Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
Autor |
Wiadomość |
Hosi
|
 Re: Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
SweetChild napisał(a): Chyba lepszy zdrowy rozsądek niż bezkrytyczna akceptacja dowolnych norm kulturowych? Bo idąc tą drogą dojdziemy do wniosku, że dobry jest kanibalizm czy składanie ofiar z ludzi  Co to jest "zdrowy rozsądek"i czyj "zdrowy rozsądek" mam uznać za normę?
|
Wt mar 19, 2013 10:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): SweetChild napisał(a): Chyba lepszy zdrowy rozsądek niż bezkrytyczna akceptacja dowolnych norm kulturowych? Bo idąc tą drogą dojdziemy do wniosku, że dobry jest kanibalizm czy składanie ofiar z ludzi  Co to jest "zdrowy rozsądek"i czyj "zdrowy rozsądek" mam uznać za normę? Dla mnie zdrowy rozsądek to zbiór norm i wartości wklepany do głowy za młodu, który to przez całe życie weryfikuję żyjąc w danym kręgu kulturowym. Wedle mojej definicji w pewnych społecznościach kanibalizm jest zdroworozsądkowy, tak jak seks z 9-latką. Jednakże wewnątrz takich społeczności są tacy, którzy uważają takie czynności za barbarzyństwo. Sęk w tym, że jest ich zbyt mało, aby ich zdrowy rozsądek zyskał dominację dzięki rosnącej akceptacji ogółu. Więc pozostaje im delikatna propaganda na rzecz swoich przekonań. Zapewne za 100 lat kierujący się zdrowym rozsądkiem nasi potomkowie będą nas krytykować za bezkrytyczną akceptację ówczesnych norm kulturowych.
|
Wt mar 19, 2013 10:48 |
|
 |
Hosi
|
Val napisał(a): Dla mnie zdrowy rozsądek to zbiór norm i wartości wklepany do głowy za młodu, który to przez całe życie weryfikuję żyjąc w danym kręgu kulturowym. Wedle mojej definicji w pewnych społecznościach kanibalizm jest zdroworozsądkowy, tak jak seks z 9-latką. Jednakże wewnątrz takich społeczności są tacy, którzy uważają takie czynności za barbarzyństwo. Sęk w tym, że jest ich zbyt mało, aby ich zdrowy rozsądek zyskał dominację dzięki rosnącej akceptacji ogółu. Więc pozostaje im delikatna propaganda na rzecz swoich przekonań. Zapewne za 100 lat kierujący się zdrowym rozsądkiem nasi potomkowie będą nas krytykować za bezkrytyczną akceptację ówczesnych norm kulturowych. Val Jak zwykle twoje wypowiedzi trafiają w dziesiątkę.
|
Wt mar 19, 2013 10:54 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): SweetChild napisał(a): Chyba lepszy zdrowy rozsądek niż bezkrytyczna akceptacja dowolnych norm kulturowych? Bo idąc tą drogą dojdziemy do wniosku, że dobry jest kanibalizm czy składanie ofiar z ludzi  Co to jest "zdrowy rozsądek"i czyj "zdrowy rozsądek" mam uznać za normę? Sam to rozstrzygnij w swoim sumieniu  Chciałem jedynie ukazać Ci, że akceptacja dowolnych norm kulturowych prowadzi na manowce. Dla mnie nie-do-przyjęcia jako wysłannik Boga jest np. osoba, która domaga się składania ofiar z ludzi, niezależnie ilu miałby wyznawców. Oczywiście nic takiego nie sugeruję w przypadku Mahometa, to przykład czysto hipotetyczny, po prostu zakładam, że i dla Ciebie będzie to raczej wysłannik Piekieł niż Niebios. Jeśli się mylę, to zupełnie nie mamy wspólnej płaszczyzny porozumienia  Ale jeśli trafiłem, to na podobnej zasadzie dla wielu nie-do-przyjęcia jako wysłannik Boga jest osoba, która nakazuje kogoś ukamieniować czy bierze za żonę dziewczynkę. Normy kulturowe tłumaczą zwykłego zjadacza chleba, ale nie wysłannika samego Boga, który chyba powinien wyróżniać się czymś pozytywnym 
|
Wt mar 19, 2013 10:55 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Oczywiście nic takiego nie sugeruję w przypadku Mahometa, to przykład czysto hipotetyczny, po prostu zakładam, że i dla Ciebie będzie to raczej wysłannik Piekieł niż Niebios. Ja tak nie zakładam, ponieważ mam inne kryteria "zdrowego rozsądku". Nie oceniam nikogo,(a przynajmniej staram się) na podstawie negatywnych informacji, które jak to czesto bywa, stają sie dla niektórych swoistym determinantem w postrzeganiu innych ludzi.W ten sposób powstają tyranizujące ikony takie jak: ten jest dobry,ten jest zły,itp.Proste to,ale jakże fałszuje obiektywny obraz danego człowieka.
|
Wt mar 19, 2013 11:25 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Przy ocenie nie bierzesz pod uwagę negatywnych informacji i uważasz, że taki obraz jest bardziej obiektywny  Czy Twoja ocena Stalina jest podobna jak ocena Matki Teresy 
|
Wt mar 19, 2013 12:23 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Przy ocenie nie bierzesz pod uwagę negatywnych informacji i uważasz, że taki obraz jest bardziej obiektywny  Czy Twoja ocena Stalina jest podobna jak ocena Matki Teresy  A kto powiedział że nie biorę? Nie skupiam się TYLKO na informacjach negatywnych i w ten sposób nie determiinują one mojego postrzegania danej osoby.Klasyczny podział na dobry/zły jest potężną generalizacją.Powiedzenie o kimś że jest taki albo taki zakłada utworzenie stałego niezmiennego w czasie obrazu danej jednostki który staje sie okreslonym wyznacznikiem do oceny. Oczywiscie jak chcesz możesz powiedziec:Stalin był zły.Ja natomiast wolę dokonywać oceny na zasadzie;według moich kryteriów większośc CZYNÓW Stalina była zła.Oczywiscie nie jest to ocena na zasadzie generalizacji jak w przypadku "Stalin był zły"tylko oparta sie na jego działaniach przestępczych.W ten sposób unikam tyranizujących ikon.Na takim poziome można dokonywać wielu ocen czynów danej osoby biorąc np pod uwagę jakim jest ojcem dziadkiem czy mężem.To taki sąd szczegółowy 
|
Wt mar 19, 2013 13:33 |
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): A kto powiedział że nie biorę? Nie skupiam się TYLKO na informacjach negatywnych i w ten sposób nie determiinują one mojego postrzegania danej osoby.Klasyczny podział na dobry/zły jest potężną generalizacją.Powiedzenie o kimś że jest taki albo taki zakłada utworzenie stałego niezmiennego w czasie obrazu danej jednostki który staje sie okreslonym wyznacznikiem do oceny. Zgoda  Chyba zbyt dosłownie odebrałeś moją poetycką metaforę  Z drugiej strony rozważamy tu osoby, które już zmarły, więc suma ich czynów nie zmienia się i można pokusić się o utworzenie stałego niezmiennego w czasie obrazu danej jednostki. Hosi napisał(a): Oczywiscie jak chcesz możesz powiedziec:Stalin był zły.Ja natomiast wolę dokonywać oceny na zasadzie;według moich kryteriów większośc CZYNÓW Stalina była zła.Oczywiscie nie jest to ocena na zasadzie generalizacji jak w przypadku "Stalin był zły"tylko oparta sie na jego działaniach przestępczych.W ten sposób unikam tyranizujących ikon.Na takim poziome można dokonywać wielu ocen czynów danej osoby biorąc np pod uwagę jakim jest ojcem dziadkiem czy mężem.To taki sąd szczegółowy  Znowu mogę się zgodzić  Jednak w przypadku Stalina nie usprawiedliwiamy jego zbrodniczych działań stwierdzeniami typu "taka była konieczność dziejowa" czy "takie były wówczas realia" albo "a Hitler też nie był lepszy". Tym bardziej nie rozumiem więc, dlaczego dla Wysłannika Boga mielibyśmy stosować taryfę ulgową 
|
Wt mar 19, 2013 14:27 |
|
 |
Hosi
|
SweetChild napisał(a): Z drugiej strony rozważamy tu osoby, które już zmarły, więc suma ich czynów nie zmienia się i można pokusić się o utworzenie stałego niezmiennego w czasie obrazu danej jednostki To nie ma znaczenia czy suma ich czynów sie zmienia czy nie. Cały czas mówie o ocenach generalizujących i stosowaniu pewnych kategorii w oparciu o które oceniamy ich postepowanie. No ale jeżeli chciałbys zaproponowac jakąs formułę-obraz,to w takim razie czekam na propozycje. Cytuj: Znowu mogę się zgodzić  Jednak w przypadku Stalina nie usprawiedliwiamy jego zbrodniczych działań stwierdzeniami typu "taka była konieczność dziejowa" czy "takie były wówczas realia" albo "a Hitler też nie był lepszy". Tym bardziej nie rozumiem więc, dlaczego dla Wysłannika Boga mielibyśmy stosować taryfę ulgową Przez zastosowanie formuły "taryfa ulgowa"juz własciwie dokonałeś oceny działań Mahometa,nie mówiąc już o tym że stawisz Go w jednym szeregu z Hitlerem i Stalinem.Nie rozumiem też dlaczego mielibyśmy stosowac te same kryteria oceny skoro ich działania były motywowane zupełnie innymi czynnikami.Ogónie rzecz ujmując "Wysłannik Boga"jak sama nazwa wskazuje działa w imieniu Boga.Można to uznać jako działanie samego Boga,co niejako wyklucza zastosowanie definicji "zbrodnia" "mord", ponieważ te dwa terminy przynajmniej formalnie zawsze odnosza sie do działań ludzko-ludzkich,a nie do Bosko-ludzkich.No ale jeżeli mimo wszystko chciałbys dokonać oceny działań Mahometa to również musaiłbyś zdefiniowac czy same działania wojennne można klasyfikować jako mord czy zbrodnia.Trzeba by równiez zapytać dlaczego tylko na tej podstawie miałbym dokonać oceny życia tego proroka.
|
Wt mar 19, 2013 15:36 |
|
 |
Andy72
|
Hosi napisał(a): .Ogónie rzecz ujmując "Wysłannik Boga"jak sama nazwa wskazuje działa w imieniu Boga.Można to uznać jako działanie samego Boga Uważasz Mahometa za wysłannika Boga?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt mar 19, 2013 16:02 |
|
 |
Hosi
|
Andy72 napisał(a): Uważasz Mahometa za wysłannika Boga? Oczywiscie,tak samo jak innych proroków.
|
Wt mar 19, 2013 18:13 |
|
 |
SweetChild
|
Hosi napisał(a): Cały czas mówie o ocenach generalizujących i stosowaniu pewnych kategorii w oparciu o które oceniamy ich postepowanie. No ale jeżeli chciałbys zaproponowac jakąs formułę-obraz,to w takim razie czekam na propozycje. Już proponowałem - Wysłannik Niebios/ Boga. I Mahomet mi pod ten obraz nijak nie pasuje. Hosi napisał(a): Przez zastosowanie formuły "taryfa ulgowa"juz własciwie dokonałeś oceny działań Mahometa,nie mówiąc już o tym że stawisz Go w jednym szeregu z Hitlerem i Stalinem. Nigdzie go nie stawiam, podałem przykłady osób, które oceniamy i jest to z reguły ocena mocno negatywna. Więcej, ludzi usiłujących tę ocenę relatywizować (np. neonazistów) też z reguły oceniamy negatywnie. Piszę "z reguły", bo może w Twoim przypadku jest inaczej. Hosi napisał(a): Ogónie rzecz ujmując "Wysłannik Boga"jak sama nazwa wskazuje działa w imieniu Boga.Można to uznać jako działanie samego Boga,co niejako wyklucza zastosowanie definicji "zbrodnia" "mord", ponieważ te dwa terminy przynajmniej formalnie zawsze odnosza sie do działań ludzko-ludzkich,a nie do Bosko-ludzkich.No ale jeżeli mimo wszystko chciałbys dokonać oceny działań Mahometa to również musaiłbyś zdefiniowac czy same działania wojennne można klasyfikować jako mord czy zbrodnia.Trzeba by równiez zapytać dlaczego tylko na tej podstawie miałbym dokonać oceny życia tego proroka. Nie dokonuję oceny życia proroka na tej tylko podstawie, ale uważam, że to wystarczająca podstawa, aby zdyskwalifikować go jako Wysłannika Boga.
|
Wt mar 19, 2013 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akbar napisał(a): Hosi Co do definicji Biblii może to się nie odnosi bezpośrednio, ale masz sam koran co o niej mówi. Cytuj: 3:3 On tobie zesłał Księgę z prawdą, stwierdzając prawdziwość tego, co już było przed nią. On zesłał niegdyś Torę i Ewangelię 3:48 On nauczy go Księgi i mądrości, Tory i Ewangelii Mareta Możesz podać tytuł filmiku lub link do niego. problem polega na tym, że takie procedery są znane na całym świecie. w Polsce podejrzewam, że tez tak jest. Oczywiście odbywa się to w inny sposób, ale niestety starsi lubią chłopców Może chodzi o dokument ukazany w TVN24 z serii "Ewa Ewart przedstawia". Film ukazywała ten proceder uprawiany w Afganistanie. PS. niezbyt Mahumet mi pasuje na wysłannika niebios. Okazał się być dobrym strategiem, organizatorem zdolnym zjednoczyć skłócone plemiona arabskie.
Ostatnio edytowano Wt mar 19, 2013 18:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt mar 19, 2013 18:36 |
|
 |
Andy72
|
Hosi napisał(a): Andy72 napisał(a): Uważasz Mahometa za wysłannika Boga? Oczywiscie,tak samo jak innych proroków. A więc czemu gadasz, że nie jesteś muzułmaninem
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt mar 19, 2013 18:39 |
|
 |
akbar
|
Hosi Pisząc "zdrowy rozsądek" miałem na myśli rozsądek ludzi żyjących obecnie, mających pojecie o świecie, medycynie i zagrożeniach jakie niesie np. seks z 9 letnia dziewczynką. Chodziło mi dosłownie o Twój zdrowy rozsądek. Cytuj: W ten sposób powstają tyranizujące ikony takie jak: ten jest dobry,ten jest zły,itp.Proste to,ale jakże fałszuje obiektywny obraz danego człowieka. W kwestii Mahometa, bo o nim jest temat, ja go nie rozpatruję jako zły czy dobry. Ja po prostu uznaje go za kłamcę, który wykorzystał odpowiedni moment i przejął kontrolę nad narodami. Czy miał objawianie? Możliwe, ale ja jestem za opcją, że miał objawienia demona, który podszywał się pod anioła. Przecież Mahomet bał się wyjść z łózka, bo bał się objawień. Czy tak się zachowują ludzie mający widzenia Jezusa, Matki Boskiej itp.? Wszystkie książki jakie czytałem o Świętych wspominają te spotkania jak coś najpiękniejszego w ich życiu. Żadna takowa istota nikogo nie dusiła! Cytuj: "Myslalem, biada mi poecie lub opetanemu - Kurejszyci nigdy nie beda tak o mnie mowic! Rzuce sie w przepasc ze szczytu gorskiego i odnajde spokoj".
Mahomet takze przyznal sie, ze otrzymal czec wersetow od szatana i przekazywal je tak, jakby byly objawione przez Boga (Koran 53:19-20, 17:73-75, 22:52-53)
Tafsir Al-Tabari 664/18 تفسير الطبري
فلما انتهى إلى قول الله : ( أَفَرَأَيْتُمُ اللاتَ وَالْعُزَّى وَمَنَاةَ الثَّالِثَةَ الأخْرَى ) ألقى الشيطان على لسانه ، لما كان يحدّث به نفسه ويتمنى أن يأتي به قومه ، تلك الغرانيق العلى ، وإن شفاعتهن ترتضى ، فلما سمعت قريش ذلك فرحوا وسرّهم ، وأعجبهم ما ذكر به آلهتهم ، فأصاخوا له ، والمؤمنون مصدقون نبيهم فيما جاءهم به عن ربهم ، ولا يتهمونه على خطأ ولا وهم ولا زلل؛ فلما انتهى إلى السجدة منها وختم السورة سجد فيها
"Szatan umiescil na jego jezyku . Kiedy Kurejszyci to uslyszeli, byli zachwyceni i bardzo zadowoleni ze sposobu, w ktory (Mahomet) mowil o ich bogach i go (Mahometa) sluchali; podczas gdy wyznawcy wierzyli, ze to, co ich prorok oglasza od Boga jest prawdziwe, nie podejrzewajac nawet pomylki, ani pustego pozadania, ani przejezyczenia". Niby Allach go potem usprawiedliwił. Żenujące to jest jak dla mnie. Jak wysłannik Boga może stchórzyć i poddać się szatanowi? Kazał ginąć innym, a sam się bał, że własne plemię go zabije?
|
Wt mar 19, 2013 19:52 |
|
|
|