Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Konsekwencje ateizmu: wartości moralne
Skoro dla Ciebie oczywiste bohaterstwo może być zbrodnią, to widać w tym słabość chrześcijaństwa.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt mar 08, 2013 21:34 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Uważasz za bohaterstwo? co w tym bohaterskiego?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 08, 2013 21:40 |
|
 |
Qwerty2011
|
Jajko napisał(a): Jak już nieraz dowodziłem, wszystko jest względne. Dla wielu to oczywista zbrodnia i nie ma się nad czym zastanawiać, a dla innych wielu to oczywiste bohaterstwo i też nie ma się nad czym zastanawiać. Według jednych porywacze smażą się teraz w piekle, według innych przebywają w raju w towarzystwie pięknych hurys zawsze dziewic. I jak tu sprawdzić kto ma rację?? Wcale nic tutaj nie jest oczywiste. Dżihad na który się powołujesz a dokładniej kital, nie został do końca określony w Koranie. Prawie wszyscy teolodzy islamscy nawołują do walki duchowej zakazując zbrojnej. Tylko marginalny charydżyzm namawia do walki. WTC to polityka. Terroryzm islamscy i fanatycy to polityka. Chrześcijaństwo daje uniwersalny i prawdziwy obraz raju. Nie obiecuje hurys, które przecież należą do świata ziemskiego, lecz idealnie doskonały stan miłości. Islam jest blisko prawdy, ale jednak stoi mocno na ziemi, bo i Mahomet był może bardziej politykiem niż przywódcą religijnym. fuller napisał(a): Ja bym jeszcze dorzucił Lucyfera z dramatu Joost van den Vondel'a. Piękna, dumna postać. Tak, to oczywiście postacie literackie, podmioty liryczne, figury stylistyczne. Demon zaś to realny byt jak Ty, czy ja. Wulgarna, nienawistna bestia, nie jakieś ą ę Jajko napisał(a): Ciekawe dlaczego akurat jemu? No i w jakiej wersji? Prawosławnej, katolickie, protestanckiej, mormońskiej, jehowiastej, a może anglikańskiej? A każda nieco inna. A do tego jeszcze kuupa innych bóstw i ich wyznawców "radzących": Uwierz XXX Każde z tych wyznań jest bliżej lub dalej od prawdy. Dla mnie oczywiście chrześcijanie celują w 10 (z tym, że katolicy idealnie  ). Najdalej od prawdy są poganie, neopoganie, buddyści (to właściwie nie religia a bardziej filozofia) i wyznawcy hinduizmu (to w zasadzie jednak politeizm). Jestem bardzo, bardzo daleki od potępiania innych wyznań. Chodzi mi raczej o trafność poglądów. Z resztą można w nich znaleźć mnóstwo podobieństw. Zastanawiające - prawda?
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt mar 08, 2013 21:45 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Ciekawe JAK ZWERYFIKOWAŁEŚ trafność tych różnych poglądów?????
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt mar 08, 2013 21:46 |
|
 |
Andy72
|
W czym islam jest taki bliski prawdy i w czym jest lepszy od wyznawców Światowida?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 08, 2013 21:48 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Jajko napisał(a): Ciekawe JAK ZWERYFIKOWAŁEŚ trafność tych różnych poglądów????? Ja bym pokusił się o stwierdzenie że niektóre odłamy ateizmu są bliższe prawdy niż błędne religie. Dlatego że z jednej strony mówią naukową prawdę, tylko nie całą, a z drugiej strony mają swoje kodeksy etyczne całkiem sensowne (patrz 12 przykazań Dawkinsa) http://varanek.blogspot.com/2010/10/nowe-dziesiec-przykazan-za-dawkinsem.html?zx=14d2691247575495To nie dotyczy takich ateistów jak Jajko którzy uważają że moralność jest względna, więc np. kradzież jest dobra, uczciwość zła, albo kradzież jest zła, ale należy czynić zło
|
Pt mar 08, 2013 21:52 |
|
 |
Qwerty2011
|
Andy72 napisał(a): W czym islam jest taki bliski prawdy i w czym jest lepszy od wyznawców Światowida Choćby w tym, że uznaje wiarę w jedynego Boga. To już bliżej niż politeistyczna wiara o charakterze panteistycznym. Jajko napisał(a): Ciekawe JAK ZWERYFIKOWAŁEŚ trafność tych różnych poglądów????? Poprzez poznanie duchowe, ale także racjonalne. Który obraz raju wydaje ci się prawdopodobny - ten z hurysami, czy ten bardziej uniwersalny z doskonałą miłością? Z resztą, może i te doskonałe dziewice w jakimś sensie oddają anielskość postaci rajskich (?) Andy72 napisał(a): a bym pokusił się o stwierdzenie że niektóre odłamy ateizmu są bliższe prawdy niż błędne religie. Dlatego że z jednej strony mówią naukową prawdę, tylko nie całą, a z drugiej strony mają swoje kodeksy etyczne całkiem sensowne Ateizm ma brzydką cechę - zastępuje Boga człowiekiem. Czyni człowieka Bogiem. Stawia też na piedestale naukę, która obiektywnie rzecz ujmując bywa zwodnicza (to, co dziś pewne, jutro okazuje się bzdurą). Ateizm lubi relatywizm moralny i promuje permisywizm. Choć z pozoru wydaje się to dobre to w konsekwencji prowadzi do rozpadu różnych wartości dobrych i dla człowieka i dla społeczeństwa w ogóle. Chociaż daleki jestem od stwierdzenia, że ateista z zasady jest amoralny.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt mar 08, 2013 22:00 |
|
 |
Jajko
|
Andy: Czy zgodzisz się ze mną, że istnieją ludzie, którzy uważają że atak na WTC był zły? A zgodzisz się ze mnę, że istnieją ludzie, którzy uważają że atak na WTC był dobry? Qwerty: Cytuj: Który obraz raju wydaje ci się prawdopodobny - ten z hurysami, czy ten bardziej uniwersalny z doskonałą miłością? Z resztą, może i te doskonałe dziewice w jakimś sensie oddają anielskość postaci rajskich (?)
Mnie się wydaje taki, innym wydaje się inny, każdy ma swój. Nijak nie zbliża nas to do "prawdy".
|
Pt mar 08, 2013 22:04 |
|
 |
Andy72
|
Qwerty2011 napisał(a): Choćby w tym, że uznaje wiarę w jedynego Boga. To już bliżej niż politeistyczna wiara o charakterze panteistycznym. Tylko że ten Bóg ma zupełnie inne cechy niż Bóg prawdziwy Jajko: zabijanie Żydów też niektórym ludziom wydawało się dobre. To oznacza tylko tyle że ci ludzie są źli. Mogę zrozumieć ateizm etyczny Dawkinsa ale nie ateizm "relatywistyczny" który prezentujesz. Na jakiej zasadzie wybierasz to co uważasz za dobre?
|
Pt mar 08, 2013 22:08 |
|
 |
Jajko
|
Andy: mam swoje zasady, które uważam za słuszne i na tej podstawie wybieram co jest dobre a co złe. JAK KAŻDY. Pokazuję tylko, że różni ludzie mogą uważać te same rzeczy za dobre lub złe. To jest STWIERDZENIE FAKTU.
|
Pt mar 08, 2013 22:11 |
|
 |
Qwerty2011
|
Jajko napisał(a): Mnie się wydaje taki, innym wydaje się inny, każdy ma swój. Nijak nie zbliża nas to do "prawdy". Oczywiście, że zbliża. Bez względu na to, jak kto wyobraża sobie raj, to jednak do niego dąży a swoim życiem chce na niego zasłużyć. Uznając siły wyższe od siebie stawia siebie na właściwym miejscu (nie uznaje siebie za boga). Najdalej od prawdy jest więc ten, kto nie wierzy w istnienie raju. Mogą z tego wynikać konsekwencje o których wcześniej pisałem (np. rozpad moralny). Choć oczywiście nie muszą (można znaleźć inne motywacje niż dążenie do raju). Do prawdy przybliża odejście od spoglądania na świat tylko z materialnego punktu widzenia. Andy72 napisał(a): Tylko że ten Bóg ma zupełnie inne cechy niż Bóg prawdziwy Tak, ale jednak jest bladym odbiciem prawdziwego Boga. Sam fakt uznania rzeczywistości nadprzyrodzonej już przybliża do prawdy
|
Pt mar 08, 2013 22:13 |
|
 |
Andy72
|
Ateizm jednak jest bliżej prawdy niż na przykład satanizm.
|
Pt mar 08, 2013 22:17 |
|
 |
Qwerty2011
|
Andy72 napisał(a): Ateizm jednak jest bliżej prawdy niż na przykład satanizm. Może i tak. Czasami zastanawiam się jak można mieć aż tak wykrzywiony obraz Boga i szatana, żeby posunąć się aż tak daleko. W jaki raj wierzą sataniści, że nie chcą go widzieć? W jakie piekło wierzą, że chcą w nim przebywać? A może tak naprawdę nie wierzą w żadną z tych rzeczy a uznają tylko magię, jako źródło powodzenia i siły tutaj na ziemi?
|
Pt mar 08, 2013 22:25 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: To jest chore. Twierdzisz że by Cię fascynował gdyby zjadł Ci twarz? Dla mnie jest jednoznacznie zły. Pisałam o osobowości, Andy, nie o jego skłonnościach. Postać sama w sobie też interesująca, jako postać filmowa. A czy wszystkim zjadłby twarz... no nie wiem. Pewnej osóbce tam jednak tej twarzy nie zjadł  Cytuj: Mistrz i Małgorzata nie jest obiektywna ale pro-satanistyczna. Przyjmijmy dla tej dyskusji Twój punkt widzenia... I co w związku z tym? Nie, nie widzę. Widzę ludzi, którzy czynią zło, i to ich obarczam za to odpowiedzialnością. Cytuj: Czyli wolisz sztana który Cię nienawidzi i gardzi Tobą niż Boga który Cie kocha? Wracając do porównania, które Ty zrobiłeś, o nieodwzajemnionej miłości, powiem tak: w realnym życiu nie wybrałabym żadnego. Ani tego, który mnie nie chce/nienawidzi, ani tego który mnie kocha, a ja tego nie odwzajemniam. Nie wybrałabym żadnej z tych relacji. Ale nie jesteśmy (w tej rozmowie) w realnym życiu, a ja nienawiści Szatana nie widzę, ani miłości Boga też. Qwerty2011->Cytuj: A do tej pory nie spotkałem nikogo, kto twierdziłby, że w piekle jest "fajnie". Ja też nie, bo do tej pory nie spotkałam nikogo kto by posmakował realnie piekła. Cytuj: Myślisz, że demony będą bawić się z potępionymi? A w sumie to czemu nie?  Zakładając że część potępionych dokona świadomego wyboru Szatana i piekła, to i niejako zadeklaruje chęć przyłączenia, stania się jednym z nich. Sami swoi Cytuj: Że będzie tam winko, miłe towarzystwo, ekstra imprezy? Niewykluczone  A kto to wie, jak tam będzie... Chociaż z imprezami wolałabym umiarkowanie, bo i sama umiarkowanie imprezowa jestem  Cytuj: Że będą Cię adorować przystojniaki z różkami na głowie? O! Na przykład  Cytuj: Hitler był wcielonym demonem. Hitler był człowiekiem. fuller->Cytuj: Swoja drogą te cechy które przypisuje się na ogół Szatanowi jakos dziwnie pasuja do Jahwe. O! następny, który tak jak my, Biblii nie umie czytać 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt mar 08, 2013 22:30 |
|
 |
Andy72
|
Panna_Funia napisał(a): Pisałam o osobowości, Andy, nie o jego skłonnościach. Postać sama w sobie też interesująca, jako postać filmowa. A czy wszystkim zjadłby twarz... no nie wiem. Pewnej osóbce tam jednak tej twarzy nie zjadł  A w czym Jahwe, nie mówiąc już o Jezusie jest gorszy od takiej postaci?
|
Pt mar 08, 2013 22:41 |
|
|
|