Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Najświętsza Maryja Panna z Guadalupe/Egzorcymy - jako dowody 
Autor Wiadomość
Post Re: Najświętsza Maryja Panna z Guadalupe/Egzorcymy - jako do
panMK napisał(a):
Wspaniałe podsumowanie całego wątku. Nic dodać nic ująć. :lol:

No ja bym dodał, ze do póki nikt nie udowodni, że te wszystkie całuny i tzw. "cuda" nie mają pochodzenia diabelskiego majacego na celu zwieść naiwnych zalecam ostrozność i trzymanie się z daleka. :)

N mar 10, 2013 18:21
Jakby szatana z raju slychac w tym ostrzezeniu.
Ciekawe dlaczego?

N mar 10, 2013 18:24
Pamiętaj, Diabeł jest inteligentny a największą jego sztuczką jest to, że przejawia sie on w rzeczach powszechnie uznawanych za święte :)

N mar 10, 2013 18:38
Nie, on sie przejawia w sianiu watpliwosci i niszczeniu wszystkiego, co ma choc odrobine dobra w sobie.
On nienawidzi i potrafi tylko nienawisc i watpliwosci siac. Nic konstruktywnego.

N mar 10, 2013 18:40

fuller napisał(a):
Pamiętaj, Diabeł jest inteligentny a największą jego sztuczką jest to, że przejawia sie on w rzeczach powszechnie uznawanych za święte :)

Mógłbyś to jakoś rozwinąć?
Bo chyba nie rozumiem...

N mar 10, 2013 18:42
Kael napisał(a):
Nie, on sie przejawia w sianiu watpliwosci

Nie, wątpienie i kwestionowanie pochodzą do Boga. Dzieki nim jestes w stanie odkryć sztuczki Diabła

Poczucie pewności w wyjatkowość swojej wiary, przekonanie o posiadaniu Prawdy powoduje konflikty, chęc nawracania, wywołuje gniew, spory które z czasem rozrastają się do niebotycznych rozmiarów siejąc wokół zło. Nie trzeba dodawać że zródłem tego jest Diabeł :)

N mar 10, 2013 18:47
No coz. Tak wlasnie zly przybiera postac "aniola chaosu". Czyli dobrze mi sie skojarzylo...

N mar 10, 2013 18:48

No coz. Tak wlasnie zly przybiera postac "aniola chaosu". Czyli dobrze mi sie skojarzylo...
Co zresztą widać w wypowiedziach niestety tak licznego grona wątpiących drwiących na tych forach.Dali mu zielone światło to i robi z nimi co chce choć sami się uważają że to my jesteśmy zniewoleni.

N mar 10, 2013 19:34

:D :o

N mar 10, 2013 19:45
Cytuj:
No ja bym dodał, ze do póki nikt nie udowodni, że te wszystkie całuny i tzw. "cuda" nie mają pochodzenia diabelskiego majacego na celu zwieść naiwnych zalecam ostrozność i trzymanie się z daleka. :)

Zalecasz - czyli uznajesz możliwość istnienia diabła, a diabeł nie ma sensu istnienia bez przeciwnika jakim jest dla niego Bóg.
Czyżbyś zaczynał wierzyć w istnienie Boga?

N mar 10, 2013 20:44
Asienkka napisał(a):
fuller napisał(a):

Mógłbyś to jakoś rozwinąć?
Bo chyba nie rozumiem...

Ano już spieszę z wyjaśnieniem. Przepraszam, że nie zrobiłem tego wcześniej, ale zaraz po odpowiedzi na post Kaela, ponaglany uciekajacym czasem spieszyłem ile sił w nogach skosztować i zobaczyć jak dobry jest Pan.

Naszła mnie bowiem ostatnio myśl. :D

Najwiekszym sukcesem diabła - mówi się - jest to, że przekonał ludzi że go nie ma. Ale to nie w stylu - jak ktoś to zauważył - Diabła którego jednym z atrybutów jest pycha.

I tak sobie pomyslałem - a co jesli tak naprawdę największą sztuczką Diabła jest to, że wmówił ludziom, że jest synem bożym, samym Bogiem a ludzie w to uwierzyli?

Że chrześcijaństwo założył właśnie Diabeł a to całe mówienie o miłości to tylko propaganda mająca przyciągnąć ich ku sobie - jak wiemy miłość ta później wogóle sie nie przejawia w człowieku (poza nielicznymi przypadkami) a jej miejsce zastępuje gama negatywnych emocji postaw zachaczające o nienawiśc, pogardę, które czynią, rozsiewają zło.

Pyszny Diabeł tak żądny w swej pysze pokłonów, oddawania czci, padania przed nim na kolana zaspokaja swoją potrzebę podczas niedzielnych mszy.
Dodatkowo bluźniąc Bogu wystawia jego ciało na pożarcie przez grzeszników w których wcześniej wywołuje to co najgorsze.

I jak absurdalnie by to brzmiało tłumaczyło by skąd wśród tych wierzących tak wiele tego zła.

A co jeśli to jest prawda?
I jak to zweryfikować?

Zaznaczę, że nie jest tak, że ja sobie kpię czy wyśmiewam się. Nic z tych rzeczy.
Jestem równie zaskoczony i zaniepokojony jak Reeves na tym zdjęciu (moja mina wyglada również mnie więcej taksamo):
Załącznik:
18707299.jpg
18707299.jpg [ 51.6 KiB | Przeglądane 3062 razy ]

N mar 10, 2013 21:56

Jedziesz gnozą, fuller. : ) Ale niewykluczone, że jest coś na rzeczy. Przynajmniej w takim sosie, w jakim my się obracamy, to znaczy demokracji, przyrodzonej godności człowieka, równości szans i czego tam jeszcze, czołobitności przed Bogiem nie da się przełknąć. Natomiast dla patriarchów, którzy innego świata jak świat despotów nie znali, wszystko banglało jak należy. Ot, postrzegali Boga jak dobrego despotę. Inne pojmowanie spraw przekraczało ich wyobraźnię. Fakt, że koscioły nie chcą dostować obrazu Boga do rzeczywistości społecznej XXI wieku może świadczyć o tym, że diabeł się wziął i zakradł i hula w najlepsze. (Oczywiście, o ile wierzy się w wojenną propagandę Nieba.)

Orkiestra!

Ostatnio edytowano N mar 10, 2013 22:14 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz

N mar 10, 2013 22:09

Fuuler to co piszesz sprzeczne by było z DZIESIĘCIORGIEM PRZYKAZAŃ . A przecież BUG je nam dał zanim zesłał nam JEZUSA który przecież swoim życiem manifestował właśnie postawę zgodną z TYMI PRZYKAZANIAMI.

N mar 10, 2013 22:10

Val napisał(a):
A teraz mi napisz jak się nazywa religia, która została zbudowana na wierze w opis świata prezentowany w biblii. Chrześcijaństwo, jak sama nazwa wskazuje- opiera się na naukach Jezusa i o tyle jest dla nich zobowiązujący dosłowny opis prezentowany w biblii, o ile są to ewangelie. ST jest o tyle istotny, o ile mówi o 10 przykazaniach i pomniejszych rzeczach dotyczących stricte przyjścia Jezusa. Jednak nie jest to to, że świat powstał w kilka dni kilka tysięcy lat temu.
Natomiast Ty z zapałem zindoktrynowanego gościa powtarzasz jak mantrę, jakieś bzdury, w które mało który wierzący wierzy i które mają niemal żadną wartość dla wiary i religii.
Powiedz mi kto Ci zrobił tą krzywdę, że nie jesteś w stanie pojąć, że opis powstania świata wg biblii nie jest dla wierzących istotny??

Rozumiem, że posiadasz jakies inne źrodlo swojej wiary poza Biblia, tak? To co probuje pokazac wyglada nastepujaco: osoby wierzace (dowolna 'swieta ksiega') dzialaja tak: odrzucaja to co jest glupie/dziwne/nienormalne/sprzeczne z nauka mowiac, ze jest to przenosnia/nieistotnia historia/czasy sie zmienily itp.

Otoz co probuje pokazac jest proste: jesli w jakiejs swiete ksiedze wykaze sie jeden, JEDEN blad, to podwaza sie wszystko co tam jest bo podobne babole moga byc wszedzie.

Interesuje mnie tez to zdanie:
Jednak nie jest to to, że świat powstał w kilka dni kilka tysięcy lat temu

Czyli rozumiem, ze masz taka mozliwosc i zrodla aby zweryfikowac co w Biblii jest:
a) wazne
b) prawdziwe
c) istotne
d) wartosciowe

Wg Biblii swiat ma 6tys lat i zostal stworzony przez Boga z ludzmi na czele. Koniec dyskusji. cala ksiazka po tym to juz jak dla mnie zbior bajek bo jak myli sie w tym to moze myli sie w innych miejscach?

Pn mar 11, 2013 0:30
marek_max napisał(a):
Val napisał(a):
A teraz mi napisz jak się nazywa religia, która została zbudowana na wierze w opis świata prezentowany w biblii. Chrześcijaństwo, jak sama nazwa wskazuje- opiera się na naukach Jezusa i o tyle jest dla nich zobowiązujący dosłowny opis prezentowany w biblii, o ile są to ewangelie. ST jest o tyle istotny, o ile mówi o 10 przykazaniach i pomniejszych rzeczach dotyczących stricte przyjścia Jezusa. Jednak nie jest to to, że świat powstał w kilka dni kilka tysięcy lat temu.
Natomiast Ty z zapałem zindoktrynowanego gościa powtarzasz jak mantrę, jakieś bzdury, w które mało który wierzący wierzy i które mają niemal żadną wartość dla wiary i religii.
Powiedz mi kto Ci zrobił tą krzywdę, że nie jesteś w stanie pojąć, że opis powstania świata wg biblii nie jest dla wierzących istotny??

Rozumiem, że posiadasz jakies inne źrodlo swojej wiary poza Biblia, tak? To co probuje pokazac wyglada nastepujaco: osoby wierzace (dowolna 'swieta ksiega') dzialaja tak: odrzucaja to co jest glupie/dziwne/nienormalne/sprzeczne z nauka mowiac, ze jest to przenosnia/nieistotnia historia/czasy sie zmienily itp.

Otoz co probuje pokazac jest proste: jesli w jakiejs swiete ksiedze wykaze sie jeden, JEDEN blad, to podwaza sie wszystko co tam jest bo podobne babole moga byc wszedzie.

Interesuje mnie tez to zdanie:
Jednak nie jest to to, że świat powstał w kilka dni kilka tysięcy lat temu

Czyli rozumiem, ze masz taka mozliwosc i zrodla aby zweryfikowac co w Biblii jest:
a) wazne
b) prawdziwe
c) istotne
d) wartosciowe

Wg Biblii swiat ma 6tys lat i zostal stworzony przez Boga z ludzmi na czele. Koniec dyskusji. cala ksiazka po tym to juz jak dla mnie zbior bajek bo jak myli sie w tym to moze myli sie w innych miejscach?

Tak naprawdę nikt z nas nie był świadkiem powstawania wszechświata i ziemi. Tak naprawdę nikt nie wie ile lat ma nasz świat w ktorym żyjemy, naukowcy także mogą się mylić. Te metody obliczania wieku ziemi są raczej umowne niż realne. Skąd przekonanie że ten akurat wynik jest prawdziwy ? To także tylko wiara i nic więcej.

Pn mar 11, 2013 1:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona