Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
 Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna) 
Autor Wiadomość

Post Re: Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
akbar napisał(a):
Kiedy Mahomet wrócił z bitwy na 3 lata przed swoją śmiercią, a Aisza miała lat 15 wówczas to ... nadal nie miała miesiączki. A na pewno nie miała jej wieku 9 lat.

To przedstaw w takim razie zródło tych informacji.Na razie mamy tylko twoje deklaracje.

A poza tym musze jeszcze zweryfikowac liberalnie swoją wersję dotyczaca małżeństwa w Izraelu.
Oto ciekawe informacje które znalazłem:

"By móc wstąpić w związek zgodnie z prawem żydowskim chłopiec nie może mieć mniej niż 13 lat a dziewczynka 12. Co prawda kiduszin może być zawarty wcześniej i często tak było w średniowieczu. Talmud podaje, że najkorzystniejszy dla mężczyzny wiek zawarcia małżeństwa to 18 lat, lub między 16 a 24 rokiem życia."(Jewish,org.pl)

oraz:

"W przypadku zamążpójścia tradycja nie określa wieku stosownego dla kobiet (więc możliwe to było także w wieku dziecięcym), natomiast mężczyzna powinien się ożenić nie później niż w wieku 18-30 lat. Starokawalerstwo jest potępiane jako sprzeczne z naturą."-(Wikipedia)

Jak widac w Izraelu nie było jasno sprecyzowanych kryteriów odnosnie wieku kobiet,co w gruncie rzeczy oznacza że równiez dzieci-dziewczynki mogły wychodzic za mąż!.

Cz mar 14, 2013 14:11

Hosi napisał(a):
Jezus przyszedł nauczac tylko Żydów(Mat 15:24),tak więc zalecenie to nie mogło dotyczyc literalnie Mahometa :), który otrzymał objawienia kilkaset lat póżniej :) To chyba jasne prawda?

Wierzysz że otrzymał objawienia??
"Jak na takie postępowanie patrzylibyśmy dzisiaj? 53-letni dziad, który dobiera się do 9-letniego dziecka trafiłby na wiele lat do więzienia i nikt nie traktowałby go inaczej niż chorego zboczeńca. A tu proszę: miliard ludzi na całym świecie traktuje go jako ideał człowieka i wzór do naśladowania.

Ludziom można wybaczyć rózne rzeczy. Być może nawet pedofilię. Ale Mahomet podobno nie był zwykłym człowiekiem. Podobno był pieczęcią i ukoronowaniem proroków, wybrańcem Boga i jego ostatnim słowem. Pedofil?!!! Bardziej jest prawdopodobne, że był po prostu jednym z tysięcy fałszywych „proroków”, którzy pojawiają się co jakiś czas i faktycznie wielu z nich przejawia dziwne upodobania seksualne"
http://www.sciaga.pl/tekst/32934-33-prorok_mahomet_i_aisza
Uważasz Mahometa za proroka?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz mar 14, 2013 14:33

Andy72 napisał(a):
Wierzysz że otrzymał objawienia??
"Jak na takie postępowanie patrzylibyśmy dzisiaj? 53-letni dziad, który dobiera się do 9-letniego dziecka trafiłby na wiele lat do więzienia i nikt nie traktowałby go inaczej niż chorego zboczeńca. A tu proszę: miliard ludzi na całym świecie traktuje go jako ideał człowieka i wzór do naśladowania.

Dzisiaj?
A ja widze że twoje twierdzenia są w izolacji od prawa stanowionego danego kraju.
Tam gdzie obowiązuje Islam i prawo dopuszcza tego typu związki nie ma problemu.
Twoje założenia mają sens tylko w stosunku do prawa danego kraju,które takich zwiazków nie aprobuje.Wtedy chrzescijanin powinien podporządkowac się temu prawu zgodnie z zasadą :
"Macie byc podporzadkowani władzom zwierzchnim" (Rzym 13).

Cz mar 14, 2013 14:46
Cytuj:
Skoro Mahomet był jak gdyby następcą Jezusa to dlaczego nie stosował się do jego zaleceń.

Nikt, nigdzie nie traktuje Mahometa jako następcę Jezusa.

Cytuj:
Ludziom można wybaczyć rózne rzeczy. Być może nawet pedofilię. Ale Mahomet podobno nie był zwykłym człowiekiem. Podobno był pieczęcią i ukoronowaniem proroków, wybrańcem Boga i jego ostatnim słowem. Pedofil?!!! Bardziej jest prawdopodobne, że był po prostu jednym z tysięcy fałszywych „proroków”, którzy pojawiają się co jakiś czas i faktycznie wielu z nich przejawia dziwne upodobania seksualne"
http://www.sciaga.pl/tekst/32934-33-prorok_mahomet_i_aisza
Uważasz Mahometa za proroka?

Podobno Mahomet nie był zwykłym człowiekiem - dla muzułmanów jest to oczywistość. My chrześcijanie nie musimy podzielać tej opinii.
Co równolegle znaczy, ze nie ma większego sensu dla chrześcijan wgłębiać się w zagadnienie czy Mahomet był prorokiem czy nie.
Islam jest uznaną w świecie religią monoteistyczną i należy to uszanować.

Cz mar 14, 2013 15:20

Sunan Abu-Dawud, Vol. 3, No. 4914
Aisha (RA) powiedziała: Wysłannik Allaha (SAW) wrócił z bitwy Tabook lub Khaibar (narrator hadisów ma wątpliwość, czy to było "Tabook lub Khaibar."). Nie było zasłony zasłaniającej jej 'sahwah "(pomieszczenie lub mały pokój z przodu domu). Wiatr wiał na zasłony i odkrył Aishy lalki. On (SAW) powiedział: Co to jest, O Aisha? Ona powiedziała: Moje lalki. On (SAW) zobaczył wśród nich konia z dwoma skrzydłami ze skrawków materiału. On (SAW) powiedział: Co to jest, które widzę między nimi (między lalkami)? Powiedziała: koń. Zapytał: Co to jest na nim? Powiedziała: dwa skrzydła. On (SAW) zapytał (ze zdziwieniem): konia z dwoma skrzydłami? Ona powiedziała: Nie słyszałeś, że Sulaiman (Salomon - AS) miał konie ze skrzydłami? Powiedziała: Potem (SAW) śmiał, dopóki nie zobaczyłam jego zębów trzonowych.
Tabook - 630 n.e.
Khaibar - 629 n.e.
Prorok zmarł w 632 roku.

Alus
61:6 Oto powiedział Jezus, syn Marii: "O synowie Izraela! Jestem wysłany od Boga do was, aby potwierdzić prawdziwość tego, co przede mną było zesłane w Torze, i zwiastować Posłańca, który przyjdzie po mnie, a którego imię - Ahmad!" Lecz kiedy on przyszedł z jasnymi dowodami, oni powiedzieli: "To są czary oczywiste!"

Ahmad? Czyli nawet nie Muhammad? :brawo:

Cz mar 14, 2013 18:53

Akbar
Ale w tym tekscie nie ma nic na temat tego czy Aisha bawiła sie lalkami.
Po drugie.
Nawet jeżeli Aisha nie była dojrzała,na co zreszta nie ma dowodów,to i tak nie było zakazu w ST ani w NT poslubiania małych dziewczynek.Podawałem ci namiary na ten temat.Tradycja Zydowska dopuszczała taką możliwośc.
Cytuj:

Ahmad? Czyli nawet nie Muhammad?

Tralalala.
Odpowiedz masz tutaj:
http://www.planetaislam.com/jezus/pocie ... rawdy.html.
I co odkrywco :D ?

Cz mar 14, 2013 19:24

Z tego co mi wiadomo nie wolno ani posiadać ani się bawić lalkami... Trzeba byłoby się zapytać jakiegoś araba rdzennego.
Tak ten proceder poślubiania jest jaki jest, tylko, że seks z taką dziewczynka jest ... wiadomo jaki. Nie kojarzę, żadnego cytatu z Biblii, który mówi o seksie z dziewczynką 9 letnią lub młodszą. Mahomet mógł mieć i w sumie miał kilkanaście kobiet więc dlaczego wybrał 6 letnią dziewczynkę? Nie piszcie tylko, że jemu się przyśniła :) Poza tym ja nadal nie mogę zrozumieć jak Bóg -allah daje przyzwolenie Mahometowi na "branie" kobiet ze swojej rodziny, kiedy już Mojżesz tego zakazał? To Allah sie myli, czy Mahomet chciał sobie zrobic dobrze?

Muhammad czy Ahmed? ten link widziałem tak wiele innych. Szukanie wykrętasów.To tak jakby pisać, że nadjedzie Damian a nadszedł Dominik :) Jaki miałby w tym biznes Allah podając Ahmed a nie Muhammad? Chyba, że Allah to taki super ekstra świetny arabista :P Lub w Arabii każde imię można przypasować do innego? Ba! Mahomet do 30 roku życia nie miał na imię Mahomet ... :)

Pt mar 15, 2013 19:53

akbar napisał(a):
Z tego co mi wiadomo nie wolno ani posiadać ani się bawić lalkami... Trzeba byłoby się zapytać jakiegoś araba rdzennego.

Jak ty to napisałeś?Aha:"szukanie wykrętasów"-wcześniej było "bawić",teraz już i "posiadać".
A co będzie następnym razem?
Jak widać,twoje "argumenty"są niezwykle przekonujące :D

Cytuj:
tylko, że seks z taką dziewczynka jest ... wiadomo jaki

Każdy seks w legalnym małżeństwie wiadomo jaki jest.Tu muszę przyznać ci rację ;)

Cytuj:
Poza tym ja nadal nie mogę zrozumieć jak Bóg -allah daje przyzwolenie Mahometowi na "branie" kobiet ze swojej rodziny, kiedy już Mojżesz tego zakazał? To Allah sie myli, czy Mahomet chciał sobie zrobic dobrze?

Ja już dawno zauważyłem że nie potrafisz pewnych rzeczy zrozumieć :)
Ale do rzeczy.
Mojżesz zabronił "brania"kobiet ze swojej rodziny Żydom.Czyżbyś o tym zapomniał?
Jaki to ma więc związek z Mahometem?
A słyszałeś o tym:
Różne objawienia w różnym czasie dla różnych ludzi.
Cytuj:

Muhammad czy Ahmed? ten link widziałem tak wiele innych. Szukanie wykrętasów.To tak jakby pisać, że nadjedzie Damian a nadszedł Dominik

Intrpretację tekstu nazywasz "wykrętasami"?
A czy nazwałbyś sprzecznoscią jakbym pokazał ci w Biblii rózne imiona tych samych osób?

A czy słyszałeś o tym, że w proroctwach ST nie pada imię Jezus?
Wiesz co to jest egzegeza "wypełnienia" w tym kontekscie?
Cytuj:
Jaki miałby w tym biznes Allah podając Ahmed a nie Muhammad

"Inne źródło chrześcijańskie podaje, i przyznaje:
Taka interpretacja jest możliwa, gdyż w języku arabskim, jak zresztą we wszystkich językach semickich, nie pisze się samogłosek".

Cytat ze strony którą ci podałem.
Rozumiesz teraz?

So mar 16, 2013 4:47

Cytuj:
Jak ty to napisałeś?Aha:"szukanie wykrętasów"-wcześniej było "bawić",teraz już i "posiadać"

I bawić i posiadać Hosi. Czytaj uważnie. Wiąże się to z posiadaniem przedmiotu zawierającego jakiś wizerunek co w Islamie jest zabronione. Jak posiadasz np. lalkę mająca oczy, usta itd. to nie masz prawa jej posiadać! Kapewu? :-o Ja to interpretuję w ten sposób, ale z pewnością arab NIE-MUZUŁMANIN, który nie byłby stronniczy wypowiadałby się dokładnie. Jak na obrońce wiary islamskiej słabo coś znasz ich regulacje :D

Cytuj:
Każdy seks w legalnym małżeństwie wiadomo jaki jest.Tu muszę przyznać ci rację

Oo muszę z przykrością stwierdzić, że kolega zgadza się na seks z dziewczynka 9 letnia, bo ... jest legalny!!! Hahaha Hosi na prawdę już widzę jak pozwalasz muzułmaninowi uprawiać seks ze swoją córeczką i pierwej ją wydajesz za mąż ... :lol:

Cytuj:
Jaki to ma więc związek z Mahometem?

A no taki, że Biblia wg. muzułmanów jest księga Allaha! :D Więc nie maja prawa jej nieprzestrzegać ...

Cytuj:
A czy słyszałeś o tym, że w proroctwach ST nie pada imię Jezus?

Szczęśliwie,ze nie pada, bo wyobraź sobie ilu to Jezusów przed narodzinami własciwego przypisywałoby sobie rolę Mesjasza. Troszeczkę pomyślunku odkrywco :D

Cytuj:
"Inne źródło chrześcijańskie podaje, i przyznaje:
Taka interpretacja jest możliwa, gdyż w języku arabskim, jak zresztą we wszystkich językach semickich, nie pisze się samogłosek".

To tekst z planetaislam - to jest źródło chrześcijańskie?

Ale z tego linka co podałeś:
Cytuj:
Każdy kto choć trochę zagłębi się w nauki Proroków znajdzie tą samą prawdę - każdy Prorok i wysłannik nawoływał do jedynego, mianowicie:

"Posłaliśmy do każdego narodu posłańca: "Czcijcie Boga i unikajcie bałwochwalstwa!" Wśród nich byli tacy, których Bóg poprowadził drogą prostą; i byli tacy, którzy słusznie popadli w obłęd. Wędrujcie po ziemi i popatrzcie, jaki był ostateczny koniec tych, którzy zadawali kłam!" (Surah an-Nahl, 16:36)

Sam Mahomet w trakcie krzewienia swojej wiary czcił bożków wśród Kurajszytów, bo się wystraszył, że go zabiją... Hehehe superowy prorok, co każe innym ginąć dla idei a sam się przestraszył :brawo:

So mar 16, 2013 8:31

akbar napisał(a):
Nie kojarzę, żadnego cytatu z Biblii, który mówi o seksie z dziewczynką 9 letnią lub młodszą

I czego to dowodzi że nie kojarzysz takiego cytatu?
Wystarczy że Prawo Możeszowe nie normowało tej kwestii.W Torze znajduje się wiele zakazów i nakazów,ale żaden nie odnosi się do kwestii wieku małżonki.Dlatego też tradycja żydowska dopuszczała śluby z dziewczynkami i nikt z tego tytułu nie robił problemu.

So mar 16, 2013 8:43

akbar napisał(a):
I bawić i posiadać Hosi. Czytaj uważnie. Wiąże się to z posiadaniem przedmiotu zawierającego jakiś wizerunek co w Islamie jest zabronione. Jak posiadasz np. lalkę mająca oczy, usta itd. to nie masz prawa jej posiadać! Kapewu?

A ile Akbarku czytałeś wykładni na ten temat?Jedną?Najwyżej!
Cytuj:

Oo muszę z przykrością stwierdzić, że kolega zgadza się na seks z dziewczynka 9 letnia, bo ... jest legalny

A gdzie ja to napisałem?
Wszystko zależy od kraju i kultury.Nigdzie prawo nie jest takie same.A moze kolega Akbar nawet nie wie tak podstawowych rzeczy,co?
Cytuj:
A no taki, że Biblia wg. muzułmanów jest księga Allaha! :D Więc nie maja prawa jej nieprzestrzegać ..

I Koran również.To która księga jest według Akbara jest ważniejsza?
Cytuj:

To tekst z planetaislam - to jest źródło chrześcijańskie?

Ooooo.
Czytamy ze zrozumieniem,bardzo fajnie.
A czy przyszło ci do głowy że tekst z "planeta Islam"moze zwierać cytat ze zródła chrzescijańskiego?

So mar 16, 2013 9:02

Po pierwsze proszę Cię, abyś używał mojego nicku taki jest zapisany i nie zdrabniał.

Cytuj:
A ile Akbarku czytałeś wykładni na ten temat?Jedną?Najwyżej!

Idąc Twoim tropem, podaj mi co najmniej 3 interpretacje przeciwne skoro jest ich aż tyle.

Cytuj:
A gdzie ja to napisałem?

Tutaj... problemy z pamięcią?
Cytuj:
Każdy seks w legalnym małżeństwie wiadomo jaki jest.Tu muszę przyznać ci rację

Jasne jest, że zgadzasz się w takim razie na legalny seks z 9 latką w legalnym małżeństwie... bez komentarza.

Cytuj:
Koran również.To która księga jest według Akbara jest ważniejsza?

Za równo Koran jak i Biblia sa księgami zesłanymi przez Allaha dla muzułmanów. Także powiedz mi, która jest ważniejsza dla Islamu? :) A jeśli to Koran to dlaczego muzułmanie nie przestrzegają słowa Allaha w Biblii? :)

Cytuj:
A czy przyszło ci do głowy że tekst z "planeta Islam"moze zwierać cytat ze zródła chrzescijańskiego?

I idąc nadal twoim tropem proszę mi podać te dokładne źródło skąd pochodzi ten cytat :D

So mar 16, 2013 10:30
Cytuj:
Alus
61:6 Oto powiedział Jezus, syn Marii: "O synowie Izraela! Jestem wysłany od Boga do was, aby potwierdzić prawdziwość tego, co przede mną było zesłane w Torze, i zwiastować Posłańca, który przyjdzie po mnie, a którego imię - Ahmad!" Lecz kiedy on przyszedł z jasnymi dowodami, oni powiedzieli: "To są czary oczywiste!"

Ahmad? Czyli nawet nie Muhammad? :brawo:

Czy coś to zmienia w mojej wierze w Chrystusa?
Izraelici podobnie kpili i postrzegali chrześcijan, Rzymianie traktowali chrześcijan jako sektę morderców.
Czy ja muszę powielać podobne postrzeganie i poprzez pryzmat poczynań fundamentalistów pogardzać wszystkimi muzułmanami?

So mar 16, 2013 13:20

akbar napisał(a):
Idąc Twoim tropem, podaj mi co najmniej 3 interpretacje przeciwne skoro jest ich aż tyle.

Zanim podam ci wykładnie wyjasnij to co tu napisałeś.Pytania poniżej.
Cytuj:
Wiąże się to z posiadaniem przedmiotu zawierającego jakiś wizerunek co w Islamie jest zabronione. Jak posiadasz np. lalkę mająca oczy, usta itd. to nie masz prawa jej posiadać! Kapewu? :-o Ja to interpretuję w ten sposób,

W Islamie zabronione jest posiadanie wizerunku czy czczenie go?O jakie/czyje wizerunki chodzi?
Tzn:gdzie konkretnie-w Koranie,hadisach czy jeszcze gdzie indziej?
Po drugie,zdecyduj się:
Czy Islam zabrania zabawy i posiadania lalek, czy to twoja interpretacja?.
Cytuj:

Jasne jest, że zgadzasz się w takim razie na legalny seks z 9 latką w legalnym małżeństwie..

Zgadzam sie, jezeli prawo danego kraju tak stanowi.W innym wypadku nie.
Brak przeciwwskazań do zawierania tego typu małżeństw zarówno w ST jak i NT.
Cytuj:
Za równo Koran jak i Biblia sa księgami zesłanymi przez Allaha dla muzułmanów.

Po pierwsze.
To ty tak uważasz czy muzłumanie?
Po drugie.
Co muzłumanie rozumieją pod pojęciem Biblia?
Cytuj:
.A jeśli to Koran to dlaczego muzułmanie nie przestrzegają słowa Allaha w Biblii

Najpierw podaj defincję Bibli według muzłumanów,a pozniej dopiero zastanowimy się którego słowa Allacha w Biblii nie przestrzegają.

Cytuj:
I idąc nadal twoim tropem proszę mi podać te dokładne źródło skąd pochodzi ten cytat :D

Tu masz zródło:
Cytuj:

[i] Zobacz: R. Arnaldez, Reflexion sur le Dieu du Coran du point de vue de la logique formelle (Refleksja o Bogu Koranu z punktu widzenia logiki formalnej), „Vivre avec l'Islam", Versailles 1996, s.132; O. A. Moussali, La croix et le croissant. Le christianisme face a l'islam, Paris 1997, s. 80
.

So mar 16, 2013 14:09

Cytuj:
Czy coś to zmienia w mojej wierze w Chrystusa?

To zależy jak postrzegasz Chrystusa. tak jak muzułmanie czy tak jak chrześcijanie? Bo różnica jest kolosalna. Poza tym my nie debatuje nt. Chrystusa w tym temacie tylko Mahometa jakbyś nie zdążyła zauważyć droga Alus.
Cytuj:
Izraelici podobnie kpili i postrzegali chrześcijan, Rzymianie traktowali chrześcijan jako sektę morderców.

Mogłabyś to poprzeć jakimś źródłem? I co ma to wspólnego z imieniem Ahmed czy Mahomet? ;-)

Cytuj:
Czy ja muszę powielać podobne postrzeganie i poprzez pryzmat poczynań fundamentalistów pogardzać wszystkimi muzułmanami?

Ja nie chcę rozpatrywać islamu jako całości. Religia powstała, machina ruszyła i trwa do dzisiaj. Są muzułmanie przyjaźni dla chrześcijan (nieprzestrzegający tego co nakazał Mahomet) i są fundamentaliści (przestrzegający nakazów). Mnie bardziej interesuje czy ta religia została założona z nakazu Boga czy z urojenia jednego Pana.

So mar 16, 2013 21:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona