Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Byc moze wedlug katolickiej hermneutyki tak jest
Ale wedlug Jezusa jest troche inaczej

Powala mnie pyszałkowatość niektórych osób na tym forum.
Gdzieś po drodze przegapiłeś pewien fakt, że JEZUS pozostawił Swojego Ducha i nieomylną interpretację Pisma W KOŚCIELE a nie tobie do prywatnego wyjaśniania, co też Jezus sobie myślał, jak mówił to czy tamto.

Cz maja 12, 2005 7:21

Byc moze wedlug katolickiej hermneutyki tak jest
Ale wedlug Jezusa jest troche inaczej

Czyli jak Jezus to zinterpretował?. - :o

Cz maja 12, 2005 10:17

Przepraszam. Słowa, któe przypisałem Agniulce, zostały napisane przez Tess :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 12, 2005 12:12
Zobacz profil WWW

Powala mnie pyszałkowatość niektórych osób na tym forum.
Gdzieś po drodze przegapiłeś pewien fakt, że JEZUS pozostawił Swojego Ducha i nieomylną interpretację Pisma W KOŚCIELE a nie tobie do prywatnego wyjaśniania, co też Jezus sobie myślał, jak mówił to czy tamto.

Tak się składa, iżadam111151 nie przyznał się jeszcze do żadnego Kościoła, czy denominacji chrześcijańskiej, nie podał również swego Credo, czyli w co wierzy. Za to w ataku skacze jak na ringu. Zaś co się tyczy dowilności w tłumaczeniu to napewno jest mistrzem.

Domniemywa, iż nie jest związany z żadnym kościołem wykłada sobie Biblię po swojemu, i będą mu z tego różne dziwne rzeczy wychodzić. :o :D . Nie On pierwszy i oststni, stwierdza, że wie lepiej niż Ojcowie Kościoła, którzy tworzyli karty NT i dzięki którym Bóg dał kanon Pisma św.

A podważanie Tradycji Kościoła, to czysta prowokacja.

Cz maja 12, 2005 15:16

Post Re: Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Grom napisał(a):
Chciałbym zapytać czy wierzycie w biblijną opowieść o potopie. W to, że Noe zabrał na arkę wszystkie zwierzęta, że padało przez 40 dni etc, że taka arka wogóle istniała.

A ile on tych zwierzat mogl tam zmiescic? Mozna domniemywac, ze bylo to ocieplenie klimatu. Jednak to by trwalo latami, a nie w 40 dni. Moze to byly intensywne opady, ktore trwaly kilka dni. Biblia roi sie od symboliki. Zreszta to co niewytlumaczalne bylo boskie.

Śr maja 18, 2005 3:19

Teraz wśród ludzi wzrosło poznanie, więc więcej spraw ze Starego Testamentu możemy wyjaśnić naukowo, co nie znaczy, że uwłacza to wielkości Boga.
Chodzi o pogląd na to z perspektywy czasu... Dla ludzi żyjących w czasach kiedy miały miejsce plagi egipskie czy potop (lub kiedy było to spisane) było to absolutnie niewytłumaczalne...
Dla nas jest inaczej, ale przecież tamte sytuacje nie odnosiły się do nas konkretnie. Dzisiaj to wszystko dzieje się inaczej.

Śr maja 18, 2005 14:51

Teraz wśród ludzi wzrosło poznanie, więc więcej spraw ze Starego Testamentu możemy wyjaśnić naukowo, co nie znaczy, że uwłacza to wielkości Boga.

Wlasnie znaczy to! W XXI wieku nikt w cywilizowanym swiecie nie pomyslalby, ze blyskawica to gniew bozy, tylko wyladowania atmosferyczne. Dzis nie tak latwo dowiesc wielkosci Boga jak w tamtych czasach.

Harpoon napisał(a):
Chodzi o pogląd na to z perspektywy czasu... Dla ludzi żyjących w czasach kiedy miały miejsce plagi egipskie czy potop (lub kiedy było to spisane) było to absolutnie niewytłumaczalne...
Dla nas jest inaczej, ale przecież tamte sytuacje nie odnosiły się do nas konkretnie. Dzisiaj to wszystko dzieje się inaczej.

Tak samo sie dzieje. Choroby, plagi, susze, tajfuny, itp... Ale dzis coraz wiecej ludzi zaczyna wierzyc po swojemu, bo obraz bibilijny mija sie z tym co odkrywa nauka. Scislej nauka stopniowo wyjasnia wszystkie cuda i ingerencje boze. Byc moze kiedys dotrze i do samego Boga czy tez sily wprawiajacej caly wrzechswiat(y) w ruch (jest jeszcze wiele niewyjasnonych rzeczy). Kwestia wiary.

Cz maja 19, 2005 1:36

Potop...
Bóg nie robi żadnych rzeczy kłócących się z rzeczywistością... Ja myślę, że potop miał miejsce, ale nie tak jak sobie to ludzie wyobrażają...

Ja mysle ?? :D Nie ! :D Ja poprostu wierze w to, ze potop byl i objal zasiegiem owczesna ludzkosc a reszta nie martwi mnie.Dlaczego poddawac sie spekulacji ????

Pozdrawiam :)

Cz maja 19, 2005 1:47

Tak się składa, iżadam111151 nie przyznał się jeszcze do żadnego Kościoła, czy denominacji chrześcijańskiej, nie podał również swego Credo, czyli w co wierzy. Za to w ataku skacze jak na ringu. Zaś co się tyczy dowilności w tłumaczeniu to napewno jest mistrzem.

Adas byl katolikiem a pozniej wstapil do organizacji religijnej zwalczajacej Kosciol Katolicki.

Powinnismy modlic sie za niego gdyz tez jest dusza umilowana przez Pana.

Cz maja 19, 2005 1:50

Ja mysle ?? :D Nie ! :D Ja poprostu wierze w to, ze potop byl i objal zasiegiem owczesna ludzkosc a reszta nie martwi mnie.Dlaczego poddawac sie spekulacji ????

Nie chodzi o spekulacje, chodzi o umiejętność odczytania prawdziwego sensu Pisma Świętego. W myśl twojej zasady "niespekulowania" czyli brania wszystkiego dosłownie i jak leci powinno na tym świecie nie być już prawie ani jednego człowieka o dwóch rękach i dwóch oczach.
Pismo Święte jest dziełem literackim i aby odczytać jego sens trzeba znać zasady tworzenia i interpretacji gatunków, które się na nią składają a które powstawały w określonej kulturze, czasie, mentalności i które miały przekazywać prawdy złożone z pojęć abstrakcyjnych ludziom myślącym obrazowo (właściwość kultur semickich)

Cz maja 19, 2005 7:36

Harpoon napisał(a):

Wlasnie znaczy to! W XXI wieku nikt w cywilizowanym swiecie nie pomyslalby, ze blyskawica to gniew bozy, tylko wyladowania atmosferyczne. Dzis nie tak latwo dowiesc wielkosci Boga jak w tamtych czasach.

Może nie tak łatwo, ale Bóg działa teraz w inny sposób.
Poznanie w dzisiejszym świecie jest ogromne (zresztą to też się nie kłóci z Bogiem, bo jest powiedziane nawet w Piśmie Świętym).
Ludzie niestety doszukują się niewiadomo czego, a przecież Bóg działa na różne sposoby.
Kataklizmy nadal się zdarzają, to to samo co plagi egipskie, ale wtedy Bóg mógł w ten sposób pokazac ludziom swoją wielkość, bo nie rozumieli tego. Dzisiaj Bóg pokazuje to w inny sposób, gdyż rozumiemy niektóre zjawiska i nie uwierzylibyśmy w plagi...

Cytuj:
Ale dzis coraz wiecej ludzi zaczyna wierzyc po swojemu, bo obraz bibilijny mija sie z tym co odkrywa nauka.

Nie mija się :!:
Ludzie po prostu różnie to interpretują, ale Bóg nie zaprzecza wcale temu, co odkrywa nauka. Gdzieś przeczytałam, ze sdkoro w Biblii nie ma słowa "samochód" tzn, że ich wynalezienie mija się z nauką :?:
Nie :!:
Cytuj:
Byc moze kiedys dotrze i do samego Boga czy tez sily wprawiajacej caly wrzechswiat(y) w ruch (jest jeszcze wiele niewyjasnonych rzeczy).

Nie jesteśmy w stanie do końca zrozumieć istoty Boga. Takie coś się nie stanie. Prędzej ludzkość doczeka końca świata.

Cytuj:
Dlaczego poddawac sie spekulacji

Bo to ciekawe :)

Cz maja 19, 2005 9:55

Tess napisał(a):

Nie chodzi o spekulacje, chodzi o umiejętność odczytania prawdziwego sensu Pisma Świętego. W myśl twojej zasady "niespekulowania" czyli brania wszystkiego dosłownie i jak leci powinno na tym świecie nie być już prawie ani jednego człowieka o dwóch rękach i dwóch oczach.

Umiejetne odczytanie faktu zaistnienia potopu jest niezwykle latwe i sprawozdanie o potopie musimy przyjac jako doslowny fakt.Potopu nie da przeniesc sie na jakis wymiar literacki.Pan Jezus wyraznie wyrazil sie slowamil; "Jak bylo za dni Noego (...) i nie zauwazyli jak zmiotl i potop".
Agniulka napisał(a):
Pismo Święte jest dziełem literackim i aby odczytać jego sens trzeba znać zasady tworzenia i interpretacji gatunków, które się na nią składają a które powstawały w określonej kulturze, czasie, mentalności i które miały przekazywać prawdy złożone z pojęć abstrakcyjnych ludziom myślącym obrazowo (właściwość kultur semickich)

Wiem, ze Pismo Sw. jest dzielem literackim i wiem, ze z niego nie trudno odczytac fakt, ze potop zaistnial i zniszczyl swiat bezboznych ludzi.

So maja 21, 2005 17:33

Tess napisał(a):
Dlaczego poddawac sie spekulacji

Bo to ciekawe :)

I niebezpieczne zarazem :)

So maja 21, 2005 17:36

Może i niebezpieczne, ale jeśli trafi się na odpowiednich ludzi to można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć :)

So maja 21, 2005 18:20

Może i niebezpieczne, ale jeśli trafi się na odpowiednich ludzi to można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć :)

ale na przykład odejść od Boga

So maja 21, 2005 19:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona