Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Post Re: Pedofile w Kościele
JedenPost napisał(a):
@człekuśredniowiecza
Zdaje się, że ani przez chwilę nie próbowałeś wczuć się w tamtych dziennikarzy? Acz rozumiem, że w sumie trudno oczekiwać, by było to możliwe do zrealizowania z pozycji chrześcijanina postrzegającego drugiego człowieka jako hienę.

Pomyśl jednak przez chwilę, jak to wyglądało z ich perspektywy: w obcym kraju nagle zostają zatrzymani przez kogoś, kto bez wyjaśnienia wyciąga telefon i dzwoni po Kogoś. Mieli prawo się bać, czuć zagrożeni i sterroryzowani, a proboszcz, jeśli jest człowiekiem choć trochę rozumnym powinien to rozumieć. Jestem przekonany, że inaczej byłoby z polskimi dziennikarzami dużej, faktycznie nastawionej na sensację stacji - ci prowokowaliby księdza i starali się wciągnąć go w jak najwięcej kompromitujących sytuacji i skłonić do takich wypowiedzi. Z tego co na razie wiemy sytuacja była zupełnie inna a impulsywne ale nie agresywne zachowanie dziennikarzy, zwanych przez niektórych chrześcijan "hienami", świadczyło raczej o odczuwaniu przez nich strachu.

A pomyśl co dziennikarze z innych krajów wypisują o Polakach, jakie przypisują nam wyimaginowane wady.
Proboszcz powinien zaniechać wszelkich rozmów, pozostałyby francuzom jedynie nagrania z Mszy zrobione spoza drzwi.
Brakuje Francuzom, Holendrom księży, bo kościoły zamienili na dyskoteki, to jeżdżą do Polski aby oglądać księży jako unikatowy egzemplarz.
A niech jeszcze taki ksiądz nagrabi sobie karygodnym postępkiem, to traktują go jako wymarzony temat do brukowców.

N maja 19, 2013 9:08

Alus napisał(a):
Proboszcz powinien zaniechać wszelkich rozmów, pozostałyby francuzom jedynie nagrania z Mszy zrobione spoza drzwi.

Jestem podobnego zdania. Tylko tyle i aż tyle.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N maja 19, 2013 11:19
JedenPost napisał(a):

A tak dał wodę na młyn i przynajmniej macie temat na forum :D

N maja 19, 2013 12:03
Helenka napisał(a):
JedenPost napisał(a):

A tak dał wodę na młyn i przynajmniej macie temat na forum :D

A tak popełnił przestępstwo.

N maja 19, 2013 13:23
Moderator

de facto, gdyby proboszcz chciał to też mógłby oskarzyć dziennikarzy o inne przestępstwo, czyli o nękanie.

Stulta lex, wszyscy dokoła mogą być przestępcami. I ja też za takie pisanie o zbyt szerokich definicjach przestępstw

N maja 19, 2013 17:35
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
de facto, gdyby proboszcz chciał to też mógłby oskarzyć dziennikarzy o inne przestępstwo, czyli o nękanie.

Nie ma takiego przestępstwa, a jedynie wykroczenie, którego znamion opisane zachowanie dziennikarzy tak czy inaczej nie spełnia.

N maja 19, 2013 17:41
Moderator

JedenPost napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Nie ma takiego przestępstwa, a jedynie wykroczenie, którego znamion opisane zachowanie dziennikarzy tak czy inaczej nie spełnia.

Nie ma to miasta o nazwie Londyn... ;-)
6 czerwca 2011 r. w polskim systemie prawnym pojawiło się nowe przestępstwo: tzw. stalking, definiowane jako uporczywe nękanie lub wzbudzanie uzasadnionego okolicznościami poczucia zagrożenia lub istotne naruszenie prywatności innej osoby lub osoby jej najbliższej.

Wprowadziła je ustawa z 25 lutego 2011 r. o zmianie ustawy Kodeks karny, ogłoszona 5 kwietnia 2011 r. w Dzienniku Ustaw nr 72, pod pozycją 381.

Obowiazujący od czerwca 2011 dodany art. 190 a kk stanowi:
§. 1.
Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

N maja 19, 2013 18:21
Zobacz profil WWW

OK. Zmieniło się. Niemniej - w jaki sposób chcesz to przyłatać do opisanego działania dziennikarzy?

N maja 19, 2013 19:09
Moderator

a czy ja jestem prokuratorem?... stwierdzam tylko, że definicje niektorych przestepstw zrobiły się w moim odczuciu zbyt szerokie. I jestem pewny, że działania takich dziennikarzy można byloby podciągnąć pod (zbyt szerokie pojęcie) nękanie

N maja 19, 2013 20:10
Zobacz profil WWW

Aha. W takim razie to Twoje stwierdzenie takie trochę ni w pięć ni w dziewięć, bo zdecydowanie nie można by było. Dziennikarze najpierw kręcili materiał w przestrzeni publicznej a potem poprosili księdza o rozmowę, na co ten wyraził zgodę. Ufam, że żaden sąd nie upichci z tego "uporczywego nękania", chyba pomyliły Ci się czasy.

N maja 19, 2013 20:21
Oczywiście że nie. Żeby sąd wziął sprawę serio, niezbędne są dowody, najlepiej aby zbierać je przynajmniej kilka dni, gdyż później wykazuje się, że oskarżony miał obsesję na punkcie ofiary (setki telefonów, e-maili, kartek, kwiatów, częste nachodzenie ofiary- tj. jeden dzień nie wystarczy)
Jeżeli, ksiądz powie, że owszem zaprosił dziennikarzy, to już sprawy o stalking nie może wytoczyć, no chyba, że potem się rozmyślił, a oni dzień w dzień, go nękali wizytami, aby się zgodził na rozmowę. Jednak jeden dzień nie kwalifikuje się pod stalking.

N maja 19, 2013 20:28
Val napisał(a):
Jeżeli, ksiądz powie, że owszem zaprosił dziennikarzy, to już sprawy o stalking nie może wytoczyć, no chyba, że potem się rozmyślił, a oni dzień w dzień, go nękali wizytami, aby się zgodził na rozmowę. Jednak jeden dzień nie kwalifikuje się pod stalking.

Krótko pisząc miedieval strzela ślepakami aby tylko hałasu narobić. Ale gdyby to księdza zamknięto ....
Miedieval z tygodnia na tydzień tracisz w moich oczach coraz bardziej.
Szkoda, kiedys chociaz próbowałeś być obiektywny.

N maja 19, 2013 23:05
Moderator

JedenPost napisał(a):
Aha. W takim razie to Twoje stwierdzenie takie trochę ni w pięć ni w dziewięć, bo zdecydowanie nie można by było. Dziennikarze najpierw kręcili materiał w przestrzeni publicznej a potem poprosili księdza o rozmowę, na co ten wyraził zgodę. Ufam, że żaden sąd nie upichci z tego "uporczywego nękania", chyba pomyliły Ci się czasy.

Taaak... dziennikarze najpierw bez zezwolenia i bez uprzedzenia kręcili przebieg nabożeństwa (z tego, co przeczytałem), o co pretensje miał własnie proboszcz i czego konsekwencją była jego późniejsza reakcja.
Zresztą, jak wcześniej napisałem , na razie opieramy się tylko na relacji jednej strony. Nikt z nas nie widział materiału, tylko jego (pewnie stronniczy) opis.
Poczekajmy do ujawnienia całości, chociaż podejrzewam, że jak zwykle w takich przypadkach, ten czas będzie poświęcony na obrzucanie błotem księdza, a kiedy wszystko się wyjaśni (za rok, albo dwa) błoto będzie już tak przyschnięte, że nie będzie się dało go usunąć.
W Waszej świadomości zresztą już tak jest. I o to chodziło...

btw.... Koźle... ;-) mógłbyś ustawicznie nie przekręcać mojego nicka?

Pn maja 20, 2013 10:14
Zobacz profil WWW

Dziennikarze stali przed kościołem i dyskretnie zaglądali kamerą do środka. Wielka krzywda się komuś od tego stała? Nie wparowali przecież z kamerą na ołtarz, nie przeszkadzali w prowadzeniu obrzędów.

Pn maja 20, 2013 10:51

medieval_man napisał(a):
Taaak... dziennikarze najpierw bez zezwolenia i bez uprzedzenia kręcili przebieg nabożeństwa (z tego, co przeczytałem), o co pretensje miał własnie proboszcz i czego konsekwencją była jego późniejsza reakcja.

Cóż, takie pozwolenie nie jest wymagane, zatem oni naruszyli co najwyżej obyczaj, podczas gdy ksiądz - prawo.

medieval_man napisał(a):
Zresztą, jak wcześniej napisałem , na razie opieramy się tylko na relacji jednej strony. Nikt z nas nie widział materiału, tylko jego (pewnie stronniczy) opis.

?

Materiał był przecież linkowany: http://www.france24.com/en/20130516-201 ... ch-scandal

Pn maja 20, 2013 10:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 169  Następna strona