Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post I co z Niepokalanym poczęciem?
Zawsze byłem przekonany że dogmat o Niepokalanym poczęciu i wniebowięciu to prawda. Ale przyszedł dzień, kiedy okazało się, że to jest nie do końca prawda (dla mnie). ,,Złe drzewo dobrych owoców wydawać nie będzie ( rodzice ani dziadkowie Maryi nie byli niepokalani, toteż Maryja nie może być niepokalana)'', ,,Szatan jest ojcem kłamstwa i nie można go w żaden sposób zmusić do mówienia prawdy - wszystko co mówi to kłamstwo(czyli to co mówi Maryi niepokalanej to kłamstwo?!)''. Wytłumaczy mi ktoś jasno ten temat, ale na podstawie pisma świętego?

So maja 11, 2013 17:57
Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
NOSTRA napisał(a):
Zawsze byłem przekonany że dogmat o Niepokalanym poczęciu i wniebowięciu to prawda. Ale przyszedł dzień, kiedy okazało się, że to jest nie do końca prawda (dla mnie). ,,Złe drzewo dobrych owoców wydawać nie będzie ( rodzice ani dziadkowie Maryi nie byli niepokalani, toteż Maryja nie może być niepokalana)'', ,,Szatan jest ojcem kłamstwa i nie można go w żaden sposób zmusić do mówienia prawdy - wszystko co mówi to kłamstwo(czyli to co mówi Maryi niepokalanej to kłamstwo?!)''. Wytłumaczy mi ktoś jasno ten temat, ale na podstawie pisma świętego?

A co Cię tak przekonało, że nieprawda?

So maja 11, 2013 18:21

viewtopic.php?f=24&t=18695 - Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So maja 11, 2013 18:23

Rozmawiałem z pewną osobą która przestudiowała PŚ.Ona podała te argumenty co są powyżej a nawet inne. I zdołała mnie zachwiać. I nie wiem w końcu czy to prawda czy mit.

So maja 11, 2013 18:25
@ NOSTRA

Złe duchy nie zawsze kłamią, na przykład w jednej z Ewangelii jest taki fragment: "Czego chcesz od nas, Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kto jesteś: Święty Boży".

So maja 11, 2013 19:26
Moderator

NOSTRA napisał(a):
,,Złe drzewo dobrych owoców wydawać nie będzie ( rodzice ani dziadkowie Maryi nie byli niepokalani, toteż Maryja nie może być niepokalana)''

To całe zdanie jest cytatem? Skąd pochodzi?

Nawet gdyby Maryja nie była niepokalana grzechem pierworodnym, to Jezus na pewno był. Zatem twierdzenie, że tylko osoba niepokalana może wydać na świat niepokalaną, jest błędne.

Polecam jednak poczytać wątek, który podał Elbrus.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So maja 11, 2013 19:33

Historia dogmatu o Niepokalanym Poczęciu jest bardzo długa. Już od pierwszych wieków chrześcijaństwa liczni teologowie i pisarze wskazywali na szczególną rolę i szczególne wybranie Maryi spośród wszystkich ludzi. Ojcowie Kościoła nieraz nazywali Ją czystą, bez skazy, niewinną. W VII wieku w Kościele greckim, a w VIII w. w Kościele łacińskim ustanowiono święto Poczęcia Maryi. Późniejsi teologowie, szczególnie św. Bernard i św. Tomasz z Akwinu zakwestionowali wiarę w Niepokalane Poczęcie Maryi, ponieważ - według nich - przeczyłoby to dwóm innym dogmatom: powszechności grzechu pierworodnego oraz konieczności powszechnego odkupienia wszystkich ludzi, a więc także i Maryi. Ten problem rozwikłał w XIII w. Jan Duns Szkot, który wskazał, że uchronienie Bożej Rodzicielki od grzechu pierworodnego dokonało się już mocą odkupieńczego zwycięstwa Chrystusa
a tu biblijne potwierdzenie
http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-17.php

So maja 11, 2013 19:37

Cytuj:
Zawsze byłem przekonany że dogmat o Niepokalanym poczęciu i wniebowięciu to prawda.

Te dogmaty nie mają najmniejszego poparcia w Piśmie Świętym. Zresztą takich dogmatów Kościół Katolicki nawymyślał całe mnóstwo i są to jedynie nauki ludzkie, a nie z Biblii. Kult świętych, chrzest dzieci, czyściec i wiele innych...

Cytuj:
Wtedy Maryja rzekła: Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.

Sama Maria twierdzi, że potrzebuje zbawiciela. Jakby grzechu nie miała i to i zbawcy by nie potrzebowała, bo i od czego miałby ją zbawić skoro bezgrzeszna? Sama Maria twierdzi że ma grzech, KK mówi, że nie. Ciekawe....

N maja 12, 2013 1:54

A skąd ona miała wiedzieć że ma grzech pierworodny? Bóg faktycznie jest zbawcą wszystkich. Zbawienie to inaczej dojście do niebieskiej chwały. Maryja sam,a od siebie tego nie zrobiła

N maja 12, 2013 9:32
NOSTRA napisał(a):
Rozmawiałem z pewną osobą która przestudiowała PŚ.Ona podała te argumenty co są powyżej a nawet inne. I zdołała mnie zachwiać. I nie wiem w końcu czy to prawda czy mit.

Pewna osoba spoza Kościoła Katolickiego doznała objawienia, a tysiące teologów, biblistów przez wieki błądzą?
Gdy zaczniemy wierzyć co odkryje "pewna osoba" Kościół Katolicki wzorem Kościoła Protestanckiego rozmieni się na setki/tysiące dominacji.

Cytuj:
Te dogmaty nie mają najmniejszego poparcia w Piśmie Świętym. Zresztą takich dogmatów Kościół Katolicki nawymyślał całe mnóstwo i są to jedynie nauki ludzkie, a nie z Biblii. Kult świętych, chrzest dzieci, czyściec i wiele innych...

Ale za to ŚJ znaleźli wiele cytatów w Piśmie św dowodzących, że Jezus nie był/nie jest Bogiem i dowodzą, że nie jest to li tylko ludzkie błądzenie, ale nauka Boga.

N maja 12, 2013 10:13
Moderator

NOSTRA napisał(a):
A skąd ona miała wiedzieć że ma grzech pierworodny?

Mogła wiedzieć z treści Pisma.

Kościół głosi, że Maryja została uprzednio odkupiona przez ofiarę Chrystusa.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N maja 12, 2013 10:17

Przepraszam, w ostatnim poście chciałem napisać: A skąd ona miała wiedzieć że tego grzechu nie ma

N maja 12, 2013 10:20
NOSTRA napisał(a):
Przepraszam, w ostatnim poście chciałem napisać: A skąd ona miała wiedzieć że tego grzechu nie ma

Znalazłaś bowiem łaskę u Pana.... odpowiedź masz w Biblii (Łk 1,26-38; Łk 1,46-56).

N maja 12, 2013 10:27
Alus napisał(a):
Ale za to ŚJ znaleźli wiele cytatów w Piśmie św dowodzących, że Jezus nie był/nie jest Bogiem i dowodzą, że nie jest to li tylko ludzkie błądzenie, ale nauka Boga.

Się czyta, się ma :D
Byś przeczytał, całe Pismo, też byś znalazł. Myślisz, że czemu KK przez wieki zabraniał ludziom czytać Biblię, tłumaczyć ją na języki prostego ludu? :)

Co do niepokalanego poczęcia - oto stanowisko biblijne:
„Dlatego też jak przez jednego człowieka [Adama] grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli” (Rzym. 5:12, BT). Czy dotyczy to także Marii? Biblia mówi, że zgodnie z Prawem Mojżeszowym 40 dni po narodzeniu Jezusa Maria złożyła w świątyni jerozolimskiej dar ofiarny za grzech, by dostąpić oczyszczenia. Ona także odziedziczyła po Adamie grzech i niedoskonałość (Łuk. 2:22-24; Kapł. 12:1-8).

N maja 12, 2013 21:33
Fischer napisał(a):
Alus napisał(a):

Się czyta, się ma :D
Byś przeczytał, całe Pismo, też byś znalazł. Myślisz, że czemu KK przez wieki zabraniał ludziom czytać Biblię, tłumaczyć ją na języki prostego ludu? :)

Co do niepokalanego poczęcia - oto stanowisko biblijne:
„Dlatego też jak przez jednego człowieka [Adama] grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli” (Rzym. 5:12, BT). Czy dotyczy to także Marii? Biblia mówi, że zgodnie z Prawem Mojżeszowym 40 dni po narodzeniu Jezusa Maria złożyła w świątyni jerozolimskiej dar ofiarny za grzech, by dostąpić oczyszczenia. Ona także odziedziczyła po Adamie grzech i niedoskonałość (Łuk. 2:22-24; Kapł. 12:1-8).

Się czyta, się błądzi i w pysze własnej usiłuje obalić wiedzę zdobywaną przez wieki.
Kościół Katolicki zabraniał przez wieki i przez wieki pozostał monolitem
Kościół protestancki "studiował" Biblię i podzielił się na setki/tysiące dominacji, doprowadzając do absurdu odrzucenia Boga, który z miłości oddał swe życie za świat.
Maryja wierna Bogu nie mogła omijać nadanego przez Boga Prawa.
Co ŚJ mądrzejsi od Boga, nie odczytują jako cnotę, ale stanowi dla nich "dowód" grzechu Matki Jezusa.

Pn maja 13, 2013 7:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 53  Następna strona