Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
 Aborcja... Czy uda się wam obalić argumenty? 
Autor Wiadomość

Jeżeli ktoś nie chce dziecka, to nie powinien go mieć.

Moją odpowiedż moderator usunął.
Chyba to już wiedza powszechna, że w wyniku kontaktów męsko-damskich mogą rodzić się dzieci. Skoro to wiedza powszechna... więc odpowiedzialność też powinna być powszechna. Skorą się na coś decyduję to ... skutki przewidzieć mam obowiązek. Odpowiedzialność zaczyna się wcześniej.
Przemoc to osobny rozdział.

Śr maja 18, 2005 11:33

Jeżeli ktoś nie chce dziecka, to nie powinien go mieć.

ale tylko z założenia. Jeśli nie chce - może go nie planować, ale w momencie kiedy nagle okazuje się, że jest w ciąży to co wtedy ?? Są przecież inne możliwości obok aborcji. Jest tyle małżeństw które chcą mieć dzieci a nie mogą. Dlaczego odbierać im tą szansę na stworzenie pełnej rodziny ?

PugCondoin napisał(a):
Ojciec ma prawo wyjść z domu i więcej do niego nie wrócić. To oczywiście nie świadczy o nim najlepiej, ale ma prawo do takiej decyzji.

nie zgadzam się. Ojciec, mąż - ma pewne obowiązki z których musi się wywiązywać i nie ma tu miejsca na jakieś chwilowe kaprysy.

Śr maja 18, 2005 12:22

Irbisol napisał(a):
Odpowiedz na pogrubione.

Jednym z podstawowych praw logicznych jest takie że nie istnieje odpowiedź na pytanie błęnie sformułowane.
Zilustruję ci to na przykładzie:
Odpowiedz "tak" albo "nie" na pytanie "Czy przestałeś już bić żonę?"

Nie próbuj pseudointeligenckich wykrętów, bo nie bardzo ci wychodzą, co powinnaś już zauważyć jakiś czas temu. Jeżeli chcesz sobie je przypomnieć, daj znać.

Powtarzam pytanie: czy gdybyś wiedziała, że niektórzy ludzie mają duszę, a inni nie i jeżeli byłaby to jedyna różnica między nimi, czyli tak samo myśleliby, czuli, mieli taki sam genotyp, byli tak samo inteligentni, to czy traktowałabyś ich jednakowo?

Śr maja 18, 2005 14:06

Nie próbuj pseudointeligenckich wykrętów, bo nie bardzo ci wychodzą, co powinnaś już zauważyć jakiś czas temu. Jeżeli chcesz sobie je przypomnieć, daj znać.

To już jest sprawa dla moderatora a nie do dyskutowania. Do tego poziomu zniżać się nie zamierzam. Jak nie rozumiesz co to znaczy "błędnie sformułowane pytanie" to już twoja sprawa

Śr maja 18, 2005 14:43

Irbisol napisał(a):

To już jest sprawa dla moderatora a nie do dyskutowania. Do tego poziomu zniżać się nie zamierzam. Jak nie rozumiesz co to znaczy "błędnie sformułowane pytanie" to już twoja sprawa

Więc się nie zniżaj i nie wykręcaj w prymitywny sposób od pytania.
Pytanie jest logiczne, jasne i proste. Ja sam nie miałbym żadnych trudności z odpowiedzią na nie, a już na pewno nikt z tego forum nie miałby problemów ze zrozumieniem go.

Proponuję ci zastosowanie starego chwytu w przypadku gdy napiszesz coś mało przemyślanego i nie wiesz jak z tego wybrnąć: udawaj że jesteś bardzo zajęta i nie masz czasu na odpowiadanie. Żałosne to rozwiązanie, ale lepsze beznadziejnych wykrętów w stylu "nie odpowiem bo pytanie jest błędnie sformułowane".

I na przyszłość postaraj się pomyśleć zanim coś wyślesz - chyba że pragniesz być etatowym dostawcą ciekawych twierdzeń do mojej sygnaturki.

Śr maja 18, 2005 16:59

Wybacz jezeli twoja sygnaturka ma twoim zdaniem cokolwiek wspolnego z jakas moja wypowiedzia, to znaczy tylko tyle, ze moich wypowiedzi nie rozumiesz

Śr maja 18, 2005 17:03

Dla tych którzy mieli coś wspólnego z logiką wyjaśniam problem z tym pytaniem.
Pytanie jest poprawnie sformułowane jeżeli opiera się na prawdziwym założeniu.
Pytanie "Czy przestał pan już bić żonę?" zadane kawalerowi jest pytaniem źle sformułowanym. Odpowiedź na nie nie może być klasyczną odpowiedzią logiczną z rodzaju tak/nie tylko musi być prostowaniem błędnego założenia przyjętego w pytaniu.

Dokładnie to samo uczyniłam odpowiadając na pytanie "Jak traktowałabym człowieka bez duszy?"
Pytanie jest bzdurne, ponieważ składa się z niepoprawnie użytych pojęć.
Człowiek to istota złożona z ciała i duszy.
Zbiór istot złożonych z ciała i duszy bez duszy jest zbiorem pustym.
Pytanie Irbisola brzmi więc: "Jak traktowałabyś byt nieistniejący?"

Na to pytanie odpowiedziałam, że bytu nieistniejącego zasadniczo się nie traktuje.
Wierzę że są tu ludzie dla których podstawy logiki nie są zbyt trudne do pojęcia :)

Śr maja 18, 2005 17:08

A człowieka bym jednak nie jadła.. i to nie z powodów smakowych :D

To jest tylko kwestia odpowiedniego poziomu głodu. Przyciśnięci nim ludzie zeżrą dosłownie WSZYSTKO, co organiczne. Ludzkie mięso nie stanowi żadnego wyjątku. Są na to liczne przykłady w historii.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr maja 18, 2005 20:11

Jesli chodzi o zabijanie zwierzat to mam inne zdanie niz wy. Jestem wegetarianinem i wole marchewkę od padliny. Zwierzę odczuwa i nie jest bezczuciowym płodem (a tak jest do 3 miesiaca).

Jakie to typowe dla świeckiego humanizmu. Mordercy zabić nie lzia, świnki zabic nie lzia, ale płód, który z pewnością, niezależnie od tego jak się jego człowieczeństwo ocenia, jest bardziej człowiekiem niż prosiak, to proszę bardzo! Żadnych wątpliwości! Ludzie bez wątpliwości sa po prostu groźni. :(

Śr maja 18, 2005 20:15

Nie ma jednak gorszej rzeczy niż nieodpowiedzialne macieżyństwo czy ojcostwo. ...

No, myślę, że znalazłaby się gorsze, np Auschwitz, Kołyma, czy islam. :-)

Cytuj:
Dzieci nie moga być wynikiem przypadku, czy wpadki.

A to niby dlaczego? Aż do XX wieku nie było inaczej. I jakoś sie to kręciło :-D

Cytuj:
Jestem ciekaw ilu z naszych drogich forumowiczów zastanawiało się nad adopcją porzuconego przez matkę w szpitalu dziecka? Łatwo jest głośno krzyczeć o obronie życia gdy nas to nic nie kosztuje

Co racja to racja. W tym czciciele zygoty przypominają socjalistów. Każą rozdawać bezdomnym mieszkania, ale żaden z nich żadnego bezdomnego pod swój dach :-D

Śr maja 18, 2005 20:22

No, myślę, że znalazłaby się gorsze, np Auschwitz, Kołyma, czy islam. :-)

Z tym islamem to przegiąłeś. Jak już to fundamentalizm islamski.

Śr maja 18, 2005 20:29

[A gdyby się okazało, że część ludzi ma duszę, a część nie - bo np. zostali sklonowani. Mielibyśmy więc ludzi z duszą i "ludzi" - obie wersje myślace, czujące, jedyna różnica polegałaby na (nie)posiadaniu duszy.

P.S. Problem nie jest trywialny, polecam "Solaris" Lema.

Problem JEST trywialny. Napisała to juz Agniulka. Jeżeli jakiekolwiek "ludziowe" istoty, czy narodzeni normalnie, czy ze sztucznej macicy, czy sklonowani, czy wyhodowani na pożywce, czy stworzone w oparciu o "neutrinową" fizykę solarystowskie fantomy w ogóle byłyby zdolne do życia, to znaczy, że posiadałyby dusze. Bo gdyby duszy nie miały, to by nie żyły :-D QED

Śr maja 18, 2005 20:32

Jakie to typowe dla świeckiego humanizmu. Mordercy zabić nie lzia, świnki zabic nie lzia, ale płód, który z pewnością, niezależnie od tego jak się jego człowieczeństwo ocenia, jest bardziej człowiekiem niż prosiak, to proszę bardzo! Żadnych wątpliwości! Ludzie bez wątpliwości sa po prostu groźni. :(

Sorki ... co może mieć wegeterianizm do aborcji.... związku nie widzę.

Śr maja 18, 2005 23:07

Wydaje mi się, że pilaster miał na myśli - to, że bywają osoby, dla których zabicie a tym bardziej - zjedzenie zwierzęcia jest barbarzyństwem.
Ale aborcja - jest czymś co barbarzyństwem nie jest - i nie widzą w tym niczego złego.

Zabicie zwierzęcia - zło.
Aborcja - złem nie jest.

Śr maja 18, 2005 23:14

Zabicie zwierzęcia - zło.
Aborcja - złem nie jest.

no cóż, ja bym nie pwoiedział że to takie jasne...choć mogę zrozumieć że kobieta nie musi chcieć rodzić dziecka poczętego na drodze gwałtu i byłbym sklonny dopuszczać aborcję w pocżątkowym okresie ciązy (choć i tak mam mieszane uczucia) to później jest to już jednak problem, w sumie na tej samej zasazie co Asienkka można stwierdzić, że zabijanie dzieci do lat 2 złem nie jest...

Śr maja 18, 2005 23:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona