Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 20:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
 Czy to jeszcze moj kraj? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy to jeszcze moj kraj?
Witold - następny ignorant historii.... "Małżeństwo" nie funkcjonowało w Grecji. Możesz sobie projektować dzisiejsze małżeństwa jako analogia greckich, ale to nie to samo. Małżeństwo w PL to konkretna forma związku z konkretnymi obowiazkami i przywilejami, których w Grecji nie było. Nie było ani takiej nazwy, ani takiej formy, ani nawet prawnych aspektów jak dzisiaj. Były tylko związki hetero i homo. Oba aprobowane, a homo nawet uznawane jako lepsza wyższa forma miłości.

Wt lut 19, 2013 14:47
@pilaster i @Witold, pewne osoby znajace nauke z perspektywy pisemek ideologicznych, jak nie przymierzajac SJ Biblie przez Straznice, nie sa w stanie wziac do reki pozycji naprawde naukowej, bo moze by im to ich wiare w nauke zniszczylo? Albo ich to brzydzi.

Wiem, ze sciaga.pl to nie uznawana przez naukowcow wikipedia, ale moze nie we wszystkim klamie?
http://www.histurion.pl/historia/staroz ... recji.html
http://www.sciaga.pl/tekst/22471-23-mal ... i_i_rzymie
http://www.wiw.pl/historia/starozytnagrecja/046-dom.asp

No ale tym sie rozni nauka (ta prawdziwa) od nauki, czyli ideologii, ze bazuje na faktach, a nie na definicjach naginanych do aktualnych potrzeb.

Wt lut 19, 2013 14:50

Kael napisał(a):
Wiem, ze sciaga.pl to nie uznawana przez naukowcow wikipedia, ale moze nie we wszystkim klamie?

No i gdzie tam jest napisane, że w starożytnej Grecji związki homoseksualistów traktowano tak samo jak małżeństwa (teza Mike29)?

Mike29 napisał(a):
"Małżeństwo" nie funkcjonowało w Grecji.

A to ciekawe, bo przed chwilą pisałeś że

Mike29 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Czyli nie może być żadnych "małżeństw" homoseksualnych. Nigdy w żadnej kulturze, nawet tolerancyjnej wobec zachowań homoseksualnych, nie występowały. I zapewne nie bez powodu

Występowały choćby w Grecji

Wt lut 19, 2013 14:55
Witold napisał(a):
Kael napisał(a):

No i gdzie tam jest napisane, że w starożytnej Grecji związki homoseksualistów traktowano tak samo jak małżeństwa (teza Mike29)?

Ale to pytanie to nie do mnie?

Wt lut 19, 2013 14:58

Kael napisał(a):

Ale to pytanie to nie do mnie?

Eeeh... nie. Pomyliłem posty, mój błąd.

Wt lut 19, 2013 15:07
Witold, przeczytaj ze zrozumieniem co pisałem ;)

Wt lut 19, 2013 15:13

Mike29 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Ciekaw jestem, czy Mike29 sam wierzy w te brednie, które wypisuje. :o

To co to jest w takim razie "małżeństwo" według Mike29?

Zinstytucjonalizowana forma związku między kobietą i mężczyzną (w Polsce) lub też kobietą i kobietą lub mężczyzną i mężczyzną w innych krajach bardziej rozwiniętych demokratycznie.

No ja nie mogę :D Według "nauki" Mike29 małżeństwo może istnieć tylko w krajach "bardziej rozwiniętych demokratycznie" :) Czyli wg "nauki" Mike29 np w Polsce pod zaborem rosyjskim w 1910 roku nie było ani jednego małżeństwa. :D

Cytuj:
Ja nie wierzę w żadne brednie, ja czytam historię i zapoznaję się z faktami naukowymi.

Niestety, jest dokładnie na odwrót. :roll:

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Czyli nie może być żadnych "małżeństw" homoseksualnych. Nigdy w żadnej kulturze, nawet tolerancyjnej wobec zachowań homoseksualnych, nie występowały. I zapewne nie bez powodu 8)

Występowały choćby w Grecji,

Nie występowały. W Hellenizmie (samo używanie nazwy "Grecja" na określenie tamtych czasów świadczy o ignorancji). W Hellenizmie małżeństwo było małżeństwem kobiety (czasami kilku) i mężczyzny, natomiast "związki' homoseksualne były właśnie tylko związkami. Nie były w żaden sposób sankcjonowane prawnie.

Cytuj:
Nie było nazwy "małżeństwo",

εὔνημα

εὐνά

Oczywiście dotyczyło to małżeństwa mężczyzny i kobiety. Prawnie usankcjonowanego.

Cytuj:
były jednak aprobowane również związki homo.

Nie były to małżeństwa i nikt ich tak nie traktował.
Cytuj:
pilaster napisał(a):
Nic takiego, ani z filmu, ani ze znanej historykom biografii Aleksandra nie wynika. :roll: Wręcz przeciwnie, namiętność homoseksualna jest wprost nazwana w filmie "rozpustą", i to przez sam Autorytet. :) I tenże Autorytet właśnie dokładnie wyjaśnia jak taki męski związek powinien wyglądać. :oops:

Typowe myślenie pilastrowe, który skupia się na wyrwanym z kontekstu szczególe. Tutaj pilaster jako niehumanista nie jest w stanie pojąć szerszego wymiaru opisywanych aspektów. Owszem użyto takich sformułowań (w filmie), jednak wyłącznie w charakterze ironii tego co oczekiwane było od władcy.

Nic podobnego. Czyżby "nauka" mike29 nie oglądał tego filmu? A może liczy na to że nikt poza nim nie oglądał? :D

Nieprzypadkowo opis tego co w relacjach homoseksualnych jest stosowne, a co niestosowne pochodzi z ust Autorytetu. Ówczesne "związki" homoseksualne ani nie miały nic wspólnego z "małżeństwem" (dla ówczesnych Greków "małżeństwo" było związkiem właśnie zawartym dokładnie w celu rodzenia dzieci. Z definicji nie mogło być w Helladzie "małżeństw" homoseksualnych - nieco inaczej było w Rzymie), ani nawet ze współczesnymi "związkami" homoseksualnymi opartymi wyłącznie na seksie. :-(

Cytuj:
Pilaster przeoczył wiele innych scen filmu, w których było widać namiętną więź i miłość, troskę, szacunek opiekę między Aleksandrem i jego chłopakiem. Dla Aleksandra nie była to rozpusta, tylko związek o wiele bardziej istotny niż z kobietą.

Bo też ten związek opierał się na wskazówkach Arystotelesa. Nie było to też żadne "małżeństwo"

Cytuj:
Związki homo w Grecji były aprobowane, jednak należy brać pod uwagę kim był Aleksander oraz to, że był wyznaczony na władcę, miał kobietę z którą musiał spłodzić następcę.

Doprawdy? A od kiedy to miał ową "kobietę"? Kim ona była? Właściwe dla jego pozycji, odpowiednie "królewskie" małżeństwo zawarł Aleksander dopiero pod koniec życia, podobnie jak jego kochanek i przyjaciel Hefajstion. Wcześniej miał Aleksander żony niższego stanu, z których potomstwo miało bardzo wątpliwe prawa do dziedziczenia i nie odegrało później żadnej roli.

Aleksander nie musiał się przed nikim "kryć" bo nikogo jego związek z Hefajstionem nie bulwersował i nie gorszył. A małżeństwa zawierał Aleksander jak najbardziej z kobietami. Hefajstion zresztą również. :)

Cytuj:
pilaster napisał(a):
nawet nie trzeba badać, wystarczy pomyśleć. :( Wiem, to za duże wymagania dla humanistów. :(

Nie, to Ty masz pilastrze niestety problemy z myśleniem.

A nie mówiłem... :D Gdyby to było takie proste, to kliniki "in vitro" straciłyby sporą część klienteli. :D

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Doprawdy? jakie jest prawdopodobieństwo poczęcia dziecka przez zdrową fizjologicznie parę w najbardziej płodnym wieku w przypadku jednokrotnego stosunku? Ile kobiet zgodzi się na taki układ, żeby "dać się zapłodnić" homoseksualiście?

Są takie kobiety, zgadzają się.

Zdecydowana mniejszość. I nawet jak się znajdzie, sam akt prokreacji też nastręcza dużo trudności. A przecież musi być powtarzany wielokrotnie. Prawdopodobieństwo zapłodnienia dla fizjologicznie zdrowych i płodnych osób w przypadku pojedynczego stosunku wynosi co najwyżej 2-3%.

I znów średnia dzietność homoseksualistów jest dużo niższa niż osób zdrowych. Dostosowanie genów homoseksualizmu jest dużo niższe niż średnia :(

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Po raz kolejny należy przypomnieć, że Mike29 to jednak nie "nauka" :D

Mike29 to nie nauka. Mike tylko przytacza naukę.

Nigdy jeszcze "nauka" Mike29 tego nie uczynił :roll:

Przypominam, że ani "nauka" Mike29, ani żaden inny wyznawca gejizmu nadal nie podał takiej definicji choroby, która by objęła pedofilię i zoofilię, a równocześnie nie objęła homoseksualizmu. :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lut 19, 2013 17:05

Mike29 napisał(a):
pilaster napisał(a):
W starożytnej Grecji nie było małżeństw? :o

Nie. Były związki hetero jak i homo. Uświęcane Bogami i obrządkami. To jednak co innego niż forma zawierania małżeństw w dzisiejszym świecie.

Grecy powiadają ze wszyscy Europejczycy są Grekami i mają racje. W Grecji powinniśmy szukać mądrości naszych przodków a nie na Wzgórzach Golan.
Nie jestem antysemitą. Ale ale serce mi się kraje gdy widzę jak europejskie tradycje i europejscy Bogowie zostali zastąpieni tradycjami z Afryki i Bogami z Bliskiego Wschodu. :roll:
Aleksandrze Wielki synu Zeusa czemuś dał się otruć? :roll:

Wt lut 19, 2013 19:38
Pseudonaukowiec pilaster się zapętlił, dobrze że chociaż się doedukował, że nie było w ówczesnej Grecji "małżeństwa". Odnośnie istoty sprawy:
pilaster napisał(a):
Przypominam, że ani "nauka" Mike29, ani żaden inny wyznawca gejizmu nadal nie podał takiej definicji choroby, która by objęła pedofilię i zoofilię, a równocześnie nie objęła homoseksualizmu. :roll:

i heteroseksualizmu.

Wt lut 19, 2013 19:45
@pilaster, to beznadziejne. "Nauka" ma to do siebie, ze fakty jej nie interesuja.
Jak kazdej ideologii. Fakty naukowe to ona sobie potrafi stworzyc sama...

Wt lut 19, 2013 19:55

Mike29 napisał(a):
Pseudonaukowiec pilaster się zapętlił, dobrze że chociaż się doedukował, że nie było w ówczesnej Grecji "małżeństwa". Odnośnie istoty sprawy:
pilaster napisał(a):

i heteroseksualizmu.

I posiadania mózgu.

Wt lut 19, 2013 20:18
Kael napisał(a):
@pilaster, to beznadziejne. "Nauka" ma to do siebie, ze fakty jej nie interesuja.
Jak kazdej ideologii. Fakty naukowe to ona sobie potrafi stworzyc sama...

No tak, bo wszystko co nie po nosie twojej ideologii automatycznie nie jest nauką :D

Wt lut 19, 2013 21:30

Ponawiam pytania merytoryczne do homoseksualistów (@Mike29,@Vacarius). Odpowiedzcie, chyba że temat Was sodomici przerasta.

faustynkas napisał(a):
Cytuj:
.

Czym różnisz się od Błazenka homoseksualisto? Czy są jakiekolwiek różnice?

Ja wiem, że są. Ale czekam, aż sam do tego dojdziesz. Czy może niczym się nie różnisz?

Błazenek – ryba morska bardzo popularna w akwarystyce morskiej, znana z filmu „Gdzie jest Nemo”. Jej zachowania seksualne są podobne do homoseksualistów.

Wt lut 19, 2013 23:58
^^^ prawdopodobny klon biosławka - ta sama nawiedzona retoryka, te same odwołania do zwierząt, takie samo budowanie zdań/słownictwo ("dojdziemy", "obalimy", etc) :diabel:

Śr lut 20, 2013 2:13

Żaden klon biosławka. A pytanie zasadnicze mam;
Odpowiadasz, czy wymiękasz?

Jak Ci gatunek nie pasuje możemy mówić na przykładzie homoseksualnych zachowań ośmiornicy, czy mewy, czy jakiegoś gatunku roślin o homoseksualnym ... .

Śr lut 20, 2013 3:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona