Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

Adas i ty chcesz udowodnic to, ze ty masz racje ??

ja nic nie chce udowadniac .
Pisze to co wiem i co mowi Biblia

Cytuj:
Nawypisywales troche wersetow oderwanych od kontekstu i myslisz,

jak na razie to tylko ja cytuje cale fragmenty

Cytuj:
.My katolicy wiemy, ze Kosciol strzerze depozytu wiary od czasow Pana Jezusa i Apostolow.

a to juz mo zabrzmialo jak slowa faryzeuszy ktorzy mowili :
"Naszym Ojcem jest Abraham"
przez grzecznosc nie zacytuje co o nich powiedaial Jezus
Oni tez mysleli ze strzega depozytu wiary.
Ale Bog ich odrzucil
I do dzis niektorzy z nich nie wiedza o tym .

taka maja ''wiedze'' i zrozumienie

Cytuj:
Gdyby Kosciol-jak blednie mniemasz-popadl w odstepstwo to slowa Chrystusa Pana okazalyby sie nieprawda.

nie .
to tylko byz oznaczalo ze nie macie pojecia oczym Mowil Pan Jezus
Cytuj:
Zachecam cie do czytania lektury koscielnej.Odrzuc te balamutna lekture, ktora sprowadzila cie na manowce i obudz sie z tego letargu w ktory wprowadzili ciebie ci nieszczesnicy z pod znaku straznicy.

lektura kosciena jest warta tyle ile papier na ktorym jest napsana
Biblia jest Slowem Bozym a nie lekturea koscielan

Z serdecznym pozdrowieniem

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Wt maja 17, 2005 23:36

Ale Bog ich odrzucil

Kolejna herezja, sprzeczna z tym co mówi Pismo Święte na które się rzekomo powołujesz.
Nic tylko podpisać się pod słowami Tess

Wt maja 17, 2005 23:44

Cytuj:
tak ten fragment mowi o Jezusie jako o królu.
To normalne ze wszyscy oddaja krolowi poklon
Krol ma królestwo ,berlo tron jak widzisz.
A potem odda to krolewstwo swojemu Ojcu

z ktorym jest jedno. Zbyt kurczowo trzymasz sie naszej ludzkiej rzeczywistosci i w taki wlasnie sposob traktujesz to przekazanie Krolestwa Ojcu, zapominajac, ze my mowiac o Bogu poslugujemy sie jedynie analogia, bo inaczej nie jestesmy w stanie tego uczynic.

Belizariusz napisal:
Cytuj:
Jeszcze raz pytam: Kim dla Ciebie jest Jezus Chrystus?

adam11151 napisal::
Cytuj:
Synem Bozym
Sam o sobie tak mówil i ja mu wierze

I bardzo dobrze, mysle, a raczej jestem pewna, ze Beli temu nie zaprzecza i ja tez w to wierze i wraz z Kosciolem wyznaje:
"Wierze w jednego Boga, Ojca wszechmogacego... i w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bozego Jednorodzonego, ktory z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami, Bog z Boga, swiatlosc ze swiatlosci, Bog prawdziwy z Boga prawdziwego. Zrodzony, a nie stworzony, wspolistotny Ojcu, a przez Niego wszystko sie stalo...." To tyle z Credo, bo o tym byla juz mowa wyzej.
Bedac takim ekspertem w sprawie drugiej Osoby Trojcy Swietej, powinies lepiej pamietac, co Syn Bozy mowil zarowno o sobie, jak i o ludziach. Jesli szukasz w NT slow Jezusa, w ktorych mowi wprost: Ja jestem Bogiem, to takich nie znajdziesz. Agniulka juz wiele razy pisala o tym, ze Jezus mowil o sobie: Ja jestem i zgadzasz sie z tym, ze jest to imie Boga. Jezus jednak najczesciej mowil o sobie: Syn Czlowieczy.
Trzeba miec jednak oczy i uszy otwarte, by odczytac wszystko, co Jezus mowi o sobie jako o Bogu.
Zaczne moze od tego, ze synoptycy az szesc razy przytaczaja slowa Jezusa:
"Kto ma uszy do sluchania, niechaj slucha" (Mk 4:9, Mk 4: 23; Mk 7:16; Mk 8:18; Mt 13:9; Lk 14:35).
A teraz popatrzmy na slowa i czyny Jezusa:
Cytuj:
Gdy po pewnym czasie wrocil do Kafarnaum, poslyszeli, ze jest w domu. Zebralo sie tyle ludzi, ze nawet przed drzwiami nie bylo miejsca, a On glosil im nauke. Wtem przyszli do Niego z paralitykiem, ktorego nioslo czterech. Nie mogac z powodu tlumu przyniesc go do Niego, odkryli dach nad miejscem, gdzie Jezus sie znajdowal, i przez otwor spuscili loze, na ktrorym lezal paralityk. Jezus, widzac ich wiare, rzekl do paralityka: Synu, odpuszczaja ci sie twoje grzechy. A siedzialo tam kilku uczonych w Pismie, ktorzy mysleli w sercach swoich: Czemu On tak mowi? On bluzni. Ktoz moze odpuszczac grzechy, procz jednego Boga? Jezus poznal zaraz w swym duchu, ze tak mysla, i rzekl do nich: Czemu nurtuja te mysli w waszych sercach? Coz jest latwiej: powiedziec do paralityka: Odpuszczaja ci sie twoje grzechy, czy tez powiedziec: Wstan, wez swoje loze i chodz? Otoz, zebyscie wiedzieli, iz Syn Czlowieczy ma na ziemi wladze odpuszczania grzechow - rzekl do paralityka: Mowie ci: Wstan, wez swoje loze i idz do domu. On wstal, wzial zaraz swoje loze i wyszedl na oczach wszystkich. Zdumieli sie wszyscy i wielbili Boga mowiac: Jeszcze niegdy nie widzielismy czegos podobnego.

Ten fragment pochodzi z ewangelii pierwszego z synoptykow: Mk 2;1-12. Idzmy do pozostalych:
Mt 9; 1-8
Cytuj:
On wsiadl do lodzi, przeprawil sie z powrotem i przyszedl do swego miasta. I oto przyniesli Mu paralityka, lezacego na lozu. Jezus, widzac ich wiare, rzekl do paralityka: Ufaj synu! Odpuszczaja ci sie twoje grzechy. Na to pomysleli sobie niektorzy z uczonych w Pismie: On bluzni. A Jezus, znajac ich mysli rzekl: Dlaczego zle mysli nurtuja w waszych sercach? Coz bowiem jest latwiej powiedziec: Odpuszczaja ci sie twoje grzechy, czy tez powiedziec: wstan i chodz! Otoz zebyscie wiedzieli, iz Syn Czlowieczy ma na ziemi wladze odpuszczania grzechow - rzekl do paralityka: Wstan, wez swoje loze i idz do domu. On wstal i poszedl do domu. A tlumy ogarnal lek na ten widok, i wielbily Boga, ktory takiej mocy udziell ludziom

Ostatnie zdanie z cytatu nie jest zaprzeczeniem Boskosci Jezusa, jest jedynie relacja Ewangelisty, jak Jezus byl postrzegany przez ludzi. Ale idzmy do kolejnego synoptyka, sw. Lukasza, rozdzial 5, wiersze 17 do 26. Moze nie bede przytaczac wszystkiego, bo sceneria jest identyczna jak u sw. Marka, powtorze jedynie slowa uczonych w Pismie i Jezusa:
"Ktoz On jest, ze smie mowic bluznierstwa? Ktoz moze odpuszczac grzechy procz samego Boga?" Na co Jezus im odpowiedzial: "Lecz abyscie wiedzieli, ze Syn Czlowieczy ma na ziemi wladze odpuszczania grzechow, rzekl do sparalizowanego: Mowie ci, wstan, wez swoje loze i idz do domu.(...) Wtedy zdumienie ogarnelo wszystkich; wielbili Boga i pelni bojazni mowili: Przedziwne rzeczy wiedzielismy dzisiaj".

I jako Bog, ktory jedyny moze odpuszczac grzechy, udziela tej wladzy Apostolom i ich nastepcom:

"Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi byly zamkniete z obawy przed Zydami, przyszedl Jezus, stanal posrodku i rzekl do nich: Pokoj wam! A to powiedziawszy, pokazal im rece i bok. Uradowali sie zatem uczniowie ujrzawszy Pana. A Jezus znowu rzekl do nich: Pokoj wam! Jak Ojciec Mnie poslal, tak i Ja was posylam. Po tych slowach tchnal na nich i powiedzial im: Wezmijcie Ducha Swietego! Ktorym odpuscicie grzechy, sa im odpuszczone, a ktorym zatrzymacie, sa im zatrzymane." J 20: 19-23

Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Łk; 18:8

Ostatnio edytowano Śr maja 18, 2005 2:43 przez pedziwiatr, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 18, 2005 0:18

Tess napisał(a):
Adas i ty chcesz udowodnic to, ze ty masz racje ??

ja nic nie chce udowadniac .
Pisze to co wiem i co mowi Biblia

Widzisz, Biblie najczesciej ludzie tlumacza zle a zadaniem Kosciola jest obrona ludu bozego przed herezja.Byles w Kosciele Katolickim i nie moge pojac jak mogles dac sie zwiezc.Poradze ci Adas; Biblie czytaj w calosci bez wybierania pasujacych wersetow do prywatnych swoich pogladow.Nie jeden swiadek Jehowy porzucil te balamutna religje i wrocil do Kosciola.Pan Guenther Pape urodzil sie w rodzinie swiadkow i im wiecej wnikal w nauke sekty tym wieksze watpliwosci rodzily sie w jego sercu.Postanowil zbadac dokladnie religje swiadkow i religje katolicka.Po wnikliwych badaniach obu religii i wewnetrznej walce doszedl do wniosku, ze ten osmieszany i opluwany Kosciol Katolicki jest Kosciolem Pana naszego Jezusa Chrystusa.Doznal laski nawrocenia i stal sie gorliwym katolikiem.Napisal ksiazke pt."Bylem swiadkiem Jehowy", ktora z calego serca ci polecam.

We wczesniejszych postach twierdziles, ze Pan Jezus jest Synem Bozym tylko.Bledem z twojej strony jest to, ze uczepiles sie slowa Syn Bozy zapominajac o Liscie Sw. Pawla do Tytusa.Przeczytaj go w calosci.Tam Boskosc Pana Jezusa jest dokladnie wykazana.

Pozdrawiam zyczac ci z calego serca dobrze.Oby Pan Jezus dotknal twoje serce laska powrotu do Kosciola.

Tess :)

Pozdrawiam :)

Śr maja 18, 2005 2:31
SYN BOZY Jezus wzila wszystko od Ojca
Wszystko co Ojciec mial to dal Synowi
Wiec Syn moze teraz robic wszystko to samo co Ojciec

Oczywiscie, ze tak......bo został przez Boga ZRODZONY, a nie jak ty to sugerujesz stworzony jak cała reszta.

Co do fragmentów które podałes....po prostu mieszasz zrodzenie w sensie ludzkim ze zrodzeniem w sensie boskim.

Wiem jednak , ze nie dasz sie przekonać....gdyz dla Ciebie osoba która "wymysliła" sekte ŚJ ( C.T. Russell) w drugiej połowie lat 80-tych XIX w.......jest wiarygodniejsza od starozytnych Ojców i Doktorów Kościoła.

...az dziw bierze, ze dopiero po niemal 2 tys lat narodził sie jedyny człowiek, który dobrze rozumie Biblie i jest jedynym, który ja dobrze interpretuje........Sprzecznie z interpretacja setek jego poprzedników.

Zaiste.....ogromna pycha tego człeka doprowadza tak wielu do zguby.

Jeden oszust - fałszywy prorok jest dla Ciebie wiecej wart od trwającego nieprzerwanie od 2 tys lat Kościoła......który co prawda jest podzielony, ale wyznaje te sama wiare w Trójce Swieta - Ojca, Syna i Ducha Świetego.

Dalsza zatem dyskusja z Toba nie ma sensu, bo na Forum nikt nie jest w stanie cie nawrócic......bedzie to tylko przerzucanie sie cytatami i wysłuchiwanie błednych interpretacji brooklynskich oszustów..

zatem tradycyjnie
Bez pozdrówek

P.S.
..a własnie. Dawno nie podawaliscie terminu konca swiata.......a tak dobrze Wam to szło .......trzymacie go w tajemnicy, by znów sie nie skompromitowac....czy po prostu troszke zmadrzeliscie?

Śr maja 18, 2005 9:41

Oczywiscie, ze tak......bo został przez Boga ZRODZONY, a nie jak ty to sugerujesz stworzony jak cała reszta.

znow to samo
zostal splodzony
Biblia gdanska tak mowi
przeciez to tylko tlumaczenie
zrodzony t otylko tlumaczenie
w innych przekladach mzoe byc splodzony , stworzony itd

Cytuj:
Co do fragmentów które podałes....po prostu mieszasz zrodzenie w sensie ludzkim ze zrodzeniem w sensie boskim.

a gdzie opisana ta róznica
w oryginale wystepuje to samo czy inne slowo?

Śr maja 18, 2005 22:06

No to odwołaj się do oryginału i udowodnij że nie jest zrodzony

Śr maja 18, 2005 22:25

e:

Pan Jezus jest Synem Bożym, czyli drugą osobą Trójcy

a czemu nie trzecia?
Cytat:

św. Tym samym jest też Bogiem. Bo jak inaczej rozumieć słowa ewangelisty św. Jana: Boga nikt nigdy nie widział, Ten JEDNORODZONY BÓG, KTÓRY JEST W ŁONIE OJCA /o Nim/ pouczył. (J 1,1 . Cóż to za Bóg w łonie Ojca (Boga), który o Ojcu pouczał?
W słowach: „Boga nikt nigdy nie widział…” chodzi najwyraźniej o Boga Ojca, którego w naturalnej Jego postaci nikt nigdy nie widział, bo przecież Syna widziano.

Jesli Boga nikt nie widzial to wlasnie znaczy ze Jezus nie mógl byc Bogiem (bo go widzieli ludzie)

Odpowiadam adamowi 111151 z 17 maja 2005 21:53

Dlatego nie trzecia, a druga bo w takiej kolejności wymienia je Jezus:
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego (Mt 28,19)

Jeśli chodzi o drugą twoją uwagę, to radził bym jeszcze raz uważnie i SPOKOJNIE przeczytać cały mój cytat. Ale spróbuję jeszcze raz to wytłumaczyć.
Kim jest JEDNORODZONY Bóg w łonie Ojca, który pouczył o Ojcu? O Ojcu nauczał Jezus. Stąd wniosek, że jest BOGIEM JEDNORODZONYM, KTÓREGO WIDZIANO, ale skoro jest wcześniej powiedziane, że „Boga nikt nigdy nie widział”, to jasno widać, że może tutaj chodzić tylko o BOGA OJCA KTÓREGO NIE WIDZIANO.

Cz maja 19, 2005 14:50

spróbuję jeszcze raz to wytłumaczyć.
Kim jest JEDNORODZONY Bóg w łonie Ojca, który pouczył o Ojcu? O Ojcu nauczał Jezus. Stąd wniosek, że jest BOGIEM JEDNORODZONYM, KTÓREGO WIDZIANO, ale skoro jest wcześniej powiedziane, że „Boga nikt nigdy nie widział”, to jasno widać, że może tutaj chodzić tylko o BOGA OJCA KTÓREGO NIE WIDZIANO.

Albo to moze swiadczyc ze Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym ,
Skoro Boga nikt nie widzial ?

Cz maja 19, 2005 16:49

adam111151 napisał(a):

No to odwołaj się do oryginału i udowodnij że nie jest zrodzony

udowodnienie jakiegos twierdzenia spoczywa na tym co tak twierdzi
Wiec to ja czekam na dowod ze w oryginale sa to dwa rozne slowa.
zrodzenie przez Boga
i jakies inne zrodzenie przez apostolow

ja juz pokazlaem ze tlumaczenia sa rozne
splodzony
i zrodzony
znalazlbym jeszce wiecej ale szkoda mi czasu .

Cz maja 19, 2005 16:53

ja juz pokazlaem ze tlumaczenia sa rozne
splodzony
i zrodzony
znalazlbym jeszce wiecej ale szkoda mi czasu .

[...]
1. Jak być może zdążyłeś zauważyć jesteś na forum katolickim,
2. gdzie fakt, że Jezus Chrystus jest równym Ojcu jednakowym w istocie i równym w majestacie należy do oczywistości. '
3. To ty tu przychodzisz i zaczynasz nam machać przed nosem swoją teorią że jest inaczej
4. więc to do ciebie należy udowodnienie [...]pedziwiatr
Ale masz rację z tą greką to dałam ci za trudne zadanie...
Przyjmijmy że o Jezusie Biblia mówi "spłodzony" a nie "zrodzony"...
Prawdę powiedziawszy dla Jego natury nie ma to praktycznie większego znaczenia ten szczegół lingwistyczny.

Odpowiedz wobec tego na prostsze pytanie:

Czy dziecko spłodzone przez człowieka jest psem?

Cz maja 19, 2005 17:33

[

hmmm. po zastanowieniu odpowiadam z cala pewnoscia :
nie, nie jest psem
jest czlowiekiem .

jest Ojciec i Dziecko (Syn) .
i ten Ojciec i ten Syn sa dwojca
pewnie dochodzi do tego matka i juz jest trojca
tylko ze nie sa wspolistotni.

a jako ze jestes my stworzeni na obraz i podobienstwo Boga powinnismy byc trojca a nie jestesmy.
ale moze tylko ja nie jestem z moim ojcem trojca .Byc moze inni ludzie sa

Cz maja 19, 2005 20:47

pytanie moze proste ale odpowedz juz nie
bo ty wiesz co masz na mysli pytajac a aja nie wiem.

Piszesz żeby pisać ?
Grasz na zwłokę zanim znajdziesz właściwy numer Strażnicy ?

Sformułowanie "Dzieckiem Bożym obdarowanym Mocą Ducha Świętego" jest jasne i jednoznaczne.

Cz maja 19, 2005 20:48

Agniulka napisał(a):
[

hmmm. po zastanowieniu odpowiadam z cala pewnoscia :
nie, nie jest psem
jest czlowiekiem

Chcę się upewnić czy dobrze cię zrozumiałam:
Dziecko posiada tą samą ludzką naturę jak jego rodzic?

Cz maja 19, 2005 20:49

jest Ojciec i Dziecko (Syn) .
i ten Ojciec i ten Syn sa dwojca
tylko ze nie sa wspolistotni.

Nie wiem, co w słowniku Strażnicy znaczy "współistotny".
Jedno jest pewne, żeby używać tak mądrych słów, trzeba je rozumieć, wiedzieć co to jest istota w złożeniach bytowych (i tu należałoby odesłać do podstaw metafizyki)

Ale najkrócej mówiąc: istota to jest zawartość treściowa bytu, czyli to, co sprawia że np. człowiek jest człowiekiem a nie psem.

Istota bytu zwanego człowiekiem jest wspólna i identyczna u wszystkich ludzi.
Jednym słowem jeżeli rodzic jest człowiekiem i dziecko jest człowiekiem to znaczy że mają wspólną istotę - są "współistotni".

Jeżeli Syn Boży jest jak się upierasz spłodzony przez Ojca, to ma wspólną z nim istotę - jeden i drugi jest Bogiem.
Esencjalność jednego i drugiego bytu jest tą samą treścią - Istotą Absolutu.
Są WSPÓŁISTOTNI.

Cz maja 19, 2005 21:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona