tajemnicze odkrycie teleskopu Chandra - astronomia
Autor |
Wiadomość |
faustynkas
|
 tajemnicze odkrycie teleskopu Chandra - astronomia
Czy to co wykrył teleskop Chandra http://pl.wikipedia.org/wiki/Teleskop_kosmiczny_Chandrajest kolejnym zjawiskiem astronomicznym, które ujrzymy w 2014 roku? Czy będzie to kolejne rekordowe zjawisko za naszego życia?
|
Pn lut 18, 2013 15:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: tajemnicze odkrycie teleskopu Chandra - astronomia
A co wykryl?
|
Pn lut 18, 2013 16:50 |
|
 |
faustynkas
|
Nasze bezpośrednie zjawisko wykryte przez ten rentgenowski teleskop Chandra poprzedzi nie `deszcz` (jak wygląda wiemy z relacji medialnych z Rosji viewtopic.php?f=37&t=32932), a prawdziwa `burza meteorów`, jakiej nigdy wcześniej nie oglądano. Spadające gwiazdy, których liczba może sięgać nawet tysiąca na godzinę pochodziłyby z niedawno odkrytej komety 209P/LINEAR . Natomiast zjawisko tego tematu może mieć bezpośredni wpływ na nas i zbliża się do nas z prędkością bliską prędkości światła. I będzie parę dni po tej `burzy meteorytów`. Oczywiście nie będzie to koniec świata więc czytajcie to spokojniej 
|
Pn lut 18, 2013 20:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz co, przeczytaj link, ktory wkleiles i zacytuj mi, gdzie tam jest mowa o "tajemniczym odkryciu teleskopu"? Zaloz, ze czytac nie umiem i musisz czarno na bialym napisac, jaka sensacja nas czeka
|
Pn lut 18, 2013 20:36 |
|
 |
faustynkas
|
Z czasem dojdziemy do meritum, jak będzie zainteresowanie, a jak nie będzie to przypomnimy sobie o tym jakiś czas przed dniem `x` w 2014 roku.
|
Pn lut 18, 2013 20:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A, to ja sie wylaczam. I nie, nie musisz tej "sensacji" popychac co dzien do gory. Wystarczy za rok.
|
Pn lut 18, 2013 20:51 |
|
 |
WIST
|
Osobiście odrzucają mnie tematy gdzie autor stawia się w roli jakiegoś mentora która chce za rączkę prowadzić dyskutantów-baranki do jakiegoś meritum. Link nie prowadzi do owej sensacji, a mojego zainteresowania na pewno nie wzbudzi brak czegokolwiek. Więc proponuję albo wypełnić temat jakąś treścią, albo nie tracić naszego czasu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt lut 19, 2013 21:28 |
|
 |
faustynkas
|
Naprawdę w tym temacie lepiej byście doszli do tego samemu. Ja napisałem co będzie parę dni wcześniej i będzie to znacznie większego kalibru zjawisko niż deszcz meteorytów w Rosji sprzed kilku dni. Natomiast zjawisko astronomiczne główne tego tematu i dla mnie wydaje się stresujące, gdyż jeżeli to zjawisko nie ominie naszego układu słonecznego to drogi WISCIE na 100% będziesz miał z nim bezpośrednią styczność. Czasu jest trochę ponad rok i zastanawiam się, czy jeszcze ktoś ma szerszą wiedzę na temat tego zjawiska astronomicznego. Naturalnie możemy zrobić tak jak sugeruje Kael i dać odpocząć od tej informacji jeszcze trochę ponad rok. Zjawisko to będzie wielkości około 9 (dziewięć) razy mniejszej niż średnia odległość ziemi od słońca. Czyli w skali wszechświata mikroskopijne, a w skali naszego układu słonecznego to gigantyczne. Samemu mi trudno w to uwierzyć, ale staram się podchodzić do tego ze spokojem. Zastanawiam, się czy ktoś z Was interesuje się astronomią i ma tutaj większą wiedzę ode mnie. Bo może to zjawisko tylko pośrednio na nas wpłynie np. klimat na ziemi (epoka lodowcowa)
A może ktoś ma po prostu małą wiedzę i źle interpretuje przekazy z tego teleskopu.
Sam chciałbym to włożyć między bajki i łudzę się, że ktoś zacznie poszukiwać ten temat inną ścieżką. To co pisałem o zjawisku z maja 2014 jest w niejednym miejscu w internecie np tu http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualno ... eorow.html"Po obliczeniu orbity okazało się, że nowa kometa jest obiektem okresowym, który powraca do Słońca co 5.04 roku. Co więcej, orbita komety przechodzi bardzo blisko orbity Ziemi."http://www.wprost.pl/ar/353557/Tysiace- ... c-w-niebo/http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/cie ... 1,1,0.htmlNatomiast na główny temat wolałbym byście Wy rozwiali moją wiedzę, bo mnie ona stresuje i mam nadzieję, że jest fałszywa lub źle interpretowana.
|
Śr lut 20, 2013 0:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To w końcu jakie zjawisko jest głównym tematem tego wątku? Czy to jakaś tajemnica?
|
Śr lut 20, 2013 1:20 |
|
 |
faustynkas
|
Lub inaczej główne zjawisko będzie około 40 razy większe niż odległość ziemi od naszego księżyca i oby okazało się złą interpretacją lub bajką. Będzie to gwiezdny pył - nie mylić z czarną dziurą - wielkości do 16 milionów kilometrów lecący z prędkością niewiele mniejszą od prędkości światła co po podstawieniu do wzoru można sobie … wyliczyć proporcje konsekwencji.
Nastąpi to zjawisko kilka dni po wspomnianej burzy meteorów.
Gdyby hipotetycznie ten pył trafił w ziemię to światło z słoneczka zgasłoby na przypuszczalnie do 3 sekund po czym nas na ziemi, by już nie było. Odbyło by się to bezboleśnie w ułamku sekundy. Ale może przeleci z miliard kilometrów od nas i będzie miało tylko wpływ na nasz klimat. Jest też nadzieja, że są to żałosne dywagacje naukowe graniczące z bajką. Ale jako, że musimy być przygotowani na śmierć cielesną zawsze to nie ma się czym stresować  . ps jest też mglista nadzieja, że rozwiejecie moją marną wiedzę w tym temacie
|
Śr lut 20, 2013 1:30 |
|
 |
faustynkas
|
Zaznaczam, że użyłem słowa hipotetycznie, gdyż w moim odczuciu zjawisko to będzie miało trochę inny obrót. Ale moja wiedza nie jest przekazem naukowym więc jest tylko prywatną opinią.
|
Śr lut 20, 2013 3:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faustynkas napisał(a): Naprawdę w tym temacie lepiej byście doszli do tego samemu. Jakby mi to kogos przypomina na tym forum.... Frater? Frater!
|
Śr lut 20, 2013 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faustynkas napisał(a): Będzie to gwiezdny pył - nie mylić z czarną dziurą - wielkości do 16 milionów kilometrów lecący z prędkością niewiele mniejszą od prędkości światła co po podstawieniu do wzoru można sobie … wyliczyć proporcje konsekwencji. Podejrzewam, że te rewelacje są tak samo prawdziwe jak informacje o planecie Nibiru, która w 2012 miała wtargnąć do Układu Słonecznego. Poza tym nie jest możliwe, żeby chmura pyłu poruszała się z prędkością zbliżona do prędkości światła.
|
Śr lut 20, 2013 11:45 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Chodzi tutaj o chmurę gazu zbliżającą się do centralnej czarnej dziury naszej galaktyki. Frater spóźnił się z tym zatrważającym newsem o jakieś dwa lata  Tu można obejrzeć animację: http://www.skyatnightmagazine.com/new....me-giant-gas-cloud
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 20, 2013 12:27 |
|
 |
faustynkas
|
Nie, nie o to chodzi.
Jak zapewne zauważyliście nasz teleskop służy do wykrywania białych karłów, gwiazd neutronowych, oraz czarnych dziur. I geneza tego pyłu jest z czarnej dziury. Ale nie jest to czarna dziura – mimo, że jak przypuszczam bardzo często jest tak to zjawisko mylone.
|
Śr lut 20, 2013 12:58 |
|
|
|