenia z rodaków. W styczniu br. Sąd Rejonowy w Kolonii odnotował wyjątkowo dużą liczbę wystąpień z Kościoła: 494 Kolończyków, w tym 368 katolików.

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/deuts ... omosc.html

I coż mnie obchodzi jak zareagowała część tak zwanych wiernych? Jeśli w ogóle te wystąpienia miały związek z tą "aferą"...
Cóż mnie obchodzi, że niemyślący Niemcy postanowili zareagować wystąpieniem z Kościoła?
Czy jest to dowód na cokolwiek poza bezmyślnością tych ludzi?
Czy jakiekolwiek wystąpienia z Kościoła przesądzają o istocie jego misji i w ogóle o jego istocie?

Znowu manipulujesz, choć muszę przyznać, że tym razem subtelniej, bo posługujesz się gotową manipulacją onetu.

Ale dosyć na dzisiaj... Środa Popielcowa. Są istotniejsze sprawy niż przejmowanie się Twoimi manipulacjami

Śr lut 13, 2013 19:27
Zobacz profil WWW

Widzę że Panu medieval_man argumenty się skończyły, zaciął się biedak jak stara płyta i w kółko powtarza dwa slogany.
Jakie to fascynujące... :spie:

Cytuj:
I coż mnie obchodzi jak zareagowała część tak zwanych wiernych?

I cóż to kogo obchodzi, że Pana to nie obchodzi? Uważa Pan, że specjalnie dla Pana ten link zapodałam...? :shock:
A jak nie obchodzi, to się nie czyta i się nie komentuje. No ale wtedy przecież nie mógłby sobie Pan medieval_man na tych Niemcach poużywać... :roll:

Cytuj:
Czy jakiekolwiek wystąpienia z Kościoła przesądzają o istocie jego misji i w ogóle o jego istocie?

Nie. A mają? :shock:
Dla antyklerykała liczy się to, że jest ruch (ex)wiernych w określoną stronę, co to oznacza i ew. dlaczego tak się dzieje, a nie jaka jest misja czy istota Kościoła.

Cytuj:
Ale dosyć na dzisiaj... Środa Popielcowa. Są istotniejsze sprawy niż przejmowanie się Twoimi manipulacjami

Z mojej strony też dość na dzisiaj. Jutro fajne święto nazywane obecnie Walentynkami :) Mam w związku z tym dziś co robić, zamiast zajmować się powtarzalnymi głupotami autorstwa Pana medieval_man.

...to be who I am

Śr lut 13, 2013 20:17
Moderator

1. No cóż... po co mi argumenty skoro ich nie ma z drugiej strony, ale jest tworzenie mitów i manipulowanie w co drugim zdaniu, co w oczywisty sposób wykazuję w kazdym poście skierowanym do Ciebie, choćby nawet w ostatnim, ale Ty to po prostu pomijasz?
2. Skoro w poście skierowanym do mnie podajesz cytat z Onetu, który jest manipulacją, to po prostu odpowiadam. Skoro po fakcie twierdzisz, że nie było to do mnie - trudno. Jak wcześniej zaznaczyłem, nie muszę z Tobą rozmawiać. Natomiast mogę i chcę wykazywać jak zgrabnie posługujesz się manipulacjami i, po prostu, nie rozumiesz istoty spraw, co do których zabierasz głos. Cytat z Onetu nijak ma się, po pierwsze, do omawianego w tym temacie zdarzenia, a po drugie jest typową manipulacją, gdyż łączy ze sobą fakty niepowiązane, z czego cieszą się osoby mające trudności z logicznym myśleniem.
3. Jesli dla antyklerykała powodem do radości jest odejście z Kościoła tych osób, ktore de facto już w Kościele nie były, to faktycznie: gratuluję irracjonalnego zadowolenia
4. Rzeczywiście, fajne święto, a raczej ludyzm. Oczywście, rozumiem, że Twoje przygotowania walentynkowe mnie nie dotyczą? Ufff...... :badgrin:

A wracając do tematu:
- Ofiaro gwałtu, idź po pomoc do każdego szpitala, w tym katolickiego. Nie spodziewaj się jednak, że w katolickim szpitalu, katolicki lekarz pomoże Ci w popełnieniu grzechu. Nie spodziewaj się, że katolicki lekarz, kierujący się wskazaniami Boga wynikającymi z miłości, pomoże Ci zabić Twoje, nawet niechciane dziecko.

Nawiasem mówiąc rozumiem ciężkie przeżycia, stres, cierpienie i traumę kobiety zgwałconej i jej rozpaczliwą chęć zrzucenia z siebie, zmycia tego, co się stało. Potrzebna jest jej rzeczywista pomoc psychologiczna, może farmakologiczna a nie dokładanie kolejnego zła do zła, ktore już się dokonało.

Cz lut 14, 2013 10:46
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona