Czy dojdzie do upadku Kościoła Katolickiego
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy dojdzie do upadku Kościoła Katolickiego
Jajko napisał(a): No i trafnie przewidziałem! Kardynał z końca świata, gdzie do niedawna jeszcze kwitł katolicyzm, ale w ciągu ostatnich lat obserwuje się gwałtowny odwrót wiernych od jedynie słusznego Kościoła i nawracanie na inne religie, został papieżem. Ciekawe jak to wpłynie na popularność kultu Jezusa w Ameryce Południowej? Niesamowity odpływ - 80,8% ludności przynależy do KK, 10, 5% do Kościołów protestanckich.
|
Śr mar 13, 2013 21:27 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Możesz podać źródło danych?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr mar 13, 2013 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Możesz podać źródło danych? Wikipedia - hasło:Kościół katolicki w świecie.
|
Śr mar 13, 2013 21:59 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No masz rację, choć linka mogłaś dać. Za to angielska wiki podaje zaledwie 67% http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_ArgentinaI komu tu wierzyć? Jeśli jednak wziąć pod uwagę najnowsze badania Gallupa http://redcresearch.ie/wp-content/uploa ... 5-7-12.pdfto okaże się, że w Argntynie około 72% społeczeństwa jest religijna, a więc 67% katolików by się zgadzało.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr mar 13, 2013 22:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Masz rację Jajko to jest strzał w dziesiątkę. Pisząc z perspektywy typowo materialistycznego podejścia - masz zapewne rację, choć nie jestem przekonana czy do końca.
Wg mnie - Jest to Człowiek Który będzie pierwszym Apostołem Kościoła po św .Piotrze. W takim człowieku nie tylko Ty będziesz szukał bruzdy , będzie jej szukało wielu. Duch Święty zadziałał niesamowicie -" mocną ręką prowadzeni"- bardzo możliwe że ten Człowiek właśnie tony " gruzu niesprawiedliwości" za sobą zostawi. Odwaga w Prawdzie i Sprawiedliwości i nie ugięcie kolana przed "mafią zła" Możesz uważać jak tylko chcesz Jajko - ale nie wszyscy ludzie kierują się w życiu materialnymi zyskami. To że Watykan jest siedliskiem zła , gniazdem manipulacji i korupcji, zalążkiem ukrywającym przed światem potęgę chciwości - nie oznacza , że Człowiek Chrystusa pod tym się złamie. Człowiek Chrystusa , tak ogromnej wiary jak Ten wybrany , będzie Apostołem Prawdy i Wierności za cenę wszystkiego. Życzę Franciszkowi dużo Bożej Łaski i siły w wyprowadzeniu Kościoła Chrystusowego z matni . Na Tego Człowieka Kościół czekał. Chwała Panu.
|
Cz mar 14, 2013 2:48 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Mam nadzieję, że zrobi porządek i pogoni mafię z Watykanu. Tak mu dopomóżcie bogowie!
|
Cz mar 14, 2013 7:24 |
|
 |
Necromancer
|
Jajko napisał(a): Mam nadzieję, że zrobi porządek i pogoni mafię z Watykanu. Tak mu dopomóżcie bogowie! Chyba cię emocje poniosły. Jeśli faktycznie uważasz, że to mafia, to zastanów się co robi nowy ojciec chrzestny i na czym polegają te porządki.
_________________ ateista
|
Cz mar 14, 2013 9:51 |
|
 |
Jajko
|
Wydaje się, że w Watykanie jest określona grupa osób skupiona wokół własnych interesów, a nie klęcznika i brewiarza. I ich właśnie nazwałem mafią. Wyraziłem też nadzieję, że nowy papież upora się z tą grupą, czego stary nie był w stanie zrobić i po tajnym raporcie kardynałów-detektywów abdykował. Widać, raport musiał być ponad jego siły.
|
Cz mar 14, 2013 10:10 |
|
 |
Necromancer
|
Wnioskując po jego mrocznej przeszłości raczej mają go w garści, bo z pewnością wiedzą więcej niż dziennikarze śledczy dotychczas poznali i ujawnili. Poza tym co za różnica czy uda mu się obsadzić kluczowe stanowiska swoimi ludźmi czy nie? Dlaczego uważasz, że to coś zmieni?
Moim zdaniem tylko presja międzynarodowa mogłaby wymusić zmiany, jak zawsze, ale świat ma teraz większe problemy niż kolejna włoska pralnia brudnych pieniędzy.
|
Cz mar 14, 2013 10:47 |
|
 |
Jajko
|
Presję międzynarodową to Watykan przejmuje się tak samo jak Pjongjang. Robią swoje i możesz im naskoczyć.
Wątpliwe by mógł wiele zdziałać, bo papież, stety czy nie, nie jest władcą absolutnym. Kuria ma dużo do powiedzenia, a nie wiem w jakim stopniu papież ma wpływ na jej skład. Sądzę, że bardzo ograniczony.
No a jak faktycznie papież ma jakieś grzechy na swoim sumieniu (związane z tą juntą) to będzie w szachu. Oby był niewinny i odważny. Tego mu życzę.
|
Cz mar 14, 2013 11:04 |
|
 |
Necromancer
|
Komentarze sugerują, że wybrali nie faworyta jako kompromis między frakcjami Bertone i Sodano. Kompromis oznacza podział władzy, utrzymanie status quo i zmiany kosmetyczne.
Co do presji to się mylisz. Bank watykański może w jednej chwili przestać funkcjonować, gdy tylko regulatorzy stwierdzą, że zbyt opieszale stosuje się do zaleceń. Jeśli nie będą mogli wykonywać operacji międzybankowych to koniec. Ostrzeżenie zresztą już było - blokada bankomatów.
Swoją drogą był kiedyś w kościele postulat likwidacji samego banku jako anachronizmu. To by była może nie rewolucja, ale poważna reforma. Tylko co na to mafia, w sensie, ta prawdziwa nie kościelna?
|
Cz mar 14, 2013 11:18 |
|
 |
Jajko
|
Miałem na myśli inną presję międzynarodową (apele, modlitwy itp itd), ale jeśli chodzi o bank, to masz rację. Kasa to konkret. Bez kasy się nie da. Ciekawe kiedy Watykan się w końcu ugnie w tej sprawie.
|
Cz mar 14, 2013 11:23 |
|
 |
Login2
|
|
Cz mar 14, 2013 18:48 |
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): Niesamowity odpływ - 80,8% ludności przynależy do KK, 10, 5% do Kościołów protestanckich. Interesująco na tym tle wygląda poparcie 70% społeczeństwa dla małżeństw homoseksualnych, które to małżeństwa zalegalizowano w Argentynie w 2010 roku, nie sądzisz?
|
Cz mar 14, 2013 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znowu badania OBOP? Czy CBOS?
|
Cz mar 14, 2013 18:53 |
|
|