Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 10:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość

Post Re: Zagadka biblijna
To pewien człowiek imieniem Szymon, który dawniej zajmował się czarną magią.
-" Kiedy Szymon ujrzał, że Apostołowie przez wkładanie rąk udzielali Ducha Świętego, przyniósł im pieniądze.< Dajcie i mnie tę władzę - powiedział- aby każdy na kogo włożę ręce, otrzymał Ducha Ś
Świętego>
< Niech pieniądze twoje przepadną razem z tobą- odpowiedział mu Piotr- gdyż sądziłeś, że Dar Boży można kupić za pieniądze". ( Dzieje Apostolskie)

So lut 16, 2013 11:22
Oczywiście, zgadza się :)

So lut 16, 2013 12:04

Komu anioł Pański powiedział:" Modlitwy twoje i jałmużny stały się ofiarą, która przypomniała ciebie Bogu". Jak miał na imię ten człowiek i co anioł Pański polecił mu zrobić?

Pn lut 18, 2013 10:52
wizytka napisał(a):
Komu anioł Pański powiedział:" Modlitwy twoje i jałmużny stały się ofiarą, która przypomniała ciebie Bogu". Jak miał na imię ten człowiek i co anioł Pański polecił mu zrobić?

W erze googla to jest za łatwe pytanie. Chodzi o setnika Korneliusza, któremu polecono sprowadzić Piotra.

Moje pytanie:

W Kościele wschodnim na nieszporach świąt maryjnych czyta się księgę Ezechiela. Dlaczego?

Pn lut 18, 2013 11:01
Maryja jest porównana do zamkniętej bramy z Ez. 44,2-3, której nie powinno się otwierać i nikt nie powinien przez nią wchodzić (nawiązanie do wiecznego dziewictwa NMP).
"I rzekł do mnie Pan: "Ta brama ma być zamknięta. Nie powinno się jej otwierać i nikt nie powinien przez nią wchodzić, albowiem Pan, Bóg Izraela, wszedł przez nią. Dlatego winna ona być zamknięta."

(nawiasem mówiąc w KK mamy tę samą piękną metaforę (nieco rozwiniętą) w Gaudete)

"Nadszedł czas łaski
którego pragnęliśmy;
pobożnie oddajmy
Pieśni Radości.
Bóg stał się człowiekiem,
Natura się zdumiewa;
Świat został odnowiony
przez Chrystusa króla.
Przeszliśmy przez
zamknięte bramy Ezechiela;
Zbawienie jest znalezione tam,
Gdzie światło się wznosi.
A więc niech nasz chór
śpiewa ten hymn w oczyszczeniu
Niech oddaje cześć Panu:
pozdrowienia naszemu Królowi."

Pn lut 18, 2013 11:37
Potwierdzam oczywiście.

Pn lut 18, 2013 11:51
Może ostatni już raz (żeby się nie przejadło) pytanie sprawdzające znajomość postaci biblijnych ;)

Została bohaterką Izraela pomimo, że pogwałciła święte prawo gościnności. Wskazówki:

Obrazek

Obrazek

Pn lut 18, 2013 18:41

Hmm.. czy Van Helsing to żydowskie nazwisko?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lut 18, 2013 18:53
Post Zagadka biblijna
:D , gdy teraz tak spojrzałam świeżym okiem to przyszła mi na myśl jeszcze ta kobietka z adaptacji Ogniem i mieczem, którą na koniec kołkiem osikowym dobito ;)

Obrazek

...ale nie o nią chodzi.

Pn lut 18, 2013 18:58

To była Debora?

Pn lut 18, 2013 19:19
Blisko, blisko :) Trzeba przeczytać dokładnie jej pieśń.

Pn lut 18, 2013 19:23

To Jael, żona Chebera.

Pn lut 18, 2013 19:36
"Wówczas Pan poraził przed Barakiem ostrzem miecza Siserę, wszystkie jego rydwany i całe wojsko. Sisera, zeskoczywszy ze swego rydwanu, uciekł pieszo. Barak zaś ścigał rydwany i wojsko aż do Charoszet-Haggoim. Całe wojsko Sisery padło pod ostrzem miecza i żaden z mężów nie uszedł. Sisera uciekał pieszo w kierunku namiotu Jaeli, żony Chebera Kenity, ponieważ pomiędzy Jabinem, królem Chasor, a domem Chebera Kenity panował pokój.
Jael wychodząc naprzeciw Sisery rzekła do niego: Zatrzymaj się, panie, zatrzymaj się u mnie! Nie bój się niczego! Zatrzymał się więc u niej pod namiotem, a ona nakryła go kocem. Potem rzekł do niej: Daj mi - proszę cię - napić się trochę wody, gdyż mam pragnienie. Ona otwarła bukłak z mlekiem, dała mu się napić i nakryła go na powrót. Czuwaj przy wejściu do namiotu - rzekł jej - a gdyby ktoś nadszedł i zapytał mówiąc: Jest tu kto? - odpowiedz: Nie ma. Lecz Jael, żona Chebera, wzięła palik od namiotu, uchwyciła młot w rękę, i zbliżając się cicho do niego, przebiła jego skroń palikiem, tak że ten utkwił w ziemi, [Sisera] spał bowiem głęboko, wyczerpany do ostatka. W ten sposób zginął
."
Ks. Sędziów 4,15-21, BT

Obrazek

J.Tissot (Jewish Museum, New York)

Tak :) Jael.

Pn lut 18, 2013 19:39

Zadawajcie proszę.

Wt lut 19, 2013 9:52
Zadaje ktoś, bo jeśli nie to ja zawsze chętnie ;) Pomysłów ci u mnie dostatek.

Wt lut 19, 2013 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 76  Następna strona