Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zagadka biblijna
Czy jest to Rydwan Światła (Rydwan, tron Boga) nazywane też merkaba, witruwiański człowiek.
Ostatnio edytowano So lut 23, 2013 12:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So lut 23, 2013 12:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak  tron Boga, rydwan. Czasem nietłumaczony, przedstawiony w brzmieniu zbliżonym do oryginalnego - merkabah. Wizja z Ezechiela rozdz.1. http://www.biblia.info.pl/biblia.php
|
So lut 23, 2013 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z prędkością wiatru dostarczył prorokowi pożywienie - kto i komu?
|
So lut 23, 2013 12:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle wiary na forum i nikt się nie skusi? 
|
So lut 23, 2013 17:07 |
|
 |
mareta
|
Trzeba ratować honor,strzelam: prorok Eliasz?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
So lut 23, 2013 20:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mareta napisał(a): Trzeba ratować honor,strzelam: prorok Eliasz? Nie 
|
So lut 23, 2013 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@mareta, jeśli można coś podpowiem...Czasem zadający się sypnie*, tak jak to właśnie zrobiła Alus  i użyje frazy, która występuje w poszukiwanym tekście. Tutaj było to: z prędkością wiatru. Wtedy wystarczy wpisać tę frazę w wyszukiwarkę którejś z biblii internetowych, np. http://www.biblia.info.pl/biblia.php i masz odpowiedź jak na dłoni   ...najprawdopodobniej chodzi o Habakuka i Daniela z 14 rozdz. ks. Daniela, z t. zw. dodatku o Belu i wężu. *na mnie nie liczcie 
|
So lut 23, 2013 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że Alus potwierdzi, więc z samego rana pozwolę sobie na maleńką zagadkę z Ks. Przysłów.
Nie chcielibyście takiej pomocy i ja bym jej nie chciała także. Taką "pomoc" przyrównano do ściągania z siebie okrycia w dniu zimowym.
|
N lut 24, 2013 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście potwierdzam. Użyłam frazy z tekstu, bo jakoś należało zaznaczyć wyjątkowość tej sytuacji 
|
N lut 24, 2013 10:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Nie chcielibyście takiej pomocy i ja bym jej nie chciała także. Taką "pomoc" przyrównano do ściągania z siebie okrycia w dniu zimowym. Za trudne czy się Wam nie chce? 
|
N lut 24, 2013 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Strzelam: Księga Przysłów (31, 6-7)
|
N lut 24, 2013 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie. Jednak sycera dla skazańca była pomocą całkiem sensowną (miała w końcu przynosić jakąś tam ulgę i zapomnienie), więc wyczekiwaną, raczej wielu chciałoby aby w ten sposób odjęto im cierpienia. To jednak podpowiem, że odpowiedź znajduje się w Drugim zbiorze przysłów Salomona 25..
|
N lut 24, 2013 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prz (25,20)?
|
N lut 24, 2013 20:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jak płaszcz zdejmować w dzień mroźny lub ocet wylewać na ług tak pieśni śpiewać znękanym."
|
N lut 24, 2013 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Biblii metalowe przedmioty unoszą się na wodzie - jakie?
|
N lut 24, 2013 20:38 |
|
|
|