Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość

Post Re: Zagadka biblijna
Alus napisał(a):
Tak :)

Dzięki :-)

frater napisał(a):
Gdzie w PŚ jest skierowanie na Objawienia Prywatne?

W Księdze Joela:
A potem wyleję Ducha mego na wszelkie ciało, a prorokować będą synowie wasi i córki wasze; starcom waszym sny się śnić będą, a młodzieńcy wasi widzenia widzieć będą.

Oto moje pytanie: ST wspomina o skomplikowanym zabiegu rytualno-higienicznym, do którego wykorzystuje się pewne zwierzę gospodarskie (musi być ono ściśle określonej maści).
O jaki zabieg chodzi?

Śr mar 20, 2013 12:23
zbanowana na stałe

Czy Wj 26,14 Oprócz tego uczynisz nakrycie na namiot ze skór baranich, barwionych na czerwono, i w końcu nakrycie na wierzch ze skór delfinów.
?

Rojza Genendel napisał(a):
W Księdze Joela:
A potem wyleję Ducha mego na wszelkie ciało, a prorokować będą synowie wasi i córki wasze; starcom waszym sny się śnić będą, a młodzieńcy wasi widzenia widzieć będą.

Pięknie :),
a teraz jeszcze jeden fragment z NT słów na ten temat PANA JEZUSA bardziej dobitny, dotykający też rozmów wewnetrznych Duszy?

Śr mar 20, 2013 12:37
Nie wydaje mi się, aby ten fragment z Ks. Wyjścia był opisem zabiegu rytualno - higienicznego :/

Jak się nie ma pewności czy się trafiło z odpowiedzią to lepiej poczekać aż zadający potwierdzi, bo zasada podstawowa jest taka, że możliwość zadania zagadki ma ten, kto odgadł poprzednią.
Chyba, że osoba, która odgadła zrzeka się swojego przywileju zadawania, wtedy kto pierwszy ten lepszy.

Śr mar 20, 2013 13:28
zbanowana na stałe

Więc moja zagadka jest tylko częściowo odgadnięta. Zresztą nakierowałem ją na NT, a odpowiedź padła z ST.

Natomiast tu chodzi o Popiół z czerwonej krowy służący do sporządzenia Wody Oczyszczenia w Księdze Liczb. Lb 19, 1-10 i dalej dodatkowe wskazania. Czyli w zasadzie pełna odpowiedź zawarta jest w Lb 19,1-22 :-)

Zagadki nie zadaję, bo nadal moja zagadka jest w `mocy` i czeka na finalizację. :)

Mogę w razie trudności podpowiadać następne pomocnicze wskazówki. :)

Podpowiem tyle, że `czesanie sieci po słowach` nic nie da, bo odpowiedź jest Teologiczna. Ale już samo wskazanie moje na słowa PANA JEZUSA i NT dużo daje.

Ostatnio edytowano Śr mar 20, 2013 14:06 przez frater, łącznie edytowano 2 razy

Śr mar 20, 2013 13:39

Istotnie, chodzi o czerwoną jałówkę :-)

Śr mar 20, 2013 14:00
zbanowana na stałe

Przepraszam, że może za trudne pytanie zadałem. Ale następne zadam łatwiejsze nie wymagające głębszej wiedzy Teologicznej. Mimo to czekam na odpowiedź i podpowiem jeszcze bardzo bardzo bardzo, że odpowiedź jest w Ewangeliach. :)

Śr mar 20, 2013 14:27
"Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz /jeszcze/ znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi." Jana, rozdz.16 - ty

Śr mar 20, 2013 14:28
zbanowana na stałe

Przepięknie. :-) MARIEL zadajesz pytanie, ale ja dziś mam jeszcze Modlitwy z innymi ;) w realu więc odpadam, ale pewnie jeszcze nie raz zadam Wam fajną zagadkę Biblijną. :)

Śr mar 20, 2013 14:30
Obrazek

Obrazek

Rebus. Gdy już zidentyfikujecie postać na drugim zdjęciu pomyślcie jak najkrócej się ją przedstawia, opisuje (bo w tej zagadce nie potrzebujemy jego imienia)
Pierwsze zdjęcie to pierwsze słowo w rebusie, drugie - dwa następne.

Śr mar 20, 2013 16:53

Judasz powiesił się na wierzbie płaczącej.

Śr mar 20, 2013 20:55
A ja słyszałam, że na osice ;) To mógłby być dobry temat do opracowania jakiejś zagadki.

To oczywiście jest gałąź wierzby, tylko trzebaby jeszcze poszukać jak się ją nazywa w tradycji żydowskiej.
I to oczywiście nie jest Judasz, tylko osoba, która zawisła na drzewie na skutek wplątania włosów w jego gałęzie.

Śr mar 20, 2013 21:04
Myślę, że ten wiszący za włosy na drzewie na obrazku to syn Dawida Absalom.
A Judasz ponoć powiesił się na Judaszowcu południowym.
Najkrócej można określić "wisielec".

Śr mar 20, 2013 21:10
Alus napisał(a):
Myślę, że ten wiszący za włosy na drzewie na obrazku to syn Dawida Absalom.

To jest druga, prawidłowa część hasła (syn Dawida).

ps. Judasz tu nie ma nic do roboty, co Wy z tym Judaszem :D

Śr mar 20, 2013 21:21
Pasuje mi Hosanna Synowi Dawida.
"Palmy", które świecimy w najbliższą niedzielę składają się z gałązek wierzbowych.

Śr mar 20, 2013 21:51
zbanowana na stałe

W Ziemi Świętej stosowane są nadal gałązki palm w Tradycji.

Po hebrajsku `wierzba` to arawa - oczywiście pisane bez samogłosek, ale fonetycznie wymawiane. Ówcześni Żydzi z czasów Tory posługiwali się aramejskim

ale czuję, że nadal zimno :)

czy tak?

Śr mar 20, 2013 22:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 76  Następna strona