Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona
 Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy za 20 lat będzie dla kogo odprawiać mszę św ?
Inka_1 napisał(a):

A ateiści też wierzą że Boga nie ma,

Nie, ateiści NIE WIERZĄ w bogów, odrzucają wiarę w bóstwa. To nie to samo, co wierzyć, że bogowie nie istnieją.

Inka_1 napisał(a):
mnie dziwi czemu niektórzy ludzi religijnych nazywają zacofanymi a tych co dzwonią czy chodzą do wróżek to już nie.

Mnie też to dziwi. Dla mnie jedno i drugie to bardzo zbliżone rzeczy.

Inka_1 napisał(a):
A ile zarabiają na horoskopach smsowych, tego nie wiem oczywiście ale zapewne dużo, gdyby tak nie było zlikwidowaliby bo by się nie opłacało.A tymczasem to istnieje i ma się dobrze.

A Kościół to się ma źle? Chyba zarabia "nieco" więcej niż wróżki, nie?

Inka_1 napisał(a):
Może to offtopic ale zgadzam się Kaelem że większość ludzi potrzebuje religii.

Zinstytucjonalizowanej raczej nie większość. Przynajmniej nie w Polsce. W końcu zaledwie 1/3 Polaków regularnie uczestniczy w zbiorowych rytuałach.

Inka_1 napisał(a):
I każdy w coś wierzy.

To jest pewnik.

Inka_1 napisał(a):
Myślę że każdy na swój sposób szuka Boga, choć pewnie ateiści się z tym nie zgodzą.

Myślę, że większość ludzi nie zaprząta sobie tym głowy.

Cz kwi 04, 2013 23:51
Gdyby sobie nie zaprzątali głowy to czego szukaliby na katolickim forum?....Jajko, stary bywalcu forum - czego Ty szukasz?

Pt kwi 05, 2013 8:23
Czego szuka Jajko?, może guza?
W sprawie zasadniczego pytania, to odpowiedź brzmi TAK!

Pt kwi 05, 2013 8:55

Lubię sobie porozmawiać z wierzącymi, a w szczególności zapędzić ich w kozi róg :)
Poza tym, ciekawi mnie reakcja wierzących na różne sytuacje, ich podejście do życia, do różnych spraw..

Pt kwi 05, 2013 9:36

Jajko napisał(a):
Lubię sobie porozmawiać z wierzącymi, a w szczególności zapędzić ich w kozi róg :)

Próbuj dalej. Jak na razie jeszcze Ci się nie udało :D
Mam za to wrażenie, że sam miotasz się jak w gorączce po tym forum :)
Ale widać lubisz to (PS skąd masz tyle czasu?)
Jajko napisał(a):
Poza tym, ciekawi mnie reakcja wierzących na różne sytuacje, ich podejście do życia, do różnych spraw..

I wysnułeś już jakieś wnioski ogólne?

Pt kwi 05, 2013 9:49

Oj, udało, udało i to nie raz :D

Wnioski ogólne? Jasne, że wysnułem i to dawno. A to forum je jedynie potwierdza. Ale nie będę dalej offtopował, bo moderacja tylko szuka na mnie haka, więc wybacz. Chyba, że założysz oddzielny wątek, to chętnie. Na PW też nie będę takich dysput prowadził.

Pt kwi 05, 2013 9:51

Jajko napisał(a):
Oj, udało, udało i to nie raz :D

Myślę, że przeceniasz swoje możliwości.
Zabijasz przeciwnika ilością swojego wolnego czasu - zarzucasz forum taką ilością postów, że nikt już nie jest w stanie za Tobą nadążyć :-D . Z resztą nie obraź się, ale większość brzmi tak samo - to zniechęca (mam nadzieję, że nie potraktujesz tego jako atak personalny) :-D
Jajko napisał(a):
Wnioski ogólne? Jasne, że wysnułem i to dawno. A to forum je jedynie potwierdza. Ale nie będę dalej offtopował, bo moderacja tylko szuka na mnie haka, więc wybacz.

To może jakie wnioski wysnułeś a propos tematu mszy za 20 lat?

Pt kwi 05, 2013 10:00

Ostatni zagonienie w kozi róg miało miejsce tutaj:
viewtopic.php?f=23&t=33497

A propos mszy wniosek jest prosty: z roku na rok maleje liczba uczestników tego obrzędu. Co ciekawe, najgorszych od lat wyników za ostatni rok jakoś nie podano do publicznej wiadomości. Czyżby były aż tak złe?

Pt kwi 05, 2013 10:10

Ale za to liczba przystępujących do komunii rośnie (w stosunku do uczestniczących).
Czyli można powiedzieć - wzrasta "stężenie" (głębia wiary) wśród wierzących.
Jak dla mnie to dobrze, bo być letnim jest najgorzej.
To jest może nowa tendencja: mniej osób w kościele, ale wśród nich więcej zaangażowanych.
Jest możliwe, że ci letni, którzy odparowują teraz z Kościoła, wrócą za jakiś czas, jako wierzący naprawdę.

Pt kwi 05, 2013 10:19

To prawda, względna liczba "komunistów" rośnie, niemniej absolutna kształtuje się na poziomie nieco ponad 10% społeczeństwa. Warto sobie to uzmysłowić.

Pt kwi 05, 2013 10:23
Jajko napisał(a):
Ostatni zagonienie w kozi róg miało miejsce tutaj:
viewtopic.php?f=23&t=33497

A propos mszy wniosek jest prosty: z roku na rok maleje liczba uczestników tego obrzędu. Co ciekawe, najgorszych od lat wyników za ostatni rok jakoś nie podano do publicznej wiadomości. Czyżby były aż tak złe?

Nie zapędziłeś swoim niezrozumieniem :D
Cieszysz się jedynie urojonym spadkiem wierzących. Podobne urojenia oglądałam w TV2 2.04.2013r, w filmie dokumentalnym "Kryzys czy odnowa Kościoła".
Otóż twórcy filmu rozpoczęli od pontyfikatu Jana XXIII i zwołania SWII, przy czym podali liczbę katolików w świecie na początku lat 60-ych XXw - 500 milionów.
Przelecieli przez 50 lat historii, wypunktowując i przerysowując skandale, różne zawirowania w Kościele i świecie, i zakończyli podając aktualną liczbę katolików w świecie ponad 1 miliard 200 tysięcy i spuetowali dramatycznym pytaniem - czy Kościół przetrwa kryzys?.
Przez 50 lat liczba katolików wzrosła o 140% czego nie zauważyli "troskliwi" twórcy filmu.
Też wedle własnego mniemania zagonili Kościół w kozi róg :D :D

Pt kwi 05, 2013 10:30

Ja odnoszę się do Polski, a nie do globu. W skali globalnej, faktycznie, liczba katolików wzrosła. Ale w skali globalnej to zupełnie inna sprawa niż w skali lokalnej, polskiej. W tej skali, spadek liczby katolików jest jak najbardziej realny, a nieco naciągane (urojone) są tłumaczenia, że następuje wzrost jakości religijności (bo rośnie liczba komunistów w stosunku do zwykłych uczestników mszy).

Pt kwi 05, 2013 10:43
Jajko napisał(a):
Ja odnoszę się do Polski, a nie do globu. W skali globalnej, faktycznie, liczba katolików wzrosła. Ale w skali globalnej to zupełnie inna sprawa niż w skali lokalnej, polskiej. W tej skali, spadek liczby katolików jest jak najbardziej realny, a nieco naciągane (urojone) są tłumaczenia, że następuje wzrost jakości religijności (bo rośnie liczba komunistów w stosunku do zwykłych uczestników mszy).

Od przynajmniej 1990r systematycznie słychać o pustoszejących kościołach, a wbrew kasandrycznym przepowiedniom, nie tylko nie pustoszeją, ale systematycznie wzrasta ilość budowanych nowych świątyń.

Pt kwi 05, 2013 10:46

Alus, pomyśl logicznie, skoro liczba uprawiających rytuały spada, a liczba budowli sakralnych rośnie, to średnio świątynie muszą być mniej zatłoczone z każdym rokiem, no nie? Toż to podstawowa matematyka!
Oczywiście, są kościoły, gdzie ludzie lubią przychodzić, więc tam może być tłok, ale w takim razie w innych jest pustawo. Nie da się tego przeskoczyć. No i opieramy się na danych kościelnych, a więc "obiektywnych" i na szczęście nie możesz mi zarzucić, że zmyślam albo nic nie wiem, bo nie odwiedzam świątyń, a ty w swojej widzisz tłumy, więc tak musi być wszędzie...

Pt kwi 05, 2013 10:56
Jajko napisał(a):
Alus, pomyśl logicznie, skoro liczba uprawiających rytuały spada, a liczba budowli sakralnych rośnie, to średnio świątynie muszą być mniej zatłoczone z każdym rokiem, no nie? Toż to podstawowa matematyka!
Oczywiście, są kościoły, gdzie ludzie lubią przychodzić, więc tam może być tłok, ale w takim razie w innych jest pustawo. Nie da się tego przeskoczyć. No i opieramy się na danych kościelnych, a więc "obiektywnych" i na szczęście nie możesz mi zarzucić, że zmyślam albo nic nie wiem, bo nie odwiedzam świątyń, a ty w swojej widzisz tłumy, więc tak musi być wszędzie...

Jak sądzisz kto daje kasę na budowę tych nowych kościołów?
Gdyby liczba praktykujących spadała, nie tylko nie budowano by nowych świątyń, ale z braku funduszy na ich utrzymanie stare kościoły podobnie jak wielu krajach Europy Zach. byłyby sprzedawane.

Pt kwi 05, 2013 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona