Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami.
medieval_man napisał(a):
Jeśli zapytasz czy wierzę w magię, okultyzm, posługiwanie się mocami pozanaturalnymi - wierzę. Rzeczywistość duchowa jest o sięgnięcie ręki od nas.

Magia? Katolicy wierzą, że to działanie Diabła i demonów. Natomiast magia jest posługiwaniem się - przez kogoś - mocami nadprzyrodzonymi. Katolicyzm to wyklucza. Tak gwoli ścisłości :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr mar 20, 2013 19:50

Cytuj:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 78. 1.
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

@Mike29. Ty byłbyś chyba chory, gdyby ostatnie zdanie nie należało do Ciebie, a polemika nie miała - w perspektywie - kilku/kilkudziesięciu postów ;)?

- Prawo stanowi jak w powyższym cytacie.
Wdrożenie postępowania następuje na wniosek pokrzywdzonego/"pokrzywdzonego".
Nie oznacza to jeszcze zasadności powództwa i uznaniu za wykroczenie.

- klauzule zabraniające republikacji, stosowane przez portale internetowe nie mają mocy prawnie wiążącej.

- o niejednoznaczności stosowania/egzekwowania przepisów k.c. i ustawy w tym linku i podobnych dyskusjach na forach.

- fotografie republikowane w portalach typu kiep, joe.monster, wiocha, itp. nie podają najczęściej źródła początkowego. Toteż kolejni "przeklejacze" nie wiedzą nawet kim jest i skąd dana osoba czy obiekt pochodzi. (Patrz ponownie. W przypadku doznanej "krzywdy" wniosek z powództwa prywatnego).

- Bodaj wszystkie nasze (na wiara.pl) umieszczane fotografie pochodzą z innych źródeł. Znasz przypadek wystąpienia do usera z zarzutem?
Podasz przykład wygranej w polskich sądach sprawy, gdzie przedmiotem było inne wykorzystanie "idiotycznego, własnego" zdjęcia "pokrzywdzonego", zamieszczonego na portalu społecznościowym?
(Powtarzam, są to kwestie niejednoznaczne, a mówimy tylko o fotografiach "ekscentryków" i stosowaniu prawa w praktyce).

Śr mar 20, 2013 19:57

medieval_man->
Cytuj:
Nie próbuj, nawet w zabawie, posługiwać się magią. Życie jest zbyt cenne.

Lokis raczej nie jest katolikiem, może robić co chce :) Zresztą spojrzenie nie-katolików na kwestie magii, ezoteryki czy okultyzmu, może być zupełnie inne niż Wasze. Np. moje jest. A ateiści mają jeszcze zupełnie inne. Każdy traktuje to po swojemu i korzysta z tego (bądź nie) zgodnie z własnymi przekonaniami :)

...to be who I am

Śr mar 20, 2013 20:02

Panna_Funia napisał(a):
medieval_man->
Cytuj:
Nie próbuj, nawet w zabawie, posługiwać się magią. Życie jest zbyt cenne.

Lokis raczej nie jest katolikiem, może robić co chce :) Zresztą spojrzenie nie-katolików na kwestie magii, ezoteryki czy okultyzmu, może być zupełnie inne niż Wasze. Np. moje jest. A ateiści mają jeszcze zupełnie inne. Każdy traktuje to po swojemu i korzysta z tego (bądź nie) zgodnie z własnymi przekonaniami :)

I każdy ma prawo napisać o własnym przekonaniu jak zrobił to medieval_man :)

Śr mar 20, 2013 20:18

Asienkka->
Cytuj:
I każdy ma prawo napisać o własnym przekonaniu jak zrobił to medieval_man :)

Jasne. Dlatego odniosłam się nie do całej wypowiedzi, a tylko do samej sugestii skierowanej do człowieka.

...to be who I am

Śr mar 20, 2013 20:22
Moderator

Soul33 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Jeśli zapytasz czy wierzę w magię, okultyzm, posługiwanie się mocami pozanaturalnymi - wierzę. Rzeczywistość duchowa jest o sięgnięcie ręki od nas.

Magia? Katolicy wierzą, że to działanie Diabła i demonów. Natomiast magia jest posługiwaniem się - przez kogoś - mocami nadprzyrodzonymi. Katolicyzm to wyklucza. Tak gwoli ścisłości :)

Katolicyzm tego nie wyklucza. Gwoli ścisłości.... 8)
Chyba, że o czymś nie wiem?
W świecie chrzescijaństwa, i o takim tu piszę, jakiekolwiek moce pozanaturalne to po prostu moce duchowe.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby mag mógł posługiwać się mocami aniołów światłości.
Byty duchowe, jakie rozpoczynają swoje działania, gdy o takie działania zostaną poproszone, czy też gdy takie działania im się umożliwi, to nie są raczej byty kochające Boga i człowieka.
Stąd ich działanie nie ma na celu dobra człowieka, choć pozornie czasami mogłoby się tak wydawać.
Dlatego żaden katolik nie pójdzie na zakład "lokisa" gdyż wie, że naraża się w ten sposób na realne niebezpieczeństwo i grzeszy wystawiając Pana, Boga swojego, na próbę.

Panna_Funia napisał(a):
Lokis raczej nie jest katolikiem, może robić co chce.

Każdy może robić, co chce. Także katolik. Jak jednak poucza Apostoł: "Wszystko mi wolne, ale nie wszystko przynosi korzyść". Stąd moja przestroga. Nie bycie katolikiem nie chroni przed niebezpieczeństwem.
Panna_Funia napisał(a):
Zresztą spojrzenie nie-katolików na kwestie magii, ezoteryki czy okultyzmu, może być zupełnie inne niż Wasze. Np. moje jest. A ateiści mają jeszcze zupełnie inne. Każdy traktuje to po swojemu i korzysta z tego (bądź nie) zgodnie z własnymi przekonaniami

Oczywiście. Jednak na forum katolickim przedstawiam katolicki punkt widzenia. Niekatolicki albo zupełnie mnie nie interesuje, albo uważam go, za z gruntu błędny a jego przyjmowanie za ryzykowne dla zdrowia duchowego.
Stąd moja przyjacielska przestroga skierowana do "lokisa"

Ostatnio edytowano Śr mar 20, 2013 21:34 przez medieval_man, łącznie edytowano 2 razy

Śr mar 20, 2013 21:29
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
wystawiając Pana, Boga swojego, na próbę.

Rzadko się zdarza, żeby ktoś poprawnie pisał. Bez przecinka, tak jak w wyrażeniu pan Kowalski, jest to błędnie. A 99,99% pisze to bez przecinka. Przecież Pan i Bóg to to samo.

Śr mar 20, 2013 21:32
Moderator

To nie wiem. Źle czy dobrze, Twoim zdaniem, napisałem?

Śr mar 20, 2013 21:47
Zobacz profil WWW

'medieval_man'->
Cytuj:
Każdy może robić, co chce. Także katolik.

Jeśli ktoś jest katolikiem (uważa się za takiego), raczej powinien przestrzegać nauk swojego kościoła. Tak mi się wydaje.

Cytuj:
Nie bycie katolikiem nie chroni przed niebezpieczeństwem.

No i tu się może pojawić różnica w postrzeganiu danego zjawiska. Nie wszyscy postrzegają takie kwestie w kategoriach niebezpieczeństwa.

Cytuj:
Oczywiście. Jednak na forum katolickim przedstawiam katolicki punkt widzenia. Niekatolicki albo zupełnie mnie nie interesuje, albo uważam go, za z gruntu błędny a jego przyjmowanie za ryzykowne dla zdrowia duchowego.
Stąd moja przyjacielska przestroga skierowana do "lokisa"

Jakie te 'przestrogi' są (chodzi mi o użyty przymiotnik) to już nie będę się wypowiadać. Nie do mnie należy interpretacja, bo nie do mnie skierowany był post.
Natomiast właśnie dlatego, że jestem na forum o określonym profilu to, czytając tego typu 'przestrogi', po prostu grzecznie przedstawiam inny możliwy punkt widzenia :)

...to be who I am

Śr mar 20, 2013 21:50

Val napisał(a):
Szanowna moderacjo,

Rozumiem, że jest to forum wiara.pl, że gospodarzami są katolicy, jak i są nimi moderatorzy, którzy wiarę pielęgnują na co dzień. Jednak nie rozumiem pewnej kwestii.

Na linii Frater-Otto_Katz
Brak ostrej reakcji, a przynajmniej mi ciężko za taką uznać reakcję, gdy pouczone zostały obie strony, mimo że nietaktu dopuściła się jedna ze stron. Po reakcji Otta zakwalifikowano pouczenie jako dobrą radę. No i samo pomówienie potraktowano dość specyficznie mimo braku podstaw, aby traktować je neutralnie.
Wystarczyło, aby Frater przeprosił i konsekwencje nie zostały wyciągnięte, chociaż zachowanie Frater'a jest wysoce kontrowersyjne i zapewne przez podejrzenia co do jego stanu, moderacja łagodniej go traktuje(?).

Na linii J99-ateiści, co zalinkował Otto_Katz

Natomiast Jajko, który nerwy ma opanowane znacznie lepiej niż J99, jest nieustannie ścigany przez Soul'a33 i jego wypowiedzi są ciachane.

Trudno nie zauważyć, że dziwnym trafem @J99 czy @Frater wyznają poglądy bliskie modom, natomiast @Jajko, czy taki @Otto nie. Czy jest to jednak powód do ostrzejszej moderacji względem @Jajka i uszczypliwości względem Otta??
Akcja: "zaostrzenie moderowania" wygląda-że się tak wyrażę- niejasno :?

Val, a czy ktoś powiedział, że mody mają działać sprawiedliwie i obiektywnie?? Ich forum, mogą stosować owsiakowe róbta co chceta (co zaczynają właśnie robić), a my, maluczcy, możemy im nagwizdać. Nie zdziwię się, jak po prostu któregoś pięknego dnia dostanę bana. Ostatnio nęka mnie jumik, wg którego mój podpis łamie zasady działu Żyć wiarą, co jest oczywistą bzdurą, no ale jumik rządzi, a ja muszę słuchać. Tak więc, ja na katolicką sprawiedliwość i równość bym za bardzo nie liczył.

Ale fajnie, że nie tylko ja dostrzegam ten problem i fajnie, że ktoś pochwalił moje opanowanie :)

Śr mar 20, 2013 22:14

Jajko->
Cytuj:
Ale fajnie, że nie tylko ja dostrzegam ten problem i fajnie, że ktoś pochwalił moje opanowanie :)

Nie tylko Ty i nie tylko Val to zauważacie. Ja się już na ten temat też wypowiedziałam w tym wątku, Mike także, i Otto pierwszego dnia...
Jak to będzie wyglądać, mieliśmy przypuszczenie graniczące z pewnością :-|

Val->
Cytuj:
Natomiast Jajko, który nerwy ma opanowane znacznie lepiej niż J99, jest nieustannie ścigany przez Soul'a33 i jego wypowiedzi są ciachane.

Val, sama sobie już na to poniekąd odpowiedziałaś ;-) (chodzi o sens wypowiedzi, że się określał jaki jest)
viewtopic.php?p=741905#p741905
(piszę z emotką ;-) ,chociaż wcale mi do uśmiechu nie jest :no:

...to be who I am

Śr mar 20, 2013 22:27
Otto_Katz napisał(a):
@Mike29. Ty byłbyś chyba chory, gdyby ostatnie zdanie nie należało do Ciebie, a polemika nie miała - w perspektywie - kilku/kilkudziesięciu postów ;)?

- Prawo stanowi jak w powyższym cytacie.
Wdrożenie postępowania następuje na wniosek pokrzywdzonego/"pokrzywdzonego".
Nie oznacza to jeszcze zasadności powództwa i uznaniu za wykroczenie.

- klauzule zabraniające republikacji, stosowane przez portale internetowe nie mają mocy prawnie wiążącej.

- o niejednoznaczności stosowania/egzekwowania przepisów k.c. i ustawy w tym linku i podobnych dyskusjach na forach.

- fotografie republikowane w portalach typu kiep, joe.monster, wiocha, itp. nie podają najczęściej źródła początkowego. Toteż kolejni "przeklejacze" nie wiedzą nawet kim jest i skąd dana osoba czy obiekt pochodzi. (Patrz ponownie. W przypadku doznanej "krzywdy" wniosek z powództwa prywatnego).

- Bodaj wszystkie nasze (na wiara.pl) umieszczane fotografie pochodzą z innych źródeł. Znasz przypadek wystąpienia do usera z zarzutem?
Podasz przykład wygranej w polskich sądach sprawy, gdzie przedmiotem było inne wykorzystanie "idiotycznego, własnego" zdjęcia "pokrzywdzonego", zamieszczonego na portalu społecznościowym?
(Powtarzam, są to kwestie niejednoznaczne, a mówimy tylko o fotografiach "ekscentryków" i stosowaniu prawa w praktyce).

Póki co to moja druga odpowiedź w tej sprawie, więc się tak nie gorączkuj :) Nie mam zamiaru tego ciągnąć w nieskończoność, wypowiedziałem swoje zdanie i dlaczego tak uważam. Przytoczony przez Ciebie cytat nie przeczy temu co pisałem, ani też nie jest obroną Twojego stanowiska. Zdaję sobie sprawę, że w tym prawie są niejasności, tak samo jak się jeszcze większe niejasności w praktyce internetowego zamieszczania zdjęć. To, że podajesz foty z wiochy.pl, o której nie wiesz, skąd wzięła zdjęcia chluby Ci nie dodaje, skoro sam wzorem wiochy dokonujesz wyśmiania wizerunku danej osoby prywatnej. Jeżeli serwis nie podaje źródła zdjęcia, tzn, że należy mieć wątpliwości. Oczywiście, że większość osób nie interweniuje, bo większość z nich nie ma zielonego pojęcia, że pada ofiarą tego typu zagrywek. Jeżeli widzimy zdjęcie, co do którego mamy podejrzenia, że przedstawia osobę prywatną oraz dodatkowo zdjęcie to jest wykorzystane w celu jej poniżenia, to mamy do czynienia z czymś wysoce negatywnym. Rozumiem, że Tobie to nie przeszkadza i czujesz się całkowicie w porządku z tym co zrobiłeś ze zdjęciem tamtego kolesia?

Śr mar 20, 2013 23:23
piok333 napisał(a):
I bardzo dobrze. Popieram Moderację w jej działaniu zgodnym z regulaminem Forum.

Jeśli @Jajko łamie Regulamin, to ktoś w końcu powinien zareagować. Gdyby nie łamał, nie byłoby podstaw "ciachania"...

Popierasz, bo jest Ci to po nosie, a nie dlatego, że jest to sprawiedliwe. Z ciachaniem jest jeszcze opcja, że mod się uwziął na danego użytkownika, ze względu na przeszłość na linii user-user, a teraz nadal jest konflikt, tylko jedna strona dostała zabawki do gnębienia drugiej. I z tego powodu jesteś cały zadowolony moje gratulacje.

Cz mar 21, 2013 0:06

Koleś musiał być chyba pozbawionym smaku idiotą, żeby takie zdjęcie wrzucać do publicznego obiegu. A głupota i brak wrażliwości estetycznej powinna boleć. Tak po satanistycznemu.

BTW użytkownik portalu społecznościowego umieszczający w nim swój kontent często udziela rzeczonemu portalowi nieodpłatnej licencji na wykorzystywanie tegoż kontentu w dowolnym celu. Częstokroć nawet o tym nie wiedząc. Na tym właśnie zarabiają społecznościówki: na handlu swoimi użytkownikami. Więc skoro takie postępowanie z osobami prywatnymi jest kapitalistycznie uświęconą normą w Sieci, odczepże się Mike łaskawie od Ottona.

Orkiestra!

Cz mar 21, 2013 0:49
Lurker napisał(a):
Koleś musiał być chyba pozbawionym smaku idiotą, żeby takie zdjęcie wrzucać do publicznego obiegu. A głupota i brak wrażliwości estetycznej powinna boleć. Tak po satanistycznemu.

Skąd pewność, że wrzucił do publicznego obiegu? Czy jak Ci ktoś ukradnie zdjęcia z np. Twojego profilu randkowego na jakimś portalu, a potem wrzuci na wiochę i Cię obśmieje to też będzie, że "wrzuciłeś do publicznego obiegu"? Wrażliwość estetyczna to rzecz subiektywna i względna, podobnie jak poczucie smaku/gustu, zaś podstawową kwestią jest to, że osoby prywatne nie powinny być narażane na tego typu oceny, zwłaszcza, jeśli bez ich wiedzy i zgody publikowane są gdzieś dalej ich wizerunki, właśnie po to, by tacy jak Lurker sobie po nich pojechali.

Lurker napisał(a):
BTW użytkownik portalu społecznościowego umieszczający w nim swój kontent często udziela rzeczonemu portalowi nieodpłatnej licencji na wykorzystywanie tegoż kontentu w dowolnym celu. Częstokroć nawet o tym nie wiedząc. Na tym właśnie zarabiają społecznościówki: na handlu swoimi użytkownikami. Więc skoro takie postępowanie z osobami prywatnymi jest kapitalistycznie uświęconą normą w Sieci, odczepże się Mike łaskawie od Ottona.

O ile portal społecznościowy tamtego kolesia ma takie zapisy i są zgodne z prawem stanowionym, a rzeczona wiocha.pl odkupiła fotę :]

Cz mar 21, 2013 1:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 498  Następna strona