Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz ??
Dawno nie czytałem Pana samochodzika, podoba mi sie kilimat tych książek, jest zagadka, przywołują fajne wspomnienia, lato, wakacje, kolonie. Wywołuja one taka chec przezycia przygody, wyjścia z czterech ścian i ruszenia w świat.
3 lata temu gdy je czytałem, sprawiły, że siegnąłem po ksiązki podróżnicze, a że mniej więcej w tym czasie sprawiłem sobie rower to głownie po takie w których głownym srodkiem transportu jest rower m.in Adama Chałupskiego - "Do Indii na rowerze". Co prawda do Indii nigdy nie dojechałem ale któregos dnia postanowiłem wsiąść w pociąg zabrać ze sobą rower, dostać się do Gdyni, a stamtąd promem na Hel by następnie już na rowerze przejechać wybrzeże. Od helu po świnoujście. Niestety nie przejechałem całej trasy, wycieczka przekształciła się w rowerowo-pociągową. Gdy za Łeba utkwiłem rowerem na wydmach i musiałem zawrócic i wtedy moim oczom ukazał sie widok pociągu oczekującego na peronie na odjazd do Łęborka. A że nigdy tam nie byłem to wsiadłem i pojechałem. Stamtąd do Koszalina, z Koszalina do Kołobrzegu. Z Kołobrzegu juz rowerem do Pogorzelicy, do znajomych. Nastepnie na rowerze do Międzyzdrojów i z powrotem do Pogorzelicy.
Fajnie było. I w lesie zabładziłem.
Na szosie między Międzyzdrojami a Wisełką natknąłem się na martwą, potrącona przez samochód sarenkę. Nie wiem czemu, zatrzymałem sie wówczas, zszedłem z roweru i chwile tak obok niej stałem.
|
So mar 16, 2013 3:10 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
fuller->Cytuj: Dawno nie czytałem Pana samochodzika, podoba mi sie kilimat tych książek, jest zagadka, przywołują fajne wspomnienia, lato, wakacje, kolonie. Wywołuja one taka chec przezycia przygody, wyjścia z czterech ścian i ruszenia w świat. Mam podobnie  To już nie obecne czasy, ale... może właśnie dzięki temu... piękne  Teraz królują inne zwyczaje  Nie zrobisz tego, co zrobiłeś kiedyś... A znasz 'Podróż za jeden uśmiech'?  Jeśli nie, to koniecznie przeczytaj! Mnie swego czasu urzekło, powinno Ci się spodobać  Oczywiście wiem, że z perspektywy czasu pewne książki czyta się już inaczej, ale mimo to... naprawdę polecam!  Cytuj: 3 lata temu gdy je czytałem, sprawiły, że siegnąłem po ksiązki podróżnicze, a że mniej więcej w tym czasie sprawiłem sobie rower to głownie po takie w których głownym srodkiem transportu jest rower m.in Adama Chałupskiego - "Do Indii na rowerze". Co prawda do Indii nigdy nie dojechałem ale któregos dnia postanowiłem wsiąść w pociąg zabrać ze sobą rower, dostać się do Gdyni, a stamtąd promem na Hel by następnie już na rowerze przejechać wybrzeże. Od helu po świnoujście. Niestety nie przejechałem całej trasy, wycieczka przekształciła się w rowerowo-pociągową. Gdy za Łeba utkwiłem rowerem na wydmach i musiałem zawrócic i wtedy moim oczom ukazał sie widok pociągu oczekującego na peronie na odjazd do Łęborka. A że nigdy tam nie byłem to wsiadłem i pojechałem. Stamtąd do Koszalina, z Koszalina do Kołobrzegu. Z Kołobrzegu juz rowerem do Pogorzelicy, do znajomych. Nastepnie na rowerze do Międzyzdrojów i z powrotem do Pogorzelicy.
Fajnie było. I w lesie zabładziłem. Chyba skądś znam tę opowieść  I miło wspominam jak ją, lub podobną jeśli było ich więcej  , czytałam  Cytuj: Na szosie między wisełką a Międzyzdrojami a Wisełką natknąłem się na martwą, potrącona przez samochód sarenkę. Nie wiem czemu, zatrzymałem sie wówczas, zszedłem z roweru i chwile tak obok niej stałem. Ja bym to nazwała... mieć Duszę... i czuć... Tak ja to odbieram. W każdym razie, za to między innymi Cię lubię. Za sposób postrzegania i odbierania świata. Nie tylko tego czysto ludzkiego...
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
So mar 16, 2013 3:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panna_Funia napisał(a): Ja bym to nazwała... mieć Duszę... i czuć... Tak ja to odbieram. Zatrzymałem się, nie pamietam o czym myslałem czy co czułem. Moze żal, moze strach bo w jej oczach (miała je otwarte) zobaczyłem własną śmierć. Nie wiem. Pamietam tylko błekitne niebo, wiejący na otwartej przestrzeni wiatr, jej oczy, rozlaną wokół krew i mijajace nas samochody. Nigdy pózniej sie nie zastanwiałem nad nią. Panna_Funia napisał(a): W każdym razie, za to między innymi Cię lubię. Za sposób postrzegania i odbierania świata. Nie tylko tego czysto ludzkiego... Tak prawdę powiedziawszy ja tutaj za wiele sensownych rzeczy nie piszę, jesli wogóle. No umówmy się - ja tutaj troluję Ale ja Ciebie też lubię Zreszta dużo osób tutaj lubię, chociaż nigdy z nimi nie zamieniłem ani słowa, lubie lektorka, szyszkownika, Lurkera, Kozła (Kozioła  ) Mike'a...
|
So mar 16, 2013 4:37 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Tak Was czytam i lżej mi się robi na duszy... Fuller, tumanie czworokanciasty, czegożeś się nie odzywał w tym wątku? Zamienilibyśmy wtedy słowo, a może nawet dwa. : P
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So mar 16, 2013 5:35 |
|
 |
Panna_Funia
|
Eeee... a on nie miał jakoś wtedy bana? Rany, ja właśnie, pod kątem wypowiedzi Fullera  , robię listę osób, które ja lubię... i do jutra (może dziś, ale później) przynajmniej mi zejdzie  więc póki co Fullerowi nie odpisuję 
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
So mar 16, 2013 5:44 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Hej, ten temat żył dwa tygodnie. Nawet jak miał bana, zdążyłby się załapać. Tu chyba nie rozdają banów całomiesięcznych, co najwyżej tygodniowe? Oraz stałe.
Wracając do tematu, poczytuję sobie właśnie Silentium Universi, taką polską fantastykę. Właściwie bardziej z obowiązku niż z przyjemnością bo... no, czyta się, ale językowo nie porywa. Chociaż widać, że autor ma rzetelną wiedzę z zakresu fizyki podróży kosmicznych, więc może uda mi się wyłowić trochę interesujących szczegółów. A skąd tu obowiązek? Ano jest to nagroda za taki konkurs na opowiadanie na pewnym forum. Z autorską dedykacją. Przeczytać więc ją co najmniej wypada.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So mar 16, 2013 6:03 |
|
 |
Panna_Funia
|
Lurker->Cytuj: Hej, ten temat żył dwa tygodnie. Nawet jak miał bana, zdążyłby się załapać. Tu chyba nie rozdają banów całomiesięcznych, co najwyżej tygodniowe? Oraz stałe. Racja! Niech się zatem sam Fuller z nieobecności tłumaczy Ja idę spać  Jakoś tak chyba podobnie jak tydzień temu... 
...to be who I am
|
So mar 16, 2013 6:09 |
|
 |
Panna_Funia
|
Lurker->Cytuj: A skąd tu obowiązek? Ano jest to nagroda za taki konkurs na opowiadanie na pewnym forum. Z autorską dedykacją. Przeczytać więc ją co najmniej wypada. Przed samiutkim spaniem jeszcze... Ty się przede wszystkim chwal nam tu tym opowiadaniem  Tego pewnego forum nie znam, więc albo czekam na tekst tu, albo na link, gdzie je znaleźć. Koniecznie 
...to be who I am
|
So mar 16, 2013 6:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ryszard Bandler - Sekret NLP Bardzo proste i łatwe w zastosowaniu rady. Zupełnie inne podejście do NLP. Żadnych cudów, odwołań do systemów religijnych czy filozoficznych. Żadnych pseudo porad typu hipnotyczne uwodzenie itd. O NLP na tym forum: viewtopic.php?f=51&t=6252&start=0
|
Pn mar 18, 2013 10:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
x. Jan Kracik - Chrześcijaństwo kontra magia. Historyczne perypetie.
Mniam mniam.
|
Pn mar 25, 2013 23:22 |
|
 |
Johnny99
|
Alain Badiou, Święty Paweł. Ustanowienie uniwersalizmu. Porywająca wizja ateistycznego filozofa, zafascynowanego listami św. Pawła i szukającego w nich fundamentów swojego systemu myślowego. Bardzo naznaczona subiektywizmem, ale z drugiej strony pokazująca, jak wybitne i ponadczasowe są to teksty - rzecz cenna w czasach, kiedy wszystko, co związane z religią, próbuje się z automatu dezawuować. Pomimo co i rusz akcentowanej niewiary (częste określanie prawd wiary epitetami typu "bajka"), Badiou wyraźnie sympatyzuje z autorem, podejmuje się nawet obrony Apostoła w kontekście kontrowersyjnych tematów (przede wszystkim rzekomego antysemityzmu i antyfeminizmu), choć z punktu widzenia narracji nie było mu to potrzebne. Polecam do ćwiczenia umysłu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 10, 2013 17:53 |
|
 |
Hieronim
|
Evan Mcgilvray-Marsz Czarnych Diabłów.Opowieść o żołnierzach generała Maczka dobrze sie czyta
_________________ Kiedy człowiek z otwartym sercem kroczy drogą wiary, może zbliżyć się do Boga i czynić cuda.
|
Cz kwi 11, 2013 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Benedykt XVI - Jezus z Nazaretu dzieciństwo - 
|
N kwi 14, 2013 18:13 |
|
 |
MaxTech
|
Teresse napisał(a): Skoro jest temat o muzyce, to o książkach tez powinien być...wiem, ze jest podobny temat o książkach do poduszki, ale tu rozmawiamy o książkach w ogóle Mozna pisac mini recenzje, zabawne cytaty...albo po prostu tytuły... Ja teraz czytam "Państwo Boże" sw. Augustyna i ku mojemu zdziwieniu lektura rozbawiła mnie niemalze do łez, jak Augustyn wyśmiewał bożki pogańskie... Ksiązkę czyta się przyjemnie- nawet gdy tak jak ja ma się wstręt do filozofii...  W tym momencie czytam ostatni tom z trylogii Suzanne Collins - Igrzyska Śmierci. świetna napisana, wciągająca lektura. Gorąco polecam
|
Pt kwi 26, 2013 22:45 |
|
 |
Hieronim
|
Maj miesiąc Najświętszej Maryi Panny  więc czas na Żywot Matki Bożej Maria z Agredy-"Mistyczne Miasto Boże" 
_________________ Kiedy człowiek z otwartym sercem kroczy drogą wiary, może zbliżyć się do Boga i czynić cuda.
|
Cz maja 02, 2013 9:44 |
|
|
|