Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 4:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna) 
Autor Wiadomość

Post Re: Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
SweetChild napisał(a):
Już proponowałem - Wysłannik Niebios/ Boga. I Mahomet mi pod ten obraz nijak nie pasuje.

No cóz jednym pasuje innym nie.
Podobnie jest/było z Jezusem.Jedni Go uznawali/uznają za "Wysłannika Niebios" inni nie.Tak to już jest ze kazdy z nas ma inne kryteria.
Cytuj:
Nie dokonuję oceny życia proroka na tej tylko podstawie, ale uważam, że to wystarczająca podstawa

Jeżeli jest to wystarczajaca podstawa,no to własnie tylko ona kształtuje twoją ocenę.To swoisty element determinujący który wybrałes na zasadzie selekcji informacji.
Cytuj:
A więc czemu gadasz, że nie jesteś muzułmaninem

Czytaj ze zrozumieniem.
Jeżeli uznaje wszystkich proroków czyli min:Jezusa,Abrahama i Mahometa to według twojej logiki musiałbym byc jednocześnie Muzłumaninem,Chrześcijaninem i Żydem.Ciekawe nie?
Cytuj:
Pisząc "zdrowy rozsądek" miałem na myśli rozsądek ludzi żyjących obecnie, mających pojecie o świecie, medycynie i zagrożeniach

Czytałeś co ona ten temat napisała Val?
Widze że chyba nie,a szkoda,bo identyfikuje się z tym stanowiskiem.Przeczytaj a zrozumiesz.
Cytuj:
W kwestii Mahometa, bo o nim jest temat, ja go nie rozpatruję jako zły czy dobry. Ja po prostu uznaje go za kłamcę,

Toż to przecież o tego typu tyranizujących ikonach pisałem.
Wiesz Akbar, na takiej tylko podstawie to Ja mogę wielu sług Bożych za kłamców.
Cytuj:
Czy tak zachowują ludzie mający widzenia Jezusa, Matki Boskiej itp.

A uważasz że kazde zachowanie musi byc takie same?
I dlaczego mam brac za punkt odniesienia ludzi mających objawienia Jezusa i Matki Boskiej?
Cytuj:
Możliwe, ale ja jestem za opcją, że miał objawienia demona, który podszywał się pod anioła.

Ty zawsze będziesz szukał negatywów i wybierał opcję na NIE.Nie przypadkowo wybierasz tylko to co uznajesz za złe.Podobnie robią ateisci grzebiąc w ST i NT,wyszukując tzw"smaczki".Ta sama zasada,jak dla mnie aż nadto klarowna.
Cytuj:
Jak wysłannik Boga może stchórzyć i poddać się szatanowi?

A Ty w ogóle czytałeś Biblię?
Ilez to proroków Bożych ulegało różnego rodzaju słabosciom?

Wt mar 19, 2013 21:39

Tak czytałem Val opinię. Ona ma swoją, ja mam swoją. Czy ma sens usprawiedliwianie kanibalizmu w obecnych czasach? Nawet jeśli ktoś powie, tak zjadali ludzi, bo taka ich była kultura, to czy oznacza, że damy im teraz ponownie taką możliwość wiedząc, że to zło? Palnie na stosach czarownic też było zdroworozsądkowe. czy to oznacza, że teraz też możemy pali.ć na stosie wróżbitów z TVN? :)

Cytuj:
Muzłumaninem,Chrześcijaninem i Żydem.

Żydem - nie, bo chrześcijanie też wierzą w ST. Chrześcijanin nie wierzy w Mahometa, bo ten nie uznaje Jezusa jako Boga. Podstawą wiary chrześcijańskiej jest Trójca, nie istniejąca w Koranie.

Cytuj:
I dlaczego mam brac za punkt odniesienia ludzi mających objawienia Jezusa i Matki Boskiej?

Możesz wziąć co chcesz pod uwagę nawet dobrotliwego Dżibrila.

Cytuj:
Ty zawsze będziesz szukał negatywów i wybierał opcję na NIE.Nie przypadkowo wybierasz tylko to co uznajesz za złe.Podobnie robią ateisci grzebiąc w ST i NT,wyszukując tzw"smaczki".Ta sama zasada,jak dla mnie aż nadto klarowna.

Tak się przedstawia Koran:
Cytuj:
wersety propagujące:
niesienie pomocy innym (69)
przemoc i brutalność (180)
tolerancję religijną (11)
nienawiść do niemuzułmanów (349)
wersety na temat:
kobiet (107)
rodziny (25)
seksu (71)

Biblię pisali zwykli ludzi. Część z nich była natchniona, a część opisów jest typowo historycznych i nie zgodnych. Obecnie przeczytasz w 3 różnych gazetach jeden artykuł dotyczący danej sytuacji i będą 3 różne wersje. Wtedy także się mylili.
Ale ten zacny Koran został napisany przez Allacha! Tam człowiek palcem nie kwiną. I co Bóg miłosierny nagle rozpisuje się o seksie i daje w posiadanie kobiety z rodziny Mahometa jemu samemu?
Nie zaprzeczam, że są fragmenty w Biblii o przemocy, mordach i także Bóg to nakazywał. Alr to pisali natchnieni (czy na pewno?) ludzie, nie sam Bóg zesłał Biblię.

Nie czytałem całej Biblii. Przeczytałem cały NT. Prorocy ulegali pokusom, ale czy poddawali się szatanowi?

Wt mar 19, 2013 22:01
Cytuj:
W kwestii Mahometa, bo o nim jest temat, ja go nie rozpatruję jako zły czy dobry. Ja po prostu uznaje go za kłamcę, który wykorzystał odpowiedni moment i przejął kontrolę nad narodami. Czy miał objawianie? Możliwe, ale ja jestem za opcją, że miał objawienia demona, który podszywał się pod anioła. Przecież Mahomet bał się wyjść z łózka, bo bał się objawień. Czy tak się zachowują ludzie mający widzenia Jezusa, Matki Boskiej itp.? Wszystkie książki jakie czytałem o Świętych wspominają te spotkania jak coś najpiękniejszego w ich życiu. Żadna takowa istota nikogo nie dusiła!

Gdyby przyjąć optykę, że Islam powstał z inspiracji szatana wymagałoby to weryfikacji przymiotu wszechmocy Boga.
Aktualnie na świecie Islam wyznaje 1 miliard 600 milionów ludzi niemal, a przez wieki to kilka miliardów, oddawało/oddaje cześć szatanowi.
Czyli Bóg przez wieki pozwoliłby aby tak ogromne rzesze nie poznały nigdy Boga?
Nonsens.
A już zupełne kuriozum stanowiłyby objawienia Maryjne dla czcicieli szatana (4 pozycja)
http://www.misje.salezjanie.pl/index.ph ... ut=default

Wt mar 19, 2013 23:49

Hosi napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Już proponowałem - Wysłannik Niebios/ Boga. I Mahomet mi pod ten obraz nijak nie pasuje.
No cóz jednym pasuje innym nie.
Podobnie jest/było z Jezusem.Jedni Go uznawali/uznają za "Wysłannika Niebios" inni nie.Tak to już jest ze kazdy z nas ma inne kryteria.

Tzw. oczywista oczywistość :D, m. in. dlatego jedni są wyznawcami islamu/ chrześcijaństwa a inni nie.

Hosi napisał(a):
Cytuj:
Nie dokonuję oceny życia proroka na tej tylko podstawie, ale uważam, że to wystarczająca podstawa

Jeżeli jest to wystarczajaca podstawa,no to własnie tylko ona kształtuje twoją ocenę.To swoisty element determinujący który wybrałes na zasadzie selekcji informacji.

Tak, ale jest to ocena pewnego aspektu życia Mahometa - "Wysłannik Niebios tak czy nie". Podobnie na bazie dokonań Adama Mickiewicza oceniam, że nie był on genialnym strategiem, a na bazie dokonań Napoleona oceniam, że nie był on wielkim poetą. Zdaję sobie też sprawę, że mogę się mylić, bo nie mam pełnej wiedzy o dokonaniach Mickiewicza czy Napoleona, ale szacuję ryzyko błędu jako niewielkie. Zresztą gdybym nie podejmował ryzyka pomyłki, to w zasadzie nie byłbym w stanie podjąć żadnych decyzji, jako że nie jestem wszechwiedzący.

Hosi napisał(a):
Wiesz Akbar, na takiej tylko podstawie to Ja mogę wielu sług Bożych za kłamców.

Czy Ty każdego, kto się ogłosi sługą Bożym, uznajesz za sługę Bożego? Jeśli tak, to nie mam więcej pytań :D A jeśli nie, to też musisz stosować jakieś kryteria oceny.

Alus napisał(a):
Gdyby przyjąć optykę, że Islam powstał z inspiracji szatana wymagałoby to weryfikacji przymiotu wszechmocy Boga.
Aktualnie na świecie Islam wyznaje 1 miliard 600 milionów ludzi niemal, a przez wieki to kilka miliardów, oddawało/oddaje cześć szatanowi.
Nonsens.

A dlaczego w ogóle Bóg pozwala na działalność Szatana? Dlaczego Bóg pozwala, aby przez wieki miliardy ludzi wyznawały religie nie-monoteistyczne (czyli inne niż judaizm, chrześcijaństwo i islam)? Wyznawcy islamu i tak mają najlepszą sytuację, bo ich znajomość Ewangelii jest stosunkowo duża, oni po prostu wybrali innego Proroka.
A idąc dalej tym tropem - dlaczego wszechmogący Bóg nie objawił się każdemu osobiście, tak aby każdy mógł Go poznać bezpośrednio?

Dlatego uważam, że Twój dowód nie-wprost jest słaby ;)

Śr mar 20, 2013 9:49
Cytuj:
A dlaczego w ogóle Bóg pozwala na działalność Szatana? Dlaczego Bóg pozwala, aby przez wieki miliardy ludzi wyznawały religie nie-monoteistyczne (czyli inne niż judaizm, chrześcijaństwo i islam)? Wyznawcy islamu i tak mają najlepszą sytuację, bo ich znajomość Ewangelii jest stosunkowo duża, oni po prostu wybrali innego Proroka.
A idąc dalej tym tropem - dlaczego wszechmogący Bóg nie objawił się każdemu osobiście, tak aby każdy mógł Go poznać bezpośrednio?

Dlatego uważam, że Twój dowód nie-wprost jest słaby ;)

Może i słaby.
Niemniej w tych religiach nie-monoteistycznych tkwi ziarno prawdy, prowadzą one ku dobru, miłości.
Systemy czy religie, których istotą jest zło poupadały,odeszły w niesławie, lub jeśli gdzieś funkcjonują to w bardzo nikłym oddziaływaniem.

Śr mar 20, 2013 12:20

Alus
Według mojej skromnej osoby islam rozwinął się,. jeśli tak to można nazwać, na zasadzie miecza. Pochłonął miliony ofiar i to w przeciągu 300-400 lat, które był najistotniejsze.
Kolejna rzecz to taka, że przechodząc na islam stajesz się kim? Ano stajesz się człowiekiem żyjącym jak 7 wieczni Arabowie. Przyjmujesz ich zwyczaje, jesz jak oni, ubierasz się jak oni i myślisz jak oni. W islamie nie ma wolności słowa, bo tak wszystko ustanawia Koran. Księga zmyślona przez Mahometa, która jest tak chaotyczna, że jej przeczytanie i zrozumienie stwarza szereg trudności.

Co do szatana, to pamiętaj, że Biblia o nim pisze, że jest mądry i piękny :) Jest byłym aniołem. Ludzie, którzy wyznają Islam, załóżmy że w połowie 800mln, nie wie, że wyznaje religię nie objawioną przez Boga, ale raczej zmyśloną lub podyktowaną przez diabła. Bóg dał nam wolną wolę, to my mamy decydować czy się zbawimy czy nie. jeśli muzułmanin będzie dobrym człowiekiem i będzie żył w nieświadomości o jego prawdziwej religii, to dlaczegóż Bóg nie miałby go przyjąć do siebie? To mym mamy wiedzieć co jest dobre dla Boga, a co dla osiągnięcia celów w religii.
Koran zabrania lichwy. To dlaczego istnieją banki muzułmańskie? Gdzie nie spojrzysz Koran jest jedną wielką sprzecznością, mylącą fakty historyczne, zmieniającą wcześniejsze wersety, piszącą o seksie itd... a to miał pisać Bóg :/

Śr mar 20, 2013 19:01
Szatan jest mądry, ale nie mądrzejszy od Boga, aby zdolny był stworzyć religię i systematycznie wydzierać Panu miliony istnień.

Śr mar 20, 2013 20:09

Na tyle mądry, aby omotać człowieka. :) Człowiek musi zrozumieć, że Bóg nie przyjdzie do niego z pomocą jak się sam do niego nie zwróci o nią. Poza tym szatan nie stworzył stricte religii boskiej. islam jest pewnego rodzaju wiarą nadal w bozka Allacha i jest zbiorem norm kulturowych. Stajesz się muzułmanką i automatycznie jesteś drugorzędną istotą jako kobieta, ubierasz się w burkę, chusty, nie możesz wychodzić z domu bez pozwolenia meża itd. To VII wieczne regulacje przestrzegane do dzisiaj. jednym słowem cofasz się daleko do tyłu :)
Ba! Kiedyś oglądem wywiad o. Amorthem, chyba najsławniejszym egzorcystą i opowiadał jak diabeł go wykiwał. mianowicie męczył sie z jednym demonem i ten obiecał jemu, że odejdzie (nie pamiętam, czy w danym dniu czy po spełnieniu jakiejś obietnicy). w każdym bądź razie, gdy nastał ten czas o. Amorth pyta się demona dlaczego nie spełniłeś tego co obiecałeś. odpowiedź? Przecież szatan jest kłamcą a ty ojcze dałeś się zrobić w balona :)

Ostatnio edytowano Śr mar 20, 2013 20:25 przez akbar, łącznie edytowano 1 raz

Śr mar 20, 2013 20:22

Alus napisał(a):
Nonsens.

Dlaczego nonsens?? Objawienie ostrzegało przed bestią i fałszywym prorokiem.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr mar 20, 2013 20:25
Andy72 napisał(a):
Alus napisał(a):
Nonsens.

Dlaczego nonsens?? Objawienie ostrzegało przed bestią i fałszywym prorokiem.

I miałoby ich panowanie trwać ponad 16 wieków?
Fałszywych proroków od czasu spisania Apokalipsy zapewne było tysiące.
Czy naturalne byłyby, zakładając, że Mahomet był ową bestią, wizyty papieży w meczetach???

Śr mar 20, 2013 20:58

Ja nie traktuję Mahometa jako bestii, ale z pewnością fałszywego proroka. Podejrzewam, że uległ on za namową lub został przekonany przez najbliższych o swoich paranormalnych zdolnościach (padaczka, opętanie?) i objawieniach boga. Przecież chciał się zabić, bo twierdził, że jest opętany.
Punkt kulminacyjny nastąpił z chwilą kiedy zaczął zabijać dla wzbogacenia. Przecież on początkowo nie zmuszał nikogo do przejścia na Islam, bo nakładał tak wysokie podatki na niewiernych, że sami przechodzili. Mahomet służył MAMONIE nie Bogu. Dlaczego tak "przerobił" 390 bozków z Kaaby w jednego pozostawiając te same rytuały? Bo handlarze w Mekkce nadal musieli zarabiać na pielgrzymach. Zmiana nastąpiła tylko z 390 na jednego boga.

Śr mar 20, 2013 21:30

Aluś
Wyobrażasz sobie sytuację kiedy Franciszek I mówi: Islam to zło i mordercy, a Mahomet to kłamca? III wojnę masz z miejsca. Papieże nie mogą tak powiedzieć. Islam trzeba zwalczac powoli.

Cytuj:
„Królem bądź tych wszystkich, którzy jeszcze błąkają się w ciemnościach pogaństwa albo islamizmu i racz ich przywieść do światła i Królestwa Bożego”.

Leon XIII

Śr mar 20, 2013 21:34
akbar napisał(a):
Aluś
Wyobrażasz sobie sytuację kiedy Franciszek I mówi: Islam to zło i mordercy, a Mahomet to kłamca? III wojnę masz z miejsca. Papieże nie mogą tak powiedzieć. Islam trzeba zwalczac powoli.

Cytuj:
„Królem bądź tych wszystkich, którzy jeszcze błąkają się w ciemnościach pogaństwa albo islamizmu i racz ich przywieść do światła i Królestwa Bożego”.

Leon XIII

Do pojmowania świata, religii, podobnie jak za czasów Leona XIII nie ma powrotu dla Kościoła.

Śr mar 20, 2013 22:13

Dokładnie. Ale Europa i inne kontynenty muszą sie przebudzić i poznać tę prawdziwą religię. Już Belgia staje sie powoli państwem muzułmańskim. Jak dla mnie muzułmanie niech sobie mieszkają u siebie, niech się tam zabijają, gwałcą i robią co im się żywnie podoba. Ale nie chcę, aby stali się moimi sąsiadami. nie ufam im, bo nie wiesz na jakiego muzułmanina trafisz.

Śr mar 20, 2013 22:58

akbar napisał(a):
Hosi
Pisząc "zdrowy rozsądek" miałem na myśli rozsądek ludzi żyjących obecnie, mających pojecie o świecie, medycynie i zagrożeniach jakie niesie np. seks z 9 letnia dziewczynką. Chodziło mi dosłownie o Twój zdrowy rozsądek.

Jeżeli na podstawie tak pojmowanego rozsądku chcesz powiedzieć że taki seks jest/był zły to musisz rozgrzeszyc Mahometa ponieważ nie posiadał wiedzy o której tutaj piszesz.Bo jak mówi PIsmo:"gdzie nie ma Prawa nie ma grzechu".Pamiętaj również że "rozsądek"w powyższym znaczeniu to element cywilizacji zachodniej do której nie pretenduje cywilizacja arabska,stąd też nie podlega takim kryteriom.A więc uwzględniając powyższe Mój "zdrowy rozsądek"opiera się z jednej strony na świadomosci tego że taki seks może(ale nie musi) nieść zagrożenia,z drugiej strony na autonomii innych kultur do stanowienia swojego prawa i definiowania różnych aspektów życia w ramach swoich procedur.Dlatego też nie potępiam Mahometa.
Pytanie istotne:
Dlaczego nie podajesz przykładów małżenstw z dziewczynkami(to chyba nie najlepsze określenie,zważywszy na fakt że są to z fizycznrgo punktu widzenia kobiety) w których nie ma problemów seksualnych?Czyż nie jest to świadome wyszukiwanie informacji negatywnych które mają tylko potwierdzic twoje wstępne założenia?

Ale musisz sobie jeszcze odpowiedzieć na te oto pytania:
Dlaczego Bóg nie zawarł zarówno w ST jak i w NT prawa które jasno precyzowałoby wiek dziewczynek do zamążpójscia?Czyżby nie wiedział o zagrożeniach wynikających z takiego seksu?
Czy na tej podstawie jesteś skłonny potępić Boga?
Cytuj:
Chrześcijanin nie wierzy w Mahometa, bo ten nie uznaje Jezusa jako Boga. Podstawą wiary chrześcijańskiej jest Trójca, nie istniejąca w Koranie

Na jakiej podstawie zawężasz semantycznie termin "Chrzescijanian" tylko do wyznawców "Trójcy".
Możesz podać podstawę?A swoją drogą,czy słyszałeś o wyznawcach Jezusa którzy nie więżą w tę naukę będąc pod tym względem tacy sami jak Muzłumanie?Poza tym czy coś istnieje w Koranie czy Biblii zależy w dużej mierze od egzegezy którą stosuje teolog.To taka uwaga formalna.
Cytuj:

Tak się przedstawia Koran:
Cytuj:
wersety propagujące:
niesienie pomocy innym (69)
przemoc i brutalność (180)
tolerancję religijną (11)
nienawiść do niemuzułmanów (349)
wersety na temat:
kobiet (107)
rodziny (25)
seksu (71)

Czyli niezwykle podonie do Biblii.
Cytuj:
I co Bóg miłosierny nagle rozpisuje się o seksie i daje w posiadanie kobiety z rodziny Mahometa jemu samemu?

A co w tym dziwnego?
Nie bardzo rozumiem,na jakiej podstawie ta krytyka.Możesz to wyjaśnić?

Cytuj:
Ale ten zacny Koran został napisany przez Allacha!

Ależ ty upraszczasz.Chciałbyś to może doprecyzować ,czy ja mam to zrobić?
Cytuj:
Nie czytałem całej Biblii. Przeczytałem cały NT. Prorocy ulegali pokusom, ale czy poddawali się szatanowi

To widać,że nie czytałeś.
Oczywiscie że prorocy ulegali pokusom.
A skąd się biorą pokusy?
Cytuj:
Tak, ale jest to ocena pewnego aspektu życia Mahometa - "Wysłannik Niebios tak czy nie".

A czy Jezusa uznajesz za "Wysłannika Niebios"?
Cytuj:
Czy Ty każdego, kto się ogłosi sługą Bożym, uznajesz za sługę Bożego?

Nie każdego.Do tego grona zaliczam proroków i inne osoby które wywarły znaczący wpływ na dzieje"duchowe" ludzkosci.
Akbar napisał(a):
Islam to zło i mordercy, a Mahomet to kłamca?

Czy to jest twoje oficjalne stanowisko?
Cytuj:
Ale Europa i inne kontynenty muszą sie przebudzić i poznać tę prawdziwą religię

Że to samo zło i mordercy,tak?
Cytuj:
Pochłonął miliony ofiar i to w przeciągu 300-400 lat, które był najistotniejsze.

To tak samo jak chrzescijaństwo.
Przy tak skonstruowanych poglądach powinieneś być buddystą.
Cytuj:
W islamie nie ma wolności słowa, bo tak wszystko ustanawia Koran. Księga zmyślona przez Mahometa

A w katlicyzmie Biblia i Tradycja.Jak nie chcesz się podporządkować,to do widzenia.
Jest wolność słowa?
Biblia-ksiega zmyślona przez chrześcijan i Źydów-tak mówią krytycy.Mają rację?
Cytuj:
Kolejna rzecz to taka, że przechodząc na islam stajesz się kim? Ano stajesz się człowiekiem żyjącym jak 7 wieczni Arabowie.

No ,a powinno być tak jak chce Akbar-wszyscy powinni wyznawać ideały zachodniej nowoczesności.

Cz mar 21, 2013 4:37
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona