Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna) 
Autor Wiadomość

Post Re: Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
akbar napisał(a):
Najazd USA - oczywiście proszę o cytaty z co najmniej dwóch książek, bo jak sam pisałeś jedno źródło nie przekonuje :) I oby autorzy nie byli islamologami... Jak dwóch poprzednich.

Najazd USA miał podtekst religijny? Się uśmiałem :) Rzeczywiście taki sam podtekst miał najazd na Afganistan, Wietnam itd. Amerykanie obrońcy wiary chrześcijańskiej! Farsa! Im chodzi o kasę człowieku, o kasę!

Na razie jestem w robocie.Jutro podam ci cytaty z ksiązki,a teraz na rozgrzewkę przeczytaj sobie to:
http://www.wprost.pl/ar/96420/Boska-polityka/
Zabawa dopiero się zaczyna :D

Pt mar 22, 2013 10:08

Rzeczywiście zabawa się zaczyna...
Amerykanie chcą wzorem islamu "przerobić" świat na chrześcijański... ? Śmiech. Z artykułu nic kompletnie nie wynika. Jak wiesz, Obama ukłonił się szejkowi Arabii Saudyjskiej co w sumie burzy Twoje przekonania o krucjatach chrześcijańskich USA. Poza tym. Czy obecnie Irak jest krajem chrześcijańskim? :)

Pt mar 22, 2013 11:19

Hosi napisał(a):
Nawet jezeli spojrzysz przez pryzmat NT,to równiez ocena/porównanie sie komplikuje :)
Musisz pamietac o tym że według KRK Jezus był Bogiem,a Mahomet według koranu nie.Jaki więc sens ma porównywanie Boga do człowieka?Ale nawet jezeli pozbedziemy sie Bóstwa Chrystusa to zostaną teksty które mówia o tym że Jezus człowiek był bezgrzeszny.Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku porównywanie tych dwóch postaci traci sens.

OK, tylko wówczas wysyłanie kolejnego proroka po dokonaniu pełni Objawienia też traci sens. Pół biedy, gdyby to był tylko bezsens (tzn. prorok nie mówi nic nowego, coś na wzór objawień prywatnych), cała bieda, że prorok zaprzecza Objawieniu i czyni krok wstecz, w stronę ST. Trzeba naprawdę wznieść się na wyżyny ekwilibrystycznych umiejętności, aby utrzymać równowagę w tym rozkroku ;)

Pt mar 22, 2013 13:36

SweetChild
Jakby nie spojrzeć objawienia Mahometa tracą kompletnie sens. Ani to uzupełnienie ST czy NT, ani sam Mahomet żaden wzór i autorytet.
Mimo te czekam na opis amerykańskich krucjat do Świętej Ziemi by Hosi :)

Pt mar 22, 2013 18:36

Hosi napisał(a):
I moge ci nawet udowdnic cytatami z ksiazki że polityka USA motywowana była religijnie

Odpowiadam na tezę którą postawiłem w powyższym cytacie.

Czytaj uważnie i ucz sie !
Kilka cytatów z ksiązki "Religia W Białym Domu"autor:Sebastien Tath.

Z autobiografi prezydenta Busha:
"Funkcja polityczna ma byc powołaniem,głosem Bożym za którym trzeba iść z pokora i wiarą"(s18)

"W licznych wystapieniach i spotkaniach odbywających sie po 11 wrzesnia prezydent stara sie uwypuklic to swoje apostolskie powołanie"(s18)

Wpływowy polityk Tom Delay powiedział:"Bóg powierzył mu zadanie kształtowania polityki amerykańskiej zgodnie z biblijną wizją swiata"(s 18)

G.W.Bush:"ten episkpalista dziekuje bogu za Ameryke,prosi o wskazówki,wspomina otrzymane od niego łaski i przygotowuje społeczenstwo do "sprawiedliwej wojny"uzasadnionej racjami moralnymi.Nie unika porównywania Ameryki do Ziemi Obiecanej"(s 25)

Cytaty z ksiązki "Powrót Boga"autorzy:John Micklethwait,Adrian Wooldridge.

Generał Boykin:"Często dowodził że przeznaczeniem Ameryki jest zwycięstwo w wojnie z Islamem
ponieważ nasz Bóg jest większy niz ich Bóg"(s 139)

"Bush upirerał sie że Ameryka została wezwana że została nadana jej misja przez stwórcę Nieba i Ziemi" i autora wolnosci."(s 142)

"Żywili oni (ewangelicy)że militarna interwencja i idace w ślad za nią przemiany na Bliskim Wschodzie pozwolą odebrac ofercie muzłumańskiej cześć jej rynku"(s 121).

Najwiekszy magazyn Ewangelicki "Christianity Today"nie krył swoich symatii dla lini obranej przez prezydenta"(s 122)

"Panie,powstajemy przeciwko demonowi teroryzmu na Bliskim Wschodzie"(modlitwa,s 130)

Te trzy ostanie cytaty równiez z ksiązki "Religia w Białym Domu"
Podobnych cytatów jest znacznie więcej.

Zacytuję ci jeszcze kilka innych fragmentów o bardziej ogólnej tresci.

"Przez większość sredniowiecza państwa muzłumanskie były bardziej tolerancyjne niz państwa chrzescijanskie:w krajach islamskich Żydzi i chrzescijanie mieli sie dobrze,podczas gdy w krajach chrzescijanskich muzłumanie i Żydzi byli gromieni"(Powrót Boga s 360)

"Najwazniejsza wojna dzihadystów jest skierowana nie przeciw zachodowi,lecz przeciw odszczepienczym reżimom muzłumanskim zwłaszcza Arabii Saudyjskiej"(Powrót Boga s 361)

"Współczesnie, mimo wprowadzenia"antychrzescijanskiego szariatu"w państwach muzłumanskich oraz "antymuzłumanskiego"ustawodastwa antyterorystycznego w swiecie chrzescijanskim w wiekszej czesci swiata chrzesciajnie i muzłumanie przewaznie żyja w zgodzie,czasami w miejscach bardzo trudnych(JW.s 360)

I wiele wiele innych.
Jak przeczytasz powyzsze ksiazki, to zapewniam cie ze pozbedziesz sie swojej fobii.
Sweetchild napisał(a):
OK, tylko wówczas wysyłanie kolejnego proroka po dokonaniu pełni Objawienia też traci sens

Każde objawienie ma swoich adresatów w konkretnym miejscu i czasie.Dlaczego przeciwstawisz te dwie wizje?
Cytuj:
że prorok zaprzecza Objawieniu i czyni krok wstecz, w stronę ST

Możesz to wyjasnic?

So mar 23, 2013 12:05

Hosi napisał(a):
Czytaj ze zrozumieniem.
Jeżeli uznaje wszystkich proroków czyli min:Jezusa,Abrahama i Mahometa to według twojej logiki musiałbym byc jednocześnie Muzłumaninem,Chrześcijaninem i Żydem.Ciekawe nie?

A Buddę uznajesz?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 23, 2013 19:57

Hosi
Po pierwsze to sam musisz się wiele nauczyć, a z pewnością Ty mnie niczego nowego nie nauczysz :-)

Po drugie z cytatów wynika, że Bush mianuje sie siebie apostołem. Jaki to ma związek z wojną w Iraku? Irak jest chrześcijański?
Reszta cytatów wyrwana z kontekstu. Ty mi napisz lub zacytuj jakie treści prawi muzułmanin o imieniu Anjem Choudary ;-)
Jak byś nie wiedział kim jest to polecam filmik: http://www.youtube.com/watch?v=qIOKwMRd83I

Jak oglądniesz to powiedz mi czy islam to religia pokoju. Jak nie oglądniesz to znaczy że tchórz :mrgreen:

So mar 23, 2013 20:31

akbar napisał(a):
Hosi
Po pierwsze to sam musisz się wiele nauczyć, a z pewnością Ty mnie niczego nowego nie nauczysz :-)

A szkoda,bo warto wiedziec wiecej.
Cytuj:
Po drugie z cytatów wynika, że Bush mianuje sie siebie apostołem. Jaki to ma związek z wojną w Iraku?

Jakbys przeczytał te ksiązki w całosci to zauważyłbyś ze praktycznie znaczna wiekszość prezydentów USA była gorliwymi chrzesciajanami i w swojej polityce kierowali sie misją która uwazali za Boże powołanie.Poza tym znaczna wiekszość administracji Busha to gorliwi ewangelicy.Inwazja na Irak w dużej mierze była motywowana wzgledami religijnymi oraz obroną interesów Izraela o czym nawet nie wspomniałem w cytatach.A to kolejne "smaczki"w tej układance.
Polecam ten artykuł:
https://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2 ... cy-izrael/
Cytuj:
Reszta cytatów wyrwana z kontekstu

Oczywiscie.Kazdy cytat jest wyrwany z kontekstu inaczej nie byłby cytatem ;)
Ale czyzby burzyły one twój obraz?
Cytuj:
Jak oglądniesz to powiedz mi czy islam to religia pokoju. Jak nie oglądniesz to znaczy że tchórz

Odgrzewane kotlety :)
Na podstawie fundamentalistycznych odłamów,mam wyciągac tak ogólny wniosek że islam to religia "niepokoju".Raczysz zartować. :)
Wiesz Akbar,na podobnej zasadzie mógłbym stwierdzić że księża to pedofile.A jak ktoś zapyta, "ilu"?To co miałbym wtedy odpowiedziec?

Ale pozwól ze zadam teraz tobie takie oto pytanie:
Ilu z 1,5 mld muzłumanów na swiecie stosuje przemoc?

So mar 23, 2013 21:16

Ooo i słuszną poruszyłeś kwestię. Księża i pedofilia. Ja nie wierzę w księży tylko w Jezusa i jego naukę.

Hosi czy nie rozumiesz jednej rzeczy. Nie ważne ilu muzułmanów stosuje przemoc. Ważne co mówi ich religia. Choudary mówi jasno, że to nie jest religia pokoju! Koran trzeba zredagować, bo obecnie opiera się na VII nakazach i każdy muzułmanin żyje jak VII arab. Pomijam fakty technologiczne, ale styl życia jest ten sam. Dżihad - to jest jedyna rzecz ktróa przemawia za islamem w sposób jak najbardziej negatywny. Przecież miliony ekstremistów islamskich nie wzięło sobie tego z kapelusza. Miliony kobiet muzułmańskich są ograniczane w swoich prawach. Żadnej wolności słowa, i religii oprócz islamu. Biczowania i zabójstwa publiczne, obcinanie kończyn, czy to sa dla ciebie mili i pokorni muzułmanie. I nie ważne czy jest ich milion czy 1 mld to jest ich religia, ideologia.

Jagiełło też przed wojną z Krzyżakami się modlił i nikt nie uważa go za pogromcę chrześcijańskiego. Sobieski pokonał tatarów i zatrzymał rozwój Islamy i nit go nie oskarża o islamofobię.
Ja tez jest za wolnością wyznania, ale nie w taki sposób jak to robi islam. Już w Polsce muzułmanie zgłosili problem, bo nie ma ubojów rytualnych. Jednym z zarzutów było co? Islamofobia... Przesada, Polska to kraj katolicki inie można zmieniać konstytucji pod mniejszość. Kościoła w Arabii Saudyjskiej nie ma, ale my mamy zmieniać konstytucję dla muzułmanów. To są początki.

So mar 23, 2013 21:30

akbar napisał(a):
Ja nie wierzę w księży tylko w Jezusa i jego nauke

A w obraz Jezusa ze ST jako walczącego Jahwe ktory zabija swoich przeciwników jak popadnie tez wierzysz?A w tego który stwierdził że przyszedł wprowadzic "miecz",też?A może stosujesz droge selekcji i eliminujesz wszyskie niewygodne dla ciebie teksty stawiając tym samym na odrealnioną wizję Chrystusa?
Cytuj:
Nie ważne ilu muzułmanów stosuje przemoc. Ważne co mówi ich religia. Choudary mówi jasno, że to nie jest religia pokoju!

Nieważne?
Czyli jak garstka fundamentalistów prowadzi swoją krucjatę z 1,5 mld wyznawców to to oznacza dla ciebie "religię niepokoju"?Zpominasz także, że to nie jakas religia "coś mówi"tylko jej wyznawcy w oparciu o okresloną interpretację Koranu.To taki szczegół ale jakże istotny.Swoja drogą jestem ciekaw jakie kryteria powinna spełniac"religia pokoju"azebys uznał zastosowanie tego terminu jako zasadne?

N mar 24, 2013 6:12

akbar napisał(a):
Koran trzeba zredagować, bo obecnie opiera się na VII nakazach i każdy muzułmanin żyje jak VII arab. Pomijam fakty technologiczne, ale styl życia jest ten sam.

Zapomniałem jeszcze do tego sie odnieść.
Maja przeredagowac Koran?Ale dlaczego nie mają życ jak w starożytnosci?Bo takie są standardy na zachodzie?Nie żartuj,niech kazdy żyje w taki sposób jaki uwaza za stosowny.Równie dobrze można by powiedziec że zachód "gnije"poprzez wpowadzanie lewackich koncepcji.Muzłumanie ze swoja suowoscia obyczajów są preciwwagą dla dekadenckiego zachodu.

Cytuj:
Dżihad - to jest jedyna rzecz ktróa przemawia za islamem w sposób jak najbardziej negatywny. Przecież miliony ekstremistów islamskich nie wzięło sobie tego z kapelusza.

Słowo "dzihad"jest pojemne semantycznie.
Przeczytaj to:
http://www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=10.
Miliony ekstremistów?Skad ty bierzesz te liczby?
Poza tym ekstremisci to nie tylko ludzie którzy walczą z"niewiernymi"ale z samymi Arabami.
Cytuj:
Miliony kobiet muzułmańskich są ograniczane w swoich prawach.

Miliony kobiet w katolicyzmie tes mają ograniczone prawa:aborcja,antykoncepcja,itp.
A wiesz Akabar ze NT zaleca kobietom w małżeństwie podporzadkowanie i posłuszeństwo wzgledem męzów.Odrzucasz te teksty?

N mar 24, 2013 6:41

I jeszcze jedno.
akbar napisał(a):
Ważne co mówi ich religia.

Zgadzam się z tobą

Zobacz jak Koran zachęca do dobrych czynów:
http://www.poznajkoran.pl/koran/altruizm/

Widać wiec ile zbieżnosci istnieje mędzy Koranem a Biblią w tej kwestii.Tak to już jest Akbar, że w każdej religii można znalezc skrajnosci i skupiac sie tylko na nich.Tylko po co?

N mar 24, 2013 9:35

JEST TYLKO JEDEN PAN BÓG. I PAN BÓG JEST DOBRY. JEŚLI KAŻDY BYŁBY DOBRY TAK JAK PAN BÓG, PAN NIE MUSIAŁBY MÓWIĆ USTAMI PROROKÓW ANI NAUCZAĆ LUDZI.
SAM FAKT MOJEGO ISTNIENIA JEST CUDEM I CHWALĘ PANA Z KAŻDYM ZACZERPNIETYM ODDECHEM.
SERCE LUDZKIE (WYMIERNY PORÓWNANIEM JEST SERCE DZIECKA) WYRAŻA ŻYWĄ, NIEWINNĄ, WRAŻLIWĄ DUSZĘ, KTÓRA W SWÓJ OSOBLIWY I CZYSTY SPOSÓB CHWALI PANA BOGA. TY, JA, ON CZY TEŻ ONA ...PATRZ JESTEŚMY DUSZAMI I NAPEWNO SIĘ SPOTKAMY PRZED OBLICZEM BOGA JEDYNEGO. NAKŁANIANIE INNEGO CZŁOWIEKA DO WŁASNYCH PRZEKONAŃ NIE JEST PRZEJAWEM MIŁOŚCI BOBREGO BOGA, KTÓRY OBDARZYŁ NAS WOLNOŚCIĄ.
NASZE DUSZE SIĘ "TAM" WSZYSTKIE ZOBACZĄ NIEZALEŻNIE OD ZIEMSKICH PRZEKONAŃ I RELIGII.
KTO TAK JAK UMIE TAK PANA BOGA CHWALI.
PROROCY, SPISANE PRAWA ORAZ AKTUALNE OBJAWIENIA NIE BYŁYBY POTRZEBNE TYM BARDZIEJ MĘCZEŃSKA ŚMIERĆ JEZUSA GDYBYM JA I TY MIŁOWAŁ KAŻDEGO KOGO SPOTKAM W TAKI SPOSÓB JAK NAJUKOCHAŃSZĄ MI, NAJBLIŻSZĄ OSOBĘ.
NA TYM OPARTE JEST PRAWO I PROROCY A PRZEKAZANE JEST LUDZIOM BO ZAPOMNIELI I W SWOJEJ PRÓŻNEJ WOLNOŚCI PRZESTALI SŁUCHAĆ SERC LUB SŁUCHAJĄ ALE NIC IM SERCA ZRANIONE NIE MÓWIĄ.
PAN NIE MUSIAŁBY KRZYCZEĆ PRZEZ USTA PROROKÓW ORAZ TŁUMACZYĆ "SŁOWA" GDYBYŚMY KIEROWALI SIĘ NAJPIERW CZYSTYM SERCEM A POTEM ROZUMEM.
ZAPYTAJ: MAMO, DLACZEGO MNIE KOCHASZ?
A TERAZ SŁOWO MAMA ZASTĄP PANIE BOŻE.

ODPOWIEDŹ ..PODNIEŚ DO NIESKOŃCZONOŚCI.. TO MÓJ PAN, KTÓRY KOCHA CIEBIE I MNIE TAK SAMO. A ROZLICZAĆ BEDZIE NAS TYLKO Z MIŁOŚCI, KTÓRĄ JESTEŚMY W STANIE ZAOFEROWAĆ I DARZYĆ JĄ INNEGO CZŁOWIEKA.

N mar 24, 2013 10:08

Hosi
Odnosisz się do NT, ale czy jesteś w stanie podać aktualne przykłady, że katolicyzm stawia kobiety jako drugorzędne? Ze zabija się w imię Boga - dzihad chrześcijański? Że kobiety nie maja prawa prowadzić pojazdu, że muszą mieć pozwolenie na wychodzenie z domu? Ze można żenić się z dziećmi, które nie ukończyły 18 lat? Że można publicznie biczować, obcinać kończyny, czy ogólnie zabijać?
Podaj mi aktualne przykłady z krajów chrześcijańskich, że tak się dzieje. Nawet jeśli doszukałeś się o "mieczu" w NT to czy Jezus stosował miecz? Zastanów się zanim coś napiszesz.
Koran opiera się na tekstach biblijnych więc nie powinno Ciebie to dziwić, że ma podobne treści. Koran zawiera pozytywne teksty, szczególnie te z Mekki, bo te z Medyny były juz anty chrześcijańskie.
Już kiedyś pisałem, że Biblia zawiera akty przemocy, ale podaj mi sytuację, że jakiś kraj chrześcijański je teraz stosuje (nie mówimy o czasach średniowiecza).

Czekam na twoje dane. Z przyjemnością i bez problemu podam Ci przekłady wspomniane w akapicie pierwszym dotyczące krajów muzułmańskich i wypowiedzi kobiet jak są traktowane.

Poniżej z linku od dobrych uczynkach z Korany :)
Cytuj:
2:190 Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę; Bóg nie miłuje najeźdźców!

To jak to jest byli najeźdźcami czy nie? Zwalczajcie na drodze Boga???? Co to ma znaczyć?! To jest właśnie dzihad i jest podany w dobrych uczynkach!!!! Tak miliony muzułmanów interpretuje te zapisy czy to się Tobie podoba czy nie.

N mar 24, 2013 10:28

akbar napisał(a):
Hosi
Odnosisz się do NT, ale czy jesteś w stanie podać aktualne przykłady, że katolicyzm stawia kobiety jako drugorzędne? Ze zabija się w imię Boga - dzihad chrześcijański? Że kobiety nie maja prawa prowadzić pojazdu, że muszą mieć pozwolenie na wychodzenie z domu? Ze można żenić się z dziećmi, które nie ukończyły 18 lat? Że można publicznie biczować, obcinać kończyny, czy ogólnie zabijać?

Niestety,akbar NT jest ksiega która obowiązuje chrzescijan.
Doskonale wiesz że prawo w krajach muzłumanskich jest zsyntetyzowane z prawem swieckim,inaczej jak w krajach zachodu.Jezeli chciałbys juz porównaywac to jedynie z wewnetrzym prawem koscielnym.Inaczej,to porównywanie jabłek z pomaranczami.A słyszałes o tym że kobiety w KRK nie mogą nauczac?.Uważsz to za równość?

Poza tym podawałem ci przykład USA które w imię religii zabija muzłumanów.Wiesz jak Oni do tego podchodzą?Traktuja to jak atak na ich religię.I ty sie dziwisz że niektórzy muzłumanie organizują akcje odwetowe?Ten takst który zacytowałeś z Koranu dotyczy walki obronnej i jak najbardziej ma zastosowanie w takiej sytuacji.

Cytuj:
Nawet jeśli doszukałeś się o "mieczu" w NT to czy Jezus stosował miecz? Zastanów się zanim coś napiszesz.

Zastanowiłem sie bardzo dokładnie.
Szkoda że nie odpowiadasz na pytanie dotyczace stosowania przez Jezusa preegzystującego mordowania niewinnych dzieci i kobiet.Trudno widocznie. nie pasuje to do twojego idealistycznego obrazu.
Ale wróćmu do nauczania Jezusa w NT.
Jak zapewne wiesz istnieją wypowiedzi Jezusa dotyczące miłosci do nieprzyjaciół.To bardzo ciekawe nauczanie,zważywszy na fakt że sam Chrystus będzie stosował "miecz"podczas eliminacji swoich przeciwników podczas dnia sądu.Prawdziwy przejaw miłosci i tolerancji,musze przyznac.Nie jesteś chrzescijaninem to do piachu,dobre nie?
A teraz zobaczmy co mówi teraz Koran w tej kwestii:
2:62
Cytuj:

Zaprawdę, ci, którzy uwierzyli, ci, którzy wyznają judaizm, chrześcijanie i sabejczycy, i ci, którzy wierzą w Boga i w Dzień Ostatni i którzy czynią dobro, wszyscy otrzymają nagrodę u swego Pana; i nie odczują żadnego lęku, i nie będą zasmuceni!

To jest przykład miłosci!
Widzisz róznice czy nie?
Cytuj:
Czekam na twoje dane. Z przyjemnością i bez problemu podam Ci przekłady wspomniane w akapicie pierwszym dotyczące krajów muzułmańskich i wypowiedzi kobiet jak są traktowane.

Z równa przyjemnoscia podam ci przykłady pedofili,gwałtów,morderstw,rozwodów wsród współczesnych chrzescijan. :)

N mar 24, 2013 12:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona