Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 27, 2025 12:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 76  Następna strona
 Zagadka biblijna 
Autor Wiadomość
Post Re: Zagadka biblijna
Kalendarz z Gezer?

Na tabliczce znajduje się protohebrajska inskrypcja uważana za najstarszy istniejący przykład użycia języka hebrajskiego[6]. Tekst ten wylicza kolejno miesiące kalendarza rolniczego:

"Dwa miesiące zbiorów. Dwa miesiące siania. Dwa miesiące późnego siania.

Miesiąc wyrywania lnu.

Miesiąc zbioru jęczmienia,

Miesiąc, kiedy wszystko [inne] jest zbierane.

Dwa miesiące przycinania [winorośli].

Miesiąc letnich owoców."

(za Wikipedią)

Pt mar 22, 2013 14:17
Oceniono iż tabliczka z wapienia pochodzi mniej więcej z czasów Salomona. Tekst wg Encyklopedii:
Te dwa miesiące to zbiory oliwek
Te dwa miesiące to sianie zbóż
Te dwa miesiące to sianie późnych odmian
Ten miesiąc to prace z lnem
Ten miesiąc to zbiory jęczmienia
Ten miesiąc to żniwa i świętowanie
Te dwa miesiące to uprawa winnic
Ten miesiąc to letnie owoce.

Pt mar 22, 2013 17:51
Starotestamentowy wzór gospodyni domowej, takiej biblijnej "perfekcyjnej pani domu" ;)

So mar 23, 2013 9:09
W ramach wyjaśnień - do poprzedniego pytania
Jest jeszcze wcześniejszy alfabet proto synaicki z tabliczek 1400 -1800 r p.n.e Jeff Benner zalicza go do starożytnego hebrajskiego co jest trochę naciągane bo raczej jest to jakiś alfabet semicki - kananejski, nie można twierdzić że hebrajski a raczej z grupy języków kananejskich takich jak np fenicki i hebrajski itd.. Benner bardzo lubi przemilczać fakt że protohebrajski używa czcionki fenickiej nie wiem dlaczego, według niego bowiem hebrajski to najstarszy alfabet świata - protosemicki jest o ile pamiętam według niego językiem chyba hebrajskim. Można co najwyżej mówić o różnych językach używających tej samej czcionki - a nie twierdzić że jeden język z danej grupy jest starszy niż drugi. Według językoznawców arabskich to język arabski zachował najwięcej cech fonetycznych języka protosemickiego. Benner pewnie by twierdził że hebrajski ;) choć nie wiem.
Tu czcionka protosynaicka pierwsza
http://www.ancient-hebrew.org/28_chart.html
W the wordzie jest jeden moduł Ancient Hebrew Lexicon of the bible (Bennera)- tam właśnie używa się czcionki protosynaickiej
Tutaj alfabet protohebrajski (i czcionka fenicka)
http://www.myimg.de/?img=ancient4090c.jpg
tu tablica z gramatyki Geseniusa jak czcionki fenickiej używały inne języki
http://www.myimg.de/?img=gestableofalphabets04033.jpg

So mar 23, 2013 11:04

[quote="Athmosfer"]W ramach wyjaśnień - do poprzedniego pytania
Jest jeszcze wcześniejszy alfabet proto synaicki z tabliczek 1400 -1800 r p.n.e

Czyli złotym medalem trzebaby się podzielić....

N mar 24, 2013 12:12
Pytanie Alus było o kalendarz a nie o najstarszy alfabet, ale ja bardzo chętnie się podzielę pytaniami, bo Athmosfer ma zawsze ciekawe zagwozdki w rękawie...Ale o moim pytaniu także nie zapominajcie :)

N mar 24, 2013 15:15
MARIEL napisał(a):
Starotestamentowy wzór gospodyni domowej, takiej biblijnej "perfekcyjnej pani domu" ;)

Czy może Anna żona Tobiasza?

N mar 24, 2013 18:10
Właśnie Alus ja tylko snułem okołopytaniowe wyjaśnienia dotyczące najstarszego świadectwa hebrajskiego i jego alfabetu.
A co do propozycji Mariel to na razie nie mam pomysłu i odmówię - nie ma co wprowadzać zamieszania równoległymi zagadkami (ja dałbym pewnie jakąś językową zagwozdkę - która byłaby jak zwykle za trudna - nie ma sensu).

N mar 24, 2013 21:04
Alus napisał(a):
MARIEL napisał(a):

Czy może Anna żona Tobiasza?

Powiedziałabym, że jest to taki bezimienny wzór zawarty w Ks. Przysłów.

Pn mar 25, 2013 15:26
Poemat o dzielnej niewieście (Prz 31,10-31).

Pn mar 25, 2013 15:51
Jasne, fragment dla zilustrowania:

"Niewiastę dzielną któż znajdzie? Jej wartość przewyższa perły. Serce małżonka jej ufa, na zyskach mu nie zbywa; nie czyni mu źle, ale dobrze przez wszystkie dni jego życia. O len się stara i wełnę, pracuje starannie rękami. Podobnie jak okręt kupiecki żywność sprowadza z daleka. Wstaje, gdy jeszcze jest noc, i żywność rozdziela domowi, a obowiązki - swym dziewczętom. Myśli o roli - kupuje ją: z zarobku swych rąk zasadza winnicę. Przepasuje mocą swe biodra, umacnia swoje ramiona. Już widzi pożytek z swej pracy: jej lampa wśród nocy nie gaśnie. Wyciąga ręce po kądziel, jej palce chwytają wrzeciono. Otwiera dłoń ubogiemu, do nędzarza wyciąga swe ręce. Dla domu nie boi się śniegu, bo cały dom odziany na lata, sporządza sobie okrycia, jej szaty z bisioru i z purpury."

...przy okazji, jest w tym tekście zwrot niepewnego pochodzenia, który tłumacze BT przełożyli na "bo cały dom odziany na lata" ale w innych tłumaczeniach uzasadnienie dla faktu, że niewiasta nie boi się śniegu brzmi naprawdę zaskakująco.

Pn mar 25, 2013 16:05
Kto spisał ustne prawa żydowskie?

Pn mar 25, 2013 21:01

Alus napisał(a):

Jeśli pytasz o Torę Ustną, czyli Talmud...
Jehuda HaNassi (Miszna) oraz Rawin i Raw Aszi (Gemara).

Pn mar 25, 2013 23:12
Rojza Genendel napisał(a):
Alus napisał(a):

Jeśli pytasz o Torę Ustną, czyli Talmud...
Jehuda HaNassi (Miszna) oraz Rawin i Raw Aszi (Gemara).

Tak :)

Wt mar 26, 2013 9:12

Dziękuję :-)

Jacy mężczyźni, zgodnie z ST powinni być zwolnieni ze służby wojskowej?

Śr mar 27, 2013 1:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 76  Następna strona