Autor |
Wiadomość |
wizytka
|
 Re: Zagadka biblijna
To pewien człowiek imieniem Szymon, który dawniej zajmował się czarną magią. -" Kiedy Szymon ujrzał, że Apostołowie przez wkładanie rąk udzielali Ducha Świętego, przyniósł im pieniądze.< Dajcie i mnie tę władzę - powiedział- aby każdy na kogo włożę ręce, otrzymał Ducha Ś Świętego> < Niech pieniądze twoje przepadną razem z tobą- odpowiedział mu Piotr- gdyż sądziłeś, że Dar Boży można kupić za pieniądze". ( Dzieje Apostolskie)
|
So lut 16, 2013 11:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, zgadza się 
|
So lut 16, 2013 12:04 |
|
 |
wizytka
|
Komu anioł Pański powiedział:" Modlitwy twoje i jałmużny stały się ofiarą, która przypomniała ciebie Bogu". Jak miał na imię ten człowiek i co anioł Pański polecił mu zrobić?
|
Pn lut 18, 2013 10:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wizytka napisał(a): Komu anioł Pański powiedział:" Modlitwy twoje i jałmużny stały się ofiarą, która przypomniała ciebie Bogu". Jak miał na imię ten człowiek i co anioł Pański polecił mu zrobić? W erze googla to jest za łatwe pytanie. Chodzi o setnika Korneliusza, któremu polecono sprowadzić Piotra. Moje pytanie: W Kościele wschodnim na nieszporach świąt maryjnych czyta się księgę Ezechiela. Dlaczego?
|
Pn lut 18, 2013 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maryja jest porównana do zamkniętej bramy z Ez. 44,2-3, której nie powinno się otwierać i nikt nie powinien przez nią wchodzić (nawiązanie do wiecznego dziewictwa NMP). "I rzekł do mnie Pan: "Ta brama ma być zamknięta. Nie powinno się jej otwierać i nikt nie powinien przez nią wchodzić, albowiem Pan, Bóg Izraela, wszedł przez nią. Dlatego winna ona być zamknięta."
(nawiasem mówiąc w KK mamy tę samą piękną metaforę (nieco rozwiniętą) w Gaudete)
"Nadszedł czas łaski którego pragnęliśmy; pobożnie oddajmy Pieśni Radości. Bóg stał się człowiekiem, Natura się zdumiewa; Świat został odnowiony przez Chrystusa króla. Przeszliśmy przez zamknięte bramy Ezechiela; Zbawienie jest znalezione tam, Gdzie światło się wznosi. A więc niech nasz chór śpiewa ten hymn w oczyszczeniu Niech oddaje cześć Panu: pozdrowienia naszemu Królowi."
|
Pn lut 18, 2013 11:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Potwierdzam oczywiście.
|
Pn lut 18, 2013 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może ostatni już raz (żeby się nie przejadło) pytanie sprawdzające znajomość postaci biblijnych  Została bohaterką Izraela pomimo, że pogwałciła święte prawo gościnności. Wskazówki:  
|
Pn lut 18, 2013 18:41 |
|
 |
JedenPost
|
Hmm.. czy Van Helsing to żydowskie nazwisko?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 18, 2013 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Zagadka biblijna
 , gdy teraz tak spojrzałam świeżym okiem to przyszła mi na myśl jeszcze ta kobietka z adaptacji Ogniem i mieczem, którą na koniec kołkiem osikowym dobito   ...ale nie o nią chodzi.
|
Pn lut 18, 2013 18:58 |
|
 |
mareta
|
To była Debora?
|
Pn lut 18, 2013 19:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Blisko, blisko  Trzeba przeczytać dokładnie jej pieśń.
|
Pn lut 18, 2013 19:23 |
|
 |
mareta
|
To Jael, żona Chebera.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pn lut 18, 2013 19:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Wówczas Pan poraził przed Barakiem ostrzem miecza Siserę, wszystkie jego rydwany i całe wojsko. Sisera, zeskoczywszy ze swego rydwanu, uciekł pieszo. Barak zaś ścigał rydwany i wojsko aż do Charoszet-Haggoim. Całe wojsko Sisery padło pod ostrzem miecza i żaden z mężów nie uszedł. Sisera uciekał pieszo w kierunku namiotu Jaeli, żony Chebera Kenity, ponieważ pomiędzy Jabinem, królem Chasor, a domem Chebera Kenity panował pokój. Jael wychodząc naprzeciw Sisery rzekła do niego: Zatrzymaj się, panie, zatrzymaj się u mnie! Nie bój się niczego! Zatrzymał się więc u niej pod namiotem, a ona nakryła go kocem. Potem rzekł do niej: Daj mi - proszę cię - napić się trochę wody, gdyż mam pragnienie. Ona otwarła bukłak z mlekiem, dała mu się napić i nakryła go na powrót. Czuwaj przy wejściu do namiotu - rzekł jej - a gdyby ktoś nadszedł i zapytał mówiąc: Jest tu kto? - odpowiedz: Nie ma. Lecz Jael, żona Chebera, wzięła palik od namiotu, uchwyciła młot w rękę, i zbliżając się cicho do niego, przebiła jego skroń palikiem, tak że ten utkwił w ziemi, [Sisera] spał bowiem głęboko, wyczerpany do ostatka. W ten sposób zginął." Ks. Sędziów 4,15-21, BT J.Tissot (Jewish Museum, New York)Tak Jael.
|
Pn lut 18, 2013 19:39 |
|
 |
mareta
|
Zadawajcie proszę.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt lut 19, 2013 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zadaje ktoś, bo jeśli nie to ja zawsze chętnie  Pomysłów ci u mnie dostatek.
|
Wt lut 19, 2013 10:12 |
|
|
|